Iki -50%

Kavos pupelės, turinčios istoriją: Kopi Luwak

Luwak gyvūnėlis

Kopi Luwak – per visą kavos istoriją bene daugiausiai dėmesio sulaukusi kava. Palminių musangų virškinimo trakte apdorotos kavos pupelės ilgą laiką buvo laikomos netgi pačiomis brangiausiomis. Dėl retumo, ypatingo apdorojimo būdo ir apie stebuklingą skonį sklandančių legendų šio kavos delikateso jau metų metus siekia paragauti daugybė smalsuolių. Tiesa, į populiarumo viršūnę kava įkopė 2007-aisiais, po žymaus amerikiečių filmo Prieš pakratant kojas“: pagrindinis filmo veikėjas – ūmaus būdo milijonierius Edvardas Koulas (jo vaidmenį atliko ekscentriškasis Džekas Nikolsonas) – didžiavosi gerdamas rečiausią kavą pasaulyje. Ir toji kava buvo ypatingoji Kopi Luwak.

Nusiritus stulbinančio populiarumo bangai, kavos industrijos atstovai dar ir šiandien nuolat sulaukia kavos mėgėjų klausimų: ką jūs manote apie šią kavą? Ar ji išties ypatinga? Kuo ji skiriasi nuo kitos kavos? Galiausiai – ar išvis verta jos paragauti? Pirmiausia, nepamirškime, kad skonis ir kvapas – tai mūsų jutimai, atveriantys pasaulio pažinimą, o kavos pupelės veda į pažintį su savitu ir itin plačiu skonių ir aromatų pasauliu. Todėl jei smalsu ir jums, kviečiame kartu pasinerti į Kopi Luwak pasaulį! 

Kopi Luwak istorija: kaip viskas prasidėjo? 

Kavos plantacija

Anot legendos, XIX a. Indonezijoje šeimininkavę olandų kolonistai vietiniams ūkininkams įsakė atiduoti visą kavos derlių ir uždraudė rinkti kavos uogas savo reikmėms. Netekę galimybės skanauti mėgstamo gėrimo, apsukrūs indoneziečiai visgi rado sprendimą. Jie pastebėjo, jog maži saloje augantys gyvūnėliai, palminiai musangai, Indonezijoje vadinami luwak, ėda ne tik smulkius padarėlius, vabzdžius bei tropinius vaisius, bet mėgsta pasivaišinti ir kavamedžių uogomis. Kavos uogų minkštimą musangai suvirškina, o sėklas – kavos pupeles – pašalina kartu su išmatomis. Vietiniai gyventojai šias pupeles ėmė rinkti, plauti, džiovinti ir skrudinti. Jų nuostabai, po tokio ypatingo apdorojimo, kavos skonis buvo dar geresnis nei įprastai: gėrimas tapo ne toks kartus, švelnesnis, gomurį glostė itin malonus poskonis. Apie neeilinę, egzotišką kavą sužinojus ir olandų kolonistams, ji netruko pasklisti po visą pasaulį bei tapti tikru kavos delikatesu. 

Kopi Luwak Holivude

Jau minėjome, kad anksčiau tik tikriems kavos gurmanams pažįstamos Kopi Luwak pupelės didesnio vakariečių dėmesio susilaukė pasirodžius amerikiečių filmui Prieš pakratant kojas“ (The Bucket List, 2007). Filme pasakojama dviejų sunkiai sergančių pensininkų milijonieriaus Edvardo Koulo (Džekas Nikolsonas) ir mechaniko Karterio Čamberso (Morganas Frymanas) – draugystės istorija. Šiems, rodos, nieko bendro neturintiems personažams paskutines gyvenimo dienas tenka praleisti vienoje palatoje. Gulėdamas ligoninėje ir mąstydamas apie jam likusį laiką, Karteris nusprendžia susirašyti visus nuotykius, kuriuos dar norėtų patirti prieš mirtį. Išgirdęs apie šį sąrašą, Edvardas įtikina Karterį bėgti iš ligoninės ir leistis į nepaprastą kelionę įgyvendinant jo svajones. 

Vienoje iš pirmųjų filmo scenų matome Edvardą Koulą, pilantį į puodelį Kopi Luwak kavą ir sakantį, jog tai „rečiausias gėrimas pasaulyje“. Pasiturintis gurmanas visur netgi nešiojasi lagaminėlį su sifonu, kad galėtų mėgautis mėgstamu skoniu kada tik panorėjęs. Tiesa, apie šios kavos kilmę Edvardas nieko nežino. Kopi Luwak istoriją jam atskleidžia palatos draugas:

Kopi Luwak – tai brangiausia pasaulio kava, nors kai kurie mano, jog ji „pernelyg gera, kad būtų tikra“. Kavos augintojų apgyvendintuose Sumatros kaimuose gyvena ypatinga laukinių kačių veislė. Šie maži gyvūnėliai ėda kavamedžių uogas, jas apvirškina ir ištuština. Ūkininkai išmatas surenka ir apdoroja. Kavos pupelių ir laukinių kačių skrandžio sulčių derinys suteikia Kopi Luwak kavai unikalų skonį bei aromatą.

