TOP kavos pasiūlymas

Ar gali puodelis kavos išgelbėti pasaulio vaikus?

Dažnai galvojame, kad dideliems pokyčiams reikia nuversti kalnus – turėti daug pinigų, daug laisvo laiko, dėti daug pastangų… Bet iš tiesų kiekvienas iš mūsų gali pasirinkti kurti geresnį pasaulį kasdien, mažais žingsneliais: kas rytą nusišypsodami kaimynui (o ne pralėkdami pro šalį), maloniai praleisdami skubantį automobilio vairuotoją (o ne burbėdami ir grūmodami jam pirštu), galiausiai – kasdienės kavos puodeliui besirinkdami kavą, nuo kurios 2 eurai aukojami vaikams… Turbūt ką tik pagalvojote: „Tai tik du eurai.“ O jeigu pasakytume kitaip: tai – šilti ir skanūs pietūs vienam vaikui? 

Kalbiname “Gelbėkit vaikus” filialo Lietuvoje vadovę Rasą Dičpetrienę ir tarptautinio kavos ir kavos aparatų prekybos tinklo „Kavos Draugas“ direktorių Aurimą Vainauską apie bendrą projektą – riboto leidimo kavą „For a Better World“, nuo kurios kiekvienos parduotos pakuotės 2 eurai aukojami tarptautinei organizacijai „Gelbėkit vaikus“.  

Net ir kelių eurų auka atneša reikšmingą pokytį 

„Per savo darbo metus ne kartą esu girdėjusi, kad žmones nuo aukojimo stabdo abejonė, ar kelių eurų auka atneš norimą pokytį. Tuomet visada dalinuosi pavyzdžiu. Štai viename gausiausiai lankomų mūsų organizacijos kuruojamų vaikų dienos centrų 20-čiai vaikų per dieną lieka 10 eurų. Už tą sumą reikia pamaitinti vaikus. Neretai tokius, kuriems pietūs vaikų dienos centre yra vienintelis kartas, kai jie tą dieną gauna šilto maisto. Be mūsų pagalbos to padaryti niekaip nepavyktų. Tad ar įsivaizduojate, kokios vertės yra net ir mažiausia parama? Vienas, dešimt, penkiasdešimt nupirktų kavos pakelių ir už tai paaukoti du eurai yra didelė auka, pasieksianti tą, kuriam jos labiausiai reikia“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorė Rasa Dičpetrienė.

„Dėkoju už tai, kad Jūsų kasdienis malonumas – kavos puodelis – padeda mūsų organizacijai nešti didelę naudą“, - priduria ji.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ gauta parama keliauja ne tik į kuruojamus beveik 50 vaikų dienos centrų visoje Lietuvoje. Ji skiriama ir sudėtingesnėmis sąlygomis gyvenančioms lietuvių ir ukrainiečių šeimoms. Taip pat visoje Lietuvoje tėvams vedami pozityvios tėvystės kursai, o iš Ukrainos atvykę tėveliai su vaikais iki 3 metų gali dalyvauti ankstyvojo ugdymo programoje „Building Brains“. 

„Mūsų centras yra visapusiškai nuostabi vieta. Čia mes taip draugaujame, kad esame kaip šeima… Turime net poilsio zoną – sofutę, ant kurios, atlikę visus namų darbus, prisėdame ir galime išsipasakoti.Tai man labai svarbu.“

„Gelbėkit vaikus“ dienos centrą lankantys vaikai 

Kasdienio gyvenimo įpročiai, keičiantys pasaulį  

„Karts nuo karto aukoti įvairioms labdaros organizacijoms ir socialiniams projektams jau yra tapę įprasta – tai daro tiek socialiai atsakingos įmonės, tiek ir atskiri žmonės. Be jokios abejonės, tai yra labai gerai. Bet taip pat labai svarbu ugdyti kasdienio gyvenimo įpročius, prisidedančius prie geresnio pasaulio, kad geri darbai būtų ne išimtis mūsų gyvenime, o taptų įprastos kasdienybės dalimi“, – pasakoja Aurimas Vainauskas. 

„Galime užduoti sau klausimą: o kas, jeigu kiekvienas mūsų išgertos kavos puodelis galėtų prisidėti prie gero darbo? Tai jau būtų ne vienkartinis, o kasdienis gerumo aktas. Manau, kad kava, kuria mėgaujamės keliskart į dieną, tobulai tinka ugdyti tokio pobūdžio įpročius“, – tęsia Aurimas. 

„Šį kartą bendradarbiavimui pasirinkome ilgametes tradicijas turinčią tarptautinę organizaciją „Gelbėkit vaikus“, nes vaikai – tai mūsų ateitis ir geresnio pasaulio viltis. Tikime, kad puodelis skanios kavos gali suburti ne tik nuoširdžiam pokalbiui, bet ir geriems darbams, kurie prisideda prie geresnio pasaulio mums visiems!“ – priduria jis. 

„Išgelbėti visus pasaulio vaikus nėra neįmanoma užduotis. Ji tampa neįmanoma tik tokiu atveju, jei mes to net nebandome padaryti.”

Eglantyne Jebb, tarptautinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ įkūrėja

Tad ar gali puodelis kavos išgelbėti pasaulio vaikus? Žinoma, kad taip! Kaip sakė Eglantyne Jebb, tai „tampa neįmanoma tik tokiu atveju, jei mes to net nebandome padaryti“. Mūsų gyvenimas susideda iš kasdienių smulkmenų, o dideli pokyčiai visada prasideda nuo mažų žingsnelių. Kasdienės kavos pasirinkimas gali tapti puikia pradžia. 

*****

2022 m. organizacija „Gelbėkit vaikus“ teikė šią pagalbą: 

  • Beveik 18 tūkst. vaikų suteikta galimybė apsilankyti pabėgėlių registracijos centruose įrengtose vaikų erdvėse. 
  • Daugiau nei 20 tūkst. vaikų suteikta tikslinė parama daugiau nei 43 tūkst. kartų.
  • 543 besilaukiančios moterys aprūpintos kūdikio kraiteliais. Pagalba nėščiosioms suteikta daugiau nei 900 kartų
  • Apie 100 vaikų iš Ukrainos suteikta galimybė lankytis vaikų dienos centruose kiekvieną mėnesį. 
  • Suteiktos 2297 valandos individualių ir grupinių psichologinių konsultacijų 503 vaikams ir 155 suaugusiesiems.
  • Prieš rugsėjo 1-ąją išdalinta daugiau nei 1500 mokyklinių rinkinių
  • Daugiau nei 2800 kartų teikta parama 276 iš Ukrainos atvykusiems nelydimiems vaikams bei vaikams, perkeltiems iš Ukrainos globos namų į Lietuvą. 
  • 242 finansinių sunkumų patiriančioms ukrainiečių šeimoms, kuriose buvo net 453 vaikai, teikta piniginė parama, kuri šeimoms leido išlaikyti būstus, nusipirkti šiltų drabužių ir avalynės bei pasirūpinti būtiniausiais poreikiais.

Jūsų pasirinkta kava gali prisidėti prie šios pagalbos.