1+1

Kavamalė namuose – žingsnis tobulos kavos link

Kavos malimas

„Jei namuose turite gerą kavamalę, puikią kavą be didelių sunkumų išvirsite net paprasčiausiame stiklainyje.“

Kavos aromatas yra be galo stiprus dirgiklis, tad nieko jau nestebina, jog, pavyzdžiui, kavos reklamose pasitelkiamas būtent šis elementas. Tikriausiai iš karto įsivaizduojate kavos puodelį, iš jo sklindantį aromatą ir palaimos kupiną žmogaus veidą. Tačiau ar žinote, kokia sąlyga yra būtina tokiam aromatui pajusti? 

Kol kas reklamose vaizduojamų kvapų mes, būdami kitoje ekrano pusėje, fiziškai dar negalime užuosti, tačiau kava yra ypatingas produktas – vos pamatę jos kvapu besimėgaujančius žmones, mes ir patys lengvai šį kvapą prisimename. Žinoma, jei nors kartą esame jį užuodę!  Deja, jei galvojate, kad pakaks įsigytą maltą kavą užpilti vandeniu ir jau galėsite pajusti tą viliojantį aromatą, teks nusivilti. 

Net ir išsirinkus pačias geriausias pupeles iki tobulo kavos puodelio lieka dar vienas žingsnis – kavos malimas. Čia neapsieisite be kavamalės. O juk yra juokaujama, kad puikią kavą galima išvirti net ir stiklainyje. Tik su viena sąlyga – kavos pupelės prieš tai turi būti ką tik šviežiai ir kokybiškai sumaltos. 

Šviežiai maltos kavos galia

Šviežiai malta kava

Įsivaizduokite prieš save du indus su malta kava. Jei užsikimštumėte nosį ir tik žiūrėtumėte, apie šios kavos savybes pasakyti negalėtumėte nieko. Kita vertus, užtektų vos pauostyti, kad įvertinti aromato stiprumą ir juntamus kvapus. Aromatas leistų suprasti, kuri kava yra šviežiai malta, o kuri – ne. Tiesa, sakyti, kad užuodžiame nosimi, nėra visai tikslu, nes nosimi galime tik įkvėpti ir nukreipti orą, pilną kvapiųjų molekulių. Patį kvapą mums padeda pajusti nervinės ląstelės, o jį suvokti – galvos smegenys. Tačiau žmogaus uoslės tyrinėjimą palikime mokslininkams ir grįžkime prie kvapnios juodos kavos puodelio.

Skaičiuojama, kad kavoje galima aptikti daugiau nei 800 aromatinių medžiagų. Tobulėjant technologijoms, šis skaičius nuolat auga. Visgi jei norite mėgautis stipriausiu kavos aromatu, kaip jau buvo minėta, reikia įgyvendinti vieną sąlygą – kavos pupelės turi būti šviežiai maltos. Teigiama, kad vos per 15 minučių nuo pupelių sumalimo, kontaktuodama su aplinka kava netenka daugiau nei 60 proc. savo aromato. Tad sumalus pupeles reikėtų ilgai nedelsti ir kuo skubiau pasirinktu būdu plikyti kavą.

Ar kada susimąstėte, kodėl prieš ruošiant kavą apskritai reikia sumalti pupeles? Atsakymas paprastas: sumalę pupeles jūs padarote sunkiausią ir svarbiausią darbą, t. y., padidinate kavos paviršiaus plotą sąlyginai stambias pupeles paversdami smulkiais grūdeliais – granulėmis. Taip sudaromos sąlygos vandeniui iš kavos išgauti visus joje esančius skonius ir aromatus. Galite paeksperimentuoti vandeniu užpildami nemaltas kavos pupeles: net jei pupelės vandenyje išbūtų ilgai, jis nesugertų jokių skoninių savybių. Paprastai tariant, karštas vanduo su plaukiojančiomis pupelėmis nevirstų kvapnios kavos puodeliu.

Iš anksto sumalta kava vs. šviežiai maltos kavos pupelės

Malta kava vs pupelėsKavos aromatą nuo mūsų nosių „saugo“ kieta kavos pupelės luobelė. Tuo tarpu malant  pupeles skonio molekulės išsilaisvina ir pasklinda nuostabus kvapas, kurio nesumaišysi su niekuo kitu. Ne veltui jis tituluojamas vienu kompleksiškiausių pasaulyje.

