Apie pusiau automatinius kavos aparatus
Pusiau automatiniai kavos aparatai – itin greitai populiarėjanti kategorija tarp kitų kavos aparatų. Sparčiai besivystant kavos kultūrai, vis daugiau kavos mėgėjų gilinasi į kavos subtilybes ir ryžtasi apsivilkti baristos rūbą bei ruošti namuose tokią kavą, kokią geria mėgstamiausiose kavinėse ar restoranuose. Jie jau žino, kad tikrą espresso ar latte kavą gali paruošti tik su espresso kavos aparatu, tai yra, pusiau automatiniu kavos aparatu.
Pusiau automatiniai kavos aparatai ir kavos ruošimo mokslas
Pirmieji espresso kavos aparatai italų buvo sukurti dar XIX a. pabaigoje, o tobulinami per visą XX a. Tiesa, iš pradžių jie buvo skirti tik kavinėms – pirmieji espresso kavos aparatai buvo didelių gabaritų ir reikalavo nemažai įgūdžių. Tik XX a. II pusėje, plintant espreso kultūrai, buvo pristatyti namams skirti pusiau automatiniai kavos aparatai.
Iš pavadinimo galima numanyti, kad šie kavos aparatai reikalauja kavos ruošėjo dėmesio ir tam tikrų įgūdžių – jie visai kitokie nei automatiniai kavos aparatai, kuriais naudojantis pakanka paspausti mygtuką. Bet štai čia ir yra visas pusiau automatinių kavos aparatų žavesys – jie mus perkelia į kavos ruošimo mokslo sritį ir aukščiausios kokybės kavos pasaulį.
Ruošdami kavą pusiau automatiniu kavos aparatu sumalate kavos pupeles (espresso kavai tinkamu rupumu ir jūsų portafiltrui tinkamą porciją), suspaudžiate su tamperiu (tinkamu spaudimu), tuomet sekate laiką, per kurį išbėga jūsų kava (tobulam espresso tai bus apie 25-30 s) ir smalsiai stebite rezultatą. Jeigu padarėte viską tinkamai, jūsų espresso kava bus pasipuošusi tigro kailį primenčia kremine kavos puta, o kava pasižymės tobulai subalansuotu skoniu, kuriame atsiskleidžia įvairių skonių harmonija.
Visa paslaptis glūdi žodyje “tinkamai” – tobulo, kiekvienam tinkančio recepto nėra, teks šiek tiek įdėti pastangų, kad atrastumėte jūsų pasirinktai kavai tinkantį malimo rupumą, kad išmoktumėte sumalti reikiamą kavos kiekį, tinkamai suspausti… O kur dar pieno plakimo subtilybės ir visas su tuo susijęs menas!
Bet viena yra visiškai aišku, paragavus pusiau automatiniu kavos aparatu gerai paruoštos espresso ar latte kavos, nesinorės taikytis su kažkuo mažiau.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis pusiau automatinį kavos aparatą?
Šiandien pusiau automatinių kavos aparatų namams pasirinkimas yra labai platus: nuo kelis šimtus eurų kainuojančių ir itin kompaktiškų espresso kavos aparatų, skirtų pradedantiesiems kavos mėgėjams, iki kelis tūkstančius eurų kainuojančių espresso kavos aparatų, leidžiančių įkūnyti visas baristų svajones savo namuose. Kuo gi skiriasi šie kavos aparatai ir į ką siūlome atkreipti dėmesį?
Kaitinimo sistema. Kavos skoniui atskleisti itin svarbi tinkama ir tolygi vandens temperatūra ruošimo metu. Būtent ją užtikrina kaitinimo sistema. Be to, būtent nuo jos priklauso, ar tarp kavos ruošimo ir pieno plakimo reikės šiek tiek luktelėti, ar viską galėsite daryti vienu metu.
