Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Geriausi automatiniai kavos aparatai

Geriausi automatiniai kavos aparatai

Nuo pat pradžių svarbiausias žmogaus uždavinys buvo pagreitinti jį supančius procesus. Pirmiausiai konkrečius – kaip greičiau uždegti ugnį, kad nesušaltų, arba kaip sumedžioti žvėrį, kol nemirė badu. Šiandien – kaip greičiau nuvykti iš taško A į tašką B ir kaip kuo greičiau persiųsti informaciją.

Šis žmogaus siekis pagreitinti procesus susijęs su nuolatiniu patogesnio gyvenimo siekiu. Tai puikiai supratę automatinių kavos aparatų gamintojai nuolat tobulina aparatus, kad šie būtų vis patogesni ir gamintų vis skanesnę kavą. Kadangi patogumas – labai individualus dalykas, tad kavos aparatų įvairovė ir gausa nestebina. Kaip dažnai mėgstame kartoti – nėra vieno geriausio kavos aparato, tačiau, žinodami jūsų poreikius ir norus, galime parinkti geriausią kavos aparatą būtent jums. 

Šiame straipsnyje detaliai nagrinėjame būtent automatinius kavos aparatus: jų sudedamąsias dalis, pagrindines funkcijas, privalumus. Patariame, į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis kavos aparatą.

Automatinių kavos aparatų pagrindinės sudedamosios dalys ir esminės funkcijos

Plieniniai arba keraminiai malūnėliai

Automatinis kavos aparatas

Plieninių malūnėlių gamintojai tikina, kad šie malūnėliai mala itin preciziškai (o tai reiškia, kad kokybiškiau), be to, juos galima pagaląsti, todėl jie yra ilgaamžiai. Anot keraminių malūnėlių gamintojų, keraminiai malūnai yra itin tylūs, neįkaista malimo metu (“nedegina kavos”) bei yra ne tokie jautrūs prastos kokybės pupelėms (kartu su jomis pasitaikantiems akmenukams), todėl jais galima ilgiau naudotis. Kaip visų tipų kavos aparatų žinovai, galime patikinti, kad tiek vieni, tiek kiti mala vienodai gerai.

Dėl tylumo – šiuolaikiniai plieniniai malūnai yra itin gerai izoliuoti, todėl kartais mala net tyliau nei keraminiai. Dėl įkaitimo – namams skirtas aparatas nemala pupelių nepertraukiamai, todėl jis tiesiog negali įkaisti. Kadangi malūno tipas neturi įtakos nei kavos skoniui, nei valdymo patogumui ar ilgaamžiškumui, manome, tai tai neturėtų būti kriterijus renkantis automatinį kavos aparatą.

Į ką verta atkreipti dėmesį – tai malimo rupumo reguliavimas. Skirtingi kavos aparatai turi platesnes arba siauresnes galimybes reguliuoti šį rupumą (daugiau ar mažiau lygių). Kuo platesnė malimo rupumo reguliavimo amplitudė, tuo plačiau galite eksperimentuoti su kavos skoniais. 

Kaitinimo elementas 

Automatinio kavos aparato ekranas

Kaitinimo elementas yra skirtas kaitinti vandenį. Automatiniuose kavos aparatuose galima reguliuoti vandens temperatūrą. Kuo vandens temperatūra žemesnė, tuo kava yra vaisiškesnė, kuo aukštesnė – tuo gėrimas yra kartesnis.

Nors žemiausia ir aukščiausia vandens temperatūra yra panaši visuose automatiniuose kavos aparatuose, tačiau skirtingų gamintojų aparatai turi daugiau arba mažiau temperatūros lygių. Tai gali būti aktualu tiems, kas mėgsta eksperimentuoti su kavos skoniais ir jaučia skonio subtilybes. 

Pompa

Pompos slėgis

Pompa reguliuoja vandens išspaudimo slėgį. Standartiškai automatiniuose kavos aparatuose jis svyruoja nuo 9 iki 15 barų. Ekstrakcijos metu naudojamas maždaug 9 barų slėgis, o taip vadinamo “piko”momentu – 15 barų. Kai kurie aparatai nurodo “piko”momentu pasiekiantys net ir 19 barų slėgį. Iš tiesų, būdami kavos ekspertais galime patikinti, kad kavos skonio prasme nepajusite jokio skirtumo. Todėl tai neturėtų būti rodiklis, pagal kurį renkatės automatinį kavos aparatą.