Visgi čia susiduriame su dilema. Nuolat skubančiame pasaulyje atrodo paprasčiau pirkti jau maltas kavos pupeles. Tačiau sumaltą kavą laikant ilgesnį laiką dėl oksidacijos ji praranda savo skonines ir aromatines savybes. Kitaip tariant, pirkdami maltą kavą galbūt laimite laiko, tačiau tai darote skonio ir aromato sąskaita. Patiems susimalti didesnį kavos kiekį, kurio pakaktų bent kelias dienas, taip pat nėra geriausia išeitis. Šviežiai malta kava yra ta, kurios pupeles sumalėte prieš pat ruošdami gėrimą. Kompromisų šiuo klausimu kava nepripažįsta. Taigi ką renkatės: kelias laisvas minutes ryte ar gardų šviežiai maltos kavos puodelį?

Kavamalė namams – kas svarbu? 

Kavos malūnėlis namams

Pasikartokime: kavos pupelių malimo tikslas – paruošti kavos granules sąlyčiui su vandeniu. Jau išsiaiškinome, kad tik šviežiai sumalę pupeles galime tikėtis geriausio kavos aromato ir skonio, todėl neapsieisime be kavamalės. Būtų labai paprasta, jeigu ją renkantis svarbus būtų tik šviežias kavos malimas... Iš tiesų dar reikia atkreipti dėmesį ir į  malimo kokybę, t. y., kaip tolygiai kavos malūnėlis mala kavą (čia svarbus prietaiso tipas bei girnų kokybė), pasirinkti jūsų gyvenimo būdą atitinkančią kavamalę (rankinę arba elektrinę), išsiaiškinti, ar ji mala kavą tokiu rupumu, kokio reikia jūsų kavos ruošimo būdui, pagalvoti, ar jums bus patogu ja naudotis bei ją valyti…

Toliau ir aptarsime klausimus, kurie dažniausiai kyla renkantis kavamalę, bei pasidalinsime praktiniais patarimais, į ką būtina atkreipti dėmesį, o kas tėra mažiau svarbios detalės.

Kavamalė su peiliukais vs. kavamalė su girnomis 

Pirmiausia rinkdamiesi kavamalę susidursite su klausimu: girnos ar peiliukai? Į šį klausimą atsakymas yra vienintelis – tik girnos. Dėl savo kompaktiškumo ir kainos itin populiarios kavamalės su peiliukais dar gali būti vadinamos tiesiog kavaskaldėmis. Naudojant tokį prietaisą kavos pupelės skaldomos netolygiai: viena dalis kavos šio proceso metu virsta miltais, tuo metu kita dalis primena smulkią druską. Atitinkamai, iš smulkesnių granulių bus išgaunama daugiau kartumo, o stambesni gabaliukai suteiks kavai nepageidaujamo rūgštumo. Galiausiai liksite su nesubalansuoto, prasto skonio kava, o ją išgėrę pamatysite tarsi purvu padengtą puodelį. Tad jei jau turite tokią kavamalę, toliau ją naudokite prieskoniams malti (kam ji, tiesą sakant, geriausiai ir tinka).

Tiesa, jei kyla klausimas, ar geriau pirkti jau maltą kavą ar kavamalę su peiliukais, vis tik laimi kavamalė – paprasčiausiai dėl prieš tai jau aptarto šviežumo. Tačiau jei jums svarbus kavos skonis ir renkatės kavos malūnėlį, kavos žinovai paragintų rinktis tik turinčius girnas. Beje, kavamalių su peiliais ir girnomis kainos tesiskiria keliomis dešimtimis eurų!

Iš tiesų kavamalės su girnomis turi du privalumus. Pirmiausia, girnos kavos pupeles mala tolygiau – tai jau išsiaiškinome. Antra, tik su girnomis sumalsite skirtingo rupumo kavą, o tai labai aktualu ruošiant kavą namuose įvairiais būdais – nuo paprasto kavos užpylimo vandeniu iki įnoringojo espresso. 

Rankinė ar/ir elektrinė kavamalė?

Rankinė kavamalė vs elektrinė kavamalė

Antras klausimas – kokia kavamalė yra geresnė: rankinė ar elektrinė? Vienareikšmio atsakymo nėra, nes tai priklauso nuo jūsų įpročių, poreikių ir norų. Kad būtų lengviau apsispręsti, siūlome įvertinti kelis svarbius aspektus:

