1+1

Geriausios kavos pupelės: Šerloko Holmso tyrimo verta paslaptis

Nuo Pietų Amerikos vakaruose esančios Peru valstybės iki Papua Naujosios Gvinėjos – kavos pasaulis, kaip diržas, juosia visą Žemės rutulį. Pastaruoju metu net tokios gilias arbatos tradicijas turinčios šalys kaip Kinija sėkmingai žengia į kavos pasaulį ir konkuruoja su kitais kavos augintojais dėl geriausių kavos pupelių. Skaičiuojama, kad kavos verslu užsiima beveik 17 milijonų kavos ūkininkų daugiau nei 60 pasaulio šalių. Toks didžiulis pasirinkimas, koks yra šiuo metu, kavos mylėtojus, viena vertus, džiugina dėl galimybės išbandyti įvairius skonius, tačiau, kita vertus, susiduriama su iššūkiu – kaip išsirinkti pačias geriausias kavos pupeles.

„Sveiki. Ar turite geriausių kavos pupelių?“ – į tokį klausimą jums neatsakys nė vienuose, net ir pačiuose geriausiuose kavos namuose, nes vienintelių pačių geriausių kavos pupelių, turime nuliūdinti, deja, paprasčiausiai nėra. Žinoma, visas kavos pupeles galime įvertinti iš techninės kokybės pusės, bet vis tiek galiausiai laimės pats svarbiausias veiksnys – individualus kiekvieno mūsų skonis.

Taigi, ką gali padaryti kavos mėgėjai, ieškodami geriausių pupelių? Rekomenduojame išmokti raktinius kavos pasaulio žodžius ir tuomet galėsite teisingai nuskaityti ant kavos pakuotės pateikiamą informaciją, kad galėtumėte rasti būtent jums geriausias kavos pupeles visame pasaulyje. Šiuos svarbiausius 8 raktinius žodžius toliau ir aptarsime.

Du svarbiausi klausimai 

Jei geriausių kavos pupelių ieškotų garsiausias pasaulyje detektyvas Šerlokas Holmsas, jis neabejotinai iš karto nuvyktų ten, kur auginami kavamedžiai: ištirtų dirvožemį, apskaičiuotų augimo aukštį, slėgį, stebėtų kavos ūkininkų darbą. Juk iki tol, kol jau gražiai supakuotos ir paskrudintos kavos pupelės atsiduria parduotuvių lentynose ar elektroninių parduotuvių languose, jos pirmiausia turi … užaugti.

Matydami iki rudumo paskrudintas pupeles dažnai pamirštame, kad kavos pupelė iš tiesų yra rausvos, kartais geltonos, ir salstelėjusios kavos uogos kauliukas. Net ir uogos minkštimas, kuris apdorojant pupeles yra pašalinamas, turi įtakos ruošiant geriausias kavos pupeles.

Ieškote geriausių kavos pupelių, galvodami, kad taip galėsite mėgautis skaniausia kava? Toks palyginimas gali būti apgaulingas, nes net jei ir kažkas pavadintų konkrečias kavos pupeles geriausiomis, tai dar nereikštų, kad tos kavos pupelės bus geriausios jūsų skoniui.

Norėdami išsirinkti geriausias kavos pupeles, turite pradėti atsakydami į toliau išvardintus klausimus. Pirma, kokiu būdu ruošiate kavą – naudojate kavos aparatą, specialų filtrą, o gal maltą kavą tiesiog užpilate vandeniu? Antra, kokių skonių savo kavos puodelyje ieškote?

Pirmas raktinis žodis – kavos pupelių mišinys ar rūšinės kavos pupelės

Kavos pupelės: kavos mišinys ar rūšinė kava

Jeigu kavą norite degustuoti kaip, tarkime, vyną, tuomet rinkitės vaisiškų, gėliškų skonių, lengvai skrudintas rūšines kavos pupeles (single origin). Rūšinių kavos pupelių unikalumas – iš jų paruoštai kavai nereikia jokių priedų, nes ji pati yra turtinga įvairiais skoniais. Kitaip tariant, tokios kavos skonio nereikėtų keisti pienu ar cukrumi. Vis dėlto, griežtų taisyklių nėra net ir šiuo klausimu! Galbūt naudodami rūšines kavos pupeles, kurių skonyje, pavyzdžiui, dominuoja braškės, pasidarysite tobulą espresso, o jį papildę pienu gausite gėrimą, primenantį vasarą ir braškes su pienu?

Na, o jeigu ieškote ryškaus „kaviško“ skonio kavos, rinkitės tamsiau skrudintas kavos pupeles, kavos pupelių mišinius, kurie skoniu primins šokoladą, riešutus, bus tvirto kūno ir stipraus skonio.

Dėmesio. Kavos pupelių mišiniai suteikia galimybę sukurti unikalų skonį, kuris atitiks jūsų pageidavimus – derinamos skirtingų šalių, regionų pupelės. Mišiniams parenkamos pupelės, kurios papildo ar pastiprina bendrą skonį. Trumpai tariant, ko nepadarė gamta, gali padaryti žmogus, sujungdamas ir suderindamas kavos pupeles.

Geriausių kavos pupelių paieška žemėlapyje

Kavos pupelių kilmės šalis tikriausiai yra vienas svarbiausių raktažodžių, nuo kurio siūlome pradėti leistis į kelionę po kavos pasaulį. Juk jis leidžia mums keliauti po pasaulį ir patirti jo skonius net jaukiai būnant namuose! Kavos pupelių atsekamumas tapo svarbus prieš kelis dešimtmečius, kai prasidėjo taip vadinama trečioji kavos banga siejama su rūšinės kavos (specialty coffee) sąvoka.

Tiesa, ne visada ant pakuočių kilmės šalį rasite, ypač ant kavos mišinių, tačiau nurodyti pupelių kilmės šalį tampa vis svarbiau. O jei kalbėsime apie rūšines kavos pupeles (specialty coffee), netgi privaloma! Be to, jeigu kava vadinasi rūšine, ant pakuotės rasite ne tik kilmės šalį, bet ir konkretų regioną bei ūkininką, kuris tą kavą užaugino. Manote, kad viskas sudėtinga? Kavos gurmanai nukeliavo ir dar toliau. Ant pakuotės galite sutikti ir užrašą microlot, reiškiantį, kad aukščiausios kokybės, griežtai atrinktos pupelės atkeliavo iš labai mažo kavos ūkio ar konkretaus nedidelio žemės lauko ūkyje.

