TOP kavos pasiūlymas

Kavos ruošimo gidas: sifonas Hario

#Hario #Kava #sifonas

Sifonas labiau panašus į mokslinių eksperimentų įrankį, nei kavos gaminimo prietaisą. Kai kur net galite rasti supaprastintą, grubesnį jo pavadinimą  – Vakuuminė kolba. Tai vienas sudėtingiausių kavos paruošimo būdų ir, tenka prižažinti, tai greičiausiai ne tas prietaisas, kuriuo gaminsite kavą kasryt prieš išskubėdami į darbą. Sujungtos stiklinės kolbos, kaitinamos apačioje įtaisytu šildymo elementu arba dagtimi – sifonas yra egzotiškas ir neįprastas įrankis, tikrų kavos gurmanų ir gaminimo profesionalų atributas.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

Sifono atsiradimo istorija ilga ir paini. Prietaisas buvo išrastas 1830 m. Berlyne, tačiau dar buvo ilgai tobulinamas vis kitų autorių visame pasaulyje. Įvairūs šaltiniai prietaiso sukūrimo laurus priskiria ir namų šeimininkei iš Prancūzijos, ir jūrininkui – inžinieriui iš Škotijos.  Šiandieninę sifonų rinką yra pasidalinusios dvi Japonų įmonės – Hario ir Yama.

Kavos ruošimas sifonu remiasi moksliniais principais, tačiau pats reginys išties magiškas: ugnis, kunkuliavimas, kolbomis keliaujantis vanduo. Gaminant šiuo metodu, atsiskleidžia subtiliausios kavos skoninės savybės – dėl to sifonas yra itin tinkamas prietaisas ruošiant rūšines (ang. single origin) kavas. Sifonu paruošta kava yra ryškaus, saldaus skonio. Be to, iš pažiūros primena itin stiprią arbatą (panašiai, kaip gaminant kavą su Chemex kavinuku). Pats gamybos procesas yra kompleksinis, todėl kava pasižymi turtinga skonių gama ir aliejine konsistencija. Be to, galima mėgautis kava be jokių nuosėdų.

Kaip jau minėjau, procesas gana sudėtingas – pabandom pažiūrėti, kaip visa tai atrodo.

Pasiruošimas

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

Tobulam puodeliui kavos reikės:

  • Sifono kavinuko
  • Kavinuko filtrų (mes naudojome popierinius)
  • Kavos pupelių
  • Kavamalės
  • Virdulio
  • Šlakelio degaus skysčio
  • Pasiryžimo tikram kavos nuotykiui!

1 žingsnis

Paruošiame filtrą – sudrėkiname jį šiltame vandenyje, kad dingtų nemalonus popieriaus skonis. Tuomet jį įdedame į sifono viršutinės kolbos dugną.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

Filtro uodega turi kiek išlįsti per kolboje esantį stiklinį vamzdelį.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

2 žingsnis

Į apatinę sifono dalį įpilame vandens. Galima pilti ir šaltą, tačiau rekomenduotina prieš tai vandenį pašildyti, kad nereiktų ilgai ir nuobodžiai laukti, kol vanduo užvirs, kaitinamas mažos liepsnos.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

3 žingsnis

Uždegame dagtį ir karščio šaltinį pakišame po apatine sifono kolba.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

4 žingsnis

Kol vanduo kaista, stambiai sumalame kavos pupeles. Galima naudoti ir maltą kavą, tačiau reiktų įsitikinti, kad ji nėra per smulkaus rupumo.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

5 žingsnis

Sujungiame abi sifono dalis – viršutinę sifono dalį su filtru įstatome į apatinę kolbą. Per daug jėgos naudoti nereikia – užtenka tiek, kad dalys stabiliai ir vienodai laikytųsi.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

6 žingsnis

Vanduo greitai užverda ir galima matyti, kaip jis pamažu pradeda keliauti aukštyn. Viršutinė sifono dalis juo užpildoma, o apačioje lieka tik šlakelis.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

7 žingsnis

Dabar jau galima suberti kavą. Tuomet naudodamiesi mentele ją kruopščiai pamaišome.  Būkite tikri, kad išmaišoma visa kava, nepaliekant gumulėlių.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

8 žingsnis

Kiek laiko virti kavą, priklauso nuo asmeninio poreikio. Kuo ilgiau bus verdama, tuo stipresnė (ir kartesnė) bus kava. Optimalus variantas – palaukti kiek daugiau, nei minutę. Tuomet turėsite aukso vidurį.

Kavai užvirus, patraukiame karščio šaltinį.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

9 žingsnis

Kai temperatūra krenta, kartu pradeda kristi ir slėgis – susidaro vakuumas. Apatinis indas tuomet tartum atgal susiurbia prieš tai išstumtą vandenį, kuris dabar jau virtęs kava. Viršuje lieka tik sausi kavos tirščiai.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

10 žingsnis

Kava jau paruošta. Apatinė sifono dalis turi rankeną, todėl atlieka ir ąsotėlio funkciją – ja naudojantis paprasta išpilstyti kavą.

Kavos sifonas Hario. Kavos Draugas

Turbūt jau spėjote įsitikinti, kad gaminimą šiuo prietaisu būtų galima apibūdinti vienu žodžiu – efektingas. Ruošiant kavą šiuo būdu pasitelkiami fizikos dėsniai – taip užtikrinama, kad būtų pagaminta geriausia kava.

Yra ir kita medalio pusė – sifonas reikalauja nemažai pastangų. Tiek jį naudojant, tiek prižiūrint ir valant.

Tačiau sudėtingumas yra ir viena žaviausių sifono savybių. Sifonas sukurtas tiems, kurie myli kavos gaminimo procesą ir trokšta unikalaus puodelio kavos. Tikrų eksperimentatorių ir kaviškų nuotykių ieškotojų įrankis!