1+1

Kavos ruošimas namuose – kavamalės

#Kava #Kavamalės #Kavos aparatas

Kavamalė yra neatsiejama kavos paruošimo dalis. Kavamalė (prietaisas) ir malūnėliai, įmontuoti į automatinius kavos aparatus, atlieka tą pačią funkciją… Sumala kavos pupeles! Paprasta.

Ne taip paprasta yra įtikinti, jog kavamalė yra ne ką mažiau svarbi, nei pats kavos aparatas. Juk kava yra gaminama ne iš aparato, o iš sumaltos pupelės! Todėl būtų naudinga kavos sumalimui (kavamalei) skirti tokį patį dėmesį, kaip ir kavos virimo procesui (aparatui).

Šiame straipsnyje kalbėsiu būtent apie kavamales, nes kalbant apie malūnėlius (įmontuotus į automatinius kavos aparatus) reikėtų aptarti visai kitus parametrus.

Taigi, dar kartą, kodėl kavamalė yra neatsiejama geros kavos paruošimo dalis?

Visų pirma, tai kuo šviežesni produktai – tuo skanesnį ir aromatingesnį patiekalą ar gėrimą galima paruošti. Paprasta? Sumalta kava iš parduotuvės nėra blogai, bet pripažinkim, daug maloniau, kai vos maža sauja šviežiai sumaltų pupelių užpildo virtuvę aromatu taip, kaip jokia maltos kavos pakuotė nesugebėtų.

Kavos gaminimo proceso metu  sumaltai kavai (priklausomai nuo aparato spaudimo „BAR’ais“) tenka maždaug 25 kilogramų jėgos spaudimas vienam kvadratiniam centimetrui.

Tokia jėga galima išgauti stiprią ir skanią kavą, t.y. – neprisvilusią, nesudegusią, sodraus skonio ir aromato. Tačiau tam, kad tokia (nors ir pakankamai stipri) jėga išgautų iš sumaltos kavos geriausias jos savybes, reikia tinkamai ją paruošti.

Kavos aparato rankenėlė. Kavos Draugas

Iš tiesų, galima pasiekti DAUG geresnių rezultatų su kavamale už ~100 eurų ir vidutinės klasės pusiau automatiniu kavos aparatu už ~100 – 200 eurų (tokiu, kaip KRUPS XP5210), negu su kavos aparatu už 400 eurų ir nekokybiška kavamale.

Tai nereiškia, jog privalote išleisti papildomų pinigų norėdami pradėti gaminti tikrą kavą namuose. Priešingai – kavamalė ir kavos aparatas sutaupys pinigų ilguoju laikotarpiu ir leis mėgautis tikra, gardžia kava  Tiesiog  turimą sumą, kurią skirsite kavos aparatui, galima padalinti į dvi dalis – kavos aparatui ir kavamalei. Taigi, kaip išsirinkti kavamalę?

Pjaustymas ar malimas?

Kavamalės turi du pagrindinius malimo būdus – peiliai arba girnelės. Pjaustančios kavamalės iš esmės turi vieną didelį trūkumą – jos neleidžia nustatyti rupumo. Girneles naudojančios kavamalės leidžia pasirinkti norimą malimo rupumą ir tinkamiau paruošti kavos pupeles virimo procesui.

Plieninės ar keramikinės girnos?

Yra tekę girdėti mitą, jog naudojant plieninės girnas ar peiliukus jaučiasi metalo skonis. Dar kartą – mitas. Tai skamba panašiai, kaip metalo skonio ledų kokteilis (juk „blenderiai“ – plaktuvai naudoja metalinius peiliukus!), ar metalo skonio salotos (metalinis peilis!). Nerūdijančio plieno metaliniai peiliai ir girnos tikrai nepalieka nepageidaujamo skonio, jeigu taip būtų – jų gamyba būtų nutraukta iškart. Nudilimas? Ruošiant kavą namuose, o ne komerciniais tikslais, praktiškai neįmanoma nudilinti plieninio peilio ar girnų.

Graef kavamalė. Kavos DraugasMalimas į talpyklą ar tiesiai į rankenėlę?

Skaniausia kava išgaunama, kai yra pagaminama iš šviežiai sumaltų pupelių. Vadinasi, malimas tiesiai į rankenėlę yra didelis pliusas, tačiau yra galimybė ir sumalti pupeles kelioms porcijoms ir neleisti aromatui ir skoniui greitai „pabėgti“. Svarbiausia, jog indas, į kurį malama kava, būtų sandarus. Galimybė turėti tiek vieną, tiek kitą? Graef CM 702. Kavamalė, kuri puikiai tiks visiems atvejams. Kaina? Gana svarbu tinkamai nuspręsti, kiek lėšų skirsite įrangai (primenu – įrangai, tai yra kavos aparatui ir kavamalei).

Kavamalės iki 100 Eurų.

Prieš tai straipsnyje kalbėjau apie kavamalę iki 100 Eurų, Graef CM 702 yra puikus tokio prietaiso pavyzdys – lengva naudoti, galimybė ruošti tiesiai į pusiau automatinio kavos aparato rankenėlę ir į sandarų indą. Kitas variantas – KG89 kavamalė iš De’Longhi. Šis kavos aparatas nesumals kavos tiesiai į rankenėlę, tačiau išlaikys kavą šviežią ir aromatingą atskiroje, lengvai prieinamoje talpoje.

Pusiau automatinio kavos aparato už 100 – 250 eurų (KRUPS XP5210 arba De’Longhi EC 680) ir kavamalės už 50 – 100 eurų ( CM 702 arba KG89 ) „duetas“ paruoš tikrai kokybišką, skanią kavą. Jeigu tik pradedate žengti pirmuosius profesionalius žingsnius kavos ruošime – tai šios dvi porelės yra viena puikiausių investicijų.

Kavamalės nuo 100 iki 200 Eurų.

Dabar jau kalbame apie tikrai galingus prietaisus. Yra daug kavamalių, kurios vienais ar kitais parametrais konkuruoja tarpusavyje, tačiau lyderiais galėtume išskirti Graef firmos maltuvus. Patikimi, suteikiantys galimybę pasirinkti rupumą (40 skirtingų parinkčių!), šie prietaisai gali sumalti ir paruošti kavą tiek į rezervuarą, tiek tiesiai į kavos paruošimo rankenėlę.

Kavos aparato rankenėlė. Graef. Kavos Draugas
Šie aparatai paruoš tinkamą kavą visiems galimiems kavos aparatams namuose – didelio kiekio kavos sumalimas vienu metu šioms kavamalėms nėra problema.

Apibendrinimas

Kavamalė yra tikrai svarbus prietaisas naudojant pusiau automatinius kavos virimo aparatus, turbūt ne mažiau svarbus už patį aparatą. Tinkamai sumalta, šviežia kava yra neatsiejama kokybiško gėrimo dalis. Svarbiausia, jog kavamalė neturėtų būti kaip priedas perkant pusiau automatinį kavos aparatą – tai dalis perkamos įrangos. Kavamalė yra puiki investicija perkantiems pusiau automatinį kavos aparatą – ji pasirūpins, jog kiekvienas paruoštas kavos puodelis butų aromatingas ir gardus!