d.
val.
min.
sek. liko.
Šiuo metu vienas „karščiausių” gėrimų yra šaltai brandinta kava. Skamba paradoksaliai? Tik ne šaltos kavos gerbėjams, kurie mėgaujasi kiekvienu šios gaivinančios kavos gurkšniu ir lengvai ją pasigamina namuose naudojantis Cold brew kavinuku. Ir nors turint kokybišką šalto plikymo kavinuką, šaltos kavos ruošimas nėra didelė paslaptis ir tam nereikia turėti apmokyto baristos įgūdžių, siekiant išgauti geriausius Cold brew kavos skonius gali kilti klausimų – kokią kavą naudoti? Kas tinka labiau – kavos pupelės ar malta kava? Ir vis dėl to, ar vadovautis šaltos kavos receptu, o gal eksperimentuoti?
Verta pradėti nuo to, kad Cold brew kava nėra atšaldytos karštos kavos versija. Cold brew yra šaltai brandinta kava, kuri išsiskiria tiek savo skoniu, tiek unikaliu paruošimo būdu. Ruošiant šią kavą naudojami šalto plikymo (cold brew) kavinukai, tokie kaip Cold brew, skirti paruošti kavą be karšto vandens. Kaip tai įtakoja kavos skonį? Tokiu būdu paruošta šalta kava turi daugiau kofeino, jos skonis yra sodresnis, natūraliai saldesnis ir turintis ženkliai mažiau rūgštumo.
Renkantis kavą Cold brew kavinukui griežtos taisyklės negalioja, nes viskas priklauso nuo jūsų skonio. Jeigu norite labiau tradicinių, itališkos kavos skonių, rinkitės kavos mišinius, sudarytus iš Arabikos ir Robustos kavos pupelių. Jei mėgstate kavas su ryškiai išreikštomis skonio natomis, tuomet jūsų pasirinkime turėtų būti aukščiausios kokybės rūšinės kavos.
Vienintelis dalykas, ko rekomenduojame vengti, tai – itin tamsiai skrudinta ir labai smulkiai malta kava. Kodėl? Atsakymas slypi ruošimo procese. Ruošiant šaltą kavą Cold brew kavinuku, vandens ir kavos kontaktas yra ilgas, tad tokia kava, kuri greitai „atiduoda“ savo skonines savybes, bus pernelyg aitri.
Tad tik atsižvelgus į savo skonį, galite pasigaminti tobulos Cold brew kavos puodelį, o kavą šiam puodeliui rasite pas mus: tiek kavos pupelių, tiek rūšinės kavos, tiek maltos kavos, tiek kavos be kofeino, tiek vietinių skrudintojų asortimente. Išsirinkite, pasimėgaukite ir atsigaivinkite.
Ruošiant šaltai brandintą kavą geriausi jos skoniai užtikrinami pasirinkus šviežias kavos pupeles, kurias reikia sumalti kaskart prieš užpilant kavą šaltu vandeniu. Taip pat reikia žinoti, jog nors Cold brew kava gali būti ruošiama iš įvairių kavos pupelių, ieškant tinkamiausių ir vėl patariame atsižvelgti į savo skonį. Iš šviesiai skrudintų pupelių išgaunamas šiek tiek rūgštesnis ir vaisiškesnis šaltos kavos puodelis. Vidutinio skrudinimo kavos pupelės leidžia pajusti labiausiai subalansuotus skonius ir ypatingai malonų saldumą, dėl kurio ir yra taip mėgstama Cold brew kava. Tamsaus skrudinimo pupelės suteiks drąsius ir intensyvius skonius, tad ne itin stiprios kavos mėgėjams tokia kava gali būti per aštri.
Maloniai saldžiam, mažiau rūgštumo turinčiam Cold brew kavos puodeliui rekomenduojame rinktis vidutinio skrudinimo Caprisette kavos pupeles. Na, o ieškantiems labiau išraiškingų, ryškių šaltos kavos skonių, juos suteiks Parallel ir Black Crow White Pigeon linijų rūšinės kavos.
Cold brew kava dažnai pasirenkama tų kavos gurmanų, kurie ypatingai mėgsta ryškias kavas su savitu charakteriu. Kadangi ši kava gaminama be sąlyčio su karštu vandeniu, tai leidžia atsiskleisti ryškiausioms skonio natoms, kurias geriausiai pajusite ir pasimėgausite naudodami rūšinę kavą.
Norintiems pajusti šiuos ypatingus skonius, siūlome išmėginti Black Crow White Pigeon rūšines kavas, kurios įkūnija visą rūšinės kavos skonių paletę: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Išskirtinai gardžiam šaltai brandintos kavos puodeliui taip pat rekomenduojame iš Afrikos ir Azijos atkeliavusias rūšines kavas. Kavos iš Afrikos sužavės gaivesnių skonių mėgėjus, nes šiose kavose dominuoja egzotiškos, uogiškos, vaisiškos, gėliškos ir netgi arbatiškos natos. Azijos kavos yra šiek tiek kartesnės, „sunkesnės“, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.
