TOP kavos pasiūlymas

Kaip išsirinkti tą tobulą kavos aparatą?

#geriausias kavos aparatas #kavos aparatai #patarimai

Puodelyje užplikoma kava praranda nemažą dalį savo gerųjų savybių, jos skonis visada toks pats, tirščiai stringa tarp dantų ir, galiausiai… ji tiesiog nėra tokia skani, kokia galėtų būti. Tad jei esi iš tų, kurie neįsivaizduoja, kaip išgyventi dieną be kavos, tikriausiai esi pagalvojęs, kad atėjo laikas kasdieninius kofeino ritualus namuose perkelti į kitą lygį.

O tada ir kyla vienas sunkiausių klausimų gyvenime: kokį kavos aparatą rinktis?

Skirtingų aparatų šiandien galite rasti turbūt kokį milijoną: nuo mažų ir nebrangių aparačiukų iki didžiulių paauksuotų prabangos ir komforto įrodymų. Kad šios kavos džiunglės pasirodytų kiek mažiau klaidžios, pabandysiu padėti išsirinkti aparatą, kuris išpildys būtent tavo norus. Paprasčiausia – jį derinti prie savo gyvenimo ritmo ir kavos gėrimo įpročių. Tam pirmiausia reikėtų sau atsakyti į kelis esminius klausimus, kurie padės gerokai susiaurinti pasirinkimų spektrą ir palengvins pasirinkimą:

Mėgstamo gėrimo tipas

Jei mėgstate ne tik juodą kavą, bet ir kavos gėrimus su pienu, reikėtų dairytis į kavos aparatus su kapučinatoriumi. Jis suplaks tobulą putą jūsų latte, latte machiatto ar capuccino. Integruoti kapučinatoriai paruoš viską vienu mygtuko paspaudimu, o gariniu reikės putą susiplakti pačiam. Priklausomai nuo modelio, kavos aparatai gali ruošti dar ir kakavą, karštą šokoladą ar net arbatą.

Gaminamų puodelių kiekis

Svarbu ir tai, kiek jūsų vienu metu geria kavą. Logika čia labai paprasta – jei iškart norite pagaminti daugiau puodelių, tai bus patogiausia ir greičiausia padaryti automatiniu aparatu. Na, o jei kavą geriate vienas ar dviese, tiek kavos greitai paruošti gali ir pusiau automatinis ar kapsulinis aparatas. Jei kavos puodelių kiekis per dieną ypatingai didelis, reikėtų dairytis į profesionalių aparatų kategoriją.

Skiriamas biudžetas

Norimas skirti biudžetas dažnai tampa vienu iš pagrindinių pasirinkimo faktorių perkant bet kokią techniką. Kavos aparatų kainų hierarchijos apačioje yra kapsuliniai ir pagalvėliniai aparatai, aukščiau jų – pusiau automatiniai, o patys brangiausi – pilnai automatiniai. Kita taisyklė – kuo daugiau papildomų funkcijų turėsite, tuo bus didesnė aparato kaina. Nors ir yra aparatų, kurie modernių funkcijų gausa galėtų priversti jūsų televizorių susigėsti, derėtų pirmiausia įsivertinti, ar visas iš jų tikrai panaudosite.

Priežiūra


Kad ir kokiais automatiniais bevadintume kavos aparatus, bet kuriam iš jų vis tiek reikės bent elementarios priežiūros ir valymo. Pieno sistemas turintys aparatai reikalauja kiek dažnesnio ir atidesnio dėmesio dėl greito pieno bakterijų kaupimosi, o automatiniai turi sudėtingesnius mechanizmus, kuriuos teks reguliariai išvalyti ir nukalkinti.

Pirmas žingsnis – kapsuliniai aparatai

Pirmoji pakopa žengiant kavos aparatų pasaulį – kompaktiški kapsuliniai. Jie „maitinami“ iškart naudoti paruoštomis įvairių skonių kavos kapsulėmis, kurias po gaminimo galima tiesiog išmesti. Šie aparačiukai gali tapti idealiu variantu jei tikitės greito ir kokybiško puodelio kavos, tačiau nenorite tam skirti daug laiko ar pastangų. Šioje kategorijoje galite rasti aparatų kainuojančių ir iki 100 €, tad banko apiplėšti perkant juos nereikės. Dauguma jų užima labai mažai vietos, tad puikiai derės ir ne pačiuose erdviausiuose interjeruose.


