TOP kavos pasiūlymas

Rūšinė kava: pasinerkite į išskirtines kavos istorijas

Pakvimpa prinokusiomis mėlynėmis, juodaisiais serbentais ir saldžiąja vanile. Sklinda svaiginantis bergamotės aromatas, primenantis kvapniąją Earl Grey arbatą. Skonyje – miško uogų saldi rūgštelė, dar ilgai glostanti gomurį.

Taip skamba ne gurmaniško deserto ar aukščiausios rūšies vyno skonio apibūdinimas, o būtent – rūšinės kavos. Mažai kas težino, kad skrudinta kava yra vienas iš chemiškai sudėtingiausių gėrimų – joje susijungia tūkstančiai (!) unikalių cheminių junginių, sukuriančių daugybę skirtingų natūralių skonių. Nuo mėlynių, braškių, apelsinų, tamarindų iki karamelės, juodojo šokolado ar karšto raudono vyno… Pirmą kartą paragavę net aikteli iš netikėtumo – ar tikrai tai kava? Kviečiame pažinti išskirtines istorijas, slypinčias po šiais unikaliais rūšinės kavos skoniais.

Kas yra rūšinė kava? 

Rūšinės kavos terminas pirmą kartą pavartotas 1973 m. žurnale Tea & Coffee Trade Journal įvardinant  vienos kilmės (single-origin) kavas, užaugintas ypatingo mikroklimato sąlygomis (taigi, turinčias savo aiškias kilmės istorijas) ir pasižyminčias išskirtinėmis skonio savybėmis. Ši aukščiausios kokybės kava neturi nieko bendro su įprastai paskubomis vartojamu karčiu stimuliuojančiu skysčiu. Tai – ypatingas ir itin turtingu skoniu pasižymintis gėrimas, kuriuo norisi mėgautis dėmesingai ir lėtai, kaip ir geriausiu vynu. 

Po kelių dešimtmečių Rūšinės kavos asociacija (SCA) sukūrė rūšinės kavos vertinimo skalę, pagal kurią sertifikuoti kavos ragautojai vertina kavą. Jie atkreipia dėmesį į įvairius kavos atributus: aromatą, skonį, poskonį, rūgštumą, kūną, skonio balansą, tyrumą, saldumą … Ir tik 80 ir daugiau iš 100 taškų surinkusi kava vadinama rūšine.

Išskirtinės rūšinės kavos istorijos

Kiekviena rūšinė kava yra unikali ir pasakoja savo išskirtinę istoriją: nuo kavamedžio pasodinimo konkrečiame žemės lopinėlyje iki puodelio jūsų rankose. Kad kava įgytų turtingą skonio paletę bei surinktų 80 taškų ir daugiau, ji įveikia ilgą, daugelio žmonių dėmesio, meilės ir kruopščios priežiūros kiekviename etape reikalaujančią kelionę. Susipažinkime su ja: 

Ypatinga kilmės vieta. Kavos kokybei ir skoniui reikšmingą įtaką turi dirvožemis ir oro sąlygos. Rūšinė kava auginama arčiau dangaus – aukštikalnėse – čia ji bręsta lėčiau ir įgyja kompleksiškesnį skonį. Auginamus kavamedžius reikia apsupti išskirtiniu dėmesiu ir meile. Tik tuomet globojami dangaus ir kruopščių ūkininkų rankų, jie galiausiai atneša ypatingą derlių. 

Rankomis surenkamos kavos uogos. Sunokus derliui, kava renkama išskirtinai tik rankomis, saugant kiekvieną kavamedžio šaką, kiekvieną uogą. Taip nurenkamos tik pilnai sunokusios uogos, o kavamedis lieka nepažeistas.

Kavos apdirbimo magija. Surinkus uogas, priklausomai nuo kavos ypatumų, parenkamas tinkamas apdirbimo būdas: vienas iš klasikinių (sausasis, drėgnasis arba pusiau drėgnasis) arba eksperimentinis (pvz., anaerobinis). Galiausiai kavai suteikiama šiek tiek poilsio, kol ši džiūna. 

Kruopšti atranka. Paruoštos pupelės, it grožio konkurse, apžiūrimos ir į tolimesnį rūšinės kavos kelio etapą patenka tik jokių priekaištų nesulaukusios kavos uogos (tai yra, be defektų). 

Rūšinės kavos titulas. Galiausiai žalios kavos supirkėjai, kupini lūkesčių, ragauja kavą ir vertina pagal SCA skalę – ir tik daugiau nei 80 taškų surinkusi kava keliauja rūšinės kavos puodelio link. 

Alcheminis skrudinimo procesas. Būtent kavos skrudintojas skrudinimo metu, lyg koks magas, leidžia išryškėti vienoms ar kitoms skoninėms natoms, ir būtent nuo jo priklauso, kokią skonio patirtį gali mums pasiūlyti paruošta kava.

Išskirtinė istorija jūsų puodelyje. Paskutinės šios istorijos pastraipos priklauso būtent jums – jūs esate kartu ir skaitovas-gėrėjas, ir veikėjas. Priklausomai nuo to, kaip ruošite kavą ir kaip nusiteikę ją gersite, savo unikaliame šokyje susijungs vienos ar kitos skonio natos, kviečiančios nukeliauti kas kartą vis kitur…

Jūsų gidas po rūšinės kavos pasaulį – Black Crow White Pigeon

Jau susigundėte paragauti rūšinės kavos? Šiai išskirtinei skonio kelionei paruošėme ypatingą rūšinės kavos liniją „Black Crow White Pigeon“. Pagrindiniai jos personažai, kartu ir pasakotojai, – juodasis varnas (Black Crow) ir sniego baltumo karvelis (White Pigeon) – įkūnija rūšinės kavos skonių paletę: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų (tokių kaip juodasis šokoladas ar cinamonas) iki lengvų, subtilių aromatų (jazminų ar citrusų). Skalėje nuo slėpiningos juodumos iki akinančio baltumo telpa visos įmanomos skoninės intrigos. 

Kiekviena kava su savo unikalia istorija slypi knygos skyrių primenančioje pakuotėje, pažymėtoje numeriais 1, 2, 3... 24… Juodasis varnas ant tamsių kavos pakuočių kviečia „įsižeminti“ ir atrasti sodresnes natas, o baltasis karvelis ant baltųjų – pakilti subtilesnių natų link. Nuotykį galima pradėti nuo bet kurio skyriaus.

Pabaigai 

Pasinerti į rūšinės kavos pasaulį – tai tarsi pradėti jaudinančio siužeto knygą. Kiekvienas skyrius – kiekviena kava – atskleidžia naują pasakojimo sluoksnį, naują aromatą, naują skonį. Leiskitės į šią nuotykių kupiną skonių kelionę su rūšine kava. Tebūnie tai jūsų išskirtinės kavos istorijos.