TOP kavos pasiūlymas

Kaip laikyti kavos pupeles namuose?

Šviežiai skrudintoje kavoje gausu subtilių kvapiųjų dalelių – būtent svaiginantis kavos aromatas taip vilioja jos atsigerti. Deja, šis aromatas nėra amžinas. Iškart po skrudinimo prasideda kavos senėjimo reakcijos – ji palaipsniui netenka savo kvapiųjų medžiagų. Netinkamai laikoma kava išsivadėja labai greitai.... 

Idealiu atveju kavą geriausia būtų išgerti praėjus kelioms savaitėms po skrudinimo, tačiau puikiai suprantame, kad dažnai tai nėra įmanoma. Todėl reikia ieškoti būdų, kurie padėtų pristabdyti kavos senėjimo procesą ir taip ilgiau išlaikyti jos šviežumą. Šiame straipsnyje ieškome atsakymų į klausimą: kaip laikyti kavos pupeles namuose? 

Įsitaisykite patogiai, įsipilkite mėgstamiausios kavos ir kartu pažvelkime, kaip tai tinkamai daryti (su trupučiu mokslo žinių).

Kavos pupelių priešai

Kavos pupelių priešai

Kad tinkamai laikytume kavos pupeles, turime pažinti jų priešus. Šiuo atveju – tai viskas, kas kenkia kavos pupelėms: jos bijo saulės šviesos, karščio, drėgmės ir deguonies. Tad, savaime suprantama, kai tik nusiperkate kavos pupelių, stenkitės suvartoti jas kuo greičiau. Tačiau dažnai tai nėra įmanoma – tuomet įvertinkite šiuos keturis priešus, kai rinksite vietą, kur laikyti kavos pupeles. Pažvelkime į juos iš arčiau. 

Saulės spinduliai ir karštis. Tai išties labai kenkia pupelėms – dėl šilumos gali pakisti jų skonis, nes pupelėse esančios cheminės medžiagos ir junginiai įkaista.

Drėgmė. Dėl jos gali atsirasti pelėsis. Būkite ypač atsargūs, nes ant kai kurių kavos pupelių pakuočių rasite patarimą jas laikyti šaldytuve – iš tikrųjų tai gali tik padidinti drėgmės kiekį pupelėse ir joms pakenkti. Mat kaskart, išėmus iš šaldytuvo pupeles, jos šiek tiek sušyla, o kai vėl dedate jas atgal į šaldytuvą – susidaro kondensatas. (Taip pat atsiminkite, kad šaldytuvuose būna kitų stiprių maisto produktų kvapų, todėl venkite ten laikyti kavą, nebent labai mėgstate svogūnų skonio espresso!)

Deguonis. Tai didžiausias kavos pupelių priešas – jis reaguoja su pupelėse esančiomis cheminėmis medžiagomis, dėl to šios itin greitai praranda savo aromatą ir skonį.

Kaip ir kur laikyti kavos pupeles, kad jos ilgiau išliktų šviežios?

Atsižvelgiant į išvardintus pupelių priešus, kavą rekomenduojama laikyti sandariai uždarytą, sausoje ir vėsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir stiprių kvapų. 

Kai kurios kavos pupelės yra supakuotos į specialiai joms laikyti pritaikytas kavos pakuotes. Šios yra nepermatomos, sandariai uždaromos, su vienpusiu vožtuvu, kuris leidžia pasišalinti besikaupiančioms anglies dioksido dujoms ir užkerta kelią deguoniui patekti į vidų. Atidarius tokią kavos pakuotę, ją galima vėl sandariai uždaryti.

Tačiau jei įsigijote kavos pupeles, kurių pakuotė nėra pritaikyta sandariam pakartotiniam uždarymui, užspauskite ją su spaustuku ir laikykite sausoje bei vėsioje vietoje, atokiau nuo stiprių kvapų. Galite ją papildomai įdėti į sandarų indą arba pačias pupeles perpilti į indą – tokiu atveju svarbu, kad jis nepraleistų šviesos. 

Kalbant apie indus, geriausias sprendimas – specialus vakuuminis kavos pupelių laikymo indas. Jis geriausiai apsaugo pupeles nuo oksidacijos ir taip padeda kavai išsaugoti skonines bei aromatines savybes. Rekomenduojame geriausiai šiuo metu kavos ekspertų įvertintą modelį – vakuuminį indą Fellow Atmos“.

Ar laikyti kavos pupeles šaldiklyje? 

Ar laikyti kavos pupeles šaldiklyje?

