Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Geriausias pusiau automatinis kavos aparatas namams

Pusiau automatinis kavos aparatas

Pasaulis, kuriame gyvename šiandien, jau nebėra toks pats, kokiame užaugo mūsų tėvai. Aplink mus zuja pačios save vairuojančios mašinos, naudojamės mobiliaisiais telefonais su integruotais kalkuliatoriais (kuriais matematikos mokytoja neleisdavo naudotis pamokoje,  nes „su savimi skaičiavimo mašinėlės juk visada nesinešiosi“), o aplink mus visur –  lengvai bei greitai pasiekiama skani kava. 

Jei kartais atrodo, kad visos technologijos ištobulėjo sava eiga ir niekam už tai pasakyti „ačiū“ negalime, tai už greitai pasiekiamą aukščiausios kokybės kavą bei vis augantį espresso kavos aparatų namams, kitaip dar vadinamų pusiau automatiniais, populiarumą turime dėkoti judėjimui, vadinamam ,,trečiąja kavos banga“. 

Trečioji kavos banga

Trečioji kavos banga – tai judėjimas, prasidėjęs apie 2000-uosius metus. Tuo metu atsivėrė vis daugiau kavinių, kuriose kavos ruošimas buvo laikomas amatu ir netgi pamažu tapo tikru mokslu bei menu. Baristos ir šių kavinių savininkai pradėjo kelti vis aukštesnius reikalavimus ne tik pačiam kavos ruošimo procesui, bet ir kavos pupelėms. Tai paskatino ir mažųjų kavos ūkių (microlot) suklestėjimą. Užuot pardavę savo pupeles, pasižyminčias įmantriais skonio niuansais, į bendrą kooperatyvą, ūkininkai ėmė jas pardavinėti kaip aukso grynuolius minėtosioms kavinėms. 

Galiausiai tai palietė ir pačius klientus. Užuot ragavę „seną gerą itališką espresso“, puolėme ieškoti kažko įdomesnio ir inovatyvesnio. Pamažu, užgožę ilgesį kartumui, suteikėme šansą natūraliam arabikos saldžiarūgštumui, kuris tinkamose rankose gali pražysti neregėto skonio žiedu, nuostabiai paįvairinančiu mums pažįstamų skonių paletę. Tai atvėrė duris į dar didesnį žmonių žingeidumą.

Ieškodami naujų skonių ir kavos rūšių, aplankėme galybę kavinių, kurios, siūlydamos vieną už kitą geresnes kavos rūšis, išmokė mus ne tik domėtis ir ieškoti, bet ir pažadino mumyse kūrėjus.  

Espresso namuose

Išragavę tai, ką mums galėjo pasiūlyti kavinės, pagaliau suaugome iki tokio lygio, kai tokią pat kokybišką kavą užsigeidėme ruošti patys. Kad šis noras būtų išpildytas, į priekį labiau nei bet kada turėjo pasistūmėti ir espresso kavos aparatų gamintojai. Sumažinę didžiulius, kavinėse matytus kavos ruošimo agregatus, ir kaip tikri burtininkai sutalpinę visa tai į kompaktiškus, mūsų interjerą puošiančius aparatus, inžinieriai padovanojo mums galimybę kurti. Tiesa, kūryba, net ir naudojant modernius pusiau automatinius kavos aparatus, neįmanoma be mokslo ir įgūdžių tobulinimo, nes tik tokiu būdu pažaboję šiuos ,kavos ruošimo žvėris“ galėsite juos išnaudoti visu šimtu procentų. 

Pusiau automatiniai kavos aparatai veikia paprastu priežasties-pasekmės principu, todėl kiek darbo įdėsite mokydamiesi ruošti kavą, tiek kokybiško rezultato ir nusipelnysite. Dalį šių mokslų sudaro teorija. Kavos malimo rupumo, vandens temperatūros bei pačios kavos paleidimo subtilybių išmoksite vos perskaitę šioms temoms skirtą aparato naudojimo instrukcijos dalį. 

Deja, likusiems pusiau automatinio aparato valdymo niuansams įsisavinti teks pasiraitoti rankoves, kadangi laukia šimtai kavos suspaudimo (temperavimo) ir pieno plakimo kartų. Nors ši dalis ir turi ,,katorgos“ prieskonį, rezultatai bus kur kas saldesni nei bet kokio kito mokslo ar treniruočių. Tai – jūsų rankomis paruošta tobulo skonio kava. Jeigu teisingai įvaldysite šį procesą, garantuojame – niekur kitur kavos nebegersite, nes jūsų paruošta bus pati skaniausia! 

Tobulas espresso skonis

Atradę geriausias pupeles ir įvaldę labiausiai jums tinkančią receptūrą, būsite apdovanoti tobulu espresso. Sodri, tigro kailį primenanti crema, iš anksto signalizuojanti apie tobulą paruošimą. Viduje – pilno kūno ir sirupingos tekstūros espresso, kuris verčia jus atsibusti vos užuodus jo kvapą. Ir, žinoma, pirmasis šio gėrimo prisilietimas prie gomurio, nukeliantis į maloniausius laikus, pavyzdžiui, vaikystę, kai basomis kojomis lakstydavote po ką tik nupjautą žolę ir jėgos, rodės, niekada nesibaigs, o skardus juokas nesiliaus net ir pargriuvus. Būtent tokios kavos mes trokštame ir būtent tokią kavą, įvaldę pusiau automatinį kavos aparatą, galime paruošti patys.

Pusiau automatinis kavos aparatas: į ką verta atkreipti dėmesį?

Jei teko lankytis kavinėje, kurioje barista aparatu ruošė jums kavą, tikėtina, jog jis buvo pusiau automatinis (aparatas, žinoma, ne barista). Iš pavadinimo galima nuspėti, kad ruošiant kavą šiuo aparatu dalį darbo atliks jis, o kita dalis atiteks jums. Ir nors gaminant kavą po korpusu žvalgytis neteks, žinoti, kas ten slepiasi ir kaip tai veikia, yra tikrai pravartu. Juolab, kad tai gali padėti renkantis geriausią kavos aparatą savo namams – kai žinosite, į kokias technines charakteristikas atkreipti dėmesį, viskas bus daug paprasčiau.

Pusiau automatinio kavos aparato vandens talpa arba tiesioginis pajungimas prie vandentiekio 

Pusiau automatinio kavos aparato vandens talpa

Dauguma namams skirtų pusiau automatinių kavos aparatų turi išimamą vandens talpą, kurią galima pripildyti patiems. Čia svarbu atkreipti dėmesį į kelis dalykus: talpa turi būti patogiai išimama ir pripildoma, o jos tūris – pritaikytas jūsų gaminamiems kavos kiekiams. Tai tiesiog patogumo ir higienos reikalas: jeigu gaminsite tik kelis puodelius per dieną, o vandens talpa bus labai didelė – galimai vanduo užsistovės, kitą vertus, jei vandens talpa bus itin maža, o per dieną gaminate daug espresso ir latte kavų, jums reikės dažnai pildyti vandens talpą. 

Kai kurie pusiau automatiniai kavos aparatai neturi vandens talpos ir yra jungiami tiesiai prie vandentiekio. Tai patogu, nes nereikia rūpintis vandens papildymu. Tačiau kavos aparatas tampa nebe toks mobilus – jo vietą reikia derinti prie vandens pajungimo. Be to, dažniausiai tokie espresso kavos aparatai yra brangesni ir užima daugiau vietos. 

Pusiau automatinio kavos aparato kaitinimo sistema

Kavai gaminti naudojame ne tiesiog paprastą vandenį, bet vandenį, pakaitintą iki tam tikros temperatūros. Nepamirškime, kad vanduo – viena esminių kavos sudedamųjų dalių. Todėl nuo tinkamos ir tolygios jo temperatūros priklausys jūsų espresso kokybė. 

Pagal naudojamą kaitinimo sistemą pusiau automatiniai kavos aparatai yra skiriami į keturias grupes: su kaitinimu elementu (termobloku), su vienu šildytuvu (single boiler), HX tipo (heat exchanger) ir su dviem boileriais (dual boiler). Taigi, kuo skiriasi šios kaitinimos sistemos? 

Pusiau automatiniai kavos aparatai su thermoblock arba thermocoil kaitinimo sistema

Šią momentinę kaitinimo sistemą turi pradinės klasės pusiau automatiniai kavos aparatai. Vanduo šildomas paspaudus kavos ruošimo mygtuką. Šios sistemos pliusas: karštas vanduo paruošiamas akimirksniu ir visiškai nereikia laukti, kol vanduo boileryje įšils. Minusas: ši sistema neužtikrina tolygios vandens temperatūros, todėl šiek tiek nukenčia espresso kokybė (šiuos niuansus galite pajusti tik tuomet, jeigu tikrai esate espresso gurmanas). Garo ir kavos ruošti vienu metu dar negalėsite – reikės atlikti iš pradžių vieną veiksmą, po to – kitą. 

Tiesa, thermoblock sistema yra naudojama pigesniuose kavos aparatuose, o thermocoil sistema yra naujoviškesnė – ilgaamžiškesnė, dar greitesnė ir palaiko stabilesnę temperatūrą.

