1+1

Kaip prižiūrėti NESCAFÉ® Dolce Gusto® kavos aparatą?

Kaip prižiūrėti Nescafe Dolce Gusto

Džiaugiamės, kad Nescafe Dolce Gusto kavos aparatas apsigyveno ir jūsų namuose, o galbūt kaip tik dar tik ketinate įsigyti Nescafe Dolce Gusto kavos aparatą ir ieškote informacijos apie jo priežiūrą? 

Kad kavos aparatas tarnautų kuo ilgiau ir aromatingais kavos gėrimais galėtumėte mėgautis be rūpesčių, nusprendėme jus supažindinti su svarbiausiais Nescafe Dolce Gusto kavos aparatų priežiūros ypatumais. Iš švaraus ir prižiūrėto aparato ne tik kava bus skanesnė, bet ir pats kasdienio kvapnaus ritualo palydovas tarnaus bei džiugins skania kava daug ilgiau. 

Nescafe Dolce Gusto valymas 

Nescafe Dolce Gusto valymas

Kiekvienas iš mūsų kas kartą norime džiaugtis skania kava, o tai neįmanoma be švaraus ir tinkamai prižiūrėto kavos aparato – juk galutinį rezultatą mūsų puodelyje lemia ne tik naudojamos kavos kapsulės ar aparato ypatybės, bet ir jo higienos būklė. Kavos pasaulyje netgi sakoma: atkreipkite dėmesį į kavos aparato švarą ir žinosite, kokios kokybės kavos tikėtis. Iš švaraus aparato gerti kavą bus daug maloniau, taip pat tai leis pajusti tikrą, senų kavos likučių neužgožtą skonį bei užtikrins, kad aromatingasis gėrimas kasdien išliktų vienodai skanus.

Kalbant apie valymo procedūras, jas galime suskirstyti į du etapus: tai išorinis bei vidinis aparato valymas. Išorinis aparato valymas apima nulašėjimo padėklo, kapsulių laikiklio, vandens talpos ir aparato korpuso priežiūrą. Šios procedūros turėtų būti atliekamos reguliariai kas keletą dienų. 

Išorinis kavos aparato valymas

Išorinis kavos aparato valymas

Nulašėjimo padėklas. Nulašėjimo padėklas yra nešvariausia kavos aparato dalis, ir tai yra normalu, nes tiesioginė šios dalies funkcija yra surinkti gėrimo likučius. Ir nors nulašėjimo padėklas tiesiogiai nedalyvauja kavos ruošimo procese, jo išvalymas nuo kavos likučių bei nuosėdų yra svarbus bendros higienos palaikymo atžvilgiu. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šis padėklas ir jo grotelės įprastai nėra pritaikyti plauti indaplovėje, nebent jūsų aparato modelio instrukcijoje nurodoma kitaip.

Kavos kapsulių laikiklis. Kita svarbi Nescafe Dolce Gusto kavos aparato dalis – tai kapsulių laikiklis. Ją taip pat reikia reguliariai praskalauti iš abiejų pusių, taip užtikrinant, kad ant laikiklio neliktų jokių panaudotos kavos likučių ar čia nepatektų išoriniai nešvarumai bei dulkės. Gera žinia skubantiems – šią dalį galima plauti indaplovėje!

Vandens talpa. Ne ką mažiau svarbi kavos aparato dalis – vandens talpa. Vanduo sudaro 98 procentus geriamos kavos, tad šiuo atveju galime vadovautis taisykle „skanus vanduo, skani kava”. Kavos ruošimui tinkamas vanduo turi būti šviežias, bespalvis ir bekvapis, tad labai svarbi reguliari šios talpos priežiūra. Vandens rezervuaras turėtų būti ištuštinimas ir praskalaujamas kas keletą dienų, neleidžiant vandeniui užsistovėti talpoje. Reikia vengti nuosėdų susidarymo bei išorinių nešvarumų patekimo. Deja, ši aparato dalis nėra pritaikyta plauti indaplovėje.