Šitai išgirdus, bičiulius ištinka nevaldomas juoko priepuolis. Pagaliau atsikvėpęs, Karteris išbraukia iš savo sąrašo vieną punktą: „Užsikvatoti iki ašarų“. 

Šis filmas Kopi Luwak kavą netruko paversti gėrimu, kurio privalu paragauti „prieš pakratant kojas“. Paskatinti charizmatiškojo Nikolsono ir nepabūgę egzotiškos šios kavos kilmės, Vakarų pasaulio gyventojai drąsiai leidosi į dar nepatirtus skonių nuotykius.

Apie Kopi Luwak skonį 

Neapdorotos Kopi Luwak kavos pupelės

Išklausius šias istorijas, gali kilti natūralus klausimas: ar ši kava tikrai ypatinga? O gal tai – tik reklaminis triukas ir smagi scena iš filmo? Ar šios pupelės skiriasi nuo kitų ir ar įmanoma Kopi Luwak kavą atpažinti vien iš jos skonio?

Maisto produktus tyrinėjantis Kanados Guelfo universiteto mokslininkas Massimo Marcone 2004-aisiais ėmėsi tirti Kopi Luwak kavą. Jis siekė atsakyti į klausimą, ar ši kava iš tiesų skiriasi nuo kitų. Nepastebėjęs jokių plika akimi matomų skirtumų ir padaręs išvadą, jog tokiu būdu atskirti šios kavos nuo kitų pupelių nėra įmanoma, Marcone pasitelkė galingą mikroskopą:  tuomet ir pamatė ant pupelių esančius mažyčius įskilimus, kuriais įprastos kavos nepasižymi. 

Atlikęs papildomus tyrimus, mokslininkas išsiaiškino, kad šie įskilimai atsirado dėl palminių musangų skrandžiuose esančių fermentų poveikio. Jie įsiskverbia į pupeles ir priverčia skaidytis baltymus. Be to, kadangi kavos pupelės gyvūnėlių skrandžiuose praleidžia maždaug parą, jos pradeda dygti. Šis procesas primena salyklo gamybą, tad pernelyg nesuklysime Kopi Luwak rūšį pavadinę salykline kava.

Būtent nuo baltymų kiekio priklauso kavos kartumas: kuo daugiau baltymų aptinkama pupelėse, tuo kartesnis yra gėrimo skonis. Intensyvus baltymų skaidymąsis Kopi Luwak skoniui suteikia švelnumo. Kiti tyrimai (tokie kaip elektroninė uoslės analizė) taip pat parodė, kad aromatinės ir skoninės šių pupelių savybės iš tiesų skiria jas nuo palminių musangų neapdorotos kavos. 

Tiesa, svarbu suprasti dar vieną dalyką: terminas Kopi Luwak apibūdina ne pačią kavos pupelių rūšį, o tik tam tikrą jų apdorojimo būdą. Galutinis kavos skonis priklauso nuo viso pupelių nueito kelio: pasirinkto kavos tipo (arabikos ar robustos), pupelių nurinkimo sąlygų, skrudintojo atlikto darbo... Tai reiškia, kad gali skirtis ir kelių Kopi Luwak kavų savybės. Kuo kokybiškesnės kavos pupelės pasirinktos, kuo kruopščiau ir profesionaliau prižiūrimas visas jų apdorojimo procesas, tuo kava yra geresnė. 

Abejojate, ar tokią kavą gerti iš viso yra saugu? Massimo Marcone atlikti tyrimai parodė, kad taip. Dėl kruopštaus išvalymo proceso bei po jo sekančio skrudinimo, iš kavos pašalinamos visos nepageidaujamos liekanos, o vertingosios savybės išsaugomos ir dar labiau paryškinamos.

Kavos Draugo Kopi Luwak kava 

Kavos Draugo Kopi Luwak kava

Galbūt jau svarstote, kad visai įdomu būtų parauti šio ypatingo delikateso? Tad kviečiame ragauti! Kavos Draugo riboto leidimo Kopi Luwak kava pagaminta iš aukščiausios rūšies arabikos pupelių, užaugintų 1500 m aukštyje centrinės Javos dalyje (Indonezija). Sakoma, kad būtent iš šios vietovės atkeliauja geriausia palminių musangų apdorota kava. 

