Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Tirpi kava: kokybiška, skani ir sveika?

Tirpi kava: kokybiška, skani ir sveika?
#ar tirpi kava sveika #geriausia tirpi kava #kaip gaminama tirpi kava #tirpi kava #tirpi kava be kofeino #tirpi kava nestumo metu

Ar pamenate, kokią kavą gerdavo tėvai Jūsų vaikystėje? Tuo metu tikras atradimas buvo tirpi kava. Patogu, greita ir jokių tirščių. Dabar populiarios vienam puodeliui paruoštos tirpios kavos pakuotės. Be cukraus, su cukrumi, su pieno milteliais ar netgi papildomais skoniais: vanile, romu ar karamele…Tereikia užpilti vandeniu ir mėgautis kava. 

Bet iš ko gi ir kaip yra pagaminti šie tirpios kavos kristalai, granulės ar milteliai? Kokie skirtumai tarp tirpios kavos ir šviežiai maltos kavos? Ar tirpi kava gali būti kokybiška, skani ir sveika? Kokia tirpi kava yra geriausia? Į visus šiuos klausimus atsakysime šiame straipsnyje. 

Tirpios kavos kilmė ir istorija

Pirmąją tirpios kavos versiją sukūrė ir pristatė prancūzas Alphonse Allais dar 1881 metais. Vėliau dar kelios versijos buvo pristatytos kitų šalių mokslininkų. Tačiau tik 1910 metais tirpi kava buvo pristatyta platesnei visuomenei, nes George Constant Louis Washington, pristatęs savo tirpios kavos versiją, pradėjo ją reklamuoti. 1938 metais vienas didžiausių koncernų „Nescafe“ pradeda gaminti tirpią kavą ir ji greitai užkariauja kavos rinką. 

Antrojo pasaulinio karo metu atrastos technologijos buvo pritaikytos tirpios kavos gamybai – atsiranda aukšto slėgio šaltai džiovinta kava. 

Kai kurios pasaulio šalys turi nusistovėjusias tirpios kavos ruošimo tradicijas. Indijoje tirpi kava dažniausiai ruošiama tik su karštu pienu. Su pienu tirpią kavą dažniausiai gamina ir ispanai bei portugalai. Pietų Korėjoje tirpi kava pateikiama kaip iš anksto paruoštas mišinys. Ji maišoma su cukrumi ir pieno milteliais. 

Kaip gaminama tirpi kava? 

Tirpi kava gali būti įvairių formų, o tai priklauso nuo jos gaminimo būdo. Tirpi kava yra gaminama iš natūraliai paruoštos kavos, iš kurios yra pašalinamas vanduo. Tai daroma dviem pagrindiniais būdais: šaltuoju džiovinimo būdu ir purškiamuoju džiovinimo būdu. 

Šaltasis džiovinimas. Pirmas žingsnis ruošiant tirpią kavą – pupelių skrudinimas ir malimas. Tuomet kava užpilama karštu vandeniu didelėse talpose. Užpilta kava atvėsinama ir šaldoma. Pasiekiama net –40 °C temperatūra. Taip suformuojamos didelės šaldytos kavos plokštės. Tuomet plokštės yra smulkinamos į nedideles granules ir vakuumo pagalba iš jų ištraukiamas vanduo. Pašalinus vandenį granulės jau paruoštos pakavimui. Granulės primena ledo kristalus. Šalto džiovinimo būdu pagaminta tirpi kava išlieka aromatingesnė, o toks kavos gaminimo būdas laikomas kokybiškesniu. 

Tirpios kavos granulės

Karštas purškiamasis. Skrudintos kavos ekstraktas yra nedideliais kiekiais purškiamas į specialų cilindrą. Kavos ekstraktą veikia karštas ir sausas oras, kuriame išgarinamas vanduo. Oro temperatūra pasiekia net 250 °C laipsnių karštį. Išgaravus vandeniui lieka nedidelės granulės arba milteliai. Toks kavos paruošimo būdas yra paprastesnis ir pigesnis. Tačiau kava prarandą didelę dalį aromato. 

Ar gali tirpi kava būti kokybiška? 