  • Kompaktiškumas, lengvumas, mobilumas. Rankinė kavamalė yra kompaktiškesnė, lengvesnė ir mobilesnė. Jeigu dažnai keliaujate ir planuojate kavamalę vežtis su savimi, rankinė kavamalė yra geriausias pasirinkimas. Elektrinė kavamalė užima daugiau vietos, yra sunkesnė ir jos taip paprastai į lagaminą neįgrūsite. 
  • Laikas, kantrybė, jėga. Rankinis kavos malūnėlis yra puikus pasirinkimas malant nedidelius kiekius kavos vidutiniu ir stambesniu rupumu. Bet jeigu kavą geriate itin dažnai ar suvartojate jos daug, rankinis kavos malūnėlis pareikalaus kantrybės, jėgos ir laiko. Kitaip tariant, naudojantis rankiniu malūnėliu –  ypač jei reikia sumalti daugiau kavos vienu metu ir smulkesniu rupumu – teks pasiraitoti rankoves. Su elektriniu malūnėliu viskas daug paprasčiau: jis visą darbą atliks už jus. Elektrinis malūnėlis dovanoja jums laisvas rankas ir laiką. Tačiau nevalia pamiršti vieno svarbaus aspekto: yra žmonių, kuriems vien galimybė kažką sukurti savo rankomis teikia malonumą. Tad jei esate vienas iš jų –  rinkitės rankinį malūnėlį.
  • Kaina. Jei paklaustumėte patarimo tų, kurie jau įsigijo kavamalę, tikrai išgirstumėte, kad įtakos apsisprendimui turėjo ir kaina. Gera elektrinė kavamalė kainuos daugiau nei geras rankinis kavos malūnėlis, tad ribotas biudžetas gali padėti greičiau apsispręsti. Tik prieš tai, kaip jau minėta, įvertinkite, ar sutaupius ir pasirinkus rankinį malūnėlį, užteks noro ir kantrybės kaskart pačiam malti pupeles.
  • Malimo garsumas. Dar vienas svarbus aspektas, kuris dažnai gali būti neįvertintas – garsas. Jei jums reikia tylos, nes, pavyzdžiui, auginate mažą vaiką, tada įvertinkite elektrinės kavamalės skleidžiamą triukšmą – ar jis jums netrukdys? Šiuo atveju laimi rankinis malūnėlis, kurio skleidžiamas garsas yra gerokai silpnesnis. 
  • Espresso ir kiti ruošimo būdai. Paskutinis ir vienas svarbiausių dalykų: jeigu negalite gyventi be gero espresso, vienareikšmiškai rinkitės elektrinę kavamalę. Visų pirma, reta rankinė kavamalė geba malti kavą tokiu rupumu, kokio reikia espresso ruošimo būdui. O jeigu tokią ir rasite (tai rankinės kavamalės iš brangiausio segmento), kas kartą teks įdėti itin daug pastangų, kad sumaltumėte kavą. Kaip jau minėjome, kuo smulkiau reikia sumalti pupeles, tuo daugiau jėgos reikės įdėti. O ir dėl malimo tolygumo kyla abejonių… Elektrinė kavamalė šiuo atveju yra gerokai patogesnė ir labiau tam pritaikyta – pasirinkus espresso ruošimo būdui tinkamą malūną, jis automatiškai, tolygiai ir itin greitai susmulkins kavą iki tokio rupumo, kokio reikia tobulam espresso kavos puodeliui. 

Kavos Draugas rekomenduoja

Apibendrintai galima pasakyti, kad kavamalę svarbu rinktis atsižvelgiant į kavos ruošimo įpročius ir gyvenimo aplinkybes. Galiausiai, jeigu nemėgstate savęs sprausti į rėmus, investuokite į abi (tai dažnai ir daro tikri kavos gurmanai). Elektrinė kavamalė užtikrins patogų kavos malimą namuose bei leis mėgautis espresso kava, o rankinę kavamalę galėsite naudoti ruošdami kavą įvairiais filtriniais būdais arba tiesiog keliaudami. 

Kavamalės su plokščiosiomis vs. kūginėmis girnomis

Štai ir priartėjome prie „ezoterinės kavos diskusijos“ (kai kurie garsūs kavos pasaulio atstovai būtent taip ją vadina). Kol nepradėjome leistis gilyn į detales, užbėgsime įvykiams už akių ir patikinsime, kad gera kavamalė su plokščiomis girnomis ir gera kavamalė su kūginėmis girnomis mala taip pat gerai. Jeigu dar nesate tas, kuris su mikroskopu tyrinėja kavos daleles bei laisvai žongliruoja įvairiais kavos poskoniais ragaudamas kavą, tikrai nepajusite jokio skirtumo. Bet visgi smalsumui patenkinti…