Antras raktinis žodis – kavos regionai

Kavos regionų žemėlapis

Visas kavą auginančias šalis galima suskirstyti į keturis regionus: Pietų Ameriką, Centrinę Ameriką, Afriką bei Aziją. Jei reikėtų glaustai apibendrinti kiekvieną iš jų keliais žodžiais, būtų galima pasirinkti šiuos apibūdinimus:

  • Pietų Amerikos kava – įprastai lengvesnė ir švelnesnio skonio, išsiskiria juodojo šokolado, riešutų skonio natomis, mažiau rūgšti, palyginti su Afrikos kavos pupelėmis.
  • Centrinės Amerikos kava – ryškaus skonio, mažiau saldi, palyginti su Pietų Amerikos regionu, skonis varijuoja nuo įvairių vaisių iki riešutų.
  • Afrikos kava – vaisiški, uogiški, gėliški skoniai, išsiskiria didesne rūgštele, skonio atžvilgiu lyginama su vynu.
  • Azijos kava – garsėja savo kartumu, žemiškais skoniais. Daugiausia eksportuojančios šalys – Vietnamas, Indonezija ir Indija. Indonezijoje gaunama ir brangiausia pasaulyje vadinama „Kopi Luwak“ kava. Ją taip pat degustavome ir aprašėme savo įspūdžius. Juos rasite degustacijų dalyje!

Dėmesio. Visgi toks visos kavos įvairovės susiaurinimas skonio prasme vien tik pagal kelis regionus negali būti tikslus. Taigi, jei kažkas jums sako, kad šita kava yra labai gera, nes yra iš Etiopijos, Brazilijos ar kitos kava garsėjančios šalies, aklai nepasitikėkite. Tyrinėjant skonius, reikia atsižvelgti ne tik į kiekvieną šalį, konkretų regioną ir net ūkį (prisiminkite microlot kavą), kuriame buvo užaugintos kavos pupelės.

Pavyzdžiui, galime palyginti dvi Azijos valstybes. Indonezijoje auginama kava išsiskiria stipriu kūnu ir giliais žemiškais skoniais, mažu rūgštingumu. Tuo metu Papua Naujojoje Gvinėjoje kavamedžiai auga vulkaniniame dirvožemyje, kuris kavai suteikia gerokai saldesnį, švarų skonį, su citrusinių vaisių rūgštele.

Tik ragaudami ir žinodami, iš kokių kavos pupelių pagaminta jūsų kava, galite išsirinkti jums geriausią kavą.

Geriausioms kavos pupelėms užaugti reikia laiko

Kavos skoniui nuo pat pradžių, t. y., kol dar jūsų būsima kava auga, įtakos turi natūralūs veiksniai. Pirmiausia, kokiame dirvožemyje kava auga, kokios gamtinės sąlygos vyrauja. Net ir tame pačiame dirvožemyje užaugusių kavos pupelių skonis gali skirtis, priklausomai, pavyzdžiui, nuo kritulių kiekio konkrečiais metais.

Visgi, mūsų nuomone, svarbiausias veiksnys kavos auginimo procese yra tai, kaip kavos uogų auginimu, skynimu bei apdorojimu rūpinasi kavos ūkininkai. Jeigu šių etapų metu yra nesirūpinama kokybe, galite pamiršti apie geriausias kavos pupeles, net jeigu jos ir augo puikiomis sąlygomis. Pats paprasčiausias pavyzdys – sunokusios kavos uogos dažniausiai renkamos rankomis ir tik nuo rinkėjo sąžinės priklauso, ar jis nuskins tik pačias geriausias ir prinokusias uogas.

Trečias raktinis žodis – aukštis

Kavamedis

Iš gamtinių veiksnių pirkėjai ant kavos pakuotės gali rasti aukštį, kuriame augo kavamedžiai. 600 metrų. 1200 metrų. 1500 metrų. 2000 metrų ir daugiau. Tai – ne tik statistika. Kuo aukščiau kavamedžiai auga, tuo sudėtingesnėmis sąlygomis turi augti ir kavos uogos. Didesniame aukštyje kavos uogos bręsta lėčiau, jas veikia didesnis slėgis. Mokslininkai, palyginę aukščiau ir žemiau augusias kavos pupeles, nustatė, kad didesniame aukštyje augusios pupelės turi didesnį pranašumą dėl savo kūno, t. y., kaip kava juntama burnoje (tiršta ar lengva), ir aromato.

Dėmesio. Didžiausia aukščio mėgėja – arabikos rūšis. Teigiama, kad arabikos kavamedžiai auga bent 600 metrų aukštyje, tačiau skonio atžvilgiu, kuo didesniame aukštyje auginamos pupelės, tuo jų kokybė yra geresnė. Todėl visada verta atkreipti dėmesį, koks augimo aukštis nurodytas ant kavos pakuotės.

Ieškote geriausių kavos pupelių? Pradėkite nuo arabikos

Arabika, robusta, liberika kavos pupelės

Dažniausiai ant kavos pupelių pakuočių sutiksite žodį ,,arabika“. Ši kavos rūšis pasaulyje yra labiausiai paplitusi ir užima net apie tris ketvirtadalius pasaulyje parduodamos kavos. Likęs ketvirtadalis suvartojamos kavos atitenka robustos rūšiai. O tarp arabikos ir robustos įsiterpia liberika, kuri sudaro vos vieną procentą ir iš kurios dažniausiai gaminama tirpi kava. Ką svarbu žinoti? Laukinėje gamtoje yra gerokai daugiau kavamedžių rūšių, tačiau tik šios trys paminėtos yra auginamos masiškai ir skirtos komerciniam naudojimui. Be to, tiek arabika, tiek robusta ir liberika yra kilusios iš Afrikos. Vėliau jos išplito po kitas šalis ir įleido šaknis ten, kur joms buvo tinkamos sąlygos augti.

Lepiausia iš visų trijų yra arabikos rūšis, tačiau ji išsiskiria plačiu skonių spektru, kurį formuoja gamtinės sąlygos, aromatingumu ir saldumu. Todėl dažnai užrašas 100 % arabikos pupelės savaime yra tarsi kokybės ženklas. Deja, toks užrašas mažai ką reiškia, nes, pirmiausia, vartotojas nežino, ar tai yra arabika iš Pietų Amerikos, o gal Afrikos ar Azijos. Taip pat reikia būti budriam ir dėl kitų priežasčių – kaip jau minėjome, kavai svarbi ne tik pupelių rūšis, bet ir jų apdorojimas, skrudinimas ir kiti veiksniai, galintys visiškai pakeisti ir, žinoma, sugadinti arabikos skonį.

Tuo metu užrašą 100 % robusta sutiksite labai retai. Įprastai robustos pupelės naudojamos mišiniuose su arabikos pupelėmis. Jas itin pamėgę italai. Robusta buvimas sudėtyje kavos gėrėjui turėtų leisti prognozuoti, kad kava bus tvirta, tiršta ir… kartesnė bei turinti daugiau kofeino.