Tirpios kavos gamybai dažniausiai pasirenkama prastesnės kokybės kava. Tirpios kavos gaminimo metu dalinai prarandamos kavos aromatinės ir skoninės savybės, todėl gamintojai neinvestuoja į brangesnę žaliavą. Juo labiau, kad visi tikisi, kad pagamintos tirpios kavos kaina bus pakankamai žema. 

Nors tirpi kava dažnai sulaukia kritikos dėl savo skonio, ją bandoma reabilituoti. Jau ne viena startuolių komanda bando sukurti kokybišką rūšinę tirpią kavą. Tam naudojama aukštos kokybės rūšinė kava. Žinoma, kol kas net ir tokios pastangos dar neduoda norimų rezultatų. Tirpios kavos pagaminimo kaštai ženkliai išauga, o skonis ir aromatas vis tiek neprilygsta šviežiai maltai kavai. 

Ar tirpi kava sveika? 

Dažnai kyla klausimas: ar tirpi kava sveika? Žmonės dažnai išgirsta įvairiausių mitų. Vienas dažniausių, kad tirpi kava žalinga sveikatai ir jos nereikėtų dažnai gerti. Vis tik toks teiginys nėra teisingas. Tirpi kava skiriasi savo gaminimo būdu, paruošimu, savybėmis, bet tai nereiškia, kad dėl to ji tampa žalinga. Beje, kaip ir malta kava, tirpi kava gali būti be kofeino, todėl ją gerti galima ir nėštumo metu ar tuomet, kai nerekomenduojami kofeino turintys produktai. 

Kokia yra geriausia tirpi kava?

Turbūt retas žmogus pirkdamas tirpią kavą supranta, kaip išsirinkti kokybišką. Rekomenduojame rinktis tirpią kavą, kuri buvo gaminta džiovinant ją šaltyje. Tokia kava bus aromatingesnė, pasižymės geresnėmis skonio savybėmis. Žinoma, svarbi ir kavos pupelių rūšis. Iš arabikos kavos pupelių pagaminta tirpi kava laikoma aukštesnės kokybės. Nepamirškite žvigtelėti ir į galiojimo datą: kuo šviežesnė kava, tuo geriau. Apibendrintai galima būtų pasakyti: kuo daugiau rasite informacijos, nurodančios pagaminimo būdą ir iš kokios kavos buvo pagaminta tirpi kava, tuo didesnė tikimybė, kad ji bus kokybiškesnė. 

Tirpi kava vs. Šviežiai malta kava

Tirpi kava vs šviežiai malta kava

Tirpi kava  Šviežiai malta kava 
Itin greita ir lengva paruošti
+
Be nuosėdų
+
Plati aromatų ir skonių paletė
+
Itin platus skirtingų rūšių pasirinkimas
+
Kilmės atsekamumas ir aukštesnė kokybė
+
Naudojama frappe gamybai ir kavos kokteiliams
+
Tinka įvairiems kavos paruošimo būdams (espresso, filtriniams, plikymui)
+
Ilgesnis galiojimo laikas
+
Patrauklesnė kaina
+

 

Visgi vienas didžiausių skirtumų tarp šviežiai maltos kavos ir tirpios kavos yra aromatas ir skonis. Todėl norintys tikros, kokybiškos rūšinės kavos renkasi šviežiai maltą kavą. Vis tik ir tirpi kava visuomet atranda gerbėjų. Juk sakoma, kad skoniui draugų nėra, tiesa? 

Graikiško frappe kavos gėrimo receptas 

Frappe

Jums reikės:

2 arbatinių šaukštelių tirpios kavos 

2 arbatinių šaukštelių rudojo cukraus 

2/3 puodelio šalto vandens

2 valgomų šaukštų pieno 

kelių ledo kubelių 

Gaminimas. Į kokteilių plaktuvą įberkite kavą, cukrų ir įpilkite 2 valgomus šaukštus vandens. Viską plakite apie 15 – 20 sekundžių. Į stiklinę įdėkite kelis ledo kubelius ir iš lėto supilkite išplaktą mišinį. Supilkite likusį vandenį ir pabaigoje įpilkite pieno. 

Skanaus!