Kavos aparato korpusas. Išorinę aparato priežiūrą užbaigia jo korpuso švaros užtikrinimas. Be abejonės, kavos aparatas yra ne tik funkcionalus prietaisas, ruošiantis mėgstamus kavos gėrimus, tačiau ir interjero detalė, užpildanti mūsų namų erdvės dalį. Tad švarus ir spindintis aparatas gali tapti puikiu kiekvieno interjero akcentu. Aparato korpusas gali būti valomas minkšta drėgna šluoste, po to nušluostant jį sausu virtuviniu rankšluosčiu.

Vidinis kavos aparato valymas

Vidinis kavos aparato valymas

Vidinis aparato valymas yra itin svarbus norint kaskart mėgautis skania kava. Jis atliekamas itin paprastai ir greitai: viskas, ko reikia šiam procesui – tai leisti vandeniui praskalauti vidinę aparato sistemą. Vanduo pašalins smulkias kavos daleles ir nešvarumus. Žinoma, jis nenuplaus susikaupusių kalkių nuosėdų, tačiau apie geriausią išeitį šiai problemai spręsti sužinosite kiek vėliau. O paprastam aparato valymui tereikės išleisti karšto vandens porciją.

Visa valymo procedūra 

Apibendrinant visą Nescafe Dolce Gusto kavos aparato valymo procesą, galima jį suskirstyti į žingsnius, kuriuos atlikdami kas keletą dienų užtikrinsite, kad aparatas jums tarnautų ne vienerius metus.

  1. Švelniu šepetėliu išvalykite lašų padėklą ir nusausinkite jį  švaria servetėle. Galimybė šią dalį plauti indaplovėje priklauso nuo konkretaus modelio.
  2. Praskalaukite kapsulės laikiklį iš abiejų pusių ir nusausinkite. Šią dalį galima plauti indaplovėje.
  3. Išvalykite vandens rezervuarą naudodami švarų, sąlyčiui su maistu tinkantį minkštą šepetėlį, tada praskalaukite ir nusausinkite jį švaria servetėle. Pripildykite vandens rezervuarą šviežiu geriamuoju vandeniu ir įstatykite atgal į aparatą. Vandens talpa nėra tinkama plauti indaplovėje. 
  4. Minkšta drėgna šluoste nuvalykite viršutinę aparato dalį aplink pradūrimo adatą.
  5. Atidarykite užrakinimo rankeną ir įstatykite tuščią kapsulės laikiklį. Uždarę fiksuojamąjį dangtelį, padėkite tuščią indą po kavos piltuvėliu.
  6. Įjunkite aparatą ir, jam įšilus, pasukite pasirinkimo svirtį į karšto vandens padėtį – aparatas pradeda skalavimą.
  7. Po maždaug 30-60 sekundžių svirtį grąžinkite į neutralią padėtį. Jei jūsų aparatas turi automatinio išbėgančio produkto kiekio nustatymo galimybę (produkto kiekį galima pasirinkti naudojant valdymo skydelį), nustatykite vandens kiekį ant didžiausios padalos ir paspauskite kavos gaminimo mygtuką. Po to, kai sistema bus praskalauta, ištuštinkite indą ir nusausinkite jį švaria servetėle.
  8. Išjunkite aparatą ir ištraukite maitinimo kištuką. Nuvalykite išorinį aparato korpusą minkšta, drėgna šluoste, po to jį nusausinkite.

Šių paprastų žingsnių užteks, kad palaikytumėte švarą savo kapsuliniame kavos aparate ir  galėtumėte mėgautis išskirtinio skonio kava kasdien. 

Kaip išvalyti Nescafe Dolce Gusto aparato purkštuką?

Kaip išvalyti Nescafe Dolce Gusto aparato purkštuką

Vis dėlto kartais galime pamiršti laiku išvalyti kavos aparatą arba net ir nepriekaištingai jį prižiūrėdami susidurti su bėda, kai kava pradeda lašėti – lyg vanduo sunkiai skverbtųsi per sumaltos kavos daleles. Viena iš galimų to priežasčių yra užsikimšęs kapsulinio kavos aparato purkštukas. Adatėlei pradūrus kapsulę, ja pradeda tekėti vanduo. Dolce Gusto kavos aparatai turi puikų kavos purkštuką, kurio dėka kava bėga tiesiai į mūsų puodelį. 

