TOP kavos pasiūlymas

3 Svarbūs Dalykai Ruošiant Stiprią Kavą

#stipri kava

Žodžiu, kažkada su kavos draugais Linu ir Titu nufilmavom trumpą video apie stiprią kavą. Linksmas, šiltas, tik turi vieną niuansą – neįsivaizduoju, kaip per minutę pasakyti tiek, kiek norisi!

Ir šiaip, ir taip su Linu čia kažkurią dieną galvojom, bet paėmėm ir vienbalsiai nutarėm – nepapasakojom visko, į ką reikia atkreipti dėmesį, jei nori tos stiprios, it espresso bombos, kavos. Ypatingai tada, kai kavinės šalia nėra, o kavos aparato neturi.

Kaip Marijonas Mikutavičius vienoje iš savo gerų dainų sakė – pabandom iš naujo!

Who is Who: ar tikrai žinai, kas yra stipri kava?

Svarbiausia dalis yra čia. Kažkada jau rašiau įrašą apie tai, kas nė(y)ra espresso, tad  šį kartą išsikalbėkim, kas visgi mums tik asocijuojasi su stipria kava, o kas tikrai lemia, jog kava įpūstų energijos.

Kai kurie įvardintų, jog stipri kava – tiesiog espresso. Kai kurie sakytų, jog tai kava, kuri turi daug kofeino. Kažkas, tikiuosi, įvardintų, jog stipriai kavai reikia tam tikro skonio. Ir visi šie žmonės būtų beveik teisūs. Tačiau jei sujungtume šiuos atsakymus, pasidarytų ganėtinai aišku, kas iš tikrųjų atspindi stiprią kavą. Taip, kofeinas ir kavos skonis.

Be to, kiek kava turi kofeino, lyžtelėjęs lengvai nepasakysi. Jos stiprumą dažniausiai vertinsime pagal skonį ir išvaizdą (“Eina sau, juoda kaip pekla, jaučiu nuneš stogą…”). Stiprumas kaip kofeino poveikis pasireikš tik vėliau. Kol jo lauki, būtų gerai nepadauginti – per dieną 300 – 400 mg kofeino yra OK. Tai reiškia, kad geriau neperlipti 5 espresso puodelių ar 11,7 skardinių kolos per dieną.

Gerai, apie stiprumą išsiaiškinom, tai kaip ruošti tokią kavą?

Svarbiausias sodraus gėrimo elementas – pati kava

Na, visaip vartau galvą, bet niekaip iš galvos nedingsta posakis apie vaško spaudimą, tačiau nerašysiu jo, kad nekiltų per daug asociacijų. Tuomet, esmė paprasta – jei pasirinksi gerą kavą, visa kita liks tik niuansais, tačiau jei pasirinksi prastą – niekas nepadės pasiruošti skanios kavos.

Nebent daug cukraus ir pieno. Juokauju, aišku.

Abu žinom, jog jei kava bus tiršta ir kiek kartoka, mums ji atrodys stipri. Jei kavoje atsirastų dar ir pakankamai kofeino – ji ne tik atrodytų, bet ir veiktų kaip stiprus gėrimas. Ką tu gali padaryti jau dabar, kad pasiruoštum stipresnės kavos?

  • Rinkis tamsiau skrudintą kavą, ji suteiks šiek tiek kartumo (ir stiprumo).
  • Ieškok šviesiau skrudintos kavos pupelių, jei nori daugiau kofeino.
  • Jei vietoje populiarių 100% arabica pupelių pasirinksi arabica ir robusta mišinį, gėrimas įgaus ne tik daugiau kofeino, bet ir tirštumo.
  • Šviežiai skrudinta ir malta kava gali atskleisti įvairesnių poskonių, pavyzdžiui šokolado, riešutų ar net tam tikrų vaisių. Tad jei jau pupeles sumalei, stenkis jas per kelias valandas ir sunaudoti.

Tiek žinių.

Nors, ne. Ne tik kava turi įtakos tam, ar gėrimas bus stiprus, ar, kaip mama pasakytų, bizalas.

Stipri kava reikalauja laiko

Tai žinoti – ypatingai svarbu. Mes galvojame, kad espresso yra ta stiprioji bombikė, bet dievaži, gurkštelk atšalusios ir pusdienį stovėjusios savo trijų kupinų šaukštų kavos. Aha.

Taip, espresso yra intensyvu ir sąlyginai stipru, bet jo ruošimas trunka tik 30 sekundžių. Tuo tarpu kavos plikymas puodelyje, ruošimas su Frenchpress ar Moka virduliuku – ganėtinai ilgai trunkantys procesai. O kofeinas, kaip žinia, vandenyje tirpi medžiaga, tad kuo ilgiau malta kava santykiaus su vandeniu, tuo tavo gėrimas bus stipresnis.

Be to, kartais galima susukčiauti ir vietoje ilgiau trunkančio plikymo įsidėti kiek daugiau maltos kavos. Taip pakeistume kavos santykį su vandeniu ir atrastume daugiau kofeino.

Su kava aišku, su laiku plikant, manau, taip pat, kas dar?

Tinkamas ruošimo būdas – raktas į…

Na, į kur raktas nežinau, bet apie ruošimo būdus jau truputį užsiminiau. Tačiau tikrai verta žinoti, kad kavą galima plikyti ne tik puodelye. Kas, beje, yra fantastiškas būdas ruošti kavai.

Aš pats namie turiu Chemex ir Frenchpress kavinukus. Pirmuoju atveju pats indas apsprendžia, kaip bus ruošiama kava ir kiek laiko malta kava bendraus su vandeniu. Panašiai veikia ir V60 kavinukas. Abiem atvejais gaunama itin lengva kava, kurią, rodos, galėčiau gurkšnoti ir gurkšnoti. Antru atveju, naudojant Frenchpress kavinuką, maltą kavą galima laikyti vandenyje ilgiau, tad ir kofeino kiekis gali būti didesnis. Tai galioja ir naudojant Aeropress kavinuką.

Faktas, kad be mano paminėtų būdų yra ir kitų. Apie dalį jų rašė Kavos Draugas LinasAtsibodo tirščiai? 6 geresni kavos plikymo būdai. Kitą dalį, nujaučiu, lengvai rasi internetuose ar net pas kaimyną. Pavyzdžiui, pas dažną žmogų gali pamatyti tokį mažą, kampuotą metalinį Moka virduliuką. Jis, beje, yra puikus įrankis stipriai kavai ir net geras žaislas vaikų kambary. Žinai gi, „Einam, tėti, arbatėlės ir kt.”.