Nors skaniausiems Cold brew kavos skoniams išgauti patariama naudoti šviežias kavos pupeles, malta kava nėra netinkamas pasirinkimas. Jei dėl laiko trūkumo ar kitų priežasčių nusprendėte naudoti jau sumaltą kavą, svarbiausia išsirinkti tokią, kuri patenkintų visus jūsų skonio poreikius. Kadangi minėjome, kad ruošiant šaltai brandintą kavą Cold brew kavinuku kavos ir vandens kontaktas yra gan ilgas, reikėtų vengti itin smulkaus malimo kavos, kuri gali išryškinti pernelyg karčias, aitrias natas. Skoniais neteks nusivilti, jei rinksitės vidutinio ar stambesnio malimo kavą. Naudodami stambiau maltą kavą užsitikrinsite, kad jūsų šalta kava bus puikaus skonio be nepageidaujamo kartumo.
Visiems svarstantiems, ar egzistuoja Cold brew kava be kofeino, turime džiugių žinių – jūs galite mėgautis gardžia, šaltai brandinta kava, kurioje nebus kofeino. Kyla klausimas: kaip pagaminti šaltą kavą be kofeino? Lygiai taip pat kaip ir įprastą šaltai brandintą kavą. Viskas, ką reikia padaryti: pasirinkti tinkamo skrudinimo kavos pupeles arba tinkamo rupumo maltą kavą be kofeino ir pasinaudoti funkcionaliu Cold brew kavinuku.
Gardžiausiems šaltai brandintos kavos be kofeino receptams rekomenduojame Caprisette Lullaby Decaf mišinį, kuriame skleidžiasi saldžios anakardžių riešutų natos, subtiliai juntamos kakavos ir medienos natų užuominos. Taip pat rekomendacijas skiriame ir rūšinei Black Crow White Pigeon Colombia Decaf kavai, kuri užburia šokolado, karamelės, gaiviomis obuolinėmis ir citrusinės rūgštelės natomis.
Užkietėję Cold brew kavos gurmanai žino, kad maloniausiai atgaivina ir ypatingus skonius dovanoja tik iš šviežių kavos pupelių pagaminta šaltai brandinta kava. Bet iš kur žinoti, kad kava bus garantuotai šviežia? Rinktis tai, kas paruošta čia ir dabar – vietinių skrudintojų asortimente. Suvieniję jėgas su profesionaliausiais mūsų šalies skrudintojais siūlome mėgautis Lietuvoje paskrudintomis kavomis, kurios puikiai tinka išraiškingai Cold brew kavai gaminti. Nepamirškite tik vieno – ieškant tinkamiausios šviežios kavos atsižvelkite į jos skrudinimo lygį ir skonio natas, nes nuo to priklausys, ar mėgausitės lengvesne, vaisiškesne, ar saldesnio, intensyvesnio skonio šaltai brandinta kava.
Kadangi Cold brew kava yra ir itin gaivinanti bei tonizuojanti, šiltuoju metų sezonu šios kavos mėgėjai ją ruošia labai dažnai. Neretai nutinka taip, kad pasirinkus įprastą 250 g kavos pupelių kiekį kava baigiasi per greitai. Kad netektų nerimauti ir išlaidauti, rekomenduojame rinktis kavos rinkinius, į kuriuos įeina kelios tos pačios rūšies arba skirtingų skonių kavos. Žinoma, įsigyjant didesnį kavos kiekį vienu kartu, norisi būti tikram, kad kava atitiks skonį ir patiks. Todėl renkantis kavos rinkinį Cold brew kavinukui, prisiminkite viską, ką aptarėme anksčiau: tinkamiausią skrudinimo lygį, malimo rupumą, kavos mišinių ir rūšinių kavų skonines savybes.
Beveik paskutinis, bet ne mažiau svarbus klausimas – kokios rūšies kavos pupelės yra geriausias pasirinkimas, norint pasigaminti skaniausią Cold brew kavą: Arabikos ar Robustos? Arabikos kavos pupelėse yra gerokai daugiau cukraus nei Robustos kavoje, todėl jos gerai žinomos dėl savo saldaus, švelnaus skonio. Taip pat Arabikos kava išsiskiria vaisiškumu bei aromatingumu. Tad mėgstantiems lengvesnę, aromatingesnę bei saldesnę Cold brew kavą patariama rinktis Arabikos kavos pupeles.
Priešingai nei Arabikos, Robustos kavos pupelėse vyrauja daugiau stiprios, karčios ir žemiškos natos. Dėl šių specifinių skonių bei sudėtyje esančio didesnio kiekio kofeino, grynos Robustos pasitaiko itin retai. Tačiau vienas populiariausių pasirinkimų Cold brew kavai yra Arabikos ir Robustos kavos mišiniai. Tokie mišiniai gali pasiūlyti tobulą balansą tarp saldumo bei stiprumo ir puikiai tinka eksperimentuoti su skoniais, siekiant pasigaminti gardžiausią, labiausiai subalansuotą šaltai brandintos kavos puodelį.
Galbūt turite papildomų klausimų ar norite sužinoti daugiau apie kitų tipų kavą? Susiekite su mūsų konsultantais, kurie su malonumu pasidalins visomis profesionaliomis žiniomis ir padės išsirinkti jūsų skoniui labiausiai įtinkančią kavą. Taip pat kviečiame į svečius, kur itin maloniai sutinkame visus Kavos Draugus.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.