Pusiau automatiniai kavos aparatai su viengubu šildytuvu (single boiler)

Dalis pusiau automatinių kavos aparatų turi vieną boilerį, kuriame šildomas vanduo. Lyginant su thermoblock/thermocoil sistema, čia jau iš karto yra nuolat kaitinamas tam tikras vandens kiekis (priklausomai nuo boilerio dydžio). Pliusas: užtikrinama stabilesnė temperatūra. Minusas: priklausomai nuo boilerio dydžio, reikės palaukti, kol vanduo bus paruoštas – tai gali trukti nuo 3-5 iki 20-30 minučių. Todėl būtinai atkreipkite dėmesį į boilerio dydį ir pasirinkite jį pagal ruošiamų kavų vienu metu skaičių.

Dar vienas svarbus momentas: šiame viename boileryje yra kaitinamas vanduo tiek kavai, tiek garui, tiek ir karšto vandens funkcijai. Taigi naudoti garo ir ruošti kavos vienu metu vis dar negalėsite. Taip pat turėsite šiek tiek luktelėti: norėdami naudoti garą iš karto po kavos ruošimo – kol vanduo bus pakaitintas iki reikiamos temperatūros (kitaip garas bus silpnokas) arba atvirkščiai – jeigu ruošite kavą po garo naudojimo, gali tekti laukti, kol vanduo atauš ir bus tinkamas kavai (čia jau reikia, kad vanduo būtų devyniasdešimt kelių laipsnių). 

Tačiau jei geriate vien espresso kavą arba tik keletą kavų su pienu per dieną, tokio tipo aparatas jums tobulai tiks. 

HX tipo pusiau automatiniai kavos aparatai (heat exchanger)

Šie kavos aparatai taip pat turi tik vieną boilerį, bet jis yra skirtas tik garui ir karštam vandeniui. Per boilerį eina specialus vamzdelis, per kurį teka šaltas vanduo. Jis skirtas kavos ruošimui ir atskirai pakaitinamas iki espresso kavai ruošti tinkamos temperatūros. 

Pliusai: šie kavos aparatai yra bene dvigubai pigesni nei sekančios kavos aparatų grupės modeliai su dviem boileriais. Nepaisant to, jie suteikia galimybę gaminti vienu metu ir garą, ir kavą. Be to, sunaudoja mažiau energijos. Dar vienas pliusas: vanduo kavai per vamzdelį yra imamas tiesiai iš  vandens talpos arba vandentiekio, o ne iš boilerio, todėl yra visada šviežias. 

Lyginant su sekančios kategorijos aparatais, pagrindinis minusas – nėra tiesioginės kavos plikymo temperatūros kontrolės (juk vamzdelyje vanduo priklauso nuo boilerio temperatūros), ir prieš ruošiant kavą reikia atlikti aušinantį skalavimą. Tačiau ir čia nuolat vyksta technologiniai pokyčiai, todėl naujausi HX tipo kavos aparatai išsprendė ir šią problemą (pvz., žymusis ir inovatyvusis Lelit MaraX PL62X). 

Pusiau automatiniai kavos aparatai su dvigubu boileriu (dual boiler)

Šie kavos aparatai turi du atskirus boilerius: vienas yra skirtas kavos gamybai ir palaiko žemesnę temperatūrą, o kitas – garui ir palaiko aukštesnę temperatūrą. Taip užtikrinama visada tinkama ir tolygi temperatūra tiek garui, tiek kavai, nes pieno plakimo procesas neturi jokios įtakos kitiems procesams. Tai reiškia ir tai, jog turite galimybę vienu metu ruošti ir kavą, ir garą. 

Tiesa, šie kavos aparatai dažnai užima šiek tiek daugiau vietos, suvartoja šiek tiek daugiau elektros energijos (juk nuolat palaiko karštą vandenį dviejuose boileriuose) bei kainuoja šiek tiek brangiau. Bet tobulas espresso to vertas! 

Kavos ruošimo grupė

Kitas svarbus pusiau automatinio aparato elementas yra taip vadinamoji grupė (group-head). Tai dalis, pro kurią bėga kava, todėl jos tobulinimui kavos aparatų gamintojai yra skyrę daugiausiai laiko. Pagrindinė pusiau automatinio kavos aparato grupės užduotis – praleisti vandenį neprarandant ir nepakeičiant slėgio, išlaikant reikiamą temperatūrą ir visą tai atlikti itin sandariai, kad visas vanduo tekėtų kryptingai į sutemperuotą kavą. 

Kavos ruošimo grupės skirstomos į tradicinę (žiedo formos) ir klasikinę E61. Ir abiejų tipų grupės turi savo pliusų bei minusų. 

Pirmoji – šiek tiek labiau automatizuota, yra valdoma mygtuko paspaudimu, tad norėdami pradėti ar sustabdyti vandens bėgimą, tai darysite tiesiog paspausdami mygtuką. Visa kita vyks pagal iš anksto nustatytus nustatymus. Šis grupės tipas yra labai geras, jei radę tinkamus nustatymus norite, kad aparatas automatiškai juos atkartotų ir nenuklystų nuo plano kiekvieną kartą ruošiant kavą.

E61 kavos ruošimo grupė – tai klasikinės išvaizdos svirtele valdoma grupė. Čia norėdami pradėti vandens bėgimą, įjungti kavos drėkinimą, pristabdyti ar visiškai išjungti vandens bėgimą, galėsite tai padaryti keisdami svirtelės padėtį, kuri nėra iš anksto užprogramuota ir veikia mechaniškai. Ši grupė neužtikrina tokio receptų stabilumo, tačiau tam tikrus nustatymus galite keisti realiu laiku. Tai leidžia prisitaikyti prie kintančios situacijos ir yra ypač paranku žmonėms, suprantantiems kavos ruošimo procesą. Taip pat ši grupė užtikrina terminį stabilumą, todėl šiuo aspektu jūsų kavoje nebus didelių nuokrypių. 

Kavos ruošimo rankena (portafiltras

Šioje vietoje prieiname kitą itin svarbią psuiau automatinio kavos aparato dalį – portafiltrą. Būtent jame yra temperuojama kava, o vėliau jis visas įmaunamas į prieš tai minėtą grupę. Portafiltrai būna kelių dydžių. Paprasčiausiuose pradinio lygio aparatuose jų standartas yra 50-53 mm. Juose telpa mažiau kavos, todėl didesniam spaudimui sukelti po jų sieteliu yra vieną skylutę turintis sluoksnis. Tai yra vadinamieji „pressurized“ tipo filtrai. 

Tuo tarpu aukštesnio lygio profesionalių pusiau automatinių aparatų portafiltro matmenų standartas – 57 mm arba 58 mm, todėl juose telpa pakankamai kavos, kad papildomo slėgio adaptuojant sietelį sudarinėti nereikėtų. Jie vadinami „non-pressurized“ tipo filtrais. Nors didelio skirtumo tarp šių dydžių nėra, 58 mm yra laikomas profesionalaus aparato portafiltro standartu. 

Taip pat portafiltrai gali būti viengubi arba dvigubi. Viengubas portafiltras turi vieną ąselę, pro kurią bėga kava. Jame telpa mažiau kavos, ir plotas, pro kurį kava spaudžiama, yra kur kas mažesnis, o kraštai nuolaidūs. Dėl šios priežasties viengubi filtrai, nors ir turėdami galimybę paruošti mažesnę porciją, yra nepraktiški ir net gadinantys kavos ruošimo procesą. 

Dvigubi portafiltrai turi dvi ąseles kavos išbėgimui, visas tokio filtro plotas yra skirtas kavos prabėgimui ir yra lygus, todėl visa kava yra ekstrahuojama tolygiai, išnaudojant kiekvieną kruopelytę, esančią kaušelyje. Dėl tokios formos kai kuriuose pusiau automatiniuose aparatuose į dvigubus portafiltrus galima dėti ne tik šviežiai maltą kavą, bet ir kavos tabletes. 

Visa kita – medinė ar plastikinė rankena bei jos spalva – yra skonio reikalas ir neturi įtakos kavos ruošimui. Vienintelis patogumas gali būti nuolaidi rankena, dėl kurios, pastačius portafiltrą ant paviršiaus, jis stovi lygiai. Bet ir tai nėra didelis privalumas, kadangi temperuodami kavą ir nenorėdami sugadinti stalo, portafiltrą vis tiek turėsite atremti į stalo kampą arba įdėti į tam skirtą laikiklį. 

Daugiau įtakos kavos ruošimui bei patogumui turės sunkaus ir maloniai prie rankos glundančio grūstuvo (tamperio) pasirinkimas. Kadangi kavos suspaudimas yra svarbus kavos ruošimo aspektas, tai geras grūstuvas – daugiau nei gero skonio ženklas. 

Pusiau automatinio kavos aparato garų vamzdelis

Garų vamzdelis (steamer) yra neatsiejama pusiau automatinio aparato dalis. Prieš tai daug kalbėjome apie temperatūros aspektus, nes nuo to priklauso garo stiprumas, tačiau ne mažiau svarbi yra ir garų vamzdelio forma, skylučių skaičius bei danga. 

Pradinės klasės kavos aparatuose garų vamzdelis iš tiesų primena… tiesiog vamzdelį. Su juo galima gerai pakaitinti ir suplakti pieno putą, skirtą cappuccino kavai. Tačiau tikrojo latte art su juo niekaip nesukursi. 

Šiek tiek aukštesnės klasės modeliuose garų vamzdelio forma keičiasi – ji subtilėja ir vamzdelis darosi vis siauresnis. Jo apačioje yra vos viena maža skylutė. Su tokiu garų vamzdeliu jau galima ruošti ne tik cappuccino, bet ir tikrąją latte. 

Aukščiausios klasės modeliuose garų vamzdeliai turi dvi, tris ar net keturias skylutes. Su jais jau galite it baristos profesionalai įsukti tą tikrąjį pieno suplakimui reikalingą sūkurį. Šie vamzdeliai išlankstyti taip, kad jį būtų ne tik patogu įdėti į indelį, bet ir vos panardinus skylutes į pieną, būtų sukeliamas sūkurys. Tokie steamer’iai dažniausiai yra dvigubo metalo, dėl to apsaugo nuo nusideginimo bei yra patogu juos valdyti ranka net ir plakimo metu.

Verta paminėti, kad nepriklausomai nuo garų vamzdelio formos, galingumo ir kitų aspektų, norint juo tinkamai išplakti pieną, teks pasimokyti. Įvaldžius šią techniką ne tik patys pagaminsite purią, natūraliai saldžią pieno putą, bet galėsite išbandyti ir latte art – piešimą pieno puta ant kavos.  

Kai kuriuose kavos aparatuose garų vamzdelis atlieka ir karšto vandens antgalio funkciją. Tačiau jeigu planuojate dažnai naudoti karštą vandenį arbatai arba esate americano kavos fanas, rinkitės modelį, turintį atskirą karšto vandens antgalį. Taip tiesiog bus patogiau.

Pusiau automatinio kavos aparato slėgio matuoklis (pressure gauge)

Jei norite paruošti kavą itin preciziškai ir pagal visus standartus, labai svarbi aparato dalis yra slėgio matuoklis, dar vadinamas manometru. Jame galite stebėti aparate susidarantį slėgį kavos ruošimo metu. Tikram espresso jis turėtų būti 9 barai. Aparatuose, kuriuose nėra atskiros svirtelės slėgio reguliavimui, šį parametrą galima keisti tik keičiant kavos porcijos dydį arba malimo rupumą. Abu pastarieji nustatymai keičiami ne pačiu aparatu, o kavos malūnėliu. 

Pusiau automatinis kavos aparatas su integruotu kavos malūnėliu ar be?

Pusiau automatinis kavos aparatas su integruotu malūnu

Kavos malūnėlis – integruotas ar atskirai pastatomas – yra neatsiejama kavos ruošimo pusiau automatiniu kavos aparatu dalis. Tokiu aparatu ruošti kavą ir naudoti ją ne šviežią, t.y., ne ką tik sumaltą, būtų tiesiog nusikaltimas prieš tobulo skonio espresso. 

Integruotas malūnėlis yra puikus sprendimas norint geros kavos, tačiau neturint didelio biudžeto ar vietos kavos aparatui. Tokio tipo malūnėlis turi visas savybes kaip ir paprastas, pastatomas šalia aparato. Tačiau integruoto malūnėlio talpa yra kavos aparate, o šis kaisdamas šildo ir pupeles – tai gali neigiamai paveikti kavos pupelių skonį. 

Atskirai pastatomas kavos malūnas šį pavojų eliminuoja. Be to, nutarę įsigyti tokio tipo įrenginį, galėsite rinktis bet kokį jums geidžiamą modelį. O kaip išsirinkti gerą, atskirai pastatotomą kavos malūną? Svarbiausias aspektas yra girnos. Jos būna kūginės arba plokščios ir keraminės arba plieninės. Aukščiausios klasės kavos malūnai turi plokščias girnas, kadangi jomis kava yra sumalama tolygiau. Tačiau net ir tokios girnos gali būti keraminės arba plieninės. Tad kurios yra geriau? Vienareikšmio atsakymo nėra. Plieninės girnos yra aštresnės, todėl kavą mala kiek preciziškiau, tačiau joms atšipus ši savybė prarandama ir girnas reikia ardyti tam, kad pagaląsti. 

Keraminės girnos, nors ir nėra tokios preciziškos, tačiau beveik neatšimpa, todėl yra ilgaamžiškesnės. Dėl šios priežasties, rinkdamiesi malūną, turite nuspręsti, kas jums svarbiau – geras skonis, bet šiek daugiau priežiūros niuansų, ar paprastesnė priežiūra, truputį aukojant skonį. Žinoma, tai yra svarbu tik tuomet, kai perkate aukščiausio lygio – rūšines kavos pupeles. Naudodami vidutinio lygio kavą, skirtumo tarp sumaltos skirtingomis girnomis  nepajusite. 

Kavos ruošimo nustatymai dar aukštesniam meistriškumui

Kavos aparatai, turintys visas aukščiau išvardytas sudedamąsias dalis, puikiai jums tarnaus ruošiant aukštos kokybės kavą. Tačiau taip pat patartina susipažinti ir su keliais svarbiais kavos aparatuose esančiais nustatymais bei funkcijomis, kurie kavos ruošimą perkels į dar aukštesnį lygį bei leis patirti dar didesnį skonio malonumą. 

Vandens temperatūra kavai  

Net ir pradinės klasės pusiau automatiniuose kavos aparatuose galite keisti vandens temperatūrą, tačiau juose ji žymima lygiais: žema, vidutinė, aukšta. Aukštesnio lygio modeliuose rodoma konkreti temperatūra, kurią nustatyti galėsite patys. 

Tai itin svarbu norint meistriškai paruošti kavą, kadangi pernelyg karštas vanduo gali „sudeginti“ skonio savybes, o per šaltas – neatskleisti jų visų. Geriausia vandens temperatūra yra tarp 90-96 laipsnių. Keisdami ją šiame diapazone galite skonį pakeisti į vieną ar į kitą pusę. Kuo vanduo arčiau 90 laipsnių, tuo kava bus rūgštesnė ir saldesnė, kuo arčiau 96 – tuo kartesnė. Tai puikiai pasitarnauja, kai pažįstate vartojamas pupeles ir žinote, į kurią pusę „palenkus“ jūsų kava taps dar skanesnė bei atsiskleis dar ryškesnėmis spalvomis. Be to, tai suteikia galimybę eksperimentuoti ir atrastii vis naujus skonius! Vienas ar keli laipsniai į vieną ar kitą pusę – ir skonis jau kitoks. 

Išankstinis plikymas (Pre-brew)

Vienas moderniausių technologinių sprendimų pusiau automatiniuose aparatuose yra taip vadinama pre-brew funkcija, kuri yra ne kas kita kaip išankstinis plikymas. Jos dėka visa portafiltre esanti kava yra sudrėkinama mažu vandens spaudimu ir tokiu būdu užtikrinama, kad, paleidus vandenį pilnu pajėgumu, šis aprėps visą kavą, o ne tik dalį jos. Tai turės įtakos galutiniam paruošos kavos rezultatui – jos aromatingumui ir skoniui. 

Kai kuriuose kavos aparatuose ši funkcija yra tiesiog integruota į patį kavos ruošimo procesą ir nereguliuojama, kituose (kaip, pvz., aparatuose su E61 grupe) ji valdoma mechaniškai. Ypač aukšto lygio kavos aparatuose galima valdyti šią funkciją netgi elektroniniu būdu, t.y. per ekranėlį.  Daugiau apie šią funkciją skaitykite kavos ruošimo skyriuje.

Reguliuojamas vandens kiekis

Kavos porcija

Tam, kad paruoštumėte skanią kavą, svarbi ne tik vandens temperatūra, bet ir vandens kiekis, kuris lems pagamintos kavos skonį. Pusiau automatiniuose kavos aparatuose jis gali būti programuojamas arba reguliuojamas rankiniu būdu. 

Juodos kavos kiekis nustatomas tiesiog pagal skonį – čia griežtų standartų nėra. Kelis kartus pabandę šio gėrimo variacijas su skirtingu kiekiu vandens, įvertinkite, kuris variantas jums priimtinesnis, ir jį rinkitės ateityje.  

O štai su ponaičiu Įnoringuoju Espresso viskas jau kitaip! Visgi galioja kelios taisyklės, kurių laikydamiesi išgausite geriausią įmanomą jo skonį. Pavyzdžiui, espresso gaminimo metu  sustabdykite jo leidimą prieš pat pradedant bėgti baltai putai. Kai pastebėsite, kad ant tamsios espresso cremos atsirado šviesus taškas – tai reikš, kad aparatą turite užprogramuoti būtent tokiam vandens kiekiui, o gamindami kavą su E61 grupe kiekvieną kartą sustabdykite bėgimą būtent šioje vietoje. 

Apibendrinimas

Apibendrindami visas plonybes, kurios mus veda tobulo kavos puodelio link, galime tvirtai teigti, kad viskas galiausiai remiasi į tai, kiek turėsite noro mokytis naudotis pusiau automatiniu aparatu ir kiek pastangų įdėsite lavindami įgūdžius. Be jų – net ir pažangiausios technologijos pusiau automatiniame aparate neatneš jokios naudos. Dėl to, prieš siūlydami geriausius šių aparatų modelius, detaliai papasakosime, kaip žingsnis po žingsnio įvaldyti kavos ruošimo procesą ir džiuginti restorano lygio kava ne tik save, bet ir kiekvieną, aplankiusį jūsų namus.

Kavos ruošimo procesas pusiau automatiniu aparatu

Kavos pupelių pasirinkimas espresso ir juodoms kavoms 

Kavos pupelės espresso kavai

Pradėkime nuo kavos pupelių pasirinkimo. Espresso ir juodoms kavoms rinkitės bet kokias specialiai espresso kavos ruošimo būdui paskrudintas pupeles. Dažnai ant kavos pakelio arba kavos aprašyme rasite informaciją, kad pupelės tinka kavos aparatams. Taip pat – jei ant pakelio rasite žodį „espresso“, tai irgi reikš, jog kavos pupelės yra specialiai paskrudintos šiam ruošimo būdui. 

Gamindami kavą visuomet eksperimentuokite, ieškodami idealaus balanso tarp švelnaus šokoladiško kartumo, gaivinančios vasariškos rūgštelės ir giliai besislepiančio, tačiau viską apjungiančio saldumo. 

Taip pat, ruošdami espresso pusiau automatiniu aparatu, iš naujo išbandykite kavas, kurias gaminote  automatiniu aparatu – gali būti, jog jos atsiskleis naujomis, kur kas sodresnėmis spalvomis. 

Žinoma, pirkdami kavos pupeles turite būtinai atkreipti dėmesį į jos savybes ir įvertinti tai, kad Afrikos ar šlapiuoju būdu apdirbta Pietų Amerikos kava, ko gero, vis tiek bus labiau linkusi į rūgštumą, o pavyzdžiui, Indijoje ar Indonezijoje užaugintos pupelės – į kartumą. Nei viena, nei kita savybė anaiptol nėra minusai – netgi priešingai: tai tik įrodo, kad ruošdami kavą pusiau automatiniu aparatu savo favoritę atras tikrai kiekvienas, net ir neįprasčiausius norus diktuojančio gomurio savininkas. 

Kavos pupelių pasirinkimas gėrimams su pienu

Kavos pupelės gėrimams su pienu

Jei visgi esate pieniškų kavų megėjas, turėtumėte rinktis tvirtesnio charakterio kavos pupeles. Žinoma, tik tuo atveju, jei norite justi ne tik pieno, bet ir kavos skonį. Nereikia bijoti, kad kavos pupelės gali būti per karčios, nes šiame duete savo partiją atlieka ne tik kava, bet ir pienas. 

Įvaldę pieno plakimą, apie kurį rašysime kiek vėliau, galėsite pasigaminti natūraliai saldžią kavą, kurioje švelnus, debesies purumo pienas ne užklos espresso kaip antklodė, o susimaišys su juo, išlaikydamas ir tuo pačiu suteikdamas gėrimui dangišką savo struktūrą. 

Teisingas kavos sumalimas

Išsirinkę pupeles, turėsite jas sumalti. Tai rekomenduojame atlikti prieš pat gaminant kavą ir tik tokiam kiekiui porcijų, kiek ruošiatės gaminti. Dėl šios priežasties, kaip jau minėjome, neatsiejama pusiau automatinio aparato dalis yra kavos malūnas, dar vadinamas kavamale. Visai nesvarbu, ar tai integruotas malūnas, ar pastatoma šalia kavamalė – galima keisti vos du nustatymus, tačiau abu jie daro  didžiausią įtaką jūsų ruošiamai kavai.

Pirmasis malūno nustatymas – maltos kavos porcija

Priklausomai nuo portafiltro (šiuo atveju kalbame tik apie dvigubą), jame gali tilpti nuo 14 iki 20 gramų maltos kavos. Geriausias būdas nustatyti porciją – primalus į portafiltrą kavos, įdėti tamperį. Jei porcija tinkamo dydžio, uždėto tamperio kraštas turi būti lygus su portafiltro kraštu. Jei taip nėra, pakeiskite porcijos dydį. 

Tiesa, keičiant porcijos dydį malūne nustatote ne gramus, o laiką, kiek bus malama kava. Šis laikas kiekviename malūne yra skirtingas, todėl, norint tiksliai žinoti, kiek gramų kavos naudojate, reikės šalia turėti svarstykles, kuriomis galėsite pasverti sumaltos kavos prociją. 

Antrasis malūno nustatymas – malimo rupumas

Prieš keisdami šį nustatymą pagaminkite espresso kavos porciją ir pamatuokite laiką, per kiek sekundžių išbėgo kava. Spaudžiant 9 barų slėgiui espresso turėtų išbėgti per 20-25 sekundes, o pirmieji lašai iš portafiltro iškristi turėtų po 3-4 sekundžių. Jei matote, kad kava bėga trumpiau arba išbėga kone iškart, smulkinkite malimo rupumą. Jei kava pradeda bėgti po kur kas ilgesnio laiko tarpo ir bėga virš 25 sekundžių, turite stambinti malimo rupumą. 

Tai gali būti šiek tiek komplikuota, nes, tarkime, pastambinus kavos rupumą, ta pati porcija nebetilps į portafiltrą taip, kad tamperio kraštas sutaptų su sietelio kraštu. Todėl jei kava bėga ilgiau, prieš tai pamėginkite sumažinti porciją, o tik tada keiskite rupumo nustatymą.  

Kai kava jau bus tinkamo rupumo ir visa porcija išbėgs per 20-25 sekundes, ragaukite gėrimą bei pagal skonį nuspręskite, ar šis nustatymas yra tinkamas jūsų kavai. Jei espresso tirštas, „pilno kūno“ ir jaučiate, kad jame gausu skonio – tuomet viskas gerai. Tačiau jei kava kiek vandeninga, gali būti, jog naudojate per mažą kiekį sumaltų pupelių. Na, o jei jūsų espresso sodrus, bet šiek tiek labiau primena koncentratą nei skystį, tikėtina, kad maltos kavos porcija yra per didelė. 

Reguliuodami malūną, tuo pačiu nustatysite ir reikiamą vandens kiekį, kadangi, kaip  minėjome anksčiau, teisingas espresso kiekis turėtų matytis pagal tai, kada iš aparato bėganti srovelė tampa šviesi. Tiesa, sustabdyti espresso bėgimą reikia tada, kai šviesus skystis/puta vos tik užtykšta ant espresso paviršiaus, o ne tuomet, kai jau bėga ištisa srove.

Slėgis kavos ruošimo metu ir išankstinio plikymo funkcija

Norėdami išgauti tobulą espresso, jo gaminimo metu turėtumėte išlaikyti 9 barų slėgį. Kadangi dauguma aparatų slėgio reguliuoti neleidžia, tai galite daryti tik pakeitę kavos malimo rupumą (tai galės būti dar vienas rodiklis, kurį stebėdami lengviau sureguliuosite malūną). 

Daug naujų aparatų turi pre-brew (išankstinio plikymo) funkciją, kurios dėka pirmas 3 sekundes kava plikoma 3-4 barų slėgio spaudimu. Taip sudrėkinama visa suspausta tamperiu kava, todėl po 3 sekundžių, sustiprinus spaudimą, vanduo ima bėgti per visą kavą, o ne jos dalimi. E61 grupę turinčiuose aparatuose šią funkciją galite reguliuoti rankiniu būdu, pirmąsias plikymo sekundes tiesiog atlenkdami rankenėlę ne iki pat galo. 

Na, o aparatuose, kuriuose slėgį galite keisti viso kavos gaminimo metu, tai daryti visai paprasta: tiesiog paleiskite kavą mažu spaudimu, o tada nustatykite svirtelę taip, kad kava būtų gaminama 9 barų slėgiu. Verta atkreipti dėmesį, kad jei pre-brew funkciją laikysite per ilgai, vėliau sustiprinus slėgį vanduo lengviau prabėgs pro kavos tirščius, todėl slėgis taps kur kas mažesnis ir iš tobulo espreso… šnipštas. 

Tobulo espresso požymis – tigro kailį primenanti puta

Tinkamai pagaminus kavą, ant espresso putos turėtų susidaryti tigro kailį primenantis raštas, kuris taip ir vadinamas. 

Taigi, turėdami espresso, kuris bėgo 20-25 sekundes spaudžiant 9 barų slėgiui, yra su  tigriuko kailiu ant putos ir pasižymi tiršta konsistencija, galite rinktis, ką su juo daryti toliau. Juk espresso yra visų kitų kavos receptų pagrindas. 

Klasikiniai kavos receptai 

Jei tiesiog išgersite šį šedevrą – būsite atsigėręs tobulo espresso. Jei įpilsite karšto vandens – gausite americano kavą (kuri, beje, yra kur kas geriau nei įprasta juoda kava). Na, o jei pilsite pieną – priklausomai nuo jo putos, pasigaminsite cappuccino arba latte. 

Americano ir juoda kava 

Americano vs lungo

Americano geriau nei juoda kava. Kodėl? Kaip ir minėjome, espresso gaminamas taip, kad suspausta portafiltre kava yra pilnai išsunkiama – tol, kol nebeturi ką atiduoti. Tuo tarpu gamindami juodą kavą, jūs šį procesą tęsiate ir į jūsų kavą pro tirščius sunkiasi taip pat ir blogosios savybės. Tad jei vietoje to paruošite espresso ir vėliau jį praskiesite karštu vandeniu, išlaikysite teigiamas kavos savybes – paprastas vanduo tik suteiks kavai saldumo be jokių pašalinių, nemalonių skonių. 

Gėrimai su pienu: cappuccino ir latte 

Cappuccino vs latte

Taigi: kaip paruošti tobulą kavos gėrimą su pienu? Pirmiausia, reikia žinoti, kuo skiriasi latte ir cappuccino. Kaip jau supratote, abiejų kavų pagrindinis ingredientas – puodelio apačioje vylingai juoduojantis espresso, kuris dėl savo tirštumo, pavarčius puodelį, lieka ant jo kraštų. Tad pagrindinis skirtumas yra suplaktas pienas. 

Cappuccino gėrimą sudaro ⅓ puodelio espresso, ⅓ puodelio pieno ir ⅓ puodelio pieno putos. Latte kavos sudėtyje yra espresso, beveik pilnas puodelis šilto pieno ir viršuje – vos per 1 centimetrą tamprios, kreminės putos. Technika abiems kavos gėrimams pagaminti yra tokia pati, tačiau iš jų receptų aprašymo suprantame, kad cappuccino kavai gaminsime daugiau putos. 

Kaip suplakti pieną cappuccino ir latte kavai? 

Prieš įmerkdami garų vamzdelį į pieno plakimo indą, nupučiame šiek tiek garo į servetėlę, kad tuo pačiu nusipūstų susidaręs kondensatas. Tada kaire ranka imame už indelio apačios, dedame garų vamzdelį į jį taip, kad šis atsiremtų į snapelį ir kad jame, glaudžiai įsispraudęs, neslidinėtų į šonus. 

Kai įsitikinsite, kad vamzdelis stovi tiesiai ir visos jo skylutės panirę į pieną, dešine ranka greitai ir iki pat galo atsukite garą. Paleidę garą šiek tiek nuleiskite indelį žemyn. Tai padarius skylutės turėtų atsidurti pieno paviršiuje, o garsas turėtų priminti „Č“ raidės tarimą. Jei taip ir yra, valio – šiuo metu jūs jau gaminate putą! 

Dabar yra ta akimirka, kai jau reikia žinoti, ar norite mėgautis cappuccino, ar latte. Jei pirmasis variantas, putą gaminkite iki 5 sekundžių, o jei pasirinkote latte – iki 3 sekundžių. Praėjus šiam laikui, paverskite indelį šiek tiek kampu – taip, kad vamzdelis į jį eitų ne tiesiai, o šiek tiek į šoną. Tuo pačiu tai darydami įsitikinkite, kad skylutės panardintos į plakamą pieną. 

Atlikus viską teisingai, pieno viduryje turėtų susidaryti sūkurys, kuris pamažu į save sutraukia ir naikina burbulus. Tai etapas, kai pieno puta maišosi su šiltu pienu. Tinkamai įvaldę šį procesą, kiekvieną kartą gausite debesies purumo pieną, kuris savo lengvumu ir tekstūra primins pūkinę antklodę, po kuria nubusdavote vasaros rytais kaime pas močiutę. 

Cappuccino plakite iki 65 laipsnių (kad žinotumėte temperatūrą, galite naudoti termometrą). Būtent tokioje temperatūroje piene esanti laktozė atsiskleis visu saldumu ir kavai nereiks cukraus, net jei esate įpratę ją visad saldinti.

Tuo tarpu pieną latte kavai kaitinkite iki 70 laipsnių – taip užtikrinsite, kad jis greitai neatšaltų ir net paskutinis gėrimo gurkšnis savo šiluma maloniai užlietų gomurį. 

Pabaigoje vienu greitu judesiu užsukite garą (tai darykite kaire ranka, kuria laikėte už pieno plakimo ąsotėlio apačios, tuo tarpu dešine ranka laikykite ąsotėlio rankeną). Padėkite indą šalia, o garų vamzdelį nuvalykite servetėle, tuo pačiu atsukdami ir garą, kad išpūstumėte viduje likusį pieną. 

Leiskite suplaktam pienui pastovėti 15 sekundžių, tuomet paimkite ąsotėlį už rankenos ir sukite prieš laikrodžio rodyklę tol, kol pieno puta ims blizgėti. 

Jei gaminate latte, pieną pilkite plona srovele per snapelį, tačiau jei tai bus gardus  cappuccino – pieną verskite greitu judesiu per indelio šoną taip, kad į puodelį išsyk „įvirstų“ visa puta. 

Dar du populiarūs pieniškų kavų receptai yra flat white bei espresso macchiato. Pirmajam ruošdami pieną turite nedaryti putos ir supilti kaip latte, o antrajam – pagaminkite putą kaip cappuccino kavai ir jos 4-5 šaukštus uždėkite ant espresso.  

Prieš ruošdami bet kurią iš šių kavų užsitikrinkite, kad galėsite gerti ją iškart po pagaminimo, nes būtent tada ji skaniausia! 

Pusiau automatinių kavos aparatų priežiūra

Kasdien. Visuomet tarp kavos ruošimų praskalaukite kavos grupę, paleisdami šiek tiek vandens bei iškratę kavos tirščius švariai išvalykite portafiltrą. Po naudojimosi garų vamzdeliu visada išsyk jį nuvalykite naudodami šluostę. Na ir, žinoma, kiekvieną dieną, kai jau žinote, kad tądien kavos daugiau nebegaminsite, išplaukite lašų surinkimo padėklą ir groteles, ant kurių statote puodelį gamindami kavą.

Kartą į savaitę (arba bent jau kas 100 pagamintų kavos porcijų). Naudodami specialią valymo tabletę atlikite kavos ruošimo grupės ir portafiltro valymą (kai kurie pusiau automatiniai kavos aparatai turi tam skirtą „akląjį“ filtrą), kuris padės pašalinti kavos likučius ir aliejus. Taip pat galite ištirpinti tabletę vandenyje bei pamerkti kavos ruošimo rankeną bei kavos filtrus bent 15-30 minučių. Po to juos gerai išskalaukite švariu vandeniu. 

Pagal poreikį. Jeigu kavos aparatas turi integruotą malūną, nepamirškite karts nuo karto atlikti jo valymo su specialiai kavos malūnams skirtomis valymo tabletėmis. 

Apie kalkių nuosėdų šalinimą. Jeigu espresso aparatas yra su thermoblock kaitinimo sistema, reguliariai atlikite kalkių nuosėdų šalinimą, kurio eiga aprašyta kavos aparato instrukcijoje. Tačiau jei jūsų pusiau automatinis kavos aparatas yra su integruotu boileriu/boileriais, primygtinai rekomenduojame naudoti papildomus vandens filtrus arba minkštą vandenį, nes šiems aparatams įprastos nukalkinimo procedūros namuose nėra rekomenduojamos, o kalkių nuosėdos yra ypač pavojingos. Susikaupus kalkių nuosėdoms ir dėl to kilus problemoms, kreipkitės į kavos aparatų serviso specialistus. 

Populiariausi pusiau automatiniai kavos aparatai namams

Kad išsirinkti būtų paprasčiau, pristatome populiariausius ir geriausius pusiau automatinius kavos aparatus. Suskirstėme juos pagal kainų grupes, todėl naują kavos ruošimo prietaisą galėsite išsirinkti ne tik pagal specifikacijas, bet ir pagal savo numatytą biudžetą. Žemiau detaliai aprašėme kiekvieną iš modelių, kad išsirinkti būtų dar lengviau.

Geriausi pusiau automatiniai kavos aparatai: iki 300 €

Specifikacija De’Longhi „EC230.BK De’Longhi „EC251.W“ De’Longhi EC685.M
DeLonghi EC230.BK De’Longhi EC 251.W De’Longhi EC 685.M
Bendrosios savybės
Gamintojas De’Longhi De’Longhi De’Longhi
Kilmės šalis Kinija Kinija Kinija
Galia 1100 W 1100 W 1300 W
Vandens pompos slėgis 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manometras Nėra Nėra Nėra
Garų vamzdelio tipas Siauras vamzdelis Platus vamzdelis Platus vamzdelis su dviem pozicijom (plaktam ir neplaktam pienui)
Atskiras karšto vandens antgalis Nėra Nėra Nėra
Integruotas malūnas Nėra Nėra Nėra
Valdymas
Ekranas  Nėra Nėra  Nėra 
Valdymo tipas Sukamas ratukas Mygtukai Programuojami mygtukai
Nustatymai 
Porcijos dydžio programavimas Nėra  Nėra  Yra 
Temperatūros nustatymai Nėra  Nėra  Yra
Kiti ypatumai Galimybė ruošti kavą iš kavos tablečių Galimybė ruošti kavą iš kavos tablečių; galimybė reguliuoti vandens temperatūrą; integruota nukalkinimo programa ir programuojamas vandens kietumas
Talpos
Vandens talpa 1 l 1,1 l 1,1 l
Matmenys ir svoris
Kavos aparato išmatavimai (plotis, aukštis, gylis)  20,5 cm x 28,5 cm x 34,3 cm 20,8 cm x 32,7 cm x 32 cm 14,9 cm x 30,3 cm x 33 cm
Svoris 4,3 kg 3 kg 4,2 kg
Portafiltro skersmuo (mm) 51 mm 51 mm 51 mm
Komplektacija
Komplektacija Filtras vienai porcijai, filtras dviems porcijoms, plastikinis šaukštas/tamperis maltai kavai Slėginis filtras vienai porcijai, slėginis filtras dviems porcijoms, plastikinis šaukštas/tamperis maltai kavai Slėginis filtras vienai porcijai, slėginis filtras dviems porcijoms, filtras kavos tabletėms, plastikinis šaukštas/tamperis maltai kavai

 

De’longhi EC230.BK

Kavos aparatas De’Longhi „EC230.BK“

Tai vienas iš pigiausių ir itin populiarių espresso kavos aparatų, kuris patenkins pagrindinius pradedančio kavos ruošėjo lūkesčius. Su šiuo kavos aparatu paprastai pagaminsite vieną arba dvi porcijas espresso ar juodos kavos bei suplaksite pieną mėgstamiems kavos gėrimams su pienu.

Šis kavos aparatas valdomas labai paprastai – priekyje esančiu sukamuoju ratuku. Pasukus jį į vieną pusę pradedamas ruošti garas, o į kitą – pradedama gaminti kavą. Kavos aparato viduje yra nedidelis nerūdijančio plieno boileris, kuris pasižymi patvarumu ir ilgaamžiškumu.

Šio aparato ypatumas – galimybė naudoti pakankamai aukštus puodelius ar stiklines. Apatinis padėkliukas nusiima, tad po kavos išbėgimu telpa net 11 cm puodelis. Be to, šis kavos aparatas atrodo itin stilingai, todėl taps tikra jūsų namų puošmena.

De’longhi EC251.W

Kavos aparatas De’Longhi „EC251.W“

Dar vienas itin populiarus modelis šioje kainų kategorijoje. Nors jis kiek senesnis nei pirmasis, vis dar neužleidžia savo vieno iš lyderių pozicijų. Palyginus su pirmuoju modeliu, skirtumas yra tas, jog šis espresso kavos aparatas yra valdomas mygtukais: priekyje rasite tris mygtukus: aparato įjungimui, kavos gaminimo funkcijai bei garo funkcijai.

Vis tik, bene svarbiausias skirtumas – šiame aparate esantis slėginis filtras (taip vadinamas pressurized tipo filtras, apie kuriuos kalbėjome pirmoje straipsnio dalyje). Dėl dvigubo filtro dugno jame sukuriamas spaudimas padeda išgauti standžią ir labai tirštą espresso putą net ir iš ne itin tobulai sumaltos kavos. Šiek tiek kitokios formos vamzdelis padeda lengviau suplakti pieno putą pradedančiajam kavos su pienu ruošėjui.

Dar vienas aparato pliusas: galimybė ruošti gėrimus ne tik iš maltos kavos, bet ir iš kavos tablečių (šis kavos aparatas yra pažymėtas E.S.E – Easy Serving Espresso – ženkliuku). Tiesa, lyginant su pirmuoju modeliu po kavos išbėgimu čia telpa šiek tiek žemesni puodeliai – iki 8,6 cm aukščio. 

De’longhi EC685.M

Kavos aparatas De’Longhi „EC685.M“

Šis modelis yra vienareikšmiškas lyderis šioje kainų kategorijoje. Kodėl gi? Visų pirma dėl metalizuoto korpuso ir stilingo dizaino šis kavos aparatas atrodo labai moderniai, todėl puikiai derės prie bet kokio interjero.

Dar vienas svarbus dalykas – jis yra itin siauras (vos 14,9 cm pločio!), todėl virtuvėje neužims daug vietos. Skirtingai, nei du jau aptarti modeliai, šis turi programuojamus mygtukus vienai ir dviems porcijoms. Be to, šiame modelyje jau galėsite keisti vandens temperatūrą (rinkitės iš trijų lygių), o tai leidžia šiek tiek plačiau eksperimentuoti su kavos skoniais.

Iš kavos aparato nuotraukos galite pastebėti, kad garų vamzdelis yra šiek tiek kitoks nei prieš tai esančiuose modeliuose. Šis turi dvi fiksuotas pozicijas: karštam neplaktam pienui bei plaktam pienui. Šis aparatas gali kavą ruošti ir iš kavos tablečių – o kad būtų dar patogiau, turi tam atskirą filtrą. Įprasti filtrai yra slėginio tipo, todėl puiki espresso crema garantuota.

Dar viena ypatybė: programuojamas vandens kietumas bei integruotas nukalkinimo procedūros reikalaujantis signalas. Tai palengvins kavos aparato priežiūrą. Iš tiesų, išvardinus visus jo privalumus, nebereikia stebėtis, kodėl šis modelis vienvaldiškai karaliauja šioje kainų kategorijoje jau kelerius metus iš eilės. 

Geriausi pusiau automatiniai kavos aparatai: 500 – 800

Specifikacija Sage „The Barista Express SES875“ Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Sage The Barista Express SES875 Lelit Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Bendrosios savybės
Gamintojas Sage Lelit Rancilio
Kilmės šalis Kinija Italija Italija
Galia 1850 W 1000 W 950 W
Vandens pompos slėgis 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manometras Yra Yra Nėra
Vandens kaitinimo sistemos tipas
Thermocoil su PID sistema Boileris (250 ml) + PID sistema Boileris (300 ml)
Garų vamzdelio tipas Profesionalus garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis
Atskiras karšto vandens antgalis Yra Nėra Nėra
Integruotas malūnas Taip Taip Ne
Valdymas
Ekranas  Nėra Nėra  Nėra 
Valdymo tipas Programuojami mygtukai Svirtelės Mygtukai
Nustatymai 
Porcijos dydžio programavimas Yra Nėra  Nėra 
Temperatūros nustatymai Yra Yra Nėra 
Kiti ypatumai Integruotas nuimamas tamperis Integruotas tamperis

Talpos
Vandens talpa 2 l 2,7 l 2 l
Matmenys ir svoris
Kavos aparato išmatavimai (plotis, aukštis, gylis)  33 cm x 40 cm x 31 cm 31.5 cm x 36.8 cm x 25.5 cm 23.5 cm x 34 cm x 29 cm
Svoris 12 kg 10.2 kg 14 kg
Portafiltro skersmuo (mm) 54 mm 57 mm 58 mm
Komplektacija
Komplektacija „Razor“, filtrai, skirti ruošti 1 ir 2 porcijoms (slėginiai ir paprasti), samtelis kavai,  integruotas grūstuvas, nerūdijančio plieno pieno plakimo indas, valymo diskas ir tabletės, valymo šepetėlis ir kiti įrankiai, vandens filtro laikiklis bei vandens filtras Filtrai, skirti ruošti 1 ir 2 porcijoms kavos, filtras kavos tabletėms Filtrai, skirti ruošti 1 ir 2 porcijoms kavos, šaukštas maltai kavai, nerūdijančio plieno tamperis 

Sage The Barista Express SES875

Kavos aparatas SAGE „The Barista Express SES875“

Šis espresso kavos aparatas su integruotu kavos malūnėliu ir daugybe priedų (tereikia žvilgtelėti į komplektaciją lentelėje) leidžia pasijusti tikru barista savo namuose.

Tiesiai į portafiltrą (dar ne profesionalaus dydžio, bet jau arti to) susimalsite kavą tinkamu rupumu. Tuomet nusiimsite šalia pakabintą tamperį, tinkamai ją suspausite ir įstatysite portafiltrą į jam  skirtą vietą. Kavos aparato kaitinimo sistema – thermocoil tipo, su įdiegta PID sistema (skaitmeniniu temperatūros davikliu), todėl galėsite reguliuoti kavos temperatūrą ir eksperimentuoti su kavos skoniais. Porcijos dydis – patogiai programuojamas. Aukšto slėgio pompa leis paruošti itin aromatingą ir kreminės konsistencijos kavą, o profesionaliu garų vamzdeliu išplaksite pieną tarsi tikras barista. Rezultatas: galėsite mėgautis restorano verta kava namuose.

Svarbu paminėti, kad šio kavos aparato komplektacijoje yra dviejų tipų filtrai: tiek viengubi (non-pressurized tipo), tiek ir dvigubi (pressurized tipo). Tai leis išbandyti abu tipus ir nuspręsti, kurie jums labiau tinkami. Taip pat nereikės sukti galvos dėl pieno ąsotėlio, nes net ir jį rasite komplektacijoje. Puikus kavos aparatas tiems, kas nori pasijusti it tikri baristos, bet pernelyg nesukti sau galvos dėl pačių subtiliausių kavos ruošimo „plonybių“. 

Lelit Anita PL042TEMD

Kavos aparatas Lelit „Anita PL042 TEMD“

Su šiuo Italijoje pagamintu firmos Lelit espresso kavos aparatu žengiame į dar aukštesnę profesionalumo lygą. Kaip ir prieš tai aptartas Sage kavos aparatas, „Anita“ turi integruotą malūną, todėl kavą galėsite susimalti tiesiai į kavos ruošimo rankeną prieš kiekvieno puodelio gamybą. Čia portafiltras jau visiškai priartėja prie profesionalių kavos aparatų standarto – jo skersmuo 57 mm.

Be to, šis espresso kavos aparatas, kaip ir tikri profesionalūs kavos aparatai, jau turi boilerį, nors ir nedidelį, kas turi įtakos stabiliai ir tolygiai vandens temperatūrai. Šis varinis boileris yra 250 ml talpos. Taip pat verta paminėti, kad aparatas įkaista labai greitai – vos per 3 minutes. Į jį įmontuotas boilerio temperatūros reguliatorius PID leidžia kontroliuoti kavos ir garo temperatūrą (beje, reguliavimo galimybės čia yra platesnės nei Sage kavos aparate). Na, ir, žinoma, su garų antgaliu lengvai suplaksite pieno putą savo mėgstamiems kavos gėrimams su pienu.

Rancilio Silvia E

Kavos aparatas Rancilio „Silvia E“

Norintiems pakilti į dar aukštesnį profesionalumo lygį siūlome atkreipti dėmesį į garsaus italų gamintojo Rancilio modelį Silvia E“. Aukščiausios kokybės medžiagos, solidžiai sunkus metalinis korpusas, dėmesys kiekvienai detalei – viskas byloja apie tikrą profesionalų espresso kavos aparatą namams.

Be jokios abejonės, aparato viduje – temperatūrą labai gerai išlaikantis boileris (kaip ir tikruose profesionaliuose kavos aparatuose), kuris yra labai gerai izoliuotas, todėl pasižymi energijos taupymu. 58 mm skersmens profesionalus portafiltras, puikiai priglundantis prie rankos pagal visus jos išlinkimus, nepalieka abejingais nei mėgėjų, nei tikrų profesionalų. Tuo tarpu profesionalus garų vamzdelis leis ne tik mėgautis pieno plakimo procesu, bet net ir bandyti kurti tikrąjį latte art. Kavos aparato komplektacijoje rasite patvarų profesionalų tamperį.

Tiesa, šis kavos aparatas neturi integruoto malūnėlio, todėl jį teks įsigyti atskirai, bet tai tikrai nėra minusas. Kaip ir minėjome, kuo profesionalesnis espresso kavos aparatas, tuo mažesnė tikimybė, kad jis turės integruotą kavos malūną. 

Geriausi pusiau automatiniai kavos aparatai: 950 – 1300

Specifikacija Sage „the Barista™ Touch SES880“ Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“ Lelit MaraX PL62X
Sage the Barista Touch SES880 Ascaso Steel Duo PID Black&Wood Lelit MaraX PL62X
Bendrosios savybės
Gamintojas Sage Ascaso Lelit
Kilmės šalis Kinija Ispanija Italija
Galia 2400 W 2068 W 1400 W
Vandens pompos slėgis 15 BAR 20 BAR 15 BAR
Manometras Nėra Yra Yra
Vandens kaitinimo sistemos tipas
Thermocoil su PID sistema Thermoblock su PID sistema Nerūdijančio plieno HX tipo boileris (1.8 l) su PID sistema
Garų vamzdelio tipas Automatizuotas garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis
Atskiras karšto vandens antgalis Yra Yra Yra
Integruotas malūnas Taip Ne Ne
Valdymas
Ekranas  Liečiamas spalvotas Nėra  Nėra 
Valdymo tipas Jautrus lietimui Svirtiniai jungikliai Svirtis ir rankenėlės
Nustatymai 
Porcijos dydžio programavimas Yra Yra Nėra 
Temperatūros nustatymai Yra Yra Yra
Kiti ypatumai Automatizuotas pieno suplakimas ir kiti automatizuoti procesai, galimybė išsaugoti receptus Profesionalus portafiltras ir garų vamzdelis, programuojamas išankstinis plikymas  E61 grupė, galimybė plakti pieną ir gaminti kavą vienu metu 
Talpos
Vandens talpa 2 l 2 l 2,5 l
Boilerio talpa
1,8 l
Matmenys ir svoris
Kavos aparato išmatavimai (plotis, aukštis, gylis)  32,2 cm x 40,7 cm x 32,2 cm 27 cm x 36 cm x 31.5 cm 22 cm x 35 cm x 41 cm
Svoris 20 kg 12 kg 18.8 kg
Portafiltro skersmuo (mm) 54 mm 58  mm 58  mm
Komplektacija
Komplektacija Nerūdijančio plieno  ąsotėlis pienui, valymo diskai ir tabletės, filtrai dvigubom sienelėm, filtrai viengubom sienelėm, vandens filtras ir laikiklis, valymo šepetėlis, „Razor“ dozuotojas, šešiakampis raktas, garų vamzdelio valymo įrankis, vandens kietumo testas, tamperis Medinis portafiltras, 5 nerūdijančio plieno filtrai: 2 tradiciniai filtrai (1 ir 2 porcijoms), 2 slėginiai (pressurized) filtrai (1 ir 2 porcijoms) bei 1 filtras, skirtas kavos tabletėms (E.S.E.), profesionalus aliumininis tamperis, filtras kavos grupės valymui Komercinio tipo portafiltras, 4 filtrai: 9-11 g, 14-18 g, 18-21 g ir „aklas“ filtras valymui, paaukštintas padėkliukas espresso puodeliams, vandens filtras, nerūdijančio plieno tamperis su medine rankena

Sage the Barista™ Touch SES880

Kavos aparatas Sage „the Barista™ Touch SES880“

Šis kavos aparatas – turbūt visų pradedančiųjų kavos ruošėjų svajonė. Nors ir priklauso pusiau automatinių espresso kavos aparatų grupei, iš tiesų jis yra lyg automatizuotas barista. Visi procesai jame maksimaliai automatizuoti – tereikia sekti nustatymus arba juos keisti spalvotame, lietimui jautriame ekranėlyje.

Čia rasite net 5 jau iš anksto užprogramuotus gėrimus – pasirinkę vieną iš gėrimų, matysite nustatymus, kuriuos galėsite keisti: malimo trukmę (aparatas turi integruotą kavos malūną), kavos plikymo temperatūrą ir laiką, netgi pieno suplakimo lygį. Ruošiant pieną, į jį tereiks įmerkti automatizuotą garų vamzdelį, kuris pats suplaks restorano vertą pieno putą. Naujoviška kaitinimo sistema veikia itin efektyviai ir leidžia gaminti kavą puodelį po puodelio be jokios pertraukos. Integruotas PID temperatūros daviklis suteikia galimybę reguliuoti temperatūrą ir „žaisti“ su kavos skoniais. O papildomus 6 receptus galite sukurti bei juos išsaugoti patys!

Tai puikus kavos aparatas tiems, kurie nori greitai ir patogiai mėgautis skania kava, bet dalį baristos „rūpesčių“ perleisti pačiam kavos aparatui. Beje, pažvelkite į komplektaciją – ji tikrai įspūdinga! 

Ascaso Steel Duo PID Black&Wood

Kavos aparatas Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“

Jeigu esate vienas iš tų, kurie visgi labiau vertina rankų darbą, svajoja būti tradiciniu barista ir viską atlikti pats, bei esate tas, kuriam kavos aparato dizainas ir grožis nėra paskutinėje vietoje, šis espresso aparatas kaip tik jums.

Vienas iš jo ypatumų – profesionaliems kavos aparatams būdingas 58 mm portafiltras. Jo rankena ne tik yra medinė (kas suteikia prabangos pojūtį ir yra ypač malonu liesti), bet ir pasvirusi taip, kad tiesiai laikytųsi ant paviršiaus – tai leidžia lengviau teisingai suspausti kavą.

Dar vienas ypatumas – visiškai profesionalus garų antgalis su karščiui atsparia danga. Galite jį liesti net ir plakimo metu! Drąsiai galima teigti, kad šis garų antgalis yra tiesiog sukurtas latte menui (latte art). Iš techninės pusės kavos aparato viduje yra dvi atskiros kaitinimo sistemos: atskirai garui ir atskirai kavos ruošimui (dual thermoblock). Dėl to užtikrinama, kad bus greitai pasiekta temperatūra tiek vienam, tiek kitam dalykui. Be to, nebereikia daryti pauzių tarp kavos išleidimo ir pieno suplakimo.

Kalbant apie kavos ruošimą, itin naudingos bus programuojama ir reguliuojama išankstinio plikymo bei vandens temperatūros reguliavimo funkcijos. Gamintojas pagalvojo ir apie šiltą puodelį, kuriame ir kava ilgiau išlieka karšta – ant plataus kavos aparato viršaus įrengtas aktyvus puodelių pašildymas. Ir paskutinis svarbus akcentas – industrinio stiliaus dizainas bei tokia maloni detalė kaip vandens talpos apšvietimas. 

Lelit MaraX PL62X

Kavos aparatas Lelit „MaraX PL62X“

Kylame į dar aukštesnį profesionalumo lygį ir priartėjome prie tikrojo kavos ruošimo meno. Šis HX tipo kavos aparatas (su itin talpiu boileriu garui bei atskira sistema kavos ruošimui), tradicine E61 grupe bei profesionaliu garų antgaliu suteikia galimybę prisiliesti prie tradicinio espresso kavos ruošimo meno. Čia jūs jau esate visą procesą valdantis barista. 

Pirmiausia į akis krenta legendinė E61 kavos ruošimo grupė, užtikrinanti aukščiausią terminį stabilumą ir suteikianti galimybę reguliuoti visą kavos ruošimo procesą pačiam. Kiek kilstelėję rankenėlę į viršų, įjungiate išankstinio kavos drėkinimo funkciją, po to pakeliate svirtelę iki galo ir stebite manometre, ar jūsų kava bėga esant tinkamam vandens spaudimui. Kadangi E61 grupe negalite užprogramuoti išankstinio kavos bėgimo laiko ir kiekio, čia turėsite prisitaikyti prie situacijos ir reaguodami į pokyčius sustabdyti kavos bėgimą tuomet, kai jūsų įgudusiai akiai tai atrodys tinkamiausia.

Kol bėga espresso, tuo pačiu metu galite paruošti ir pieną latte ar cappuccino kavoms (šią galimybę suteikia HX tipo boileris). Kadangi garų vamzdelis pakankamai galingas, jo stiprumo užteks net ir plakant didesnį pieno kiekį, pavyzdžiui, dviems kavoms iš karto.

Tikėtina, kad vos po pirmojo prisilietimo prie šio kavos aparato jūs užsimanysite pasisiųti sau baristos prijuostę. Šis Lelit espresso aparatas yra skirtas žmogui, kuriam kavos ruošimas yra tarsi amatas ir kuris turi ryžto kiekvieną šio amato niuansą gludinti iki tobulybės. 

Geriausi pusiau automatiniai kavos aparatai: virš 1500

Specifikacija Sage „the Oracle™ Touch SES990“ Rocket Espresso „R Cinquantotto“ Lelit Bianca PL162T
Sage the Oracle™ Touch SES990 Rocket Espresso R Cinquantotto Lelit Bianca PL162T
Bendrosios savybės
Gamintojas Sage Rocket Espresso Lelit
Kilmės šalis Kinija Italija Italija
Galia 2400 W 1400 W 1400 W
Vandens pompos slėgis 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manometras Nėra Yra Yra
Vandens kaitinimo sistemos tipas
Du atskiri boileriai su PID sistema Du atskiri boileriai su PID sistema Du atskiri boileriai su PID sistema
Garų vamzdelio tipas Automatizuotas garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis Profesionalus garų vamzdelis
Atskiras karšto vandens antgalis Yra Yra Yra
Integruotas malūnas Taip Ne Ne
Valdymas
Ekranas  Liečiamas Atskiras liečiamas skydelis Nėra
Valdymo tipas Jautrus lietimui Svirtelė ir rankenėlės Svirtelė ir rankenėlės
Nustatymai 
Porcijos dydžio programavimas Yra Nėra  Nėra 
Temperatūros nustatymai Yra Yra Yra
Kiti ypatumai Visiškai automatizuoti procesai: malimo,kavos suspaudimo, kavos gaminimo, pieno plakimo Profesionali rotacinė pompa; galimybė prijungti ir prie vandentiekio Galimybė reguliuoti slėgį ruošimo metu; galimybė prijungti prie vandentiekio
Talpos
Vandens talpa 2,5 l 2,5 l 2,5 l
Boilerio talpa
(Bus papildyta) 580 ml kavai ir 1,8 l garui 800 ml kavai ir 1,5 l garui
Matmenys ir svoris
Kavos aparato išmatavimai (plotis, aukštis, gylis)  37 cm x 41 cm x 45 cm 31 cm x 38.5 cm x 44 cm 29 cm x 40 cm x 40 cm
Svoris 12 kg 20 kg 20 kg
Portafiltro skersmuo (mm) 58  mm 58  mm 58  mm
Komplektacija
Komplektacija Nerūdijančio plieno ąsotėlis pienui, 2 porcijų filtras, 1 porcijos filtras, vandens filtras ir laikiklis, valymo diskai ir tabletės, tirščių šalinimo dėžutė, malūnėlio girnų valymo šepetėlis, garų rankenėlės valymo milteliai, vandens kietumo testas (Bus papildyta) 2 porcijų ir 1 porcijos filtras, bedugnė kavos ruošimo rankena, aklasis filtras, 70 l vandens filtras, nerūdijančio plieno tamperis su aliuminio rankena, kavos ruošimo grupės šepetėlis, mikrofibrinė šluostė, papildomas garų vamzdelis, priedai pajungimui prie vandentiekio

Sage the Oracle™ Touch SES990

Kavos aparatas Sage „the Oracle™ Touch SES990“

Dar vienas Sage kavos aparatas, keliantis mus į naująją espresso kavos aparatų erą. Dar profesionalesnis: jis turi dviejų atskirų boilerių kaitinimo sistemą (kaip visiškai profesionaliuose kavos aparatuose) bei profesionalaus tipo kavos ruošimo rankeną-portafiltrą  – 58 mm skersmens, į kurią telpa net iki 22 gramų kavos.

Taip pat šis aparatas yra ir dar labiau automatizuotas – jis ne tik pats suplaka pieną, imituodamas baristos veiksmus ir tik išgaudamas tik įgudusio baristos pasiekiamą rezultatą, bet net ir sumalęs kavą pats profesionaliai ją suspaudžia su integruotu tamperiu.

Turbūt pažangiausia šio aparato technologija yra automatinis slėgio išlaikymas – to dėka aparatas neleidžia kisti per kavą einančio vandens slėgiui ir tokiu būdu išsaugo visas kavos skonines savybes. Tarp gausybės integruotų receptų vienas inovatyviausių šiame Sage modelyje yra americano, kurį pasirinkus aparatas paruoš dvigubą espresso ir užpils jį vandeniu pro atskirą, specialiai tam skirtą snapelį. Be to, šiame aparato modelyje galite išsaugoti savo receptus – net 8!

Tokį espresso aparatą turėtų įsigyti žmogus, kuriam svarbi kavos kokybė ir dalyvavimas kavos ruošimo procese, tačiau kartais norisi, kad dalis šių procesų būtų atliekama automatiškai.

Rocket Espresso R Cinquantotto

Kavos aparatas Rocket Espresso „R Cinquantotto“

Rocket Espresso yra puikiai žinomas komercinių-profesionalių kavos aparatų gamintojas. Nenuostabu, kad būtent šį namams skirtą „R Cinquantotto“ modelį jie pagamino su visomis profesionaliems aparatams būdingomis savybėmis.

Pirmiausia, rotacinė pompa leidžia ruošti kavą ne tik iš vandens, pilamo į išimamą talpą, bet ir imti vandenį tiesiogiai iš vandentiekio. Tai itin pasitarnauja, jei šis aparatas stovi biure ir juo ruošiama daug kavos gėrimų iš eilės. Aparate taip pat yra įmontuoti du atskiri boileriai, kurių temperatūrą galite reguliuoti per anksčiau minėtą PID sistemą.

Šio aparato lietimui jautrus valdymo skydelis lengvai leis pasirinkti norimas funkcijas, tačiau kavos paleidimas bus rankinis – E61 grupės dėka. Kaip ir visose šią grupę turinčiuose aparatuose, taip ir Rocket Espresso „R Cinquantotto“, galėsite itin preciziškai valdyti visą kavos išleidimo procesą ir sustabdyti jį tinkamiausiu metu.

Dar vienas šiame aparate įdiegtas prietaisas, padedantis geriau valdyti espresso ruošimo procesą – tai laikmatis. Jis leis sekti kavos ruošimo trukmę. Nepaisant visų modernių technologijų, šis modelis išlaiko visas geriausias tradicinių espresso kavos aparatų tradicijas. Tai tikrų profesionalių baristų vertas kavos aparatas. 

Lelit Bianca PL162T

Kavos aparatas Lelit „Bianca PL162T“

Bianca“ yra italų espresso kavos aparatų gamintojo Lelit šedevras. Ne tik dėl to, kad perėmęs ištobulintas visų prieš tai Lelit sukurtų modelių savybes, bet ir dėl to, kad naudojantis šiuo aparatu yra eliminuojamas skirtumas tarp kavinės ir namų svetainės. Dailiomis medžio detalėmis pagražintas Bianca modelis puikiai tiks bet kokiame interjere. Nerūdijančio plieno korpusas byloja apie ilgaamžiškumą ir aparato gebėjimą gaminti daug puodelių iš eilės. Bet net ir šios savybės dar nėra tai, kas iškelia šį modelį aukščiau kitų.

Pirmiausia, tai galimybė prijungti jį tiesiogiai prie vandentiekio – tai leidžia aparatu naudotis ne tik namuose, bet ir ten, kur turėsite pagaminti kiek daugiau kavos puodelių iš eilės. Taigi „Bianca“ garantuoja greitį. O kaipgi kokybė?

Čia be E61 grupės, PID, manometro ir laikmačio yra dar viena funkcija, kurios dėka jūsų geriamos kavos standartai pakils nuo eilinio kavos mėgėjo iki kavos pasaulio „oskarų“ – „Cup of excellence“ konkurso, kurio metu vertinama kavos kokybė, komisijos nario. Toji nepaprasta aparato funkcija slypi slėgio reguliavimo svirtelėje. Skamba paprastai, tačiau juk dažnai tobulumas ir slypi paprastume. Šia svirtele galite reguliuoti vandens spaudimą realiu kavos gaminimo laiku, o tai užtikrina, kad, išlaikydami 9 barus, išlaikysite ir visas kavos skonines savybes.

Saldumas, kartumas, rūgštumas – dar niekada šie skonio aspektai nebuvo taip sulieti į vieną bendrą visumą ir tuo pat metu išreikšti taip, kad pajustumėte kiekvieno jų geriausius niuansus. „Bianca“ yra jūsų vartai į tobulą kavą, ir jei kada uždavėte sau klausimą, ar įmanoma, kad namuose kava būtų tokia pat skani kaip ir restorane, atsakymas yra toks: Su Lelit „Bianca“ taip!

Visus šiuos aparatus galite įsigyti mūsų internetinėje parduotuvėje www.kavosdraugas.lt. Jei vis dar abejojate, kurio tipo aparatas jums tinkamiausias, arba turite klausimų apie konkretų modelį, kviečiame pasitarti su mūsų konsultantais. Su malonumu parinksime geriausią espresso kavos aparatą, tinkantį būtent jums.