Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Kavos gėrimų istorijos: espresso

#espresso

Nors pati kava kaip uogos neturi tiesioginių sąsajų su Italija (kavos medžiai ten neauga), tačiau mūsų draugai nuo Viduržemio jūros nusipelnė padėkos už espresso!

XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje Italijos pramonės revoliucija pasiekė patį piką. Gamyklų vadovai pastebėjo, kad jų darbuotojai po kavos pertraukėlės grįždavo pilnesni jėgų, produktyvesni, tik buvo viena bėda – kavos pertraukėlė buvo per ilga.

Kiekvienas puodelis kavos tuomet buvo ruošiamas sąlyginai labai ilgai – iki 5 minučių, o kur dar laikas, kai paruošta kava mėgaujiesi? Kol nebuvo išrasti espresso kavos aparatai, kava buvo ruošiama panašiu į turkišką būdu – malta kava suberiama į vandenį ir tik tada vanduo paliekamas užvirti. Tad norint sutrumpinti šias kavos pertraukėles, buvo būtina sumąstyti kažką naujo.

Kavos pertraukėlių „perversmas“ įvyko 1884 metais. Angelo Moriondo patentavo pirmąjį pasaulyje espresso kavos aparatą, kuris vadinosi… „Naujas garais varomas mašininis metodas ekonomiškam ir greitam kavos gėrimo ruošimui“, kuris galėjo paruošti mažutį, energizuojantį kavos gėrimą per mažiau nei minutę.

Espresso kavos aparato kavos ruošimo principas yra toks, kad naudojant spaudimą, karštas, beveik virimo temperatūros vanduo sunkiasi per maltą kavą. Tad puodelyje teliuskuoja tirštas, tamsus, aromatingas gėrimas su kremine, standžia kavos puta.

Nors anglų-amerikiečių žodynai „espresso“ pateikia reikšmę „išspaustas“, kavos gėrimo pavadinimas turi didžiulį panašumą į anglišką žodį „express“, kurios reikšmės gan gerai apibūdina gėrimo paruošimo procesą – „tik tau“ ir „greitai“.

Pagrindiniai espresso parametrai:

  • Maltos kavos porcija – 7 ± 0.5 g
  • Vandens, naudojamo ruošimui, temperatūra – 88 ± 2 °C
  • Paruošto gėrimo temperatūra – 67 ± 3 °C
  • Naudojamas spaudimas – 9 ± 1 bar
  • Kavos ir vandens sąlyčio laikas – 25 ± 5 s
  • Gėrimo tūris su crema – 25 ± 2.5 ml

Dažnai ant kavos pakuočių matome užrašą „espresso“, tačiau žodis niekada neapibūdina pačios kavos ar kavos pupelių. Espresso – gėrimas. 

Lapkričio 24-ąją minima Tarptautinė Espresso diena!

Kava yra viena labiausiai mainomų prekių pasaulyje. Pirmą vietą užima nafta.

Espresso yra didelė italų gyvenimo būdo dalis, tad valdžia renka duomenis apie gėrimo suvartojimą.

Jeigu užsisakote espresso kavinėje Italijoje – nesėdėkite prie stalelio. Gajus požiūris, kad espresso prie stalelio geria tik turistai, senyvo amžiaus asmenys bei neįgalieji. o ir sumokėsite už kavą dvigubai daugiau negu laukdami prie baro.

Kavos gėrimų istorijos: espresso. Kavos Draugas

Nereikia būti italu, kad kava mėgautumeis itališkai 🙂 Skanaus!

 

GREITAS MENIU