Šaldomi maisto produktai ilgiau išlaiko skonines savybes, tad natūralu, jog kyla klausimas: o gal ir kavos pupeles laikyti šaldiklyje? Dar visai neseniai buvo galima išgirsti nuomonių, kad to daryti jokiu būdu nevertėtų. Tačiau pastarąjį dešimtmetį vykstant rūšinės kavos revoliucijai ir vis labiau gilinantis į kavos ruošimo subtilybes, buvo įrodyta, kad užšaldymas šaldiklyje – tai puikus būdas laikyti kavos pupeles norint sustabdyti kavos senėjimo procesą. Atlikti eksperimentai parodė, kad ką tik iš šaldiklio ištrauktos, dar šaltos pupelės netgi malasi tolygiau, todėl iš jų pagaminta kava yra skanesnė ir saldesnė. 

Visgi tam, kad taip būtų, šaldant kavą svarbu laikytis tam tikrų taisyklių:

  • Kava turi būti supakuota į sandarius maišelius/indus, iš kurių būtų maksimaliai išspaustas deguonis. Idealiausia yra kavą vakuumuoti. 
  • Antra, ištraukę kavos pupeles iš šaldiklio (net ir trumpam), jokiu būdu jų vėl nešaldykite. Geriausia – dar šaltas iš karto ir sumalti. Arba, ištraukę iš šaldiklio, leiskite joms atšilti per naktį neatidarę pakuotės (kad nesusidarytų kondensatas). O tada laikykite taip pat, kaip ir šviežiai skrudintas pupeles. Visgi atkreipkite dėmesį, kad atšildyta kava senėja dar greičiau. Todėl šaldyti vertėtų tik 1-2 savaitėms skirtas porcijas.  
  • Trečia, kavos pupeles užšaldykite kuo greičiau po skrudinimo ir įsigijimo. Juk tik šviežia kava gali išlikti šviežia. 

Mūsų manymu, šaldymas šaldiklyje – tai įdomus ir svarstytinas būdas laikyti kavos pupeles, jeigu nusipirkote didesnį jų kiekį, tai yra, daugiau nei išgersite per kelias savaites. Kitu atveju prasmės šaldyti pupelių nėra, nes didelio skirtumo nepajusite (jeigu laikysite kavą taip, kaip nurodėme prieš tai). 

Beje, šaldiklyje kavą laikyti galima netgi iki kelerių metų!!!!

Dėmesio! Jeigu ruošiate kavą automatiniu kavos aparatu, rekomenduojame susilaikyti nuo dar šaltos kavos malimo, kad nebūtų pažeistas kavos malūnas.

Ar ką tik paskrudinta kava yra geriausia?

Kavos pupelės

Labai dažnai pamirštame, kad kava – tai maisto produktas. Taigi – kuo šviežesnė, tuo geriau? Visgi ne visiškai taip. Pasiaiškinkime detaliau! 

Skrudinimo procesas sukelia chemines reakcijas – iš šviežiai paskrudintų pupelių kurį laiką išsiskiria anglies dioksido dujos. Būtent dėl šios priežasties kavos pakuotės turi vienpusius vožtuvus, per kuriuos pasišalina CO2. 

Trumpai tariant, jeigu gersite kavą iš ką tik paskrudintų pupelių, kai šios dar bus pripildytos CO2 – nepajusite tikrojo kavos skonio, toks gėrimas gali būti ir labai rūgštus. Tad sakoma, kad šviežiai paskrudintoms pupelėms reikia taip vadinamų „poilsio dienų“ po skrudinimo – paprastai tai yra nuo 4 iki 14 dienų. Tinkamas terminas tam laikui apibūdinti yra degazavimas, kai po skrudinimo pupelėms leidžiama išskirti dujas. Tik po jo kava pasiruošusi atiduoti jums geriausias savo skonines ir aromatines savybes – tuomet ir yra idealus laikas ją suvartoti.

Koks kavos galiojimo laikas?

Galiojimo data

Iš tiesų, galbūt nustebsite, bet kava galiojimo laiko neturi. Todėl ant kavos pakuočių dažniausiai matome ne užrašą „Galioja iki...“, bet „Geriausia suvartoti iki...“. Priklausomai nuo gamintojo, tai gali būti 12-24 mėnesiai. Ši data reiškia, kad per nurodytą laikotarpį kava dar pasižymi  gamintojo nurodytomis savybėmis. Visgi geriausi kavos gamintojai nurodo ir pupelių skrudinimo datą. Juk būtent iš jos galime spręsti, kiek šviežia yra perkama kava – kuo arčiau skrudinimo datos, tuo ji bus aromatingesnė ir skanesnė. 

O kad įsigyta kava išliktų kuo ilgiau tokia, kaip ir minėjome straipsnio pradžioje, svarbu ją tinkamai laikyti: originalioje kavos laikymui pritaikytoje pakuotėje, sandariame inde, specialiame kavai laikyti skirtame vakuuminiame inde arba šaldiklyje. 