  • Malimo tolygumas. Plokščiąsias girnas sudaro dvi simetriškos, lygiagrečiai išsidėsčiusios figūros. Kūgines girnas sudaro idealiai vienas kitam tinkantys žiedas ir kūgis. Plika akimi nebūtų galima atskirti, kurios pupelės buvo maltos kuriomis girnomis, tačiau jei kavą padėtume po mikroskopu, paslapties nebeliktų. Plokščiosios girnos mala šiek tiek tolygiau ir kavos granulės būna beveik identiškos, o tuo tarpu kūginėmis girnomis sumaltų pupelių granulės būna dviejų skirtingų dydžių: vienos – smulkesnės, kitos – šiek tiek stambesnės (tai dar vadinama „bimodaliniu malimu“).
  • Įtaka skoniui. Perskaitę tai, ką rašėme anksčiau, galite pagalvoti, kad tai – galutinis verdiktas ir plokščiosios girnos yra geresnės – bet taip nėra. Kūginių girnų „bimodalinis malimas“ nereiškia tiesiog netolygaus malimo. Tai – tolygus dviejų skirtingų dydžių malimas. Kavos skoniui tai suteikia intensyvumo ir daugiau tekstūros. Kartais sakoma, kad toks malimas tobulai tinka tradicinio skonio profilio espresso kavai (stipriai ir tirštai). Visgi plokščiųjų girnų fanai jums pasakytų, kad tokiame kavos puodelyje jiems trūksta dieviškosios kavos skonio harmonijos ir skonio „švarumo“ arba „tyrumo“ – to, kuo pasižymi vadinamasis modernaus stiliaus espresso. 
  • Kavos sulaikymas girnų viduje. Aistringiems kavos gėrėjams svarbi kiekviena kavos granulė, tad nenuostabu, kad buvo pastebėta, jog malant plokščiosiomis girnomis šiek tiek padidėja kavos eikvojimas. Dėl plokščiųjų girnų formos, dalis malamos kavos dalelių gali tiesiog užstrigti viduje ir, jei nepakankamai dažnai valote savo malūnėlį, šios užsilikusios dalelės gali turėti neigiamos įtakos jūsų kitą kartą malamos kavos skoniui. Šiuo atveju, dėl savo formos laimi kūginės girnos, kuriose sumalta kava gali laisvai kristi – nėra vietos užstrigti. Visgi kokybiškų kavamalių gamintojai sugalvoja įvairių gudrybių, kaip šią plokščiųjų girnų konstrukcijos problemą išspręsti, ir sumažina kavos sulaikymą iki minimumo. 
  • Malimo garsas. Teigiama, kad kavamalės su plokščiosiomis girnomis veikia šiek tiek garsiau, o su kūginėmis – tyliau. Vėlgi, kalbant apie kokybiškas kavamales, vargu, ar pajusite malimo garso skirtumus, nebent imtumėte matuoti garsą matuojančiais prietaisais. 
  • Kaina. Nusprendus įsigyti kavamalę su plokščiomis girnomis, gali tekti sumokėti daugiau nei už kūgines, nes palyginus su kūgio formos pussesere, jų mechanizmas yra sudėtingesnis.

Bendrai žiūrint, plokščiosios ir kūginės girnos pasižymi vos juntamais, itin subtiliais skirtumais, susijusiais su kavos sulaikymu (taigi kavos šviežumu ir eikvojimu) bei kavos skoniu. Jei rinksitės aukštos kokybės girnas, jos bus geros nepriklausomai nuo jų formos. Geriausi kavamalių gamintojai savo asortimente turi įvairių girnų variantų tose pačiose kainų kategorijose – tai patvirtina faktą, kad čia vienareikšmiškos nuomonės, kurios girnos yra geresnės, nėra. Todėl ir nemanome, kad tai turėtų būti veiksnys, lemiantis jūsų pasirinkimą. 

Kavamalės su plieninėmis vs. keraminėmis girnomis

Plieninės girnos vs. keraminės girnosTęsdami „ezoterinę kavos diskusiją“, pereikime prie dar vieno amžinojo klausimo: kokios girnos yra geresnės – plieninės ar keraminės? Kalbant apie kavos skonį ir kokybę, vienareikšmiško atsakymo nėra. Galime lažintis, kad ragaudami kavą neatskirtumėte, su kokiomis girnomis ji buvo malta. Tačiau yra dar keli dėmesio verti aspektai – vedami smalsumo, į juos šiek tiek pasigilinsime: 

