Kaip ir kodėl verta derinti kavą ir šokoladą? - Kavos Draugas
Šokoladas prie kavos

Kaip ir kodėl verta derinti kavą ir šokoladą?

Daina
Įdomybės
#popiečio derinys #šokoladas ir kava

Jei kas nors paklaustų, kas labiausiai dera prie kavos, neabejoju, jog pirmasis į galvą šovęs dalykas būtų šokoladas. Tikriausiai ne mums vieniems? Tikiuosi, kad ne, nes kava ir šokoladas – tikras laimės ir šilumos viduje užtaisas. Turbūt ne veltui taip dažnai per kavos pertraukėlę rankoje atsiranda gabalėlis šokolado, o konditerijos pasaulyje dominuoja kavos ir šokolado derinių variacijos.

Derink ir mėgaukis

Knygose ir internete gausu informacijos apie maisto ir vyno derinimą, nieko nestebina ir aukšto lygio restoranų siūloma paslauga priderinti vyną prie patiekalų. O ar žinai, kaip galima pagyvinti mėgstamą šokoladą – paversti intensyvesniu, skanesniu, ir gal net dar stipresniu „narkotiku“? Kavos puodelis skuba į pagalbą! 🙂
Šokoladas, kaip ir kava, turi daugybę skoninių savybių derinių – vienuose išryškėja vaisiškos natos, kituose – sodrūs, kartoki skoniai. Būtent dėl to teisingas kavos ir šokolado derinys gali atverti duris į neatskleistų skonių pasaulį. Paprastai kalbant, norint išgauti geriausius kavos ir šokolado derinius, tikslinga rinktis vienodo intensyvumo lygius.

Kava ir šokoladas

Espresso ir tamsus tamsus šokoladas. Kava, paruošta iš Braziliško pupelių mišinio puikiai derės su tamsiu, sudėtyje turinčiu daug procentų kakavos, šokoladu. Tam puikiai tiks juodas 70 % šokoladas, o jei norėsi šiek tiek tekstūros – pabandyk šokoladą su kakavos traškučiais. Skoniai geriausiai atsiskleis su espresso – aitrus šokoladas puikiai derės su šokolado bei riešutų natomis kavoje.

Juoda kava ir ne toks juodas šokoladas. Bet kokią kavą iš Sumatros puikiai papildys šiek tiek „silpnesnis“ juodas šokoladas. Šioks toks saldumas šokolade puikiai atskleis žemiškas, pilnos prieskonių Sumatros kavos natas. Šiuo atveju geriausias kavos pasirinkimas – tradicinė juoda kava ar „ilgesnė“ americano.

Kava su pienu ir pieniškas šokoladas. Popietiniam apsalimui puikiai tiks pieniškos kavos ir kokybiško pieniško šokolado derinys. Vaisiškumas rūšinėje kavoje, kurią ir rekomenduoju pieniškai kavai ruošti, ir pieniško šokolado saldumas, kad ir kaip skirtingai skambėtų, bus tikras pasimėgavimas.

Derinimas pagal skonį. Kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama, o šie siūlomi skonių deriniai – tikrai ne taisyklė. Eksperimentai su įvairiais nestandartiniais šokoladais, pavyzdžiui su mėta ir laimu, taip pat gali atvesti prie puikių rezultatų bei padėti atrasti ar sukurti naujus malonumus.

Kavos pertrauka

Giminingosios pupelės

Galbūt kava ir šokoladas taip puikiai dera dėl to, kad kavos ir kakavos pupelės yra giminingos – abi yra tropinių augalų sėklos, kurios būna fermentuojamos bei džiovinamos, abiems reikalingas vienoks ar kitoks skrudinimas, na o labiausiai jas vienija karčios bei saldžios skonio natos.Visai kaip ir kavos pupelės, kakavos pupelės būna skirtingų rūšių:

Forastero. Pati populiariausia (bet tikrai ne prasčiausia), daugiausiai naudojama kakavos pupelė – sudaro maždaug 80-90% kakavos produkcijos pasaulyje, pasižymi gana stipriu, žemišku skoniu.

Criollo. Retoji – sudaro maždaug 3% kakavos produkcijos pasaulyje. Stipriai aromatinga, mažo kartumo bei aukštos kokybės pupelė. Todėl nenuostabu, kad yra brangi, ir retai kada naudojama viena.

Trinitario. Įdomus faktas – ši rūšis buvo išvesta po to, kai XVIII a. pradžioje uraganas Trinidade beveik sunaikino Criollo pupelių plantaciją. Šios pupelės – Forastero ir Criollo pupelių sukryžminimo produktas.

Nusibodęs posakis „skirtumai traukia“ čia negalioja, kai vienas kitą traukia tokių panašių pupelių produktai. Tad kitą kartą, kai užklups „noriu kažko saldaus prie kavos“ nuotaika, griebk gabalėlį šokolado – derinsi jį prie kavos ar nederinsi, kai rūšių tokia galybė, patikėk, tikrai nenusivilsi!