Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Ar rūgšti kava tikrai visuomet yra prasta? Kavos rūgštumas ir rūgštingumas

#Rūgšti kava #Rūgštumas ir rūgštingumas

Fe. Rūgšti kava.

Taip aš sakydavau atėjęs į parduotuvę, kai kolega, neva gavęs naujos kavos paragavimui, įbrukdavo į rankas ką tik išspaustą espresso puodelį. Šitai kartojosi ilgai, kol kažkodėl ta rūgštelė pradėjo patikti. Nors kai kurią (tą, nemaloniai sukančią pilvą) ir dabar palieku už „borto“.

Kadangi per pastaruosius keletą metų teko parduoti kilogramą kitą kavos pupelių savo draugams, artimiesiems ir net nepažįstamiems, dažnai ir iš jų lūpų (ar veido) „išgirsdavau“ – neduokdie ta tavo siūloma / dovanojama kava bus rūgšti… Ir nemeluosiu, daliai pirkusių ji pasirodydavo rūgštesnė, nei aš įsivaizdavau – visgi skirtingi ir subjektyvūs tie skoniai. Tačiau per tuos pačius metus atsirado ir truputis žinių, kodėl tos rūgštelės ne visada reikėtų vengti, bijoti, o kartais, gal net verta paieškoti.

Kava. Kavos Draugas

Rūgštumas ir rūgštingumas

Pradžiai, 3 sakinių teorija – rūgštingumas vs. rūgštumas. Rūgštingumas – tai kavos savybė ir jos lygis priklauso nuo įvairių elementų (augimo aukštingumo, apdorojimo proceso, skrudinimo). Tuo tarpu rūgštumas, manau, kad yra pusiau skubėjimo ar pramoninis brokas, kuris „išlenda“ norint turėti kuo daugiau žaliavos skrudinimui, todėl uogos nuo kavamedžių nurenkamos pusiau žalios ir t.t. Tad apie antrą elementą ir nerašysiu, nes šis ir yra „fe“, kuris suka pilvą.

Kaip minėjau, rūgštingumas yra gera kavos savybė ir vertinama tiek aukšto, tiek žemo rūgštingumo kava. Tiesiog, gal kurį kartą paragavai netinkamai paruoštos ir „nurašei“ su visam? Jei visgi surizikuotum dar kartą parodyti liežuviui, kad yra tos malonios rūgštelės ir kavoje, gali užsukti tiek pas mus, tiek pas bet kurį manufaktūrininką, pvz. pas mūsų draugus Tastemap. Gal net nustebsi, nes dažnai rūgštelė įneša vaisių poskonių ir kitokių elementų. Jei pas juos užsukti nepavyktų, paprasčiausiai paieškok rūšinės kavos iš Afrikos.

Žinau, kad yra ir tokių, kurie sako (sakys) tvirtą NE rūgštelei. Tad pasikartosiu: kiekvieno skonis yra skirtingas ir subjektyvus – svarbu žinoti, kas patinka, kas ne, o kada yra verta surizikuoti.

Kava. Kavos Draugas

Kaip išsirinkti žemo rūgštingumo kavą

Taigi, kaip lengviau išsirinkti žemo rūgštingumo kavą, jei jos ieškai ne maisto prekių parduotuvės lentynoje?

Žinau tris paprastus būdus:

  1. Galima rinktis tiesiog natūraliai žemesnio rūgštingumo kavą (pvz. iš Brazilijos, Sumatros, Indijos regionų).
  2. Taip pat, rūgštingumas mažėja skrudinant kavą kuo tamsiau, tad jei išsirinksite tamsaus ar itin tamsaus skrudinimo kavos, liežuvis turėtų nenukristi. 🙂
  3. Tačiau, jei būtų noras rasti ne tik geros kavos, bet išgirsti ir įdomių istorijų apie ją – užsuk pas mus ar pas tuos, kur minėjau anksčiau, nes tiek vieni, tiek kiti turės ne tik iš ko rinktis, bet ir ką papasakoti.