Ketvirtas raktinis žodis – kavos pupelių rūšys ir porūšiai

Na, o jei galvojate, kad viskas taip paprasta, galime nuliūdinti, o gal ir nudžiuginti. Arabikos rūšis turi dešimtis kitų porūšių, kurie atsirado kavamedžiams natūraliai mutuojant ar jau įsikišus žmogui kryžminant kavos augalus. Taigi, ką daryti, jei vietoje arabikos užrašo sutikote kitas, mažiau pažįstamas pupeles? Susipažinkime bent su keliomis iš jų:

  • Arabica Typica visų kavos rūšių promočiutė, kuri auginama ir tobulinama ištisus šimtmečius. Išskirtinai saldaus ir švaraus skonio kava.
  • Bourbon – vaisiškos skonio natos, saldi karamelė. Teigiama, kad ši kava sužavės tiek kavos snobą, tiek naujoką, tik žengiantį pirmuosius žingsnius kavos pasaulyje. Įsitikinkite tuo patys!
  • Catimor – kvepia riešutais ir žolelėmis, o ragaujant jaučiamos vyšnių ir kitų uogų skonio natos. Be to, jaučiamos rūgštelės ir saldumo užuominos, tvirtas kūnas.
  • Catuai – švelniai rūgšti, išsiskiria saldumu – karamelės, medaus. Tiesa, šių pupelių skonis priklauso nuo šalies ir gamtinių sąlygų, kuriomis kavamedžiai auga.
  • Caturra – ryškaus citrusinio skonio, paruošta kava būna lengvo kūno.
  • Geisha – šilko švelnumo, subtili kava, leidžianti pajusti daugybę skonių. Pasižymi tvirtu kūnu, kaip juodoji arbata, jaučiasi bergamočių žievelės užuominos. Beje, tai daugiausia apdovanojimų pasaulyje turinčios kavos pupelės!
  • Heirloom – bendrinis pavadinimas Etiopijoje užaugintoms kavos pupelėms. Skaičiuojama, kad Etiopijoje yra nuo 6 iki 10 tūkstančių skirtingų kavos veislių, kurios laukinėje gamtoje natūraliai kryžminasi taip sukurdamos naujas veisles. „Heirloom“ pavadinimas yra frazė šiam procesui apibūdinti. Kavos pupelės, užaugintos skirtinguose Etiopijos kaimuose ar ūkiuose, gali būti vadinamos „Heirloom“, nors visos pasižymės unikaliomis skonio savybėmis. Paragaukite šios paslaptingos kavos iš Etiopijos, kuri buvo ir mūsų degustuojamų kavų sąraše!
  • Icatu – sausuoju būdu apdorotose pupelėse aiškiai atpažįstami slyvų, šokolado ir uogų skoniai.
  • Jamaican Blue Mountain – švelni rūgštelė, lengvo ir subalansuoto skonio. Dažnai vadinamos vienomis geriausių kavos pupelių pasaulyje!
  • Maracatu – išsiskiria dideliu, vaisišku rūgštingumu ir skonio prasme yra tarp Caturra ir Maragogype porūšių.
  • Maragogype – pasižymi vaisišku ir ilgai išliekančiu skoniu, citrusų rūgštele. Pačios pupelės iš visų išsiskiria dydžiu – dar vadinamos drambliapupėmis (Elephant Beans).
  • Mundo Novo – džiugina saldžiu skoniu, tvirtu kūnu ir nedideliu rūgštingumu.
  • Pacamara – Salvadore auginamos kavos pupelės, kuriose subalansuoti gėliški ir citrusiniai skoniai, švelni rūgštelė ir saldumas.
  • Pacas – džiugina saldžiu ir rūgštesniu skoniais, prieskonių ir gėlių poskoniais.
  • SL-34/SL-38 – Kenijoje auginamos pupelės, dar vadinamos „mėlynių bombomis“. Ilgai išliekančio vaisiško vyno skonis.
  • Timor arba Tim Tim – kaip ir daugelis Indonezijoje auginamų kavų, pasižymi žemišku, žolelių skoniu ir ilgai išliekančiu poskoniu.
  • Villa Sarchi – pasižymi elegantiška rūgštele, intensyviais vaisių skonio tonais ir puikiu saldumu.

Dėmesio. Vienos kavos pupelių rūšys pasaulyje yra paplitusios plačiau nei kitos, kurios gali augti tik konkrečioje šalyje. Taip nutinka dėl mutacijų. Įsidėmėję kavos pupelių pavadinimą, iš kurių ruošta kava jums patinka, jau būsite žengę žingsnį link geriausių pupelių atradimo.

Pupelės išvysta dienos šviesą – kaip jų nesugadinti?

Kavamedis užtrunka beveik devynis mėnesius, kol subrandina uogas, bet ne visos uogos, kaip jau minėjome, sunoksta vienu metu. Tad ir derliaus nuėmimo procesas yra dinamiškas.

Penktas raktinis žodis – apdorojimo būdas

Kavos apdorojimo būdai

Sunokusioms uogoms apdoroti dažniausiai naudojami du pagrindiniai būdai, tačiau plėtojantis kavos kultūrai ieškoma vis naujų, kurie leistų vartotojams pasiūlyti geriausias kavos pupeles.

Pats seniausias būdas „išrengti“ kavos pupeles iš uogos minkštimo – palikti jas džiūti saulėje. Jis vadinamas natūraliuoju, arba sausuoju, apdorojimo procesu. Sunokusios ir perrinktos uogos išpilamos ant cementinio grindinio arba specialių gultų, vadinamų African beds arba coffee beds. Uogos privalo būti nuolat vartomos, kad vienodai džiūtų ir nesusidarytų pelėsis. Išdžiovintos jos išvalomos ir atskiriamos nuo kauliukų.

Kokie pavojai čia tyko geriausių kavos pupelių? Jei kavos uogos bus perdžiovintos, taps trapios ir kauliukų gvildenimo metu atsiras daug skaldytų pupelių. Tokios pupelės vadinamos defektuotomis. O jei kavos uogose liks per daug vandens, vėliau jos paprasčiausiai gali supelyti. Taigi, norint geriausių kavos pupelių, jose turi likti 12,5% drėgmės. Nei daugiau, nei mažiau. Sausuoju būdu apdorotos kavos pupelės paprastai išsiskiria vaisiniu saldumu.

Sausasis kavos apdorojimo būdas

Antrasis kavos apdorojimo būdas – drėgnasis, juo apdorotos pupelės vadinamos plautomis. Iš pradžių surinktos uogos supilamos į talpą su vandeniu – prinokusios uogos nuskęsta, nes yra sunkesnės, o žalios lieka plūduriuoti. Po to prisirpusios uogos patenka į mechanizmą, kuriame atskiriamas minkštimas. Galiausiai pupelės sudedamos į kitą konteinerį su vandeniu ir ten fermentuojamos.

Procesą būtina atidžiai prižiūrėti, kad radikaliai nepasikeistų pupelių skonis. Po to kavos pupelės dar kartą plaunamos, tada jau džiovinamos. Drėgnuoju būdu apdorotos pupelės yra rūgštesnio skonio nei apdorotos sausuoju būdu.

Drėgnasis kavos apdorojimo būdas

Vienas naujausių apdorojimo būdų – medaus, su bičių medumi neturi jokios sąsajos. Jo metu pupelės praleidžia mažiau laiko vandenyje nei apdorojant drėgnuoju būdu, tad sumažėja fermentacijos laikas. Kartu mažiau pupelėje esančių cukrų virsta rūgštimi. Tad taip apdorotos kavos pupelės patiks intensyvaus saldumo mėgėjams.