- Pradinio lygio espresso kavos aparatai turi paprastą kaitinimo elementą (termobloką), kuris pašildo vandenį iki tam tikros temperatūros. Pliusas – kavos aparatas akimirksniu pasiruošęs gaminti kavą ir visai nereikia laukti, kol vanduo bus pašildytas iki tinkamos temperatūros. Tačiau ši sistema negali užtikrinti tobulo vandens temperatūros stabilumo. Kai kurie pusiau automatiniai kavos aparatai turi patobulintą, taip vadinamą thermocoil sistemą, ši yra ilgaamžiškesnė ir užtikrina didesnį stabilumą.
- Šiek tiek aukštesnio lygio kavos aparatai jau turi integruotus boilerius, kuriuose nuolat palaikomas tam tikras pakaitinto vandens kiekis. Tai leidžia užtikrinti stabilią temperatūrą kavos ruošimo metu – tokie aparatai yra vadinami vieno boilerio. Priklausomai nuo boilerio dydžio, gali tekti palaukti nuo kelių iki keliasdešimt minučių, kol aparatas įkais.
- Sekantis žingsnis – dviejų boilerių kavos aparatai, vienas skirtas kavos ruošimui, o kitas – garui. Tai reiškia, kad vienu metu galite plakti pieną ir ruošti kavą. Tiesa, tokio tipo pusiau automatiniai kavos aparatai yra brangesni ir kaista ilgiau.
- Dar viena populiari kaitinimo sistema namams – HX (Heat Exchanger) tipo. Šie kavos aparatai turi vieną boilerį, kuris yra skirtas garui, tačiau per jį eina vamzdelis, per kurį teka šaltas vanduo. Šis yra skirtas kavos ruošimui ir atskirai kaitinamas iki espresso kavai tinkamos temperatūros. Tokio tipo kavos aparatai yra pigesni nei dviejų boilerių, tačiau jau suteikia galimybę ruošti vienu metu ir kavą, ir pieną. Be to, sunaudoja mažiau elektros energijos.
Jeigu rinksitės kavos aparatą su boileriu/boileriais, atkreipkite dėmesį į jų tūrį, nes nuo to priklausys, kiek teks laukti, kol aparatas bus pasiruošęs gaminti kavą.
Vandens temperatūros valdymas. Vandens temperatūra turi įtakos kavos skoniui. Vienai kavos rūšiai tinka aukštesnė, kitai – žemesnė. Prie vienos temperatūros atsiskleidžia vienokie kavos skoniai, prie kitokios – kitokie. Todėl atkreipkite dėmesį, ar galite ir kaip galite valdyti vandens temperatūrą.
Kavos ruošimo grupės tipas. Atkreipkite dėmesį į kavos ruošimo grupės tipą. Priklausomai nuo jos konstrukcijos ir tipo, ji mažiau ar daugiau užtikrina ruošiamos kavos temperatūros stabilumą. Apie tai ieškokite informacijos kavos aparatų aprašymuose arba konsultuokitės su Kavos Draugo konsultantais.
Portafiltro dydis. Pradedantiesiems skirti pusiau automatiniai kavos aparatai dažniausiai turi mažesnės talpos portafiltrus, į kuriuos telpa 49-53 mm skersmens sieteliai. Aukštesnės klasės kavos aparatai turi 57 mm skersmens portafiltrus, o profesionalų standartas – 58 mm. Ką tai reiškia? Daugiau kavos sietelyje – sodresnio skonio kava, atitinkanti profesionalių baristų standartus.
Pieno plakimo sistema. Jeigu norite ne tik išplakti pieno putą, bet ir padaryti tai profesionaliai, o gal netgi išbandyti latte art’ą, atkreipkite dėmesį, kad pasirinktas pusiau automatinis kavos aparatas turėtų tam tinkamą garų vamzdelį. Pradinės klasės modeliai turi platų garų vamzdelį, su kuriuo pavyks suputoti pieną gėrimams su pienu. Bet jeigu norite iš tiesų jį išplakti iki šilkinės konsistencijos, tinkančios latte kavai, ieškokite aparato su siauresniu vamzdeliu, kurio antgalis yra užapvalintas ir turi daugiau nei 2 skylutes. Tik tokiu atveju pavyks “išsukti” pieno putą taip, kai tai daro profesionalūs baristos.