  • Įtaka skoniui. Kai kurie kavos ekspertai sako, kad malant keraminėmis girnomis, susidaro šiek tiek daugiau kavos dulkių, kurios paveikia kavos dalelių dydį ir pasiskirstymą. Toks kavos gėrimas yra tirštesnis, turi daugiau „kavos kūno“, kavos skoniai yra šiek tiek labiau „užmaskuoti“ (panašiai kaip su kūginės formos girnomis). Malant plieninėmis girnomis, kava malama tolygiau, o paruošto gėrimo skonis yra „švaresnis“, išryškinamos atskiros skonios natos. Dėl šios priežasties, galima išgirsti nuomonę, kad keraminės girnos labiau tinka tradicinio skonio espresso gerbėjams bei kavos pupelių mišiniams, o plieninės girnos – modernaus stiliaus espresso gerbėjams, filtrinėms bei rūšinėms kavoms ruošti. 
  • Kietumas ir trapumas. Keraminės girnos yra kietesnės už plienines, todėl tarnauja maždaug dukart ilgiau. Deja, ne viskas taip paprasta: keraminės girnos, nors ir yra kietesnės, tačiau tuo pačiu yra ir trapesnės. Tai reiškia, kad jeigu jūsų kavos pupelėse bus pasislėpęs akmenukas, keraminės girnos gali lengvai sulūžti. Plieninės tuo tarpu yra kiek patvaresnės, bet taip pat nėra visiškai apsaugotos nuo galimo įskilimo ar įlenkimo.
  • Karštis. Keraminės girnos malimo metu įkaista mažiau nei plieninės. Visgi tai svarbu tik kalbant apie itin intensyvų malimą komerciniais tikslais ir visiškai neaktualu kalbant apie namams ar nedidelėms kavinėms skirtas kavamales. 
  • Malimo garsas. Nors galima išgirsti nuomonę, kad keraminės girnos mala tyliau, iš tiesų malimo garsas priklauso visai ne nuo girnų medžiagos, bet nuo girnų konstrukcijos. 
  • Kaina. Keraminės girnos yra pigesnės nei tos pačios kategorijos plieninės girnos. 

Taigi, kalbant apie kavos skonį ir kokybę, vieno atsakymo, kurias girnas geriau rinktis – plienines ar keramines (kaip ir plokščiųjų bei kūginių girnų atveju) nėra. Ypač tuomet, kai renkamasi iš aukštos kokybės kavamalių. Kiti mūsų paminėti aspektai gali priversti šiek tiek susimąstyti – bet paliekame spręsti jums. 

Pasakyk, kaip ruoši kavą, ir aš pasakysiu, kokia kavamalė tau tinka

Kavos malūnėlis pagal ruošimo būdą

Jei atrodo, kad kavamalę išsirinkti sudėtinga, jūs neklystate – pasiūla išties didžiulė. Visgi pagrindinis atskaitos taškas, prie kurio galiausiai priėjome ir mes – tai jūsų mėgstamas kavos ruošimo būdas. Galima būtų nueiti paprastesniu keliu: ilgai nesukant sau galvos tiesiog nusipirkti universalų kavos malūną. Kita vertus, universalumas nepasiteisins, jei esate prisiekęs espresso gerbėjas. 

Pirma, kavos pupeles espresso reikia sumalti labai smulkiai, o ši užduotis įveikiama ne kiekvienai universaliai kavamalei (tai ypač aktualu kalbant apie pigiausius malūnėlius – netgi ant jų esantis užrašas espresso toli gražu nereiškia, kad jie sumals pupeles espresso kavai tinkamu rupumu). 

Antra, norėdami ruošti kavą kitais būdais, turėsite reguliuoti malūnėlį, o po to – tai kartoti, kai vėl ruošite espresso. Patikėkite, tai tikrai yra nepatogu ir vargina. Nenuostabu, kad espresso gerbėjai namuose turi dvi kavamales – vieną specialiai espresso, o kitą – filtrinei kavai ruošti. Kuo gi jos skiriasi ir į ką atkreipti dėmesį renkantis? 

Kavamalė espresso ruošimo būdui

Espresso malūnėlis

Kokia kavamalė įtiks įnoringajam espresso? Nenustebinsime atsakę, kad tai – elektrinė kavamalė, kuri buvo specialiai sukurta tolygiai ir smulkiai malti pupeles espresso kavai. Pageidautina, kad ją įsigiję ir naudotumėte tik espresso ruošimui. Nuolatinis aparato reguliavimas nuo espresso iki filtrinės kavos ir vėl atgal papildomai pareikalaus tiek laiko, tiek kavos pupelių. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis kavamalę espresso ruošimo būdui

