1+1

French Press – kavos ruošimo gidas

French Press kavinukas ir puodeliai

French Press kavinukas – bene paprasčiausias kavos ruošimo įrankis, turintis begalę pavadinimų: press pot, coffee press, cafetière ar cafetière à piston. Visgi dažniausiai išgirsite jį vadinant prancūzišku kavinuku arba tiesiog French Press. Nors ir vadinamas prancūzišku, šis kavai gaminti skirtas įrankis populiarus visame pasaulyje. Jis suteikia galimybę greitai ir paprastai paruošti skanią kavą, leidžia plačiai eksperimentuoti atskleidžiant gėrimo aromatines ir skonines savybes, yra pigus (todėl visiems prieinamas) bei lengvai prižiūrimas. 

Be to, French Press kavinukas pelnytai gali būti pavadintas ir universaliausiu kavos ruošimo įrankiu. Juo paruošite ne tik aromatingą karštą kavą, bet ir šaltai brandintą kavos gėrimą (cold brew), arbatą ir netgi suplaksite pieno putą. Kviečiame susipažinti arba atrasti iš naujo legendinį prancūzišką kavinuką. Pažadame skanių receptų ir patarimų, kaip paruošti skanią kavą!

Kodėl kavinukas vadinamas prancūzišku? 

French Press patentas

Kavinuko istorija bei evoliucija yra ilga ir painoka. Tokio kavinuko, kurį mes šiandien atpažįstame kaip French Press, autorystė priklauso italų dizaineriui Attilio Calimani, 1929–aisiais užpatentavusiam šį prietaisą. Pasakysite – kur kava, ten būtinai italai? Ir moka kavinukai jiems priklauso, ir pusiau automatiniai kavos aparatