Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Kofeinas: jo kiekis kavoje ir poveikis organizmui

Kofeinas: jo kiekis kavoje ir poveikis organizmui
#ar kofeinas kenkia #kaip atrodo kofeinas #kaip veikia kofeinas #kas yra kofeinas #kiek laiko veikia kofeinas #kodel kofeinas veikia sirdies susitraukimu dazni ir kraujospudi #kofeinas #kofeino kiekis kavoje #kofeino poveikis #kofeino tabletes

Išgirdus žodį kofeinas pirmiausia galvojame apie kavą. Iš tiesų kofeino yra ne tik kavoje, bet ir tokiuose produktuose, kaip šokoladas, žalioji arbata ar coca cola, yra net kofeino tablečių. Kofeinas yra visiškai natūrali, mūsų organizmą stimuliuojanti medžiaga. Vartojant jį su saiku išlaikomas darbingumas, pagerėja nuotaika, lengviau sutelkiamas dėmesys. 

Pats kofeinas yra išgaunamas iš kavamedžio sėklų, arbatos krūmų, kolamedžio riešutų bei kitų augalų. Kofeinas padeda augalams apsiginti nuo kenkėjų.

Kofeino kiekis kavoje 

Kofeinas pagal pupelių rūšį

Kofeino kiekis kavoje skiriasi priklausomai nuo kavamedžių rūšies. Robustos kavos pupelėse kofeino ženkliai daugiau nei arabikos. Arabikos pupelės yra kelių rūšių, todėl net ir pati arabikos kava gali turėti skirtingą kiekį kofeino. Labiausiai kofeino kiekis priklauso nuo to, kokiame aukštyje auga kavamedis. Kuo aukščiau auga kavamedis, tuo mažiau pupelėse kofeino. Aukščiau augantis medis gauna daugiau saulės, todėl jį mažiau puola kenkėjai. O tai reiškia, kad reikia mažiau kofeino apsaugai. 

Apytikriai yra nurodomi tokie kofeino kiekiai pagal kavos rūšį (100 g kavos pupelių): 

  • arabikos 1000 – 1500 mg
  • robustos 1100 – 2500 mg 
  • liberikos 700 – 2500 mg 

Kofeino kiekis pagal kavos skrudinimo lygį

Kofeinas pagal skrudinimo lygį

Dažnai manoma, kad kofeino kiekis kavoje priklauso nuo pupelių skrudinimo lygio. Kavos skrudinimo lygiai yra: šviesus, vidutinis ir tamsus. Tačiau tai nereiškia, kad tamsaus skrudinimo kavoje bus daugiau kofeino. Net jei jos skonis aštresnis ir kartesnis. Skrudinimo lygis ant kavos pakuotės dažniausiai žymimas skaičiais. Kuo mažesnis skaičius, tuo šviesiau skrudintos kavos pupelės. Tai reiškia, kad kava bus spalvingesnė, mažiau karti. Bet pagal skrudinimo lygį negalima spręsti apie tai, kiek kofeino yra kavoje. 

Kavos paruošimo būdai ir kofeinas

Filtruota kava

Tiksliai atsakyti, kiek Jūsų geriamos kavos puodelyje yra kofeino, neįmanoma. Tačiau kofeino kiekiui kavoje labai didelę įtaką turi kavos paruošimo būdas. Daugelis galvoja, kad espresso kavoje kofeino yra daugiausia. Vis tik taip manyti, klaidinga. 

Kofeino kiekis kavos puodelyje priklauso nuo to, koks kavos kiekis buvo naudojamas ir kiek laiko kava turėjo sąlytį su vandeniu. Kuo ilgiau kava kontaktuoja su vandeniu, tuo daugiau kofeino Jūsų kavos puodelyje. 

Ruošiant espresso, kava su vandeniu kontaktuoja daug trumpiau nei plikant maltą kavą ar ją filtruojant. Todėl iš tiesų, filtruotos kavos ar plikytos kavos puodelyje kofeino gali būti daugiau nei espresso. Nors dažniausiai manoma atvirkščiai. Tam, kad būtų lengviau įsivaizduoti, pateiksiu lentelę palyginimui. Joje matomi skirtingi kavos gėrimai ir kofeino kiekis tam tikro dydžio puodelyje.

Kava Apytikslis kofeino kiekis (mg) / puodelio dydis (ml)
Filtruota kava 96 mg/240 ml
Espresso 70 mg/30 ml
Americano 70 mg/120 ml
Juoda kava 65 mg/180 ml
Cappuccino 70 mg/180 ml
Tirpi kava 50 mg/100 ml
Kava be kofeino 3 mg/100 ml

 

Jei kofeino vartojama saikingai, neigiamo poveikio nepajusite. Tačiau pajutus tam tikrus simptomus reikėtų sumažinti kofeino vartojimą. Jei Jums padažnėjo širdies plakimas, atsirado nerimas, kankina nemiga, viduriuojate, dažnai šlapinatės, skauda skrandį, jaučiate nuolatinį troškulį, pykinimą ar galvos skausmą, pasistenkite atsisakyti kofeino ir stebėti, ar pagerėjo savijauta.  

Jei sunku atsisakyti kavos, bet jaučiate stiprų kofeino poveikį, galite gerti kavą be kofeino. Taip neprireiks atsisakyti mėgstamo gėrimo ir nejausite pašalinio poveikio. 

Kiek puodelių kavos per dieną galiu išgerti?

Ypatingai dažnas klausimas – kiek puodelių kavos per dieną galima išgerti? Galima išgirsti įvairių rekomendacijų. Vieni teigia, kad optimalus kavos puodelių skaičius per dieną 2, kiti 3. Tačiau iš tiesų, viena rekomendacija negali tikti kiekvienam. Kaip jau minėjau, kofeino kiekis kavoje labai skiriasi nuo jos paruošimo būdo, be abejonės, ir išgeriamo kiekio. 

Vienas žmogus gali išgerti 6, skirtingais būdais paruoštus kavos puodelius per dieną ir nejausti jokio neigiamo poveikio organizmui. O štai kitam galbūt jau po antro puodelio kavos padažnės širdies ritmas, sutriks miegas. Kiekvienas žmogus individualus. Todėl ir išgeriamos kavos kiekis labai skirtingas. Svarbiausia įsiklausyti į savo organizmo siunčiamus signalus ir savijautą.

Kava be kofeino

Kava be kofeino

Natūraliai užauginti kavą be kofeino būtų sudėtinga. Kadangi pats kavamedis tokiu būdu natūraliai saugosi nuo kenkėjų. Nors dauguma žmonių puikiai toleruoja kofeiną, yra ir tokių, kurie renkasi kavą be kofeino. 

Kofeinas iš kavos yra pašalinamas dviems būdais. Tai daroma dar tuomet, kai kavos pupelės žalios ir neskrudintos. Pirmasis kofeino iš kavos šalinimo būdas vadinamas „Swiss Water Process“. Tai seniausias kofeino šalinimo būdas, atrastas dar 1933 metais Šveicarijoje. Šiuo būdu šalinant kofeiną žalios kavos pupelės yra merkiamos į šiltą vandenį. Taip vandenyje ima tirpti kofeino ir skonio elementai. Skystis neišpilamas ir jame mirkomos kitos partijos kavos pupelės. Taip kofeinas ir vėl ištirpsta, o skonis išlieka, nes vanduo jau buvo prisotintas skonio. Tokiu būdu pašalinamas maksimaliausias kofeino kiekis ir išlieka daugiausiai skonio. 

Antras būdas šalinti kofeinui – anglies dvideginio. Tai pakankamai naujas būdas, kurio metu kavą veikia suskystintos dujos. Dujos tarsi sugeria kofeiną. Iš pupelių atsiskiria kofeino molekulės, kurios mažesnės nei skonio. Tuomet dujos su kofeino molekulėmis atskiriamos ir perkeliamos į kitą talpą. Šis būdas brangesnis. 

Renkantis kavą be kofeino būtinai domėkitės jos savybėmis, kilmės šalimi, skrudinimo data. Vis daugiau žmonių renkasi kavą kofeino, todėl gamintojai ir pardavėjai taip pat skiria jai daugiau dėmesio: ji gaminama iš kokybiškesnių pupelių ir skiriamas ypatingas dėmesys jos apdorojimui bei skrudinimui. Todėl šiandien geros kavos be kofeino rasti ne taip sunku.