Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Espresso kavos ypatumai: ko galbūt nežinojote apie šią kavą

#espreso #espreso aparatas #espreso kava #espreso kavos puodeliai #espresso #espresso kavinukas #espresso kavinukas atsiliepimai #espresso kavinukas elektrinis #espresso kavinukas kaip naudoti #espresso kavos aparatai #espresso kavos aparatas #espresso puodeliai #kaip virti espresso kavą #kavinukas espresso kavai

Ar žinojote, jog espresso gėrimas buvo sukurtas tam, kad būtų taupomas kavą geriančių darbininkų laikas? Jei šis faktas jums yra naujas – skaitykite toliau. Šiame straipsnyje rasite ir daugiau įdomių dalykų, susijusių su šiuo populiariu gėrimu. Pažintį pradėkime nuo kelių istorinių faktų.

  •     Espresso kavos egzistavimo pradžia laikomi 1884 m., kuomet italas Angelo Moriondo išrado pirmąjį, garų principu veikiantį, kavos aparatą.
  •     Iki šio išradimo, vieno kavos puodelio pagaminimui, žmogus užtrukdavo apie 4 minutes
  •     Espresso kava, pagaminta pirmuoju espresso kavos aparatu, buvo ganėtinai bjauraus skonio

Tad kas pasikeitė nuo 1884 m. ir kokie kavos aparatai dabar naudojami espresso kavai pagaminti? Kaip naudoti espresso kavinuką? Ir kada galima kavos gėrimą vadinti espresso vardu?

Kas yra espresso kava – svarbiausi faktai

Espresso kavos esmė – intensyvus skonis ir plati aromatų paletė mažame kavos kiekyje  (25-30 ml). Tik tokį espresso gėrimą galime vadinti tikru ir teisingai pagamintu. Tam, kad pasiektume geriausią rezultatą, tereikia žinoti keletą taisyklių. Ir visai nesvarbu ar jūsų namuose puikuojasi espresso kavinukas, ar pusiau, o gal pilnai automatinis kavos aparatas.

  1. Espresso kava gaminama iš pakankamai smulkiai sumaltos kavos. Dėl šios priežasties vanduo per kavą bėga lėčiau, todėl „turi laiko“ pasisavinti aromatus, skonius ir juos atskleisti espresso puodelyje.
  2. Sumalta kava turi būti gerai supresuota. Tai dar vienas būdas suspausti kavos granules kuo arčiau viena kitos, taip užtikrinant maksimalų skonių atsiskleidimą. Be abejo, to nereikėtų daryti per daug stipriai, nes tuomet vanduo per kavą gali bėgti per ilgai arba visai netekėti. Kuo ilgiau vanduo turi sąlytį su kava, tuo espresso kavos puodeliai yra kartesni.
  3. Ne mažiau svarbios proporcijos. Vienai porcijai espresso pagaminti tradiciškai naudojama 7-8 g maltos kavos. Jei atsižvelgsime į aukščiausius ruošimo standartus – kava į puodelį turi tekėti 20-30 s., 8-9 bar spaudimu. Tokiais principais pasigaminę kavą, mėgausimės 25-30 ml itin koncentruoto ir išraiškingo gėrimo su dailia puta.
  4. Tinkamam vandens tekėjimo laikui užtikrinti, reikalinga jėga. Šiuo atveju tai slėgis (8-9 bar). Jis gali būti sukurtas vandens garais (espresso kavinukuose), rankiniu būdu (aeropress tipo aparatuose) arba vandens siurblio pagalba  (automatiniuose kavos aparatuose).
  5. Kokybiška kava – espresso pagrindas. Kadangi, espresso – tai stipriai išreikšti skoniai nedideliame kiekyje vandens – pasirinkti tinkamą kavą labai svarbu. Būtent šio tipo gėrimas atskleis visas kavos savybes ir jeigu ji turės trūkumų, užmaskuoti jų nepavyks.

Kaip išsirinkti kavą espresso gėrimui?

Kava ir vanduo – tai vieninteliai espresso gėrimo ingredientai. Todėl labai svarbu išsirinkti tokią kavą, kuri 25-30 ml kiekyje atskleistų visas savo spalvas ir atmintyje išliktų iki kito kavos puodelio. Tokį rezultatą pasieksime, jei pasidomėsime kavos kokybe, kilme, istorija ir dominuojančiais skoniais bei poskoniais. Norėdami pajausti ryškiausią skonį, atkreipkime dėmesį, kad kava turėtų kokybės sertifikatą arba skrudintojo būtų atrinkta itin kruopščiai. Aukščiausios kokybės kavos dažnu atveju yra lengvo arba vidutinio šviesaus skrudinimo, pasižymi gardžiu aromatu tiek malimo metu, tiek pačiame kavos puodelyje.

Paranku žinoti, kokią įtaką kavos skoniui daro auginimo sąlygos. Pavyzdžiui, Amerikoje auginama kava dažnai pasižymi karamelės, riešutų, prieskonių poskoniais. Šio regiono kavos pupelės, lyginant su Afrikoje užaugintomis, turi gerokai mažiau rūgštelės. Net jei ir yra jaučiamas vaisiškumas, jis dažniausiai būna labai malonus ir primena citrusinius vaisius. Tokiose šalyse kaip Kolumbija, Brazilija, Hondūras – užauginama daugiausia klasikinio skonio kavos, todėl ji ypač tinkama pirmai pažinčiai su espresso gėrimu. Taip pat šių šalių kavos plačiai naudojamos kavinėse, baruose ir kitose viešojo maitinimo įstaigose, kur lankosi skirtingus pomėgius turintys klientai.

Jeigu esate pasiruošę tikram vaisinės rūgštelės antplūdžiui – keliaukime po Afrikos šalis. Laimai, avietės, neprinokę obuoliai, mėlynės – vien pagalvojus apie šiuos vaisius ir uogas, burnoje esantys receptoriai prisimena tą gomurį traukiantį jausmą. Tiesa, verta paminėti, kad šio, iš gamtos atkeliavusio, rūgštumo norisi dar ir dar. Tai neturi nieko bendro su nekokybiška kava, kuri kelia rūgštingumą ir tokį efektą turi dėl netinkamų skrudinimo, vėsinimo ar laikymo sąlygų. Taigi, pirkdami kavą, įsitikinkime, kad ji priskiriama aukštesnės kokybės kategorijai ir nerkime į pažintį su tokiomis šalimis kaip Etiopija ar Kenija.

Jei jau kalbame apie ypatingus skonius espresso kavoje, nepamirškime ir dar vieno regiono – Azijos. Indonezija, Papua Naujoji Gvinėja, dalis Australijos – leis pajusti, kad espresso kavos puodelis gali būti „sunkus“, kremiškas, netgi klampus, bet labai viliojantis. Pavyzdžiui, paragavus Sumatroje užaugintos kavos, pajusime cinamoną, raudonojo vyno natas, sumaišytas su ruduoju cukrumi. Tokio tipo kavoms nelieka abejingų. Jos natūraliai salstelėjusios, ganėtinai universalios, bet tuo pačiu – labai išraiškingos ir įsimenančios.

Espresso pagaminimo būdai. Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Pradėdami ieškoti espresso kavos virimo įrenginių, atsakykime sau į klausimą – kiek laiko šios mėgstamos kavos ruošimui norime skirti? Kiek vietos turime šiam prietaisui namuose? Ar daug keliaujame? Mėgstantiems kavos virimo procesą, tikrai rekomenduoju pasidomėti pusiau automatiniais kavos aparatais, kurie namuose tampa dar ir interjero detale ar priežastimi pakviesti draugus degustacijoms.

Rankiniai espresso ruošimo prietaisai, tokie kaip espresso kavinukas ar aeropresso tiks tiems, kas nori skirti šiam įrenginiui nedaug vietos arba pasiimti su savimi į keliones. Renkantis espresso kavinuką verta pasidomėti galimybe jį naudoti ant skirtingo tipo viryklių bei paieškoti patikimų ekspertų atsiliepimų. Būtent šio tipo įrenginiams svarbios kokybiškos medžiagos. Žinomų, patikimų prekinių ženklų kavinukai tarnauja ne vienerius metus.

Yra ir trečias būdas espresso kavai gaminti – automatiniai kavos aparatai. Privalumu juos laiko tie kavos mėgėjai, kurie nori mėgautis kokybišku rezultatu, bet nenori kavos gaminimui praleisti daug laiko. Prie tokių aparatų gali būti priskiriami ir kapsuliniai. Tiesa pastaruosiuose nėra naudojama šviežiai sumalta kava.

Espresso kavinukas

Tai vienas iš paprasčiausių ir pigiausių būdų, pasigaminti ganėtinai aukštos kokybės gėrimą. Tad kaip virti espresso kavą, kad ja galėtume didžiuotis? Nuostabu, jei galite pasirūpinti kokybiška kava ir šviežiai ją susimalti prieš kiekvieną gaminimo procesą. Šviežiai sumalta kava visuomet yra aromatingesnė ir pasižymi šiltesnėmis natomis. Kavą malti reikėtų šiek tiek smulkiau nei vidutiniu lygiu. Kaip jau minėjau anksčiau – būtent malimas padės užtikrinti tinkamą sąlytį su vandeniu.

Dažnai sulaukiame klausimo – kaip naudotis espresso kavinuku. Todėl noriu paminėti, kad tai tikrai labai nesudėtingas kavos virimo būdas. Tereikia apatinę dalį pripildyti vandeniu. Jo pilti tiek, kad neapsemtų garų išleidimo angos. Tuomet maltą kavą įdėti į specialų, per vidurį esantį piltuvėlį. Įstačius jį į pirmąjį indą ir užsukus viršutiniu, gausis preso efektas. Tad užsukti reikėtų vidutine jėga, bet ne per silpnai. Pastačius ant ugnies ar elektrinės/indukcinės viryklės kaitinti tol, kol pro viršutinį piltuvėlį pradės kilti kavos burbulai. Kava bus paruošta, kai kavinukas bus prisipildęs kavos ir nustojęs „pukšėti“ garus.

Jei pagamintame espresso gėrime atsiranda kartumas – nereikia prastai vertinti kavos. Galime paeksperimentuoti ir į kavinuką pilti jau karštą vandenį, tuomet virimo procesas bus trumpesnis ir kava neapkars. Taip pat svarbu žinoti, kad nuimti nuo viryklės reikia tuomet, kai kavos burbulai kyla. Jokiais būdais, kaitinant nelaukti kol visas ąsotėlis prisipildys kava. Pastaruoju atveju – espresso kava bus verdama per ilgai ir taip pat gali įgauti kartų poskonį.

Aeropress – ir namuose ir kelionėse

Šie, mažai vietos užimantys, rankiniai espresso aparačiukai yra itin mėgstami keliautojų gurmanų. Turėdami tokį įrenginį galėsime pasigaminti energizuojantį gėrimą bet kuriame pasaulio krašte. Svarbu pasirūpinti skania kava ir karštu vandeniu. Spaudimo jėga šiuo atveju – mūsų kūno jėga. Kuo stipriau (didesne jėga) spausime karštą vandenį žemyn, tuo intensyvesnis gausis espresso kavos skonis.

Pusiau automatiniai espresso aparatai

Sutrumpintai būtent šie modeliai yra vadinami „espresso aparatais“. Kai pradžioje minėjau pirmojo kavos aparato atsiradimą, jis buvo artimiausias šiandieniniams pusiau automatiniams kavos aparatams. Svarbiausias ir aktualiausias klientams aspektas – naudodamiesi tokiu aparatu galime tapti baristomis savo pačių namuose. Be abejo ši galimybė turi dvi puses. Pirmoji – reikės laiko ir noro išmokti tinkamai pasiruošti mylimą espresso gėrimą. Antroji – eksperimentams neturėsime ribų ir kiekvieną kartą kava bus vis tobulesnė.

Priminsiu, kad kokybišku ir teisingu vadiname tokį espresso, kurį sudaro 25 ml gėrimo, išgauto 8-9 bar slėgiu per 20-30 s. Jei pagamintas gėrimas šių parametrų neatitinka, vadinasi dar nepasiekėme aukščiausio lygio. Toks espresso kavos puodelis nebus laikomas klasikiniu. Be abejo, jei atrandame tobulą skonį kitomis laiko ir spaudimo proporcijomis – nuostabu! Eksperimentavimas – žavingiausia espresso aparatų savybė. 

Automatiniai kavos aparatai

Šiuo metu automatiniai kavos aparatai itin populiarūs dėl vienos priežasties – ypač geros kokybės espresso (bei kitas kavas) pasigaminti galima vos vieno mygtuko paspaudimu, net ir neturint įgūdžių ar žinių apie kavos gaminimo procesą. Automatiniais vadinami tie kavos aparatai, kurie turi integruotą malūną ir kavos virimo mechanizmą. 

Renkantis automatinį kavos aparatą, svarbu pasidomėti ar gamintojas skiria dėmesį espresso gėrimo kokybei. Kiekvienas prekinis ženklas turi savo stiprybes – vieni puikuojasi efektyviu ir išskirtiniu vandens padavimu, kiti didžiuojasi ilgamete patirtimi. Tam tikrose situacijose reikšmės gali turėti keramikinis malūnas ar šiuolaikiniam žmogui pritaikytos technologijos.  

DUK

Kas yra espresso?

Espresso – tai itin koncentruotas 25-30 ml kavos gėrimas, išgaunamas 8-9 bar slėgiu per 20-30 s. Šis kavos gėrimo tipas labai išraiškingas, pasižymi ryškiais skoniais ir aromatais. 

Kokią kavą rinktis espresso gėrimui?

Dėl didelės koncentracijos, šiame gėrime jaučiamos visos kavos subtilybės. Todėl labai svarbu rinktis kokybišką, šviežiai ir pakankamai smulkiai sumaltą kavą. Rekomenduojama pasidomėti kavos auginimo sąlygomis, pasirinkti pakankamai šviesiai paskrudintas kavos pupeles ir atvirai papasakoti pardavėjui, kokių skonių tikitės ar norėtumėte pažinti.

Kokiais būdais galima ruošti espresso kavą?

Tinkamiausiais būdais espresso kavos ruošimui laikomi espresso kavinukai, aeropress prietaisai, pusiau ir pilnai automatiniai kavos aparatai. 

Kas vadinama espresso kavos aparatu?

Espresso aparatu, dažniausiai, yra vadinami pusiau automatiniai kavos aparatai. Kavos gaminimas šiais įrenginiais priklauso nuo įgūdžių, patirties ir žinių. Būtent todėl juos renkasi tikri kavos ir viso gaminimo proceso mėgėjai.

Nuo ko priklauso espresso kavos skonis?

Kavos skonis priklauso nuo pasirinktų kavos pupelių – jų kilmės šalies, kokybės, skrudinimo ir malimo lygių. Taip pat didelę įtaką turi pasirinktas kavos ruošimo būdas ir eksperimentavimas. Kuo dažniau ruošime šio tipo kavą, tuo daugiau spalvų, skonių ir aromatų atrasime kiekvieną kartą.