Vandens talpa ir vandens filtras

Automatinis kavos aparatas ir vandens talpa

Renkantis kavos aparatą itin svarbu atkreipti dėmesį į vandens talpos dydį bei jos vietą aparate. Jeigu geriate tik kelis puodelius per dieną, vertėtų rinktis mažesnę vandens talpą, nes patariama kavos gaminimui naudoti kuo šviežesnį vandenį. Jeigu išgeriate itin daug kavos arba dažniau geriate pieniškus gėrimus, rinkitės didesnę talpą. Nepamirškite, kad kavos aparatas įsijungdamas ir išsijungdamas bei po kiekvieno pagaminto pieniško gėrimo skalaujasi.

Taip pat itin svarbu įvertinti vandens talpos vietą kavos aparate – ar ją bus patogu išimti pastačius į jūsų planuojamą vietą. Kai kurios talpos išimamos iš šono, kai kurios iš priekio, o kai kurios – per viršų. Dauguma vandens talpų turi specialią vietą vandens filtrui įstatyti. Naudodami vandens filtrą rečiau turėsite atlikti aparato nukalkininimą. Taip pat kava bus ruošiama iš minkštesnio vandens, o tai turi teigiamos įtakos geram kavos skoniui. 

Kavos nulašėjimo padėklas

Kavos aparato kavos nulašėjimo padėklas

Jie dažniausiai turi daviklius, kurių signalo dėka kavos aparato ekrane atsiranda užrašas ar simbolis, pranešantis apie jau prisipildžiusią talpą. Rekomenduojame ištuštinti padėklą kiekvieną vakarą, net jei aparatas to ir neprašo (tiesiog dėl bendros higienos). Taip pat, jei jau išėmėte padėklą, būtinai išmeskite ir tirščius, kadangi aparatas galvos, kad būtent taip ir padarėte ir toliau panaudotos kavos porcijas skaičiuos nuo nulio. 

Kavos piltuvėlis

Kavos automato kavos piltuvėlis

Kavos piltuvėlis suteikia galimybę reguliuoti jo aukštį. Įvertinkite maksimalų kavos piltuvėlio aukštį pagal savo mėgstamų puodelių ar stiklinių aukštį. 

Pieno sistema

Priklausomai nuo modelio, kavos aparate gali būti integruotas garų vamzdelis, skirtas plakti pieną rankiniu būdu, arba automatinė pieno plakimo sistema. Automatinė pieno sistema esti dviejų tipų: su pieno žarnele arba su integruotu konteineriu pienui. Kuri iš pastarųjų yra geresnė? Abi yra geros. Visgi labiau reikėtų atkreipti dėmesį į individualaus modelio pieno sistemos (tai būtų pieno konteineris ar sistema su žarnele) ypatumus, lemiančius pieno suplakimo kokybę, bei valymo patogumą. 

Ekranėlis 

Automatinio kavos aparato ekranėlis

Naudojantis ekranėliu lengviau keisti nustatymus bei sekti kavos gaminimo procesą. Nustatymus galima keisti ir aparatuose be ekrano, tačiau juose tai daryti kiek sudėtingiau (tiesiog prireiks instrukcijos ir kantrybės). 

Automatinis praskalavimas 

Kavos aparato automatinio praskalavimo funkcija

Šią funkciją rasime beveik visuose automatiniuose kavos aparatuose. Įjungus ir išjungus kavos aparatą, jis automatiškai prasiskalauja – taip užtikrinama švara ir visada šviežias kavos skonis. 

Vartotojo profilių pasirinkimas ir galimybė sukurti receptus 

Automatinio kavos aparato vartotojo profilio nustatymas

Kai kuriuose automatiniuose kavos aparatuose galite sukurti atskirus profilius. Tai reiškia, kad kiekvienas šeimos narys, susikūręs savo profilį, gali pakeisti visų aparato gėrimų receptus pagal savo skonį ir jie išliks tik jo asmeniniame profilyje. Kaikuruose aparatuose būna integruota taip vadinama My Coffee funkcija, kai galima sukurti ir išsaugoti naujus receptus. 