Nelaikykite kavos pupelių kavamalėje

Nelaikykite kavos pupelių kavamalėje

Dar vienas dalykas, apie kurį galbūt galvojate: ar tinka laikyti pupeles kavamalėje. Kai kalbama apie kavos pupelių laikymą namuose, tai gali atrodyti labai patogu. Tačiau trumpas atsakymas yra NE – paprastai tai nėra gera idėja! Kavamalės nėra visiškai sandarios, be to, čia gali susikaupti aliejų, o tai gali paveikti malimo mechanizmą. Galiausiai, ką darysite, jei norėsite pakeisti kavos pupeles kitomis? Tad išvada tokia: geriausia kavamalę naudoti tik malimui.

Apie maltą kavą

Malta kava

Laikydami maltą kavą, visada prisiminkite taisykles, kuriomis vadovaujatės su kavos pupelėmis: venkite drėgmės, naudokite sandarų indą, saugokite nuo stiprių kvapų ir palaikykite tinkamą temperatūrą (geriausia yra „aukso vidurys“ – kai nei per karšta, nei per šalta). 

Jei įmanoma, sumalkite pupeles tik tuomet, kai jums prireikia kavos, ir tik tiek, kiek reikia tam kartui. Nelaikykite maltos kavos ilgai: maltos kavos paviršiaus plotas yra didesnis nei nesmulkintų kavos pupelių, todėl ji yra dar jautresnė drėgmei ir deguoniui. Maltą kavą rekomenduojama sunaudoti kuo greičiau.

Jeigu vis dar perkate maltą kavą, bet jau svarstote apie kavamalės įsigijimą, apie kavamales daugiau sužinoti galite čia

Pasenusi ir nebetinkamo skonio kava? Neišmeskite!

Tikimės, kad dabar jau geriau suprantate, kaip namuose laikyti kavą. Tačiau jei kavos pupeles laikėte per ilgai arba netinkamai ir dėl to jų nebegalite naudoti, dar ne viskas prarasta! Be paruošimo gėrimui yra ir kitų įdomių kavos panaudojimo būdų tiek namuose, tiek sode, pvz., ją galite naudoti kaip:

  • valymo priemonę;
  • natūralų oro gaiviklį;
  • kūno šveitiklį;
  • kompostą sode ir kt.

Taigi – ateityje gerai saugokite savo kavos pupeles. O jei nepasisekė ir kava tapo nebeskani – būtinai raskite kitą pupelių panaudojimo būdą, taip sumažindami atliekų kiekį. O mes linkime sėkmės laikant kavą namuose bei mėgaujantis ja!

DUK / Santrauka

Kokių dalykų turėčiau vengti laikydamas kavą namuose?

Pagrindiniai dalykai, kurių reikia vengti laikant kavos pupeles ar maltą kavą, yra šie: saulės šviesa, karštis, drėgmė ir deguonis.

Kodėl turėčiau jų vengti? Ką blogo jie daro kavai?

Šie dalykai gali sukelti subtilias chemines reakcijas kavos pupelėse, dėl kurių prarandamas skonis ir gali atsirasti pelėsis.

Kokiuose induose geriausia laikyti kavą?

Tam tinka sandariai uždaromi indai, kurie nepraleidžia šviesos. Idealiu atveju naudokite specialius vakuuminius indus, skirtus kavos laikymui.

Ar galiu šaldyti kavą šaldiklyje, kad ji išliktų šviežia?

Taip, galite. Tai geriausias būdas išlaikyti kavą šviežią ilgesnį laiką. Tik būtinai laikykitės taisyklių, nurodytų straipsnyje.

Kuo naudinga skrudinimo data?

Skrudinimo data parodo, kada pupelės buvo skrudintos, o tai yra naudingiau nei paprastas tinkamumo vartoti terminas. Jei žinote pupelių skrudinimo datą, galite apskaičiuoti, kada iš jų geriausia ruošti kavą – paprastai tai geriausia daryti praėjus 4-14 dienų, kai pupelės „nusigaruoja“ ir pailsi.

Kiek galima laikyti maltą kavą?

Maltą kavą laikykite taip pat kaip ir kavos pupeles. Visgi maltos kavos paviršiaus plotas yra didesnis, todėl ją greičiau paveikia drėgmė, karštis, šviesa ir bet kokie stiprūs kvapai. Tad jei įmanoma, malkite pupeles prieš pat kavos ruošimą.

Ar galiu laikyti pupeles kavamalėje?

Tai nėra gera idėja, nes kava labai greitai oksiduojasi ir netenka visų savo gerųjų savybių.

Ką daryti, jei mano pupelės buvo netinkamai laikomos ir jų nebegalima išsaugoti?

Kavą galima naudoti kaip valiklį, natūralų oro gaiviklį, sodo kompostą ir daugybe kitų būdų –  tad neišmeskite pasenusių pupelių!