Privalumai Ypatingai lengvas naudojimas ir priežiūra
Nedidelė kaina
Plati skonių įvairovė
Trūkumai   Reikia specialių kapsulių
  Ribotos galimybės

Baristų draugai – pusiau automatiniai

Jauti, kad kavos ruošimas tau yra ne tik paprastas procesas, o labiau lėtas malonumų ritualas, kuriam gali skirti daugiau laiko? Tokiems kavos mylėtojams labiausiai tiktų pusiau automatinis aparatas. Ruošdami kavą juo, savo rankose turėsite visišką skonio kontrolę kiekviename gaminimo žingsnyje – nuo malimo iki pieno putos plakimo – ir galėsite pasijusti tikru kavinės barista. Taip pat dažniausiai jie pasižymi subtiliu ir minimalistiniu dizainu, tad tinka ir virtuvei papuošti.


Privalumai Kiekvienas kavos ruošimas tampa nuotykiu
Viskas tik jūsų rankose
Trūkumai   Reikia trupučio patirties
–  Užtrunka daugiau laiko

 

Nuo pupelės iki puodelio – automatiniai

Pavadinimas gana greitai išduoda šių aparatų paslaptį, ar ne? Automatiniai kavos aparatai gaminą daugelį gėrimų tiesiog vieno mygtuko paspaudimu – nuo pupelės iki garuojančio puodelio – visiškai neapkraudami jūsų papildomais rūpesčiais. Daugelis jų turi programuojamus kavos profilius, kurie užtikrina, kad kaskart gautumėte būtent tokią kavą, kokią labiausiai mėgstate.  Žinoma, šis patogumas ir kokybė lemia didesnę kainą. Taip pat, norint užtikrinti šių aparatų ilgaamžiškumą jiems reikalingas reguliarus valymas ir nukalkinimas.


Privalumai  Visiškai automatinis kavos gaminimas
 + Didžiausias puodelių skaičius per trumpiausią laiką
Trūkumai   Aukščiausia kaina
–  Sudėtingesnė priežiūra

Gurmano įrankiai – Kavavirės

Na, o jei kavos aparatai atrodo per sudėtingi, dideli, brangūs ar tiesiog keliantys per daug triukšmo, yra dar viena alternatyva geresnei kavai gaminti – kavinukai. Chemex, Frenchpress, V60, Aeropress, moka ir daugybė jų variacijų. Šių virduliukų kaina nedidelė, jie atrodo patraukliai ir atveria praktiškai neribotas kavos ruošimo galimybes. Visgi, kaip ir su pusiau automatiniais, naudojantis jais reikės įdėti šiek tiek daugiau pastangų nei tiesiog mygtuko paspaudimas. Geriausia dalis ta, kad jei draugams paruošite kavą vienu iš jų – kavos gurmano autoritetas garantuotas.


Privalumai Nedidelė kaina
Lengva priežiūra
+ Daugybė plikymo būdų ir skonio galimybių
Trūkumai   Reikia trupučio patirties
  Reikalingos papildomos priemonės (kavamalė, filtrai)

Plačiau apie kavinukus jau rašiau anksčiau čia – 6 geresni kavos plikymo būdai kavinukais

Svarbiausia nepamiršti, kad kavos pasaulis yra per daug platus ir spalvingas, kad būtų galima įvardyti vieną konkretų „geriausiąjį“ aparatą ar jų tipą. Lygiai taip pat čia nėra ir blogų pasirinkimų – tik tai, kas atitinka jūsų kavos poreikius arba ne.

Tikiuosi, šiuo tekstu nors truputį priartėjome prie tų poreikių išsiaiškinimo. Na, o jei nori apie kavos aparatus sužinoti dar daugiau ar juos išbandyti – prisiminkite, kad visada jūsų laukiame savo parduotuvėse! 😉