Kavos receptų pasirinkimas

Automatinio kavos aparato kavų receptai  

Rinkdamiesi automatinį kavos aparatą pagalvokite, ar jums reikia receptų įvairovės, o gal visuomet gersite tik vienos rūšies gėrimą – tai svarbus aspektas renkantis iš kelių aparatų modelių.  

Valdymo patogumas


Pirmieji automatiniai kavos aparatai mygtukų gausa turbūt prilygo pirmosioms raketoms – todėl įsitvirtino stereotipas apie sudėtingą aparatų valdymą. Modernūs kavos aparatai yra valdomi itin paprastai – šiuolaikinių kavos aparatų gamintojai didelę dėmesio dalį skiria ne tik gėrimų gaminimo technologijoms, bet ir valdymo patogumui. Gamintojai netgi rungtyniauja tarpusavyje, kuris sukurs dar didesnį, patogesnį ir išmanesnį ekraną, kurio išmani programėlė bus dar išmanesnė.

Rinkdamiesi automatinį kavos aparatą atkreipkite dėmesį į mygtukų išdėstymo patogumą, naudojamų simbolių aiškumą, ekrano patogumą, meniu išdėstymo aiškumą, meniu kalbas (galbūt rasite ir savo gimtąją kalbą), galimybę valdyti kavos aparatą išmaniąja programėle. Pastaroji yra skirta ne tik gaminti gėrimus tiesiai iš išmanaus įrenginio, bet ir nustatymų valdymui, priežiūros programų atlikimui bei įvairiems patarimams.

Dizainas ir apdaila

Automatinių kavos aparatų dizainas

Kavos aparato fasadinė pusė turi būti ne tik patogi, bet ir maloni akiai. Grožis – subjektyvus dalykas, todėl gamintojai stengiasi įtikti įvairiausio stiliaus mėgėjams. Tiesiog žinokite, kad itin dažnai tas pats modelis būna kelių spalvų, todėl jeigu netinka modelio spalva, pasiteiraukite, ar nėra kitos.

Dėl pačios apdailos – atkreipkite dėmesį, ar kavos aparato paviršius nėra itin lepus, tai yra, ne itin teplus bei jautrus įbrėžimams. Lepesnį paviršių reikia atsargiau valyti ir prižiūrėti. Tuomet tiesiog svarbu įsigyti tam skirtą specialią šluostę. 

Nematoma automatinio kavos aparato pusė

Kavos virimo mechanizmas automatiniame kavos aparate

Patogumas svarbus ne tik valdant įrenginio funkcijas, jo norisi ir nematomoje, tamsiojoje aparato pusėje.  Automatiniuose aparatuose yra trys pagrindinės dalys, kurias turėsite išimti dažniau ir viena (apie kurią nuolat užmirštame) – rečiau. Pirmosios trys – vandens talpa, nulašėjimo padėklas ir panaudotų tirščių konteineris. O paskutinysis yra taip vadinamas kavos virimo blokas. 

Pradėkime nuo vandens talpos. Kaip jau minėjome anksčiau, svarbu teisingai pasirinkti jos dydį. Priklausomai nuo per dieną išgeriamų puodelių skaičiaus rinkitės mažesnę ar didesnę talpą, turėdami mintyje, kad vandenį gerai būtų kas dieną pakeisti (šviežias vanduo – tai skani kava). Jeigu geriate pieniškus gėrimus, rinkitės didesnę talpą, nes itin daug vandens išeis skalavimui po kiekvienos pagamintos porcijos.

Svarbu įvertinti ir vandens talpos vietą priklausomai nuo to, kur planuojate statyti kavos aparatą. Vandens talpos gali išsiimti iš skirtingų pusių – kairės, dešinės, priekio, viršaus. Kadangi vandens talpą išiminėsite pakankamai dažnai, ją turėtų būti jums patogu išimti. 

 Nulašėjimo padėklas – visada patogiau, kai išimant iš aparato nulašėjimo padėklą, jame esantis skystis nepasipila ant kojų. Kuo gilesnis padėklas – tuo patogiau.

Kalbant apie kavos tirščių konteinerį, patogumas nėra esminis dalykas, bet svarbu atkreipti dėmesį į konteinerio dydį. Jeigu per dieną geriate itin daug kavos, vertėtų rinktis kavos aparatą su didesne talpa, kad nevargintų dažnas jos ištuštinimas. Tačiau jeigu geriate tik kelis puodelius per dieną, patariame rinktis mažesnę talpą, nes ją ištuštinti rekomenduojame kiekvieną dieną (dėl higienos).

Ir paskutinė dalis – kavos virimo blokas. Tai yra preso tipo mechanizmas, esantis pačioje aparato šerdyje. Tai pagrindinis elementas kavos gaminimo procese. Į jį sumalama kava, kurią presas suspaudžia, suformuodamas kavos tabletę, tada kapsulė prisipildo vandens, kuris su dideliu slėgiu išstumiamas per suspaustąją kavos tabletę į jūsų puodelį. Nepaisant to, kad šis mechanizmas yra uždara sistema, ant jo dažnai lieka kavos tirščių, šonuose pribyra maltos kavos, o aplink jį prilaša vandens. Todėl kartą per savaitę, išėmus šį presą, reikia labai gerai jį išvalyti, pakišant po vandeniu.

Labai svarbu, kad presas išsiimtų patogiai. Yra tekę susidurti su aparatais, kuriuose šios dalies įstatymas atgal yra tikras galvosūkis. Tačiau daugumoje šiuolaikinių aparatų ši dalis yra itin lengvai išimama. Kai kuriuose aukščiausios klasės modeliuose pats kavos aparatas ekranėlyje rodo visą kavos virimo mechanizmo bloko priežiūros eigą. 

Automatinio kavos aparato priežiūra

Galiausiai patogumas yra itin svarbus kalbant apie automatinio aparato valymo funkcijas. Nors valymo ir nukalkinimo programos iš esmės panašios visuose aparatuose, jų eiga dažnai skiriasi. Ypač tai juntama aparatuose, neturinčiuose angos, skirtos maltai kavai, į kurią standartiškai dedama ir valymo tabletė. Tokiuose įrenginiuose ji statoma tiesiai į jau prieš tai minėtą kavos virimo bloką, kurį prieš tai reikia išimti.

Vertėtų atkreipti dėmesį, kad aukštesnės klasės modeliuose priežiūros programas atlikti lengviau, nes visa priežiūros programos eiga yra rodoma dideliame spalvotame ekrane. Jeigu aparatas ekrano neturi, tiesiog reikės paimti instrukciją ir sekti žingsnius vieną po kito. 

Pieno sistemos skalavimas automatiniuose kavos aparatuose

Priklausomai nuo gamintojo, labiausiai skiriasi automatinių aparatų pieno sistemos valymas ir tam skirtos priemonės. Tam įtakos turi ne tik sugalvota sistema, iš kur bus imamas tirpalas pienui valyti ir išpilamas jau panaudotas skystis, bet ir pati kapučinatoriaus konstrukcija. Jis turi būti lengvai nuimamas ir taip pat lengvai uždedamas atgal, antraip, pradėjus gaminti pienišką kavą, daugiau pieno bus pagaminta aplink puodelį nei į jį.

Svarbu atkreipti dėmesį – jeigu esate žmogus, geriantis tik juodas kavas, ir pieno gaminimo funkcija jums nereikalinga, visada galite pirkti aparatą be jos. Tokiu būdu ne tik sutaupysite pinigų, bet ir priežiūra bus paprastesnė. 

Talpos

Pupelių talpa automatiniuose kavos aparatuose

Itin svarbu atkreipti dėmesį į pupelių, vandens bei tirščių talpų dydžius. Juos reikėtų rinktis pagal tai, kiek kavos puodelių per dieną išgeriate. Jeigu itin daug – rinkitės aparatą su didesnėmis talpomis, kad nevargintų dažnas talpų papildymas arba ištuštinimas.

Skaičiuodami patogų talpų dydį nepamirškite, kad kavos aparatas įsijungdamas ir išsijungdamas bei po kiekvieno pagaminto gėrimo su pienu skalaujasi. Jeigu geriate tik kelis puodelius per dieną, mintis, kad daugiau  – visada geriau nėra teisinga. Vandenį rekomenduojama kas dieną pakeisti, kad būtų šviežias, o kavos pupelės irgi greičiau praras savo aromatines ir skonines savybes, nes bus laikomos ne visiškai sandariame inde.

Dar vienas dalykas, kuris svarbus tiek vandens, tiek pupelių konteineriams – tai jų padėtis aparate. Kitaip tariant, turite įvertinti, ar numatytoje aparato vietoje nebus dalykų, trukdančių jį papildyti. Jei virš aparato nėra nieko, talpų padėtis jums neaktuali, bet jei aukščiau kabo spintelė, į tai atkreipti dėmesį yra itin svarbu. 

Gėrimų receptai

Pereikime prie aparato funkcijų ir kavos ruošimo. Pirmasis dalykas, į kurį turite atkreipti dėmesį receptų atžvilgiu – ar aparatas gamina tik juodas kavas, ar ruošia ir gėrimus su pienu. Pirmieji dažniausiai gamina tik espresso ir juodą kavą, prie antrųjų prisideda capuccino ir latte bei pastarųjų variacijos. 

Juodų kavų receptai

Juodų kavų sudedamosios dalys

Visi automatiniai kavos aparatai gamina du pagrindinius kavos receptus – espresso ir juodą kavą. Pagrindinis skirtumas tarp šių kavų yra gėrimo kiekis. Espresso kava – tai 35 – 45 ml gėrimas, o juoda kava – tai 100 – 150 ml juodojo skysčio. Norint nustatyti kiekį, daugumoje aparatų yra paleidžiama bėgti kava, o jūs sustabdote bėgimą tuomet, kai pribėga pageidaujamas kavos kiekis. Aparatas šį bėgimo laiką įsirašo į atmintį ir toliau ruošia gėrimą pagal šį paskutinį nustatymą.

Jeigu esate itin didelių porcijų mėgėjas (daugiau nei 150 ml), patariame didinti ne vandens kiekį, o gaminti dvigubą kavos porciją į puodelį arba pagaminus vieną porciją įpilti karšto vandens (naudojantis karšto vandens funkcija). Kodėl? Kava nėra tirpus gėrimas, todėl ruošiama yra ne tol, kol ištirpsta, o tol, kol iš tirščių yra išsunkiamos visos gėrimo savybės. Leidžiant vandenį su spaudimu per kavos tirščius itin ilgai, viena vertus, ji itin apkarsta, o kita vertus, tam tikru momentu vanduo nebegali prasisunkti per šlapius tirščius ir tiesiog pradeda lašėti. 

Aukštesnės klasės automatiniuose kavos aparatuose galime rasti ne tik šiuos du receptus, bet daugybę juodos kavos rūšių, kurios iš tiesų yra ne kas kita kaip įvairios espresso kavos variacijos, besiskiriančios tarpusavyje tik gėrimo kiekiu bei papildomo karšto vandens įpilimu bei kavos/vandens eiliškumu.

Populiariausi ir dažniausiai sutinkami receptai: ristretto, dvigubas ristretto, dvigubas espresso, lungo, americano. Pasitaiko ir restesnių receptų: black eye, read eye, dead eye, cold brew. 

Pieniškos kavos

Pieniškų kavų sudedamosios dalys

Dauguma pieno sistemą turinčių automatinių kavos aparatų gamina du pagrindinius pieniškų kavų receptus – latte ir cappuccino. Pagrindinis skirtumas tarp šių receptų – pieno suplakimas ir jo kiekis. Latte turi daugiau pieno ir mažiau putos, cappucino sudaro trečdalis puodelio putos, trečdalis puodelio pieno ir tokia pati dalis espresso. Kai kuriuose kavos aparatuose šie receptai skiriasi tik pieno kiekiu, nes ne visuose aparatuose yra galimybė reguliuoti pieno suplakimą (tirštumą). Jeigu esate įvairių pieniškų kavų mėgėjai arba esate iš tų, kurie mėgsta tik neplaktą pieną, atkreipkite dėmesį, kad ši funkcija – reguliuojamas pieno putos dydis – būtų aparate. 

Aukštesnės klasės aparatuose sutiksite ir daug kitų pieniškų kavų receptų. Jie visi tarpusavyje skiriasi espresso kavos ir pieno kiekiu, kavos/pieno santykiu ir pieno konsistencija (daugiau ar mažiau plaktas pienas, visai neplaktas ir tik pakaitintas pienas). Populiariausi receptai: espresso macchiato, flat white, latte macchiato, latte macchiato doppio, cappuccino doppio. 

Svarbus patarimas norintiems tobulai atrodančios ir visada skanios pieno putos – laikykite pieną/pieno talpą visada šaldytuve ir išimkite tik prieš gamindami gėrimą su pienu. Kad pienas plaktųsi gerai, rekomenduojama naudoti šaldytuvo temperatūros pieną. Be to, jeigu jis pastovės ilgėliau kambario temperatūroje, jis ne tik prasčiau plaksis, bet ir gali sugižti. 

Pačios pieno sistemos technologijos skirtingų gamintojų aparatuose taip pat skiriasi, bet tos pačios kainos kategorijos aparatai gamina daugiau mažiau vienodos kokybės kavas. Todėl, kaip jau minėjome anksčiau, svarbiausia atkreipti dėmesį į šios dalies priežiūrą: ar lengvai išsiardo pieno sistema ir ar patogiai padarytas automatinis sistemos praplovimas. 

Šviežias pienas ar pieno milteliai

Dažnai klientai teiraujasi apie aparatus, gaminančius pieniškus gėrimus iš miltelių, nes būna girdėję, kad tokius aparatus prižiūrėti lengviau. Turime jus nuvilti, tačiau namams skirti automatiniai kavos aparatai neturi gaminimo iš miltelių funkcijos (kai milteliai yra beriami į kavos aparato vidų). Tokias kavas gamina tik profesionalūs kavos aparatai, kurie namams ar biurui ne tik kad per dideli, bet ir pernelyg nepatogūs. Tačiau gera naujiena ta – profesionalūs baristos ir kavos gurmanai vienareikšmiškai sutinka, kad natūralus šviežias pienas visada yra geriau nei pieno milteliai. 

Automatinių kavos aparatų privalumai

Automatinių kavos aparatų privalumai

  • Greitis ir patogumas. Kaip jau minėjome anksčiau, pagrindinė automatinių kavos aparatų atsiradimo priežastis – greitai ir patogiai pagaminti skanią kavą. Nepaisant to, kad yra žmonių, kuriems kavos ruošimas asocijuojasi su ilgu kavos ruošimo ritualu, daug kas ritualą atranda ir gamindami kavą automatiniu kavos aparatu. Tiesiog pats ritualas persikelia į mėgavimąsi skania kava. Taip pat  greitis ir patogumas itin praverčia namuose turint svečių, kai akimirksniu galima paruošti visiškai skirtingas kavas pagal kiekvieno skonį. Žinoma, tą patį galima pritaikyti ir didesnei šeimai, kurios kiekvienas narys gali įrašyti savo receptus į aparato atmintį ir vieno mygtuko paspaudimu pasigaminti savo mėgstamiausią gėrimą. 
  • Puiki kavos kokybė. Kartais tenka išgirsti nuomonių, kad gerą kavą gali pagaminti tik profesionalus barista su profesionaliu kavos aparatu. Todėl yra žmonių, kurie niekada nesimokę baristos meno, ryžtasi įsigyti profesionalų pusiau automatinį kavos aparatą neįvertinę kelių dalykų – laiko, reikalingo tokiam aparatui įkaisti (nuo pusvalandžio iki valandos) bei įgūdžių ir laiko, reikalingų kavą paruošti su tokiu aparatu. Baristoms dažnai prireikia keleto mėnesių intensyvių mokymų, kad pagamintų tikrai gerą kavą ar tinkamai suplaktų pieną. Todėl automatinis kavos aparatas, mūsų nuomone, yra tiesiog tobulas išradimas tiems, kas mėgsta gerti skanią kavą greitai ir patogiai. Dėl įdiegtų naujausių technologijų automatiniu kavos aparatu pagamintos kavos skonis prilygsta profesionalaus baristos pagamintai kavai.
  • Visos reikalingos dalys vienoje vietoje. Kitaip tariant, šis aparatas turi savyje viską, ko reikia pagaminti kavai. Pradedant malūnėliu, baigiant pieno sistema. Nepaisant to, kad tai ir yra viso šio aparato esmė, tai išskirčiau kaip vieną pagrindinių automatinio aparato privalumų prieš kitus įrenginius.
  • Galimybė keisti nustatymus. Pradėkime nuo to, kad galutiniam kavos puodeliui įtakos turi kiekvienas prisilietimas prie pupelės. Pradedant nuo to, iš kurios pusės kavamedį apšvietė saulė, baigiant tuo, kokiam orui esant lauke gaminate kavą (įdomumo dėlei, šioje vietoje pabrėžiu, kad oras taip pat turi įtakos, kadangi nuo slėgio, esančio ore, priklauso kavos drėgmė ir santykis su vandeniu). Grįžkime prie sąlygų, kurias mes galime valdyti. Pirmiausia, nustatykite vandens temperatūrą – priklausomai nuo konkretaus kavos aparato modelio, galite rinktis iš keleto lygių. Skirtingos temperatūros vanduo atskleidžia šiek tiek kitokias kavos skonines savybes. Eksperimentuokite ir atraskite tą, kuri jums tinkamiausia. Taip pat turėkite mintyje, jei nusipirkote rūgštesnę kavą, pakėlę vandens temperatūrą, suteiksite kavai šiek tiek daugiau kartumo ir sumažinsite rūgštumą. Jei kava, kurią nusipirkote, yra be galo karti, sumažinus temperatūrą, ši savybė turėtų taip pat netekti intensyvumo. Kita vieta, kurią galite keisti, yra kavos rupumas. Kuo smulkiau sumalsite kavą, tuo stipresnė ji bus, kuo stambiau – lengvesnė ar net vaisiškesnė. Tiesa, gamintojai nepataria rinktis pačio smulkiausio rupumo, nes pro smulkiai sumaltą kavą ne tik sunkiau prabėga vanduo, kas šiek tiek gadina presą, bet ir smulkesnės dalelės patenka į vietas, kurias sunkiau išvalyti. Dėl to itin smulkų rupumą rinkitės tik tuomet, jei žinote, ką darote, ir jei tikrai gerai prižiūrite aparatą. Paskutinis dalykas yra gėrimo porcija – čia pasikliaukite savo skoniu ir norais. Verta visgi nepamiršti, kad kavos aparatų gamintojai nustato idealias kavos gėrimų ar receptų proporcijas, tai yra, tokias, kurioms esant, kavos skonis yra geriausiai subalansuotas. Aišku, tai nereiškia, kad negalime eksperimentuoti ir atrasti naujų skanių derinių. 
  • Dizaino pasirinkimas – rinktis galite ne tik tarp skirtingų gamintojų, bet ir to paties gamintojo tas pats modelis gali turėti kelis spalvos ar net komplektacijos variantus. 

Automatinių kavos aparatų trūkumai

Automatinių kavos aparatų trūkumai

  • Kavos aparato kaina. Kadangi dažnai žmonės mini automatinių kavos aparatų kainą kaip trūkumą, įrašėme šį punktą prie trūkumų dalies. Visgi žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, tai itin greitai atsiperkanti investicija. Lyginant su kitais kavos ruošimo prietaisais, ruošiančiais kavą iš maltos kavos ar kapsulių, reikia atkreipti dėmesį, kad nors šie prietaisai ir yra pigesni, tačiau malta kava ir kapsulės yra gerokai brangesnės nei kavos pupelės. Žinoma, reikia nepamiršti ir to, kad iš šviežiai sumaltų kavos pupelių kava visada yra aromatingesnė ir skangesnė.  
  • Priežiūros priemonės. Kavos aparatą, kaip ir bet kurį rimtesnį prietaisą, reikia prižiūrėti. Tam reikalingos specialios priežiūros priemonės: valymo tabletės, kavos virimo mechanizmo tepalas, nukalkinimo priemonė ir/ar vandens filtras, pieno sistemos valymo priemonė. Tinkamai prižiūrimas kavos aparatas ilgai tarnaus ir džiugins visada skania kava. 
  • Priežiūrai skiriamas laikas. Nors šiuolaikiniuose kavos aparatuose priežiūros programos yra automatizuotos, jos vis tiek reikalauja šiek tiek laiko. Svarbu paminėti, kad aukštesnės klasės kavos aparatų priežiūra paprastėja ir lengvėja, ji maksimaliai automatizuota, todėl vien dėl to verta pamąstyti apie brangesnį aparatą. 

Ar verta rinktis brangesnį automatinį kavos aparatą? 

Dažnai klientai klausia, koks skirtumas yra tarp paties paprasčiausio ir, dažnai, mažiausios kainos automatinio kavos aparato bei premium klasės modelių. Ar brangesnis automatinis kavos aparatas ruošia skanesnę kavą?

Šioje vietoje labai tinka kavos aparatų palyginimas su automobiliais. Bet koks techniškai tvarkingas automobilis važiuoja, taigi, atlieka savo pagrindinę funkciją. Lygiai taip pat su kavos aparatais – visi techniškai tvarkingi kavos aparatai ruošia kavą. Pagrindinis klausimas – kaip? 

  • Receptų kiekis. Visi automatiniai kavos aparatai gamina kavą iš šviežiai sumaltų kavos pupelų (juk turi integruotą malūną), bet pats paprasčiausias automatinis kavos aparatas dažniausiai gamina tik kelis klasikinius juodos kavos receptus: espresso ir juodą kavą. Kai kurie iš jų turi garų antgalį, su kuriuo atskirai rankiniu būdu galite suplakti pieno putą. Premium klasės modeliai gali gaminti net iki 28 receptų vienu palietimu.
  • Kavos skonis. šioje vietoje svarbu paminėti, kokias galimybes turite jį reguliuoti. Dažnai pigesnio segmento modeliai turi labai ribotas galimybes – galite rinktis tik iš kelių rupumo, kavos stiprumo bei temperatūros lygių. Premium segmento modeliai suteikia galimybes itin plačiai reguliuoti visus kavos ruošimo parametrus. 
  • Automatinio kavos aparato valdymas. Pats paprasčiausias automatinis kavos aparatas dažnai turi nedidelį ekranėlį, kuris rodo atliekamas funkcijas bei praneša apie tai, ko reikia aparatui, per tam tikrus simbolius. Kad juos suprastume, turime žinoti, ką jie reiškia. Be to, naudojantis tokiu aparatu sunkiau atlikti priežiūros programas (tiesiog reikia pasidėti po ranka instrukciją). Premium segmento modeliai turi plačius spalvotus ekranus, kuriuose informacija pateikiama tekstu bei grafiškai. Tai itin patogu keičiant nustatymus ar atliekant priežiūros programas – tereikia sekti tai, kas yra rodoma kavos aparato ekrane.
  • Išmaniosios technologijos. Beveik visi premium segmento modeliai gali būti valdomi iš išmaniųjų įrenginių (telefonų ar planšetinių kompiuterių) atsisiuntus gamintojo išmaniąją programėlę. Ja naudojantis ne tik galite gaminti gėrimus bei keisti ir išsaugoti nustatymus, tačiau ir gauti daugybę naudingų patarimų ir žinių apie kavą ir jos ruošimą. 
  • Priežiūra. Premium segmento aparatai yra maksimaliai automatizuoti, todėl juos prižiūrėti lengviau. Tai ypač svarbu renkantis modelį su integruota pieno sistema. 
  • Dizaino sprendimai. Akivaizdu, kad paprasčiausi automatiniai kavos aparatai yra gaminami iš paprastesnių apdailos medžiagų. Premium klasės aparatai gali pasigirti aukštesnės kokybės apdaila ir dažnai modernesniais bei prabangesniais dizaino sprendimais. 

Išvados 

Suprantama, kad pirkdami tokį įrenginį kaip automatinis kavos aparatas, rinksitės ir pagal turimą/norimą skirti biudžetą. Tačiau būtinai įvertinkite tą faktą, kad kavos aparatą perkate ne vieneriems metams. Tai prietaisas, kuris kas dieną jus džiugins skania kava, o tai reiškia, kad kiekvieną dieną juo naudositės. Todėl įvardinę savo poreikius ir norus, skirkite dėmesio aparato pasirinkimo procesui, kad įsigijus neatitinkantį lūkesčių kavos aparatą, netektų gailėtis. Norėdami sutaupyti savo brangų laiką, kreipkitės į mūsų konsultantus, kurie atliks jūsų poreikių/norų analizę ir pasiūlys jums labiausiai tinkančius variantus.

Įsigiję kavos aparatą nepamirškite, kad kavos skonis priklauso ne tik nuo paties kavos aparato, jame esančių technologijų bei nustatymų, tačiau ir nuo pačių kavos pupelių – labai varbu, kad šios būtų šviežios ir kokybiškos. Kavos Draugo kavos pupelių asortimentas yra itin platus ir pritaikytas automatiniams kavos aparatams, todėl perkant aparatą pagal jūsų skonį parinksime ir kavos pupeles. Laukiame jūsų skambučių ir laiškų!