Kalbant apie skonį, ji intensyvi, sodri ir itin tiršta. Kvepia šokoladu ir riešutais. Skonyje skleidžiasi kepinta karamelė. Gomuryje dar ilgai išlieka ilgas ir malonus poskonis. Skamba viliojančiai, ar ne taip? 

Kaip ruošti Kopi Luwak kavą? 

Atsakymas į šį klausimą – kaip ir daugelį kitų rūšinių kavų! Ką tai reiškia? Ogi tai, kad rūšinė kava, pasižyminti ypatingu aromatu ir skoniu, nusipelno dėmesio ir atidumo. Todėl rekomenduojame ją ruošti įvairiais užpiltiniais ir filtriniais būdais, puikiai atskleisiančiais natūralų tokios kavos skonį: 

Tradicinė degustacija (angl. cupping)

Šiuo būdu kavą ruošia, ragauja ir vertina tikri kavos profesionalai. Jums prireiks tik kelių dalykų – tai kavamalė ir virdulys. Tereikia sumalti kavos pupeles ir užpilti jas karštu vandeniu. Toks, rodos, paprastas paruošimo būdas turi mažiausiai įtakos gaminamai kavai ir leidžia mėgautis natūraliais jos skoniais. Daugiau apie šios procedūros subtilybes galite sužinoti čia

Prancūziškas kavinukas

Tai dar vienas kavos ruošimo įrankis, leidžiantis mėgautis natūraliais pupelių skoniais – tačiau šis paruošimo būdas dar ir padeda išvengti puodelyje likusių tirščių. Tereikia sumalti kavos pupeles, suberti maltą kavą į prancūzišką kavinuką, užpilti ją karštu vandeniu ir po keleto minučių nuspausti tirščius. Naudingų patarimų, padėsiančių paruošti gardžią kavą prancūziškame kavinuke, rasite čia

 

Įvairūs filtriniai kavos ruošimo įrankiai

Mėgstantys tyresnį kavos skonį gali rinktis ir įvairius filtrinius kavos ruošimo įrankius. Gaminant kavą šiuo būdu, naudojamas papildomas filtras, leidžiantis atskirti tirščius nuo paties gėrimo ir praleidžiantis tik tam tikras daleles (priklausomai nuo filtro storio bei kavos ir vandens sąlyčio trukmės). Intensyvesnio skonio šalininkams rekomenduojame Aeropress įrankį, šiek tiek švelnesnės kavos mėgėjams siūlome atkreipti dėmesį į japoniškąjį V60 filtrą, o tyro skonio kavos fanams puikiai tiks stiklinis Chemex

Sifonas: gerkite kavą kaip Džekas Nikolsonas

Jei norite išmėginti kavos ruošimo būdą, kurį filme Prieš pakratant kojasrinkosi Džeko Nikolsono kuriamas Edvardo Koulo personažas, įsigykite sifoną. Šis mokslinės laboratorijos įrankį primenantis kavos ruošimo prietaisas leis patirti išties nepamirštamą kavos ruošimo malonumą bei taps mėgstamu ritualu arba smagiu būdu paruošti tikrai ypatingą kavą šeimos ar draugų susibūrimo metu. Kavos sifonu ruošti jums dar neteko? Išmokite tai daryti čia

Kaip atpažinti autentišką Kopi Luwak kavą? 

Kilus milžiniškam susidomėjimui šia ypatingai apdorota kava, savaime aišku, išaugo ir jos paklausa. Neilgai trukus atsirado ir norinčių lengvai pasipelnyti, tad rinką užplūdo melagingos Kopi Luwak pakuotės: ant pakelio nurodyta, kad tai yra palminių musangų apdorota kava, o viduje – tiesiog įprastos kavos pupelės. Problema ta, kad be specialios įrangos atskirti Kopi Luwak kavos nuo kitais būdais apdorotų pupelių nepavyks. Vienintelis kelias – rinktis patikimą kavos tiekėją, kurio platinamos kavos autentiškumą patvirtina specialūs sertifikatai. Be jokios abejonės, Kavos Draugo kava tokį turi! 

Pabaigai

Kopi Luwak kilmės istorija gali nuskambėti kaip mitas ar tiesiog lakios vaizduotės vaisius, tačiau šis kavos pasaulio delikatesas iš tiesų yra kuo tikriausias. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog aromatinės bei skoninės šių pupelių savybės skiriasi nuo įprastos kavos, tad ir kalbantys apie unikalų Kopi Luwak skonį nė kiek neperdeda. Norint patiems tuo įsitikinti, belieka paragauti! Kasryt šios kavos gal ir negersite, bet manome, kad bent kartą gyvenime ja pasimėgauti turėtų kiekvienas – bent tam, kad patenkintų smalsumą. Tad kodėl gi nesuorganizavus degustacinio vakarėlio ir neišbraukus šios unikalios patirties iš savo svajonių sąrašo?