  • Dozavimo sistema. Idealiausia dozavimo sistema – tai malimas tiesiai į kavos ruošimo rankeną kiekvienai kavos porcijai atskirai. Tai itin svarbu, nes gera espresso kava gali būti pagaminta tik iš šviežiai sumaltų kavos pupelių, todėl po malimo jos turi kuo greičiau atsidurti kavos aparate. Tokia dozavimo sistema padeda išvengti aromato ir skoninių savybių praradimo. 
  • Variklio galingumas. Priešingai nei pigūs, geri espresso kavos pupelių malūnai turi galingus variklius. Pigesnių malūnų varikliai sukasi greitai (dėl to ir itin garsiai), bet neturi galios, kuri būtina norint susmulkinti pupeles espresso kavai. Todėl dažnai nutinka taip, kad žmogus nusiperka pigų espresso malūnėlį ir nustemba, kai šis nemala taip smulkiai kaip reikėtų. 
  • Rupumo reguliavimo sistema. Ruošiant espresso kavą, dažnai tenka atlikti mikro-korekcijas, todėl svarbu, kad į malūnėlį integruota rupumo reguliavimo sistema leistų tai daryti. Ši sistema yra skirstoma į pakopinę ir bepakopę. Pakopinė“ sistema turi fiksuotas pozicijas ir suteikia mažiau laisvės (ji dažniau sutinkama pigesnėse espresso kavamalėse), o „bepakopė“ sistema idealiai tinka siekiant atlikti net ir itin smulkias malimo rupumo korekcijas. 
  • Konstrukcija. Kad pusė jūsų kavos neatsidurtų šalia kavos ruošimo rankenos, atkreipkite dėmesį, ar kavamalės konstrukcija leidžia malti tiksliai ir „švariai“ į rankeną.
  • Programavimas (laikmatis). Ši funkcija leidžia užprogramuoti malimo laiką ir yra itin patogi, kai turime nusistatę tikslų malimo rupumą bei norime išlaikyti mėgstamo espresso recepto vienodumą. 
  • Valdymo patogumas ir malonumas. Atkreipkite dėmesį, ar jums patogu ir malonu kavamalę valdyti: įjungti/išjungti, reguliuoti rupumą, programuoti. 
  • Girnų kokybė. Kuo skiriasi espresso kavamalė už 100 eurų ir espresso kavamalė už kelis tūkstančius eurų? Be jokios abejonės, skirsis apdailos medžiagos, dizainas, variklio galingumas, naudojimosi patogumas, programavimo, rupumo keitimo bei viso malimo proceso valdymo galimybės (kai kuriuose malūnėliuose netgi yra galimybė keisti variklio sukimosi greitį). Visgi svarbiausia yra tai, kad skirsis pačių girnų kokybė ir kavos malimo tolygumas. Būtent čia, anot kavos ekspertų, pajusime didžiausią skirtumą lygindami pigiausių ir vidutinių kainų kategorijos kavamales. Šimto ar kelių šimtų eurų skirtumas, o kokybė gali skirtis kaip žemė ir dangus. Kokybiškesnėmis girnomis malta kava bus saldesnė, „švaresnė“, neturės nemalonaus kartumo ar rūgštumo, bus malonios tekstūros ir gomuryje paliks itin gerą poskonį. 

Kavos Draugas rekomenduoja

Kavamalė filtriniams ruošimo būdams ir plikymui 

Malūnėlis plikymui

Jeigu gaminate kavą filtrine kavavire ar kitais madingais filtriniais kavos ruošimo įrankiais, o gal tiesiog plikote ją puodelyje, rinkitės būtent šiems būdams skirtas kavamales. Gera naujiena yra ta, kad šios kavamalės yra pigesnės nei espresso ruošimo būdui skirti prietaisai, mat joms nereikia tokių galingų variklių. Tad į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis tokią kavamalę? 

  1. Rankinė vs. elektrinė kavamalė. Apie tai jau kalbėjome atskirame skyrelyje, tad tiesiog primename, kad kavamalės tipą reikėtų apsvarstyti.
  2. Kur beriama kava? Dažniausiai šio tipo kavamalės turi talpas, į kurias yra malama kava. Tokiu atveju svarbu, kad galėtumėte patogiai iš šių talpų išimti kavą jūsų pasirinktam ruošimo būdui. Visgi esti ir kavamalių, kurios turi vienos porcijos malimo sistemą į laisvai pastatomą talpą. Tai geriausias variantas, jei kalbame apie kavos šviežumą. 
  3. Rupumo reguliavimo patogumas. Nors šiems ruošimo būdams nereikia itin smulkaus malimo ir čia rupumo mikro-korekcijos nėra tokios svarbios, visgi reikėtų, kad galimybių reguliuoti rupumą jums užtektų ir kad tai galėtumėte daryti patogiai (tai ypač aktualu rankinių malūnėlių atveju, nes kartais tenka išardyti pusę malūnėlio, kad pakeistumėte rupumo poziciją). 
  4. Valymo patogumas. Atkreipkite dėmesį, ar kavamalės konstrukcija ir dizainas leidžia jį patogiai valyti. 
  5. Talpa. Čia svarbiausia, kad talpa nebūtų jums per maža. Tai aktualu renkantis rankinę kavamalę, nes šios dažnai turi itin mažas talpas. Gerai būtų, kad per vieną kartą jums pavyktų sumalti tiek kavos, kiek ruošite iš karto. 
  6. Konstrukcija ir stabilumas. Svarbu, kad malūnėlio konstrukcija leistų jam išlikti stabiliam malimo metu. Tai atsilieps malimo tolygumui. 
  7. Medžiagos. Paklauskite savęs, ar jūsų akį patraukusi kavamalė yra pagaminta iš patvarių medžiagų – nesvarbu, ar tai plastikas ar metalas. Taip pat jums turėtų būti malonu prie kavamalės liestis: juk ja kasdien naudositės maldami kavą. 
  8. Girnų kokybė. Apie plokščias ir kūgines, plienines ir keramines girnas rašėme aukščiau, bet čia kalbame apie pačią girnų kokybę ir jų malimo tolygumą. Kaip ir espresso kavamalių atveju, kuo kokybiškesnės girnos, tuo jūsų kavos skonis bus geresnis. Tai, žinoma, koreliuoja su kaina. Tačiau čia irgi svarbu pabrėžti, kad keliasdešimt ar šimtas eurų gali turėti labai didelę įtaką kokybės atžvilgiu.