Kavos malūnas. Dauguma pusiau automatinių kavos aparatų neturi integruoto kavos malūno, todėl jį reikia įsigyti atskirai. Bet jeigu neturite vietos arba turite ribotą biudžetą, galite rinktis pusiau automatinį kavos aparatą su integruotu malūnu. Gamintojai vis dažniau pasiūlo tokių modelių.
Valdymas ir programavimas. Atkreipkite dėmesį, kaip valdomas pasirinktas pusiau automatinis kavos aparatas. Visų pirma, ar kavos ruošimas paleidžiamas mygtukais/svirtelėmis, ar nuleidžiama didele svirtimi. Pastarasis variantas yra itin patrauklus dėl pačio dizaino ir noro viską valdyti patiems, bet įsivertinkite, kad tokiu būdu ruošiant kavą reikės dar daugiau įgūdžių ir šiek tiek jėgos. Antra, jeigu pasirinksite mygtukais valdomą kavos aparatą, atkreipkite dėmesį, ar mygtukai yra programuojami, tai reiškia, ar galite užprogramuoti porcijos dydį (ši funkcija gali suteikti papildomo komforto).
Ekranas. Integruotas ekranėlis gali padėti aiškiau suprasti ir paprasčiau valdyti kavos aparatą. Todėl atkreipkite dėmesį, ar kavos aparatas turi ekraną ir kokias funkcijas galite valdyti juo naudodamiesi.
Galimybė prijungti prie vandentiekio. Dauguma namams skirtų pusiau automatinių kavos aparatų turi integruotas, išimamas vandens talpas. Tačiau jeigu norite prijungti kavos aparatą prie vandentiekio ir pamiršti apie vandens talpos pildymą, rinkitės kavos aparato modelį, kuris turi galimybę būti prijungtas prie vandentiekio.
Kavos aparato dydis. Be jokios abejonės, atkreipkite dėmesį į kavos aparato gabaritus. Net ir namams skirti pusiau automatiniai kavos aparatai dažnai būna nemaži, todėl rinkdamiesi žvilgtelėkite į matmenis, kad gavę kavos aparatą nenustebtumėte.
Inovacijos. Populiarėjant pusiau automatiniams kavos aparatams, gamintojai kuria vis naujus modelius ir stengiasi, kad kavos ruošimas namuose suteiktų kuo mažiau vargo ir kuo daugiau malonumo. Todėl visuomet atkreipkite dėmesį į ką tik pasirodžiusias naujienas – integruotos naujoviškos funkcijos gali gerokai palengvinti ir pamaloninti visą kavos ruošimo procesą.
Geriausi ir populiariausi pusiau automatinių kavos aparatų gamintojai
Kavos Draugo kavos aparatų asortimente pristatomi geriausi ir populiariausi pusiau automatinių kavos aparatų gamintojai. Tiek pradedantieji kavos mėgėjai, tiek apie visus kavos niuansus nusimanantys kavos gurmanai ar tokiais siekiantys tapti išsirinks tinkamiausią kavos aparatą.
Jeigu esate pradedantysis barista namuose – siūlome rinktis iš populiarių namams DeLonghi bei Sage pusiau automatinių kavos aparatų. O galbūt jau esate pažengę baristos kelyje arba norite sparčiai juo eiti pirmyn – tuomet atkreipkite dėmesį į ispaniškuosius Ascaso bei itališkuosius espresso kavos aparatus: Lelit, Rocket Espresso, Rancilio, La Pavoni ir Elektra.
Kavos Draugas nuolat plečia savo asortimentą, todėl čia galite surasti visus rinkoje esančius geriausius pusiau automatinius kavos aparatus.