1+1

Kaip prižiūrėti automatinį kavos aparatą?

Kavos aparatas ir priežiūros priemonės

Kiekvieną dieną skania kava džiuginantis kavos aparatas nusipelno būti tinkamai prižiūrėtas. Tik tuomet jis ruoš tobulo skonio kavą bei veiks ilgus metus. Todėl primename svarbiausius priežiūros akcentus.

Vandens sistemos priežiūra

Viena iš dažniausių kavos aparatų gedimo priežasčių – susikaupusios kalkių nuosėdos kavos aparato sistemoje. Todėl patariame reguliariai atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programą bei naudoti vandens minkštinimo filtrus. Vandens filtrai apsaugo nuo kalkių nuosėdų, todėl rečiau reikia atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programą. Jie taip pat pagerina vandens bei, aišku, kavos skonį, nes vanduo yra viena iš esminių paruoštos kavos sudedamųjų dalių.

Apie kalkių nuosėdų šalinimo programą

Nukalkinimo skystis

– Automatiniuose kavos aparatuose yra integruotos kalkių nuosėdų šalinimo programos ir aparatas “pats jų paprašo”. Kaip aparatas “nustato”, kokiu dažnumu reikia atlikti programą? Iš tiesų, aparatas “nejaučia”, koks vanduo yra naudojamas. Todėl dažnumas yra nustatomas pagal užprogramuotą vandens kietumą. Gamykliškai jis dažniausiai yra nustatytas ant pačio kiečiausio. Todėl nusipirkus kavos aparatą, svarbu nepamiršti išsimatuoti vandens kietumą su vandens kietumo juostele bei jį užprogramuoti. Jeigu to dar nesate padarę, niekada nėra vėlu tai padaryti!

– Prieš atlikdami kalkių nuosėdų šalinimo programą, nepamirškite išimti vandens filtro (jeigu toks yra)!

– Kalkių nuosėdų šalinimo programą primygtinai rekomenduojame atlikti su tam skirtomis specialiomis priemonėmis (tai gali būti skystis arba vandenyje ištirpinamos tabletės). Venkite naudoti actą, citrinos rūgštį ar sodą: paruošę per silpną koncentratą, kalkių nepašalinsite, paruošę pernelyg intensyvų – sugadinsite aparatą.

– Kalkių nuosėdų šalinimą atlikite tik įjungę tam skirtą programą. Sekite vienas po kito sekančius žingsnius, kitaip rizikuojate netinkamai atlikti visą procesą. Be to, tuomet aparatas “nesupras”, kad jūs atlikote programą, ir vėl Jūsų prašys ją pakartoti.

Apie vandens filtrus

– Svarbu ne tik naudoti vandens filtrą (ypatingai esant kietam vandeniui), bet ir reguliariai jį keisti. Daugumos gamintojų vandens filtrai yra skirti 1,5 - 3 mėnesiams – priklausomai nuo vandens kietumo ir kavos aparato naudojimo dažnumo (tiksliau, sunaudojamo vandens kiekio). Nenustebkite, jei kartais aparatas paprašys filtrą pakeisti jau po mėnesio, o kitą kartą – po dviejų.

– Jeigu Jūsų aparatas yra išmanus ir turi integruotas filtro instaliavimo bei keitimo programas, būtinai jomis naudokitės įstatydami ir keisdami vandens filtrą. Kitaip aparatas “nesupras”, kad jūs naudojate filtrą ar kad jį pakeitėte (išskyrus tuos atvejus, kai kavos aparatas yra tiek išmanus, kad iš karto “atpažįsta” įstatytą ar pakeistą filtrą). Jeigu aparate tokių programų nėra, nepamirškite ne rečiau nei kas 2 mėnesius keisti vandens filtro. Patariame visuomet turėti papildomą vandens filtrą, kad galėtumėte jį pakeisti reikiamu metu ir išvengtumėte kalkių nuosėdų kaupimosi.

– Jeigu naudojate vandens filtrus, dauguma aparatų gerokai rečiau “prašys” kalkių nuosėdų šalinimų programos arba iš viso jos “neprašys”. Bet atkreipkite dėmesį: netgi jeigu aparatas “neprašo” atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programos ir jūs nuolat naudojate vandens filtrus, rekomenduojame bent kartą į metus patiems atlikti šią programą.