Kavos Draugas rekomenduoja

Mylėkite savo kavamalę

Malūnėlio priežiūra

Investavus į gerą kavamalę, ne mažiau svarbu ir tinkamai ja rūpintis. Nepamirškite, kad kava yra maisto produktas. Po kiekvieno malimo kavamalę reikėtų bent lengvai pravalyti, kad maltos kavos likučiai nesugadintų kitos porcijos skonio. Be to, kavos pupelės savyje turi natūralių aliejų, kurie kartu su smulkiomis kavos dalelėmis gali užkimšti girnas. Gamintojai siūlo ir specialias kavamalių valymo tabletes. Tinkama malūnėlio priežiūra leis kaskart mėgautis šviežiai sumaltos kavos puodeliu.

Kaip malti pupeles ruošiant kavą įvairiais būdais?

Malimo rupumas

Kiekvienam kavos ruošimo būdui geriausiai tinka tam tikro rupumo kava. Čia galioja kertinė taisyklė: jei jaučiate, kad kava per stipri, stambinkite malimą. Ir priešingai – pajutę, kad kava yra mažiau intensyvi, malimą turėtumėte smulkinti. Geriausia į kavos ruošimo būdams siūlomą rupumą žiūrėti kaip į rekomendaciją ar tam tikras gaires, nuo kurių atsispyrus jau galima ieškoti to vienintelio, gardžiausio kavos skonio. Jei metai iš metų stebėtumėte baristų čempionatus, suprastumėte, kad universalaus malimo metodo nėra. Profesionalai eksperimentuoja išbandydami skirtingą malimą. Svarbiausia užduotimi lieka skonio balanso išlaikymas.

Štai mūsų rekomendacijos skirtingiems kavos ruošimo būdams: 

Plikymas puodelyje: stambus malimas, rupumas panašus į jūros druskos. Puodelyje plikoma kava dažniausiai gana ilgai kontaktuoja su vandeniu – tol, kol yra išgeriama. Tad stambesnis malimas leidžia užtikrinti lėtesnį kavos skonio savybių ištraukimą ir mažesnį kofeino kiekį. Jei sumalsite kavą smulkiau ir ją vandenyje palaikysite ilgiau, ne tik skonis gali būti nemalonus, bet ir pati kava gali tapti per stipri.

Mokos kavinukas: smulkus malimas, rupumas panašus į miltų. Nors rekomenduojamas smulkus malimas, galite išbandyti ir vidutinį, kad kava būtų mažiau karti ir nesudegtų ją verdant.

Turkiškas kavinukas: itin smulkus malimas, rupumas panašus į miltų. Šis kavos virimo būdas yra vienas seniausių, tad jam reikia tik trijų dalykų: specialaus indo kavai užvirti, itin smulkiai maltos kavos ir vandens. Kava verdama vos 2–3 minutes, tad smulkus malimas užtikrina maksimalų skonį, kuris pratusiems prie filtrinės kavos gali net atrodyti per daug intensyvus.

Espresso: smulkus malimas, smulkesnis už vidutinį – rupumas panašus į smulkios druskos. Jei matote, kad vanduo bėga pernelyg greitai, gali būti, jog kava sumalta per stambiai. Smulkesnis malimas verčia vandenį bėgti lėčiau. Idealu, jei espresso kavos porcija išbėga per 20–30 sekundžių.

Automatinis kavos aparatas: vidutinis malimas. Tokie kavos aparatai yra skirti gaminti tradicinio skonio kavą, kuri patiktų daugumai žmonių. Jų tikslas – kavą virti nei per ilgai, nei per trumpai. Tad vidutiniškai sumalta kava per nustatytą vidutinį ruošimo laiką pakankamai atsiskleis ir skonis bus optimalus. Jei jaučiate, kad kava per rūgšti ar per karti, belieka pasirinkti smulkesnį ar stambesnį malimą, kuris atitiktų jūsų skonį.