Ir dar vienas retesnis apdorojimo būdas – eksperimentinis anaerobinis, kurio metu kava fermentuojama be deguonies, kitaip tariant, „troškinasi savo sultyse“. Tokio proceso rezultatas – stipraus vaisinio skonio kava, nors anaerobiškai apdorota kava gali būti pačių įvairiausių skonių, priklausomai nuo to, ko proceso metu buvo papildomai įdėta. Tokiu atveju apie anaerobiškai apdirbtas pupeles belieka skaityti, kokie skoniai parašyti ant pakuotės ir pasikliauti savo skonio receptoriais!

Honey kavos apdorojimo būdas

Kavos pasaulio šalys nori išsiskirti, tad ieško ir savo unikalių būdų kavos pupelėms apdoroti. Vienas tokių – Indonezijoje praktikuojamas Giling Basah. Pupelės po fermentacijos ir pupelių nuplovimo nėra visiškai išdžiovinamos – dar drėgnos pupelės (išlaikiusios 25 – 30% drėgmės) patenka į specialų lukštenimo aparatą ir tik tuomet yra tęsiamas jų džiovinimo procesas. Kokio skonio yra taip apdorotos pupelės, galite paragauti gerdami Sumatroje (Indonezija) užaugintas pupeles. O kol dar nespėjote paragauti, mūsų įspūdžius sužinosite degustacijų dalyje!

Giling Basah kavos apdorojimo būdas

Pasaulyje yra ir daug egzotiškesnių kavos pupelių apdorojimo būdų nei aptarti iki šiol. Indonezijoje gyvena palminiai musangai, kuriems labai patinka valgyti saldžias kavamedžio uogas. Gyvūnėliai atsirenka tik labiausiai sunokusias uogas. Uogos minkštoji dalis suvirškinama, tuo metu kauliukas pašalinamas per virškinamąjį traktą. Nors kauliukas ir nesuvirškinamas, tačiau gyvūnų skrandyje esantys fermentai juos paveikia. Be to, galutiniam būsimos kavos skoniui turi įtakos ir kitas maistas, kurį tuo metu gyvūnas būna suvalgęs. Įdomiausia, kad būtent tokiu būdu gimsta brangiausia kava pasaulyje „Kopi Luwak“. Šią kavą taip pat degustavome ir aprašėme savo skonio patirtį, kurią rasite skaitydami šį straipsnį toliau!

Kopi Luwak kavos gamyba

Dėmesio. Kavos pupelių apdorojimo būdo parinkimas yra žmogaus sprendimas, ką galima sukurti su gamtos suformuota žaliava. Tobulėjant technologijoms, tradicinių apdorojimo būdų sąrašas papildomas naujais, skirtais dar labiau išgryninti, ištobulinti unikalų kavos skonį. Šiuo atveju pagrindinių apdorojimo būdų skirtumus reiktų žinoti, bet visada reikia būti atviriems ir nebijoti išbandyti skirtingais būdais apdorotų pupelių.

Metas pupelėms atskleisti savo skonį

Žalių kavos pupelių paruošimas yra tik dalis kelio. Ne mažiau svarbi dalis – kietus kauliukus paversti kvapniomis kavos pupelėmis, ką atlieka kavos skrudintojai. Šiame etape prasideda didžioji magija!

Šeštas raktinis žodis – kavos pupelių skrudinimas

Kavos skrudinimo lygiai

Skrudinimo metu žali ir nė viena skonine savybe mums pažįstamo kavos skonio neprimenantys kavos kauliukai virsta rusvomis pupelėmis. Šviežios kavos aromatas yra įspūdingas, todėl ieškodami skaniausios kavos atkreipkite dėmesį, kada buvo skrudintos pupelės. Žinoma, ne visada ši data yra užrašoma, tačiau ji yra svarbi. Prieš savaitę, mėnesį ar tris mėnesius skrudintos pupelės skirsis, deja, aromato nenaudai – bėgant laikui kavos aromatingumas slopsta.

Kitas svarbus su skrudinimo susijęs veiksnys – skrudinimo lygis. Įprastai espresso aparatams naudojamos tamsiau ir ilgiau skrudintos kavos pupelės, o filtriniams kavos įrankiams – šviesiau ir trumpiau skrudintos. Svarbu skrudinimo metu išlaikyti balansą ir pupelių nesudeginti, nes tokiu atveju savo puodelyje ir jausite degėsių skonį. Kita vertus, taip suskrudinant pupeles galima paslėpti kitus skonio defektus, bet tada jau nereiktų vertinti kavos skonio. Patikėkite, net ir minutė skrudinant kavą yra reikšmingas matavimo vienetas.

Jei ant pakuotės parašyta, kad skrudinimas šviesus, galite tikėtis aromatingo, gaivaus, lengvo ir vaisiško kvapo ir pieninio šokolado spalvos kavos. Vidutiniškai skrudintose kavos pupelėse turėtų būti daugiausia saldžių skonio natų, šiek tiek vaisiškų ir karčių užuominų. Tuo metu tamsiai skrudintos, bet jokiu būdu nesudegintos kavos pupelės, primins juodąjį šokoladą, prieskonius, medį, dūmus.

Kavos skonių ratas

Kavos skonių ratas

Skonis yra pats svarbiausias dalykas renkantis geriausias pupeles. Tiesa, skonis, kaip žinote, yra subjektyvus dalykas. Geriausiai skonines kavos savybes galima įvertinti tik patiems ragaujant šį gėrimą, bet į pagalbą jau ateina ir kavos skrudintojai bei pardavėjai, nusakantys galimas skonio kryptis.

Prieš kelis dešimtmečius net buvo sukurtas specialus kavos skoniams apibūdinti skirtas ratas, leidžiantis mums mokytis kalbėti bendra kavos kalba. Pavyzdžiui, ragaudami Etiopijos pupelių kavą jaučiate vaisiškumą? Susirandate šį žodį rato centre ir judate toliau, kur jau reikėtų bandyti įvardyti, ar tas vaisiškumas primena uogas, džiovintus vaisius, citrusus ir pan. Jei renkatės citrusus, tada galima bandyti įvardyti dar tiksliau: greipfrutai, apelsinai, citrinos ar žalioji citrina?

Septintas raktinis žodis – kavos skonių vertinimas

Kavos skonių vertinimas

Kaip apibūdintumėte savo šio ryto kavos skonį? Karti? Rūgšti? O gal – kava kaip kava? Kavos rate esantys apibūdinimai gerokai išplečia šias ribas ir leidžia prieš perkant kavą įsivaizduoti, ko galima tikėtis. Sutikite, kad jei ant pakuotės užrašyta „mėlynės“ ar „miško uogos“, net ir neragaudami burnoje galite pajusti rūgštelę. Tuo metu užrašai „juodasis šokoladas“, „riešutai“, leidžia įsivaizduoti, ką jaučiate tirpstant juodojo šokolado gabaliukui burnoje.

