Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Kavos kompasas: pasaulio miestai, kuriuose verta paragauti kavos

Coffee and map
#Kavos kompasas

Sėdi į mašiną / lėktuvą / traukinį ir išvažiuoji. Galva išsivalo nuo nereikalingų minčių ir palieka šiek tiek vietos naujiems potyriams.

Kavos kompasas. Kavos Draugas

Šiuo metu kelionėms prisiruošia daugybė žmonių. Taip pat ir kavos mylėtojų. Jie klaidžioja siaurais senamiesčių skersgatviais; gatvėmis, apsuptomis modernių dangoraižių, ir ieško skaniausios kavos mieste. Tokios, kurią verta paragauti, apie kurią pasakos draugams ir rytais slapta mėgins atkartoti jos skonį savo virtuvėje. Keliaujantiems po pasaulį ar dar tik braižantiems būsimų kelionių maršrutus – trumpas Kavos Draugo gidas po įvairius pasaulio miestus, garsėjančius kavos kultūra ir gardžiausia kava.

Roma, Italija

Espresso, capuccino – šie žodžiai kilę iš italų kalbos. Tad šalies sostinė ne tik alsuoja kavos kultūra, bet ir pati ją kuria. Galima sakyti, kad Romos gatvių gyvybę palaiko kavinių gausa. Italai garsūs savo tvirtomis vertybėmis ir tradicijomis, tad čia dar ir dabar nėra populiari kava išsinešimui, dėl kurios iš proto kraustosi visas pasaulis. Todėl, atvykę į Romą ir norėdami pajusti tikrąją miesto dvasią, alkūnėmis prasiskinkite kelią sausakimšoje kavinėje ir užsisakykite espresso. Jis geriamas vienu mauku, tiesiog atsistojus prie baro. Vietiniai įprastai išgeria 5 ar daugiau puodelių kavos per dieną. Kavos rūšių čia – begalės, o barista prieš ruošdamas ją atidžiai išklausys jūsų individualius pageidavimus. Galioja nerašyta taisyklė, kada kokią kavą gerti: ryte įprasta skanauti capuccino, tačiau popiet, sočiai pavalgius – griežtai tik espresso. Vėlai vakare dauguma renkasi caffe corretto – tai espresso, patiekiamas su šlakeliu brendžio ar sambuca.

Sietlas, Vašingtonas

Sietlo gyventojai išgeria daugiau kavos nei bet kuriame kitame Amerikos mieste, o kavinės ir kavos namai čia tokie pat populiarūs, kaip ir alaus barai (ar net populiaresni). Aplankę Sietlą rasite tiek itin prašmatnių kavinių, tiek tokių, kuriose vyrauja bohemiška aplinka ir mėgsta lankytis meniškos sielos žmonės. Sietlas dar kartais vadinamas kavos pupelių skrudinimo centru. Kitaip nei Romoje, čia kas antras praeivis kavą siurbčioja gatvėje iš didelio popierinio puodelio su užrašytu savo vardu. Juk būtent Sietlas yra didžiausio pasaulyje kavinių tinklo Starbucks gimtinė. Čia populiariausia gerti kavą su įvairiais priedais, pabarstukais, sirupu ar grietinėle.

Kavos kompasas. Kavos Draugas

Hanojus, Vietnamas

Už Vietnamą pasaulyje daugiau kavos eksportuoja tik Brazilija. Tad šalies sostinėje sunku suskaičiuoti vietas, kur galima gauti skanios kavos. Čia itin populiarios mažytės kavinės su plastikinėmis kėdėmis, išneštomis į lauką, o kai kurie kavos namai yra panašūs į barus, juose skamba garsi muzika ir galima dainuoti karaoke. Ką būtina paragauti Hanojuje? Šio miesto skiriamaisiais ženklais yra tapę 2 skirtingi kavos gėrimai. Visų pirma, vietnamietiška juoda kava su kondensuotu pienu. Tokia kava pateikiama stiklinėje, įstačius specialų metalinį filtrą, vadinamą phin. Stiklinės apačioje nugula kondensuotas pienas. Antras ne ką mažiau populiarus kavos gėrimas – tiršta ir saldi kava su kiaušiniu. Puodelis šios kavos neretai patiekiamas karšto vandens dubenėlyje – tam, kad geriau išsilaikytų temperatūra.

Paryžius, Prancūzija

Puodelis kavos Paryžiuje… Ar kava ten iš tiesų tokia skani,  ar ji tiesiog pasidaro skanesnė, kai matai prieš save tą elegantišką miesto jaukumą? Čia žmonės tikrai mėgaujasi pačiu kavos gėrimo procesu: kava geriama ilgai, šnekučiuojantis ir rūkant. Tiesa, pastaruoju metu pasirodė nemažai straipsnių apie tai, kad Paryžiuje labiau klesti kavinių, nei kavos kultūra (kai kurių skoniui neįprasta, kad Prancūzijoje gausiai naudojamos ne tik mums puikiai pažįstamos arabica, bet ir robusta kavos pupelės). Tačiau nepabandęs nesužinosi, o išmėginti tradicinius prancūziškus pusryčius capuccino plius kruasanas – būtina!

Kavos kompasas. Kavos Draugas

Melburnas, Australija

Kur jau kur, o šiame mieste kavą tikrai myli. Melburne kasmet organizuojama tarptautinė kavos paroda, miestas net turi specialų leidinį su kavos apžvalgomis the Melbourne Coffee Review. Taigi kava vietos gyventojams – pasididžiavimas ir gyvenimo būdo dalis. Sakoma, kad viena iš smagiausių pramogų – ieškoti Melburno skersgatviuose ir alėjose pasislėpusių kavinių. Nuo stilingų itališko tipo kavinukių, kavos barų, iki didžiųjų kavinių tinklų. Labiausiai rekomenduojama paragauti tradicinę latte ar bet kurį kitą gėrimą su pienu.

Viena, Austrija

Reikia priežasties apsilankyti Vienos kavinėse? Jos 2011 m. pateko į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, o tai jau šis tas! Kuo tokios ypatingos kavinės Vienoje? Savo atmosfera, specifiniu baldų apstatymu (marmuriniai stalai, medžio dailylentės), serviravimu (kava atnešama ant padėkliuko kartu su stikline vandens). Čia nusipirkę kavos puodelį galite neskubėti, stalelis bus jūsų privati erdvė tiek laiko, kiek panorėsite, o padavėjai neskubins ir neragins nusipirkti daugiau kavos. Kai kuriose klasikinėse Vienos kavinėse skamba pianino muzika, vakarais vyksta inteligentiški renginiai, pavyzdžiui, literatūros skaitymai. Vienoje dažniausiai ragaujami espresso ir capuccino gėrimai, o specialioji Vienos kava – espresso, patiekta aukštoje stiklinėje su dideliu kiekiu plaktos grietinėlės ant viršaus.

Kavos kompasas. Kavos Draugas
Pakeliaujam?

Galbūt pažymėsite savo maršrute vieną iš šių miestų ir apsilankymas kavinėje leis pasinerti į unikalią kiekvienos šalies kavos kultūrą. Skambiai šnekant. O kalbant paprastai – mėgaujantis kava svečioje šalyje bus gera, skanu ir dar akies krašteliu spėsite pamatyti, kokia aplinka ir žmonės jus supa.

P. S Net neabejojame, kad ir patys turite savo slaptą mylimiausių kavos miestų sąrašą. Mielai paskaitysime – pasidalinkite komentaruose!