Atkreipkite dėmesį į kavos aprašyme / ant kavos pakuotės pateiktą šią informaciją:
1. Kavos regionas. Nors kiekviena rūšinė kava – tai atskira unikali visata, galima įvardinti dažniausiai sutinkamas natas tam tikro regiono/žemyno kavose. Afrikos kavos – galima tikėtis egzotiškų, uogiškų, vaisiškų, gėliškų, netgi arbatiškų ar vyniškų natų. Azijos kavos – dominuoja kartesnės, „sunkesnės“ skoninės natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną. Pietų Amerikos kavos – tai įprastai subalansuoto skonio, natūraliai saldžios kavos, kuriose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei Azijos kava. Centrinės Amerikos kavos – išskirtinio charakterio, ryškaus skonio, dažnai sutinkamos tropinių vaisių ir įvairiausių riešutų natos.
2. Augimo aukštis. Visa rūšinė kava yra auginama aukštikalnėse. Kuo aukščiau kava auginama, tuo lėtesnis jos brendimo laikas ir tuo kompleksiškesnis skonis. Tai reiškia, kad ji įgyja labai turtingą skonio paletę ir dažniausiai taip visų siekiamo ir mėgstamo saldumo.
3. Kavos apdorojimo būdas. Sausuoju (arba natūraliuoju) būdu apdorotos kavos turi tirštesnį kūną, daugiau saldumo. Drėgnuoju būdu apdorotos kavos pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai ji turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Honey būdu apdorota kava turi vidutinį kūną ir dažnai saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Anaerobiniu būdu apdorota kava dažnai yra labai vaisiška ir turi egzotinių skonio natų.
4. SCA taškai. Kuo daugiau taškų turi kava, tuo ji geriau įvertinta kavos ekspertų ir reiškia – tuo įdomesnė ir gurmaniškesnė.
5. Skrudinimas ir rekomenduojamas ruošimo būdas. Itin šviesiai skrudintos kavos skirtos ruošti filtriniais ruošimo metodais ir plikyti puodelyje. Vidutiniškai ir tamsiau paskrudintos mūsų rūšinės kavos tinka visiems ruošimo būdams. Kavos aprašymuose matysite rekomenduojamus ruošimo būdus.
6. Skonio natos. Atkreipkite dėmesį į skonio profilį pagal įvardintas skonines natas.