Kitas svarbus aspektas – galbūt jūs gerdami kavą patys negalėsite taip aiškiai atskirti skonių, kurie užrašyti ant pakuotės. Ir čia nėra nieko keisto ir juo labiau nieko blogo. Skonis yra visiškai individualus dalykas, susijęs su kiekvieno iš mūsų patirtimi, prisiminimais ir asociacijomis, kurios yra neatsiejamas nuo šio žaidimo skoniais.

Paprastas pavyzdys – sviestinio skrebučio skonio natos. Ką jums sakytų toks užrašas, jei niekada pats nesate tokio skrebučio ragavęs? Todėl į tokius skonio apibūdinimas reiktų žiūrėti tik kaip į orientacinius, parodančius kryptį, bet ne konkretų kelią. Patys gerdami kavą atrasite sau atpažįstamų skonių kelią ir galbūt jis sutaps su tuo, kas užrašyta ant pakuotės. O gal net savo skonio receptoriais atrasite didesnę skonio įvairovę.

Egzaminas geriausioms kavos pupelėms

Kavos kokybė gali būti vertinama ir balais. Tokį išbandymą turi pereiti kava, pretenduojanti vadintis rūšine kava (specialty coffee), t. y., kava, kurios kilmę galima atsekti iki konkretaus kavos ūkio.

Aštuntas raktinis žodis – kavos vertinimo balai

SCA - rūšinės kavos asociacija

Sertifikuoti Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Association, SCA) ekspertai 100 balų sistemoje iš pradžių vertina neskrudintų kavos pupelių išvaizdą, po to – skonines ir aromatines kavos savybes. Rūšine laikoma tik ta kava, kuri surenka daugiau nei 80 balų.

Ar šis vertinimas svarbus paprastam kavos vartotojui? Ar kavos mėgėjas gali pajusti skirtumą tarp 84 ir 86 SCA balais įvertintais kavos? Nors tikriausiai daugelis mūsų neįvertintų kelių balų skirtumo atsispindėjimo kavos skonyje, tačiau šie balai leidžia lavinti skonį ir, kas svarbiausia, susiaurina kokybiškos kavos paieškas. Laikydami ekspertų įvertintą rūšinę kavą galite būti tikri, kad jūsų rankose – išskirtinis produktas. Belieka atrasti tokį, kuris būtų pas skaniausias jūsų skoniui. Šiuo atveju nebesvarbu, kokiu konkrečiu balu pupelės buvo įvertintos kavos ekspertų.

Nusipirkote geriausias kavos pupeles. Kaip jų nesugadinti?

Nuo paties paprasčiausio, kuomet kavą užpilate karštu vandeniu, iki kavos ruošimo su filtru, kur svarbu turėti ir svarstykles, ir specialų virdulį – blogų būdų kavai ruošti nėra.

Nors teisybė yra tokia, kad nusipirkę aukštos kokybės kavos pupeles norėsite jų skonį pajusti maksimaliai, tada ir atsiranda tokie „pažaidimai“ kava, kai rūpi kiekvienas kavos gramas, vandens kokybė, trukmė ir pan.

Kelios pagrindinės taisyklės? Pirma, kavą reikėtų užpilti ne verdančiu, o 85-95 laipsnių temperatūros vandeniu. Antra, auksine vadinama kavos ir vandens proporcija yra 6 gramai kavos 100 ml vandens, arba 3-4 šaukšteliai kavos 200 ml talpos puodeliui. Ją įtvirtino jau minėta rūšinės kavos asociacija. Žinoma, kavos ir vandens santykis gali varijuoti priklausomai nuo to, kaip skaniau jums!

Kavos ruošimo būdai

Skirtingi kavos ruošimo aparatai

Automatinis kavos aparatas: su juo paruošite espresso ir įvairius kavos gėrimus su pienu! Kavos pupelių malimas – smulkus (rupumas panašus į miltų).

Užpiltinė kava: intensyvaus skonio, stipri kava. Kavos pupelių malimas – stambus (rupumas panašus į duonos trupinius).

Mokos kavinukas: ryškiai, aštriai ir karštai kavai ruošti. Kavos pupelių malimas – smulkus (rupumas panašus į miltų).

Prancūziškas kavinukas „French Press“: leidžia pažinti natūralų kavos skonį, gaunama tvirto kūno kava. Kavos pupelių malimas – stambus (rupumas panašus į duonos trupinius).

„Aeropress“ kavinukas: kavoje suaktyvėja vaisinės skonio natos, jaučiamas ryškus kavos kūno svoris. Kavos malimas – vidutinis (rupumas panašus į cukraus).

„Chemex“ kavinukas: arbatiškai švari, nekarti, lengvo kūno kava. Kavos malimas – vidutinis (rupumas panašus į cukraus).

Dėmesio. Kavą geriausia pirkti pupelėmis ir malti prieš ją ruošiant. Rekomenduojame įsigyti elektrinį ar rankinį kavos malūnėlį. Jei sumalta kava laikoma ilgesnį laiką, ji dėl oksidacijos pamažu praranda savo skonines ir aromatines savybes. Prieš pat ruošimą malamos kavos pupelės neabejotinai pakeis jūsų įsivaizdavimą, kas yra gera kava! 

Suraskite geriausias kavos pupeles pasaulyje – degustuojame kartu!

Apie kavą galima daug kalbėti, bet daug geriau tiesiog pasidaryti puodelį kavos ir šį gėrimą ragauti. Degustavimui pasirinkome 15 skirtingų kavos rūšių. O kavos ruošimą patikėjome automatiniam kavos aparatui bei pastaruoju metu itin populiariam “Chemex” filtriniam kavinukui. 

Ragaujame kavos aparatu ruoštą kavą 

Automatinis kavos aparatas

Pradedame nuo patogiausio ir greičiausio būdo paruošti puikią kavą – automatinio kavos aparato! Juo atlikome 7 degustacijas, tarp kurių – 5 kavos pupelių mišiniai  ir 2 rūšių rūšinės kavos pupelės iš Centrinės ir Pietų Amerikos bei vienas ekologiškos kavos pupelių mišinys iš Afrikos.

1 degustacija: Kavos pupelės Charles Liégeois „Magnifico“

  • Kilmės šalis: Kolumbija  
  • Sudėtis: mišinys
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: avietės, šokoladas, viskis
  • Pakuotė: 1 kg

Ši kava patiks juodo, kartaus šokolado ir intensyvaus skonio mėgėjams. Šokolado skonis apgaubia gomurį ir išlieka net išgėrus visą kavos puodelį. Juodojo šokolado kartumą papildo uogiška aviečių džemo rūgštelė, kuri šiame derinyje yra lygiavertė šokoladui. Viskio mėgėjams bus atpažįstamos ir šio gėrimo skonio natos, ypač po pirmojo kavos gurkšnio. Atvėsus kavai, net ir aromate jaučiamas viskio kvapas.