„V60“: vidutinis malimas, rupumas panašus į cukraus. Jei jaučiate, kad kava per rūgšti (per mažai ištraukta skonių), malkite smulkiau ir/arba pailginkite kavos kontaktavimo su vandeniu laiką. Jei kava per karti, kitą kartą malkite stambiau ir/arba sutrumpinkite kontakto su vandeniu laiką.

„French press“: stambus malimas, rupumas panašus į jūros druskos. Šiame kavinuke malta kava su vandeniu kontaktuoja ilgiau, todėl svarbu nesumalti kavos per smulkiai. Priklausomai nuo kavos malimo, galite paruošti skirtingas kavas. Smulkiau sumalus, kavos skonis bus artimesnis espresso, stambiau – artimesnis „French press“.

„Aeropress“: vidutinis malimas, rupumas panašus į paprasto smėlio. Šis malimas rekomenduojamas ruošiant „apverstu“ būdu (angl. inverted method). Ruošiant tradiciniu būdu, rekomenduojama naudoti smulkiai maltą kavą. Kaip ir ruošiant espresso, „Aeropress“ gaminimo metu pasitelkiamas slėgis, tad išbandykite ir panašų smulkų pupelių malimą.

„Chemex“: vidutiniškai stambus malimas, rupumas panašus į grubaus smėlio ar granulių. Jeigu sumalsite kavą pernelyg smulkiai, kavos sąlytis su vandeniu truks per ilgai. Kita vertus, jei kavą sumalsite pernelyg rupiai, sąlytis bus per trumpas, pratekantis vanduo nespės pasisavinti kavoje esančių tirpių elementų ir nukentės kavos skonis.

Kavamalė – investicija į skanią kavą

Kavos ekspertai planuojamą pirkinį kavos pupelėms malti pagrįstai vadina investicija. Kai kurie iš jų netgi mano, kad kavamalė yra tiek pat svarbi (o kartais ir svarbesnė!) nei prietaisas, kuriuo po to ruošite kavą. Tai ypač tinka kalbant apie espresso kavos aparatus – kartais atsitinka taip, kad investuojame į itin gerą espresso kavos aparatą, o kavamalei visai neskiriame dėmesio. Iš tiesų kavamalė šiuo atveju turi susilaukti tiek pat dėmesio! Jeigu kavos pupelės bus prastai sumaltos, tai net brangiausia, geriausia kavos ruošimo įranga nepadės. Ir viskas – dėl to tobulo skanios kavos puodelio! 

Patarimai

Patarimai

  1. Šviežiai malta kava yra skaniausia ir aromatingiausia. Tad jeigu iki šiol vis dar pirkdavote maltą kavą, primygtinai rekomenduojame įsigyti kavamalę. Juk esate verti aromatingos ir skanios kavos! 
  2. Malkite kavos pupeles tik prieš pat ruošdami kavą – ir tik tokį kiekį, kokio reikia. 
  3. Rinkdamiesi kavamalę, atkreipkite dėmesį, kokiu būdu ji mala pupeles – rinkitės malūnėlį su girnomis, o ne su peiliukais. 
  4. Rinkdamiesi tarp rankinės ir elektrinės kavamalės, įvertinkite savo gyvenimo būdą ir  kavos ruošimo įpročius. Rankinę kavamalę galėsite pasiimti su savimi į kelionę, ji mals tyliau, bet pareikalaus gerokai daugiau pastangų ir laiko. Elektrinė kavamalė mals šiek tiek garsiau, bet greičiau ir patogiau. O jeigu esate espresso gerbėjas, vienareikšmiškai rinkitės gerą elektrinę kavamalę. 
  5. Nepamirškite, kad universalios kavamalės netinka kai kuriems kavos ruošimo būdams. Jei mėgstate espresso, bet namuose geriate ir filtrinę kavą, apsvarstykite galimybę įsigyti dvi kavamales.
  6. Per daug nesikabinėkite prie girnų skirtumų. Plokščiosios ar kūginės, metalinės ar keraminės – visos girnos gali būti geros, jei tik jos yra kokybiškos. Jei kažkas sako, kad su tam tikromis girnomis malta kava yra skanesnė, nepamirškite, kad skonis yra subjektyvus vertinimo kriterijus!
  7. Prisiminkite, kad tolygiai sumaltos pupelės leis išgauti labiau subalansuotą kavos skonį. Todėl verta investuoti į brangesnę kavamalę su kokybiškesnėmis girnomis.
  8. Eksperimentuokite reguliuodami kavos pupelių malimo rupumą. Svarbiausia išlaikyti skonio balansą, kad gėrime neišryškėtų vienas skonis, pavyzdžiui, rūgštumas ar kartumas.
  9. Prižiūrėkite savo kavamalę – išvalykite ją po naudojimo.
  10. Kavamalė – ilgalaikė investicija. Jei pasirinksite tinkamai, ji kasdien suteiks jums džiaugsmo!