Kava teka purkštuku kas kartą gaminant gėrimą, tad galime įsivaizduoti, jog ant purkštuko sienelių nusėda nemažas kiekis kavos. Jei purkštukas užsikemša, kava išbėga mažesniu spaudimu ir susidaro mažesnė porcija. Tačiau Dolce Gusto kavos aparato gamintojai iš anksto numatė šią galimą problemą, tad aparato komplektacijoje rasite mažą adatėlę, kurios vienas galas susuktas į spiralę. Ši adatėlė skirta kavos purkštuko valymui ir gali būti „paslėpta“ už vandens talpos arba padėkliuke – surasti ją padės kavos aparato naudojimo instrukcija. 

Valymo eiga 

  1. Pakelkite užrakinimo rankeną ir nuimkite kapsulės laikiklį.
  2. Išmeskite panaudotą kapsulę (jei ji įdėta).
  3. Suraskite valymo adatėlę ir uždarykite užrakinimo rankeną
  4. Ištraukite aparato kištuką iš kištukinio lizdo ir pakreipkite aparatą, kad geriau matytumėte purkštuką.
  5. Išvalykite purkštuką su valymo adatėle.

Nescafe Dolce Gusto nukalkinimas

Nescafe Dolce Gusto nukalkinimas

Dažnai įvardijama, kad didžiausias visų aparatų, turinčių sąveikaujantį su vandeniu kaitinimo elementą, priešas yra kalkių nuosėdos. Apskritai kalkės – tai viena dažniausių kavos aparato gedimų priežasčių, dėl ko aparatas gali būti sugadintas nepataisomai. Buitinės kalkės yra kieto vandens pasekmė: tokiame vandenyje yra gausu tirpių kalcio ir magnio hidrokarbonatų, kurie kaitinami skyla į vandenį, anglies dioksidą bei netirpius karbonatus. Pastarieji nusėda ant kaitinimo elemento sienelių ir užkemša vandens nutekėjimo sistemą. Tokiu atveju pagaminti puodelį kavos užtrunka ilgiau. Dėl šios priežasties išauga energijos suvartojimas bei aparato išlaikymo kaštai. 

Taip pat kalkių perteklius lemia prastą kavos skonį: sumažėjus spaudimui sistemoje, nėra išspaudžiamos visos kavos skoninės savybės, o perteklinis kieto vandens jonų kiekis gali lemti prasto skonio rezultatą dėl padidėjusio medžiagų tirpumo.

Kada reikia nukalkinti Nescafe Dolce Gusto kavos aparatą?

Kada reikia nukalkinti Nescafe Dolce Gusto

Dėl aukščiau paminėtų priežasčių labai svarbu reguliariai atlikti nukalkinimo procedūrą. Vienas svarbiausių klausimų: kada tai atlikti? Priešingai nei kitų prekinių ženklų kavos aparatai, Nescafe Dolce Gusto kavos aparatai anksčiau neturėjo automatinės sistemos, kuri praneša, kada reikia nukalkinti kavos aparatą. Tačiau pastarųjų kelių metų modeliuose buvo įdiegtas nukalkinimo įspėjimas – maitinimo mygtukas pradeda šviesti geltona/oranžine spalva arba atsiranda atskiras įspėjamasis pranešimas. Žinoma, yra keletas ir kitų itin svarbių signalų, pranešančių apie tai, kad kavos aparatui būtina kuo skubiau atlikti nukalkinimo procedūrą:

  • gėrimas nebėra toks karštas, koks būdavo anksčiau;
  • naudojant tas pačias kapsules pasikeitė kavos skonis;
  • išbėga mažas kiekis kavos arba ji visai neteka.

Jei pastebime bent vieną iš šių užkalkėjimo požymių, būtina nedelsiant nukalkinti kavos aparatą. Jeigu tokių požymių nėra, o jūsų aparatas neturi integruoto nukalkinimo įspėjimo, rekomenduojame nukalkinti kavos aparatą bent kas 3 mėnesius.  