2 degustacija: Kavos pupelės „Caprisette Belgique“

  • Kilmės šalis: Brazilija ir Hondūras
  • Sudėtis: mišinys; 80% Arabika ir 20% Robusta
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: juodasis šokoladas, karamelė
  • Pakuotė: 1 kg

Ši kava išsiskiria stipriu charakteriu, kurį suformuoja juodojo šokolado kartumas. Tirštesnė, tvirto kūno kava, prie kurios itin derės traškus belgiškas vaflis su karamelės įdaru ar itališkas biscotti sausainis su riešutais.

3 degustacija: Kavos pupelės „Caprisette Professional“

  • Kilmės šalis: Pietų Amerika ir Indija
  • Sudėtis: arabikos pupelių mišinys 
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: uogos, vaisiai, vyšnios
  • Pakuotė: 1 kg

„Labiausiai žavi skonių derinys ir, žinoma, skani rūgštelė. Ši kava gali tapti jūsų popietės desertu!“

Jei mėgstate stipraus kartaus skonio kavą, ši kava tikriausiai netaps jūsų favorite. Tačiau jei kavoje ieškote gardžios rūgštelės, neabejotinai privalote paragauti šio pupelių mišinio. Nors pupelės ir tamsiau skrudintos, tačiau skonyje dominuoja uogų rūgštelė, kurią palydi saldžios prinokusių vaisių skonio natos.

4 degustacija: Kavos pupelės „Caprisette Fragrante“

  • Kilmės šalis: Brazilija
  • Sudėtis: mišinys 
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: graikiniai riešutai, pieniškas šokoladas, žemės riešutai
  • Pakuotė: 1 kg

Be galo švelnaus skonio kava, kuri stiprios kavos mėgėjams neabejotinai pasirodys per silpna. Pupelės tamsiai skrudintos, tačiau geriant labiau jaučiamas riešutų sviesto, pieniško šokolado saldumas ir lengvas graikinių riešutų kartumas.

5 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“

Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“ 

  • Kilmės šalis: Salvadoras, Santa Ana regionas
  • Sudėtis: Pacamara pupelės
  • SCA balai: 86,5
  • Augimo aukštis: 1700 m.
  • Apdorojimas: natūralusis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: marcipanai, šokoladas, citrinos žievelės
  • Pakuotė: 1 kg, patogus užsegimas

Pirmiausia, pavergia šios kavos aromatas. Švelnus, intriguojantis, maloniai glostantis nosį ir primenantis marcipanus. Paragavus pasitinka lengvas citrinos žievelės kartumas ir lengva rūgštelė – toks skonio balansas yra būdingas Salvadore užaugintoms kavos pupelėms. „Pacamara“ rūšies pupelės yra retos, gautos sukryžminus „Pacas“ ir „Maragogype“ kavamedžius. Teigiama, kad geriausios šios rūšies pupelės auginamos būtent Santa Ana apylinkėse, Salvadore. Taigi, mėgaukitės!

P.S. Kavą ruošėme tiek kavos aparatu, tiek „Chemex“ kavinuku. Skanu abiem atvejais!

6 degustacija: Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“ 

  • Kilmės šalis: Brazilija, Minas Gerais, Cerrado Mineiro regionas
  • Sudėtis: Catuai, Caturra, Mundo Novo pupelės
  • SCA balai: 83,5
  • Augimo aukštis: 1100 m.
  • Apdorojimas: natūralusis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: juodasis šokoladas, karamelė, bertoletijų (braziliški) riešutai
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

Šią kavą taip pat ruošėme ir kavos aparatu, ir “Chemex” kavinuku. Nuo pat pirmos akimirkos klasikinės kavos mylėtojai pamėgs šią kavą. Skonio receptorius apsupa juodojo šokolado kartumas, vos juntama rūgštelė ir švelnus braziliškų riešutų saldumas. 

7 degustacija: Ekologiškos kavos pupelės Charles Liégeois „Kivu“

 

  • Kilmės šalis: Kongo Demokratinė Respublika
  • Sudėtis: ekologiškos kavos pupelės, mišinys 
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: džiovintos datulės, juodasis šokoladas, marcipanai
  • Pakuotė: 250 g

Nemaltos kavos pupelės be galo aromatingos, nosį kutena saldžios kakavos kvapas. Pati kava itin tiršta, minkšta, švelnaus skonio – po rūgštelės pasitinka juodo šokolado kartumas. Kaip ir dauguma Afrikos kavų, patiks rūgštesnių kavų mėgėjams.

Ragaujame Chemex filtriniu kavinuku ruoštą kavą 

Chemex kavinukas

Ruošdami kavą su „Chemex“, laikomės auksiniu vadinamo kavos ir vandens santykio – 60 g maltos kavos ir 1 litras vandens. Kadangi ruošiame 500 ml, kavos kiekį sveriame pagal proporciją. Žinoma, kavos pupeles kiekvieną kartą malame tik prieš pat ruošimą ir naudojame silpnos mineralizacijos vandenį. Vandenį įkaitiname iki 94 laipsnių temperatūros, tačiau jo neužviriname.

Centrinė Amerika

Apie regioną. Kava – ryškaus skonio, mažiau saldi, lyginant su Pietų Amerikos regionu. Skonio natos varijuoja nuo įvairių vaisių iki riešutų.

8 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Nicaragua Maragogype“

Rūšinės kavos pupelės „Nicaragua Maragogype“ 

  • Kilmės šalis: Nikaragva, Matagalpa regionas
  • Sudėtis: Maragogype pupelės
  • SCA balai: 83
  • Augimo aukštis: 1200 – 1500 m.
  • Apdorojimas: drėgnasis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: karamelė, medus, prieskoniai
  • Pakuotė: 1 kg, patogus užsegimas

„Tikriausiai labiausiai skonio receptorius suintrigavusi kava. Jos ragavimas kaip kopimas į kalnus, kai su kiekvienu metru atsiveria vis nuostabesnis vaizdas. Ir tik baigęs gerti pasieki skonio viršūnę.“

Filtriniu būdu paruošta kava pasitinka švelniai subalansuotu saldumo ir neagresyvios rūgštelės deriniu. Tačiau neapsigaukite, kava tikrai nėra iš švelniųjų sąrašo! Po švelnaus pasitikimo gomuryje pajusite prieskoniams būdingą aštrumą. Pasimėgaukite šioms kavos pupelėms būdingu sviestišku minkštumu savo kavos puodelyje. 

9 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“

Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“ 

  • Kilmės šalis: Salvadoras, Santa Ana regionas
  • Sudėtis: Pacamara pupelės
  • SCA balai: 86,5
  • Augimo aukštis: 1700 m.
  • Apdorojimas: natūralusis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: marcipanai, šokoladas, citrinos žievelės
  • Pakuotė: 1 kg, patogus užsegimas

„Atkreipkite dėmesį į aukštą šių pupelių SCA įvertinimą. Jei abejojate, šis balas gali tapti paskatinimu susipažinti su kava.“

Pupeles ruošėme tiek su kavos aparatu, tiek su „Chemex“ kavinuku, norėdami pajusti skonio skirtumą. Kavos aparatu ruošta kava buvo puiki (kaip jau ir rašėme), ruošiant „Chemex“ kavinuku atsiskleidžia ypatingas skonio grynumas. Teigiama, kad geriausios „Pacamara“ rūšies pupelės auginamos būtent Santa Ana apylinkėse, Salvadore. Kadangi šioje kavoje atsiskleidžiantis skonis būdingas Salvadoro kavai, rekomenduojame nuo jos pradėti pažintį su šalimi. 

Afrika

Apie regioną. Kava pasižymi vaisiškais, uogiškais, gėliškais skoniais, išsiskiria didesne rūgštele. Skonio atžvilgiu lyginama su vynu.

10 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Ethiopia Shakisso“

Rūšinės kavos pupelės „Ethiopia Shakisso“ 

  • Kilmės šalis: Etiopija, Guji regionas
  • Sudėtis: Heirloom pupelės
  • SCA balai: 87,5
  • Augimo aukštis: 1800 m.
  • Apdorojimas: drėgnasis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: mėlynės, gervuogės, jazminai
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

„Spėkite, kuo kvepės ką tik nuo kavamedžio nuskintų, čia pat iš minkštimo išlaisvintų ir tuoj pat paskrudintų pupelių kava? Teisingai  jazminais.“

Ak, Etiopija! Jazminais kvepianti ir lepinanti gomurį uogiškais mėlynių ir gervuogių skoniais. Natūraliai saldi kava. Kuo šviežiau skrudintą etiopišką kavą ragausite, tuo labiau bus juntamas gėliškas jos aromatas. 

11 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Kenya Kariru“

Rūšinės kavos pupelės „Kenya Kariru“ 

  • Kilmės šalis: Kenija, Kirinjagos regionas
  • Sudėtis: SL 34 ir SL 28 pupelės
  • SCA balai: 87,5
  • Augimo aukštis: 1800 – 1900 m.
  • Apdorojimas: drėgnasis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: avietės, raudonieji serbentai, obuoliai
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

„Tokio ryškaus skonio kava verta ne tik aplodismentų, bet tiesiog privalo būti paragauta.“

Be galo uogiška kava! Tiek sumalus kavos pupeles, tiek paruošus gėrimą jaučiamas raudonųjų serbentų aromatas. O jau geriant kavą gomurį glosto ir stipriai išreikštas raudonųjų serbentų skonis. Lyg gertumėte serbentų kompotą! Pupelės užaugintos vulkaninėse žemėse ir tai neabejotinai turi įtakos formuojant unikalų šios kavos skonį. Geriant kavą jautiesi taip, lyg valgydamas prinokusį obuolį – malonus, saldus poskonis išlieka net ir baigus gerti kavą.

Azija

Apie regioną. Regiono profilis: kava garsėja savo kartumu, žemiškais skoniais.

12 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Indonesia Sumatra“

Rūšinės kavos pupelės „Indonesia Sumatra“ 

  • Kilmės šalis: Indonezija, Sumatros sala
  • Sudėtis: Tim Tim pupelės
  • SCA balai: 84
  • Augimo aukštis: 1450 – 1700 m.
  • Apdorojimas: Giling Basah (pupelės po fermentacijos ir pupelių nuplovimo nėra visiškai išdžiovinamos – dar drėgnos pupelės (išlaikiusios 25 – 30% drėgmės) patenka į specialų lukštenimo aparatą ir tik tuomet yra tęsiamas jų džiovinimo procesas)
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: cinamonas, rudasis cukrus, vynas
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

„Tim Tim“ pupelės išvestos sukryžminus arabikos ir robustos kavamedžius, tad kava savo skoniu artima kitoms Azijos kavoms. Joje nerasite uogiškos rūgštelės. Pirmiausia, nosyje užuosite sodrų rudojo cukraus ir cinamono aromatą, o burnoje pajusite stiprų raudonojo vyno poskonį.

13 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Papua New Guinea Sigri“

Rūšinės kavos pupelės „Papua New Guinea Sigri“ 

  • Kilmės šalis: Papua Naujoji Gvinėja, Vahgi slėnis
  • Sudėtis: Caturra pupelės
  • SCA balai: 84
  • Augimo aukštis: 1600 m.
  • Apdorojimas: drėgnasis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: imbieriniai sausainiai, juodoji arbata, medus
  • Pakuotė: 1 kg, patogus užsegimas

„Šios pupelės puikiai iliustruoja, koks intriguojantis gali būti kavos pasaulis.“

Šią kavą turėtų paragauti visi juodos arbatos mylėtojai. Užsimerkus atrodo, kad geriate stiprią plikytą juodąją arbatą su citrina ir medumi. Skonyje jaučiamas švelnus medaus saldumas ir citrinos rūgštelė.

Pietų Amerika

Apie regioną. Kava – įprastai lengvesnė ir švelnesnio skonio, išsiskiria juodojo šokolado, riešutų skonio natomis. Mažiau rūgšti, palyginti su Afrikos kavos pupelėmis.

14 degustacija: Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“ 

  • Kilmės šalis: Brazilija, Minas Gerais, Cerrado Mineiro regionas
  • Sudėtis: Catuai, Caturra, Mundo Novo pupelės
  • SCA balai: 83,5
  • Augimo aukštis: 1100 m.
  • Apdorojimas: natūralusis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: juodasis šokoladas, karamelė, bertoletijų (braziliški) riešutai
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

Nuo pat pirmos akimirkos klasikinės kavos mylėtojai pamėgs šią kavą. Skonio receptorius apsupa juodojo šokolado kartumas, vos juntama rūgštelė ir švelnus braziliškų riešutų saldumas. Riešutų skonis dar labiau išryškėja ruošiant kavą filtriniu būdu.

15 degustacija: Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Colombia La Marianela“ 

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Colombia La Marianela“ 

  • Kilmės šalis: Kolumbija, Cauca regionas
  • Sudėtis: Caturra, Catimor
  • SCA balai: 84
  • Augimo aukštis: 1650 – 1800 m.
  • Apdorojimas: natūralusis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: raudonieji vaisiai, romas, kakava, tropiniai vaisiai
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

„Kava, kuri vos tik atidarius pakelį iškart išsiskiria maloniu romo aromatu. Ilgam įsimenantis vaisiškas saldumas ir lengvumas.“

Jau atidarius pakelį pasitinka sodrus romo aromatas, sumalus pupeles išryškėja ir stiprios juodojo šokolado natos. Sodrus ne tik aromatas, bet ir skonis. Gėrimas primena nesaldintas, šviežiai išspaustas raudonųjų vaisių sultis, tačiau burnoje galiausiai lieka malonus tropinių vaisių saldumas. Mums jis priminė pasifloros vaisių!

Brangiausios pasaulyje kavos 

16 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Jamaica Blue Mountain“

Rūšinės kavos pupelės „Jamaica Blue Mountain“ 

  • Kilmės šalis: Jamaika, Clydesdale, Blue Mountains regionas
  • Sudėtis: Blue Mountain pupelės
  • SCA balai: 84
  • Augimo aukštis: 1700 m.
  • Apdorojimas: drėgnasis
  • Skrudinimas: vidutinis / 3
  • Skonio natos: tamarindai, apelsinai, pieniškas šokoladas
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

„Neįmanoma atsispirti subtiliam skonių balansui. O svarbiausia – nekilo jokių abejonių, kodėl būtent ši kava tituluojama viena geriausių kavų pasaulyje!“

Iš šių limited edition pupelių paruoštos kavos nesumaišysi su jokia kita. Nosį kutena saldus apelsinų, pieniško šokolado aromatas, o gomurį – tirštas, saldus pieniško šokolado skonis. Jei užsimerktumėte ir nežinotumėte, ką geriate, galėtumėte net įtarti, kad tai – saldinta kava su šlakeliu pieno. Nors, žinoma, nei papildomai įdėto cukraus, nei pieno „Blue Mountain“ kavoje nėra.

Beje, ant kavos pakuotės rašoma, kad gėrime turėtų atsispindėti ir tamarindų skonio natos. Jei nesate ragavę šio vaisiaus, pabandykite užuosti pikantišką deginto cukraus aromatą!

Šią Jamaikos Blue Mountain kavą tiekia „Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee“ kompanija, priklausanti Sharp šeimai. Jau keturios Sharp šeimos giminės kartos augina kavą seniausiame Jamaikos Mėlynųjų kalnų Clydesdale kavos regione, esančiame pačioje šių kalnų širdyje. Jie rūpinasi ne tik tuo, kad kava būtų nuostabaus skonio ir kokybės, bet ir suteikia paramą tiems, kurie padeda šią kavą auginti.

Jamaikos kavos kokybė yra kruopščiai prižiūrima valstybiniu lygmeniu. 1953 m. įkurta Kavos pramonės tarnyba (CIB) atidžiai tikrina kavą ir suteikdama CIB antspaudą garantuoja, kad kava, iš tiesų, yra 100% Jamaikos Blue Mountain. Kavos pasiūla yra labai maža, todėl ši kava priklauso LIMITED EDITION linijai.

17 degustacija: Rūšinės kavos pupelės „Indonesia Kopi Luwak“

Kavos pupelės „Indonesia Kopi Luwak“ 

  • Kilmės šalis: Indonezija, Centrinė Java
  • Sudėtis: Typica pupelės
  • Augimo aukštis: 1500 m.
  • Apdorojimas: Luwak
  • Skrudinimas: vidutinis tamsus / 4
  • Skonio natos: karamelė, lazdyno riešutai, šokoladas
  • Pakuotė: 250 g, patogus užsegimas

Šios kavos fenomenas yra toks – net jeigu žmonės tiksliai nežino jos pavadinimo, bet dauguma žino, kad yra kava, vadinama brangiausia pasaulyje. Jos vertę sukuria unikalus pupelių apdorojimo būdas.

Indonezijoje gyvena palminiai musangai, kuriems labai patinka valgyti saldžias kavamedžio uogas. Gyvūnėliai atsirenka tik labiausiai sunokusias uogos. Uogos minkštoji dalis suvirškinama, tuo metu kauliukas pašalinamas per virškinamąjį traktą. Nors kauliukas ir nesuvirškinamas, tačiau gyvūnų skrandyje esantys fermentai juos paveikia.

Rezultatas – kava praranda agresyvų kartumą, kurio galėtum tikėtis iš indonezietiškos kavos. Be to, galutiniam būsimos kavos skoniui turi įtakos ir kitas maistas, kurį tuo metu gyvūnas būna suvalgęs. Dėl šios priežasties kiekvienas kavos „Kopi Luwak“ puodelis yra unikalus.

Na, o uoslės receptorius, geriant šią kavą, glosto intensyvus šokolado su riešutais kvapas. Skonyje, kavai pamažu vėstant, skleidžiasi švelni citrusų rūgštelė ir saldi kepinta karamelė, o jausmas dėl kavos tirštumo – lyg ragautumėte karštą šokoladą. Kavos pasiūla yra labai maža, todėl ši kava priklauso LIMITED EDITION linijai.

Detektyvo kulminacija

Kaip išsirinkti geriausias kavos pupeles? Pats paprasčiausias ir geriausias būdas – ragauti. Kuo daugiau įvairių kavos rūšių paragausite, tuo labiau būsite tikri, kokios pasaulyje esančios kavos pupelės jums yra geriausios. Tačiau daug svarbiau – pupelių nesugadinti! Net jei įsigysite labai aukštos kokybės pupeles, bet jas laikysite ilgiau nei rekomenduoja skrudintojas ir jos jau bus sumaltos (o ne pupelėmis) – kavos pupelių kokybė išgaruos tiesiogine prasme. Svarbu perskaityti, ką rašo skrudintojai. Pavyzdžiui, jei kavą rekomenduojama ruošti filtriniu būdu, o jūs ruošite kavos aparatu, skonis gali būti visai kitoks.

Tikimės, kad visi tekste aptarti raktažodžiai (rūšinė kava/mišinys, kavos regionai, aukštis, kavos pupelių rūšys ir porūšiai, apdorojimo būdas, skrudinimas, skonio vertinimas, vertinimo balai, kavos ruošimo būdai) taip pat padės patogiau jaustis kavos pasaulyje.

Atsipalaiduokite! Tikrai nereikia būti profesionaliu barista (taip vadinami kavos ruošimo profesionalai), norint namuose pasiruošti geros kavos puodelį. Mūsų patarimas – prisijaukinkite kavos pupeles. Ragaukite jas įvairias ir be papildomų priedų – be pieno ir cukraus.

Ne paslaptis, kad degustuodami kavas sunaudosite lygiai 0 gramų cukraus ir 0 ml pieno! Pajuskite natūralų kavos saldumą. Pajuskite, kaip pasiskirsto skoniai, kokia skirtinga gali būti rūgštelė, koks įdomus skirtingų skonių balansas. Be to, nepamirškite, kad kiekviena kava pasakoja savo istoriją, kuri nukelia mus į šalį, kurioje kavos pupelės užaugo. Išgirskite tą istoriją. Juk kava yra daug daugiau nei tik gėrimas, išbudinantis mus rytais.

Ak, vos nepamiršome vieno labiausiai klaidinančių dalykų – įsitikinimo, kad gera kava gali būti tik daugiau kainuojanti. Taip, kavos kaina susideda iš daugybės veiksnių, stipriausiai ją veikiantis yra kavos retumas. Natūralu, kad kuo retesnė kava, t. y., kuo mažiau jos yra pasaulyje, tuo ji kainuos daugiau. Bet ar tai reiškia, kad rečiausia kava bus ir geriausia? Tikrai ne. Vienintelis ir didžiausias kavos vertintojas yra jūsų skonis. Pasitikėkite juo ir nepamirškite šio lavinti!