Kavos ruošimo sistemos priežiūra

Valymo tabletės

Kad mėgautumėtės visuomet aromatinga, šviežia, tyro skonio kava ir kad aparatas neužsikimštų nuo kavos likučių bei kavos riebalų, svarbu tinkamai valyti kavos ruošimo sistemą ir jos pagrindinę dalį – kavos ruošimo mechanizmą.

Apie automatinę valymo programą:

– Daugumoje automatinių kavos aparatų yra integruota valymo programa, skirta kavos ruošimo sistemos išvalymui (“nuriebalinimui”). Aparatas “pats jos paprašo” – tereikia ją atlikti.

– Valymo programos metu yra naudojamos tam skirtos kavos riebalų šalinimo tabletės (dažnai jos vadinamos tiesiog “valymo tabletėmis”, nesupainiokite jų su kalkių nuosėdų šalinimo tabletėmis!). Priklausomai nuo kavos aparato modelio, programos metu jos yra įdedamos į maltos kavos talpą arba tiesiai į kavos virimo mechanizmą.

– Nepamirškite sekti valymo programos žingsnių ir dėkite valymo tabletę tik tuomet, kai aparatas to paprašo (ne prieš programą, bet programos eigoje).

Apie kavos virimo mechanizmo valymą:

– Svarbu prisiminti patiems apie būtinybę išvalyti kavos virimo mechanizmą – joks aparatas automatiškai to “neprašo”! Šį mechanizmą reikia valyti visuose aparatuose, išskyrus JURA aparatus.

– Kavos virimo mechanizmą rekomenduojame valyti kartą į mėnesį: pirma, nepamirškite išjungti kavos aparato, tuomet ištraukite viduje esantį kavos virimo mechanizmą, išplaukite po kambario temperatūros tekančia vandens srove ir nusausinkite.

– Prieš įdedant atgal į kavos aparatą, rekomenduojame sutepti kavos virimo mechanizmo judančias dalis specialiai tam skirtu tepalu.

Pieno sistemos priežiūra

Pieno sistemos valiklis

Kad pieno puta būtų tobulos konsistencijos ir skonio, svarbu tinkamai pasirūpinti pieno sistema ir kiekvieną dieną skirti keletą minučių jos priežiūrai.

– Dažniausiai automatiniai kavos aparatai turi integruotas automatines pieno sistemos skalavimo ir valymo programas. Valymo programos metu valymas atliekamas naudojant specialiai tam skirtus antibakterinius skysčius, kurie panaikina bakterijas ir nuriebalina pieno sistemą.

– Nepaisant integruotų automatinių programų, primygtinai rekomenduojame kiekvieną dieną išsiardyti pieno sistemą ir kruopščiai praplauti. Sunkiai pasiekiamas dalis (pvz., pieno šlangelių vidų) rekomenduojame plauti su tam skirtais šepetėliais.

– Jeigu automatinio aparato pieno sistema yra sudaryta tik iš garų antgalio, nepamirškite, kad jis irgi nusiima ir jį taip pat reikia išplauti!

– Patarimas: jeigu pastebėjote, kad pienas nesusiplaka taip gražiai kaip anksčiau, pirmas žingsnis – išsiardykite ir kruopščiai rankiniu būdu praplaukite pieno sistemą (galite kelias minutes pamirkyti išardytas dalis vandenyje su antibakteriniu skysčiu), antras žingsnis – patikrinkite, ar neatėjo laikas atlikti kalkių nuosėdų šalinimo programos (užsikimšus vandens sistemai, garų padavimas sumažėja ir pienas nebesuplakamas tinkamai).

Kavos Draugai visada pasiruošę patarti

Jeigu abejojate, kaip tinkamai prižiūrėti savo kavos aparatą, ir nežinote, kokias priemones naudoti, mūsų konsultantai visuomet maloniai patars ir viską detaliai paaiškins.

O jeigu kurį laiką buvote apleidę savo kavos aparatą ir nežinote, nuo ko pradėti, mielai priimsime Jūsų kavos aparatą ir atliksime visas reikalingas priežiūros programas Kavos Draugo servise.

Linkime, kad Jūsų kavos aparatai veiktų ilgai ir džiugintų skania kava ilgus metus.