TOP kavos pasiūlymas

Kaip atskirti gerą kavą nuo prastos?

#gera kava

Dažnai galvojame, kad viena kavos rūšis lentynoje yra geresnė, o kita prastesnė. Visgi, ar kada susimąstei, kokiais argumentais pagrįstas mūsų požiūris į jas? Kaina? Skonis? Pakuotės išvaizda? O gal viskas tiesiog gudrių marketingo specialistų suformuotas įvaizdis, kuris nebūtinai sutampa su tikrąja kokybe, esančia pakelio viduje? Prisėsk ir pasikalbėkim apie tai, kaip suprasti, kas iš tikrųjų yra GERA kava ir kaip ją atskirti nuo prastesnės.

Pirmas įspūdis svarbesnis nei gali pasirodyti

Senas posakis apie sutikimą pagal rūbą galioja ir čia – pirmą įspūdį susidarome iš kavos pakuotės. Ją derėtų apžiūrėti kiek įdėmiau ir išsiaiškinti kelis pagrindinius dalykus:

Kavos kilmė

Ant geros kavos pakuotės turėtų būti nurodytas regionas ar/ir ūkis, kuriame užauginta kava. Lygiai taip kaip ir vynų, kavos regionai turi savitą specifinį skonį (pvz. Pietų Amerikoje užaugintos kavos skonį laikome klasikiniu, afrikietiška kava dažnai saldesnė ir vaisiškesnė, o azijietiška – sunkesnės), tai svarbu turėti omenyje ieškant savojo favorito.

Skrudinimo data

Tai paprasčiausias šio sąrašo punktas – kuo mažiau laiko bus praėję nuo kavos išskrudinimo, tuo geresnė ji bus, nes išsaugos daugiausia savo savybių. Sutariama, kad būtų idealu, jei pupelės būtų skrudintos ne seniau kaip prieš porą savaičių. Senesnės pupelėmis irgi neapsinuodysite, tiesiog tos subtilios karamelės natos gali būti sunkiau juntamos. Prie šviežumo prisideda ir pakuotės tipas, todėl reikėtų ieškoti kuo sandaresnio varianto.

Skrudinimo tipas

  • Šviesus. Tokio skrudinimo pupelės turi daugiausia savo pirminio skonio ir kofeino. Kavos pupelės šviesiai rudos, be riebalinių pėdsakų.
  • Vidutinis. Taip skrudintos pupelės geriausiai leidžia pajusti konkrečios kavos rūšies skonį ir aromatą, skonis intensyvesnis.
  • Tamsus. Tamsiai rudos blizgios pupelės, pasižyminčios kartumu, tačiau turinčios labai mažai rūgštumo. Tokio skrudinimo metu unikalus skonis sumažėja, tad šiuo būdu apdorotos pupelės labiausiai supanašėja tarpusavyje.

Oro vožtuvas

Dažnai galvojama, kad ta keista skylutė kavos pakelyje skirta kvapui pajusti, tačiau iš tikrųjų pro ją išeina oras. Šviežios pupelės natūraliai oksiduojasi ir išskiria anglies dvideginį, tad oro vožtuvas padeda jūsų pakeliui nesprogti ir apsaugo jūsų virtuvę nuo pupelių tvano. Geros kavos pakuotė jį turėtų būtinai turėti. Nebijokite, vožtuvas vienpusis, tad aromatas niekur nepabėgs.

Viskas prasideda nuo pupelės

Jei kalbame apie gerą kavą, tai neišvengiamai reiškia, kad kalbėsime apie pupeles. Nereikia laboratorinių tyrimų, kad atskirtume kokybiškas ir šviežias pupeles, pagrindines jų savybes galime nesunkiai nustatyti ir plika akimi (arba plika nosimi). Svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus:

Kvapas. Šviežios pupelės visada turės intensyvesnį ir aiškiau pajuntamą aromatą.

Išvaizda. Aukščiausios kokybės pupelių pakuotėje turėtų būti tik panašaus dydžio sveikos ir pilnos pupelės be papildomų atplaišų. Riebalus primenantis pupelių blizgesys dažnai reiškia, kad kava yra šviežiai skrudinta. Svarbu nepamiršti, kad šviesesnio skrudinimo pupelės natūraliai turi mažiau riebalingumo, o tamsesnio – daugiau, tad šiuo kriterijumi vadovautis galima ne visada.

Jei norite patikrinti, ar kavos pardavėjas neperdeda girdamasis apie šviežumą, galite atlikti nedidelį eksperimentą – sudėti pupeles į sandariai uždarytą maišelį ir palikti jas nakčiai. Jeigu ryte maišelis bus išsipūtęs – jūsų pupelės šviežios. Jei maišelis išliks tuščias, blogos naujienos, šios pupelės jau nugyveno savo gražiausius laikus ir, tikėtina, kad turės mažiau skonio.

Į darbink savo receptorius

Paprasčiausias atsakymas, žinoma, toks, kad geriausia kava yra ta, kurią labiausiai mėgsti ir kuri TAU yra skaniausia. Na, o jei visgi norėtum kavą vertinti kaip tikras ekspertas, dėmesį reikėtų atkreipti į kelias pagrindines savybes, kurių balansas ir susiveda į geriausią skonį:

  • Kavos kūnas (body) arba tiesiog pojūtis burnoje. Kava gali būti lengva ir vandeninga arba priešingai, sunki ir tiršta.
  • Rūgštumas (acidity). Ši savybė nusako balansą tarp rūgštumo ir saldumo. Ragaujant svarbu nepamiršti, kad kava, kuri turi rūgštumo, nebūtinai yra prasta.
  • Skonis ir aromatas (aroma). Tai turbūt subjektyviausia dalis visame ragavimo procese, tad mėgstamiausius skonius dažniausiai kiekvienas išsirenkame skirtingai. Visgi, gera kava pirmiausia pasižymi subalansuotumu, tad nė vienas iš jų neturėtų būti ypatingai ryškus ir užgožiantis kitus.
  • Poskonis (aftertaste). Tai apibūdina, koks skonis lieka jūsų burnoje išgėrus kavą ir kiek laiko tas skonis išsilaiko.

Naudodamasis šiais keliais patarimais kitą kartą apsipirkinėdamas tapsi gerokai didesniu galvos skausmu pardavėjams, bet nebijok – išrankumas kavai tikrai nėra bloga savybė. ?

Na, o jei šis tekstas pažadino kavos troškulį, užmesk akį į mūsų lentyną, neabejoju, kad kažką išsirinksi!