Visuose kavos aparatuose nukalkinimo procedūra yra panaši: į vandens talpą pilamas atitinkamas kiekis nukalkinimo skysčio arba įmetama nukalkinimo tabletė ir užpilama reikalingu kiekiu vandens. Nukalkinimo metu specialios priemonės ir vandens mišinys užpildo aparato vandens sistemą, kol galiausiai tirpalas su tam tikromis pauzėmis išteka pro kavos išleidėjus. Išbėgus visam tirpalui reikia gerai praplauti vandens talpą, pripildyti ją švariu vandeniu ir praskalauti visą vandens sistemą. 

Kokia nukalkinimo priemonė geriausiai tinka Nescafe Dolce Gusto kavos aparatams?

Nukalkinimo priemonė Nescafe Dolce Gusto

Kai pradedame galvoti apie priemones, šalinančias kalkių nuosėdas, pirmiausiai mintis kyla apie citrinos ar acto rūgštį. Dažnai jas naudojame šalindami kalkes iš virdulių ar kitų buitinių prietaisų – šios priemonės puikiai susidoroja su iškelta užduotimi. Visgi šių priemonių nerekomenduojame naudoti šalinant kalkių nuosėdas iš kavos aparatų – kodėl? 

Visų pirma, efektyviam kalkių nuosėdų pašalinimui per tam skirtą nukalkinimo procedūros laiką, reikalingos tam tikros koncentracijos priemonės. Jeigu tirpalas yra pernelyg silpnas, rizikuojame kalkių nepašalinti, o jeigu atvirkščiai – pernelyg intensyvus, galime netgi pakenkti kavos aparatui. Rūgštinės priemonės gali pažeisti gumines tarpines ir kavos aparatas pradės leisti vandenį.  

Todėl rekomenduojame naudoti specialiai kavos aparatams sukurtas ir pritaikytas nukalkinimo priemones. Jos yra sukurtos būtent šiai procedūrai ir efektyviai pašalina kalkių nuosėdas per tam skirtą laiką. Nescafe Dolce Gusto kavos aparatams patariame naudoti universalų nukalkinimo skystį „For Better Coffee“, kuris tinka visiems kavos aparatams.

Kaip nukalkinti Dolce Gusto kavos aparatą?

Aparato nukalkinimas turėtų būti atliekamas ne rečiau nei kas 3-4 mėnesius. Daugelis Nescafe Dolce Gusto kavos aparatų modelių turi integruotą nukalkinimo programą, kurią paleisti galima vadovaujantis gamintojo pateikta instrukcija. Daugelio jų nukalkinimo procedūros paleidimas panašus – aparatui esant išjungtam spaudžiamas ir laikomas įjungimo mygtukas (naujausiuose modeliuose yra atskiras nukalkinimo mygtukas). Žemiau pateikiame bendruosius žingsnius, kurie jums padės atlikti kavos aparato nukalkinimo procedūrą.

Aparatų, kurie turi integruotą nukalkinimo funkciją, procedūros žingsniai:

  1. Jei aparatas neturi atskiro nukalkinimo mygtuko (Jovia, Infinissima, Mini Me, Genio 2, Eclipse ir kai kurie Piccolo modeliai), aparatą išjunkite išjungimo mygtuku, neištraukdami jo laido iš elektros lizdo. Jei aparatas turi nukalkinimo indikatorių (Genio S modeliai), aparato išjungti nereikia.
  2. Jei vandens rezervuare yra likę vandens, išpilkite jį. Inde sumaišykite nukalkinimo skystį su vandeniu santykiu 1:10 (pvz., jei instrukcijoje nurodomas vandens kiekis yra 500 ml, jums reikės 50 ml nukalkinimo skysčio) ir supilkite tirpalą į tuščią aparato vandens indą bei įstatykite jį  į aparatą.
  3. Atidarykite užrakinimo rankeną ir įstatykite kapsulės laikiklį su skalavimo įrankiu (jei jis buvo aparato komplektacijoje). Uždarykite užrakinimo rankeną. Po kavos išleidėju padėkite ne mažesnį nei 1 l talpos indą.
  4. Jei aparatas turi kavos kiekio reguliavimo skydelį, nustatykite didžiausią kavos kiekį. 
  5. Jei aparatas neturi atskiro nukalkinimo mygtuko – mažiausiai 5 sekundes palaikykite nuspaudę įjungimo/išjungimo mygtuką (aparatui esant išjungtam). Jei aparatas turi nukalkinimo indikatorių: Genio S versijoje su ratuku – pasirinkite XL parinktį ir pasukite ratuką keturis kartus pagal laikrodžio rodyklę; Genio S Touch versijoje – nuspauskite ir laikykite patį nukalkinimo indikatorių mažiausiai 5 sekundes. Maitinimo mygtukas arba nukalkinimo indikatorius pradės mirksėti oranžine spalva ir aparatas persijungs į nukalkinimo režimą.
  6. Jei aparatas turi valdymo svirtelę, ją nulenkite link karšto vandens. Kitu atveju spauskite kavos paleidimo mygtuką.
  7. Jei aparatas neturi kavos kiekio reguliavimo skydelio, valdymo svirtelę atlenkite į neutralią padėtį, kol beveik visas nukalkinimo tirpalas vandens talpoje bus išnaudotas. Kitu atveju procedūra sustos pati.
  8. Palaukite apie 2 minutes, kol veiks nukalkinimo tirpalas.
  9. Praskalaukite vandens talpą ir pripilkite ją švaraus šviežio vandens, įstatykite į aparatą.
  10. Jei aparatas turi valdymo svirtelę, nuslinkite ją link karšto vandens. Jei aparatas neturi sustojimo funkcijos, svirtelę grąžinkite į neutralią padėtį po to, kai išbėga pusė rezervuare esančio vandens (nebent instrukcijoje nurodoma kitaip). Jei aparatas turi savaiminio sustojimo funkciją, svirtelė grįš į neutralią padėtį pati. Tuomet nuslinkite valdymo svirtelę į kairę (link šalto vandens) ir grąžinkite į neutralią padėtį, kai vandens talpa bus tuščia, arba laukite, kol svirtelė pati grįš į neutralią padėtį.
  11. Jei aparatas neturi valdymo svirtelės, spauskite kavos paleidimo mygtuką.
  12. Kai aparatas baigs nukalkinimo procedūrą, jį išjunkite. Atidarykite užrakinimo rankeną, išimkite kapsulių laikiklį ir skalavimo įrankį (jei toks yra jūsų aparato komplektacijoje), praskalaukite ir nusausinkite juos. Skalavimo įrankį padėkite į saugią vietą.
  13. Vandens talpą pripildykite šviežiu švariu vandeniu.

Kai kurie modeliai neturi automatinės nukalkinimo programos. Tokiu atveju viską atlikite tuo pačiu principu, kaip aprašyta aukščiau, porcijomis išleisdami nukalkinimo tirpalą ir pakaitomis perjungdami svirtelę į karštą ir šaltą vandenį, o galiausiai sistemą praskalaukite su šviežiu vandeniu.

Žiūrėkite populiariausių modelių nukalkinimo video

Skirtingų Nescafe Dolce Gusto kavos aparatų nukalkinimo procedūros šiek tiek skiriasi, ir nesunku pasimesti tarp skirtingų modelių ypatybių, tad paruošėme jums populiariausių aparatų nukalkinimo vaizdo įrašus. Jei jūsų modelis kitoks, bet valdymas toks pats kaip video rodomų modelių, ši informacija jums taip pat tiks.

Nescafe Dolce Gusto Genio S nukalkinimas

Nescafe Dolce Gusto Genio S Plus nukalkinimas

Nescafe Dolce Gusto Genio S Touch nukalkinimas

Pabaigai 

Taigi išsiaiškinome, kokias priežiūros procedūras būtina atlikti, kad jūsų kavos aparatas tarnautų jums kuo ilgiau. Kavos aparato švara ir higiena, jo nukalkinimas padės išvengti gedimų bei leis atsiskleisti tikriesiems kavos skoniams. Tikimės, kad šie kavos aparato priežiūros patarimai padės jums kasdien mėgautis išskirtinio skonio kava.

Jei turite klausimų, susiekite su mumis, ir mes mielai jus pakonsultuosime apie aparato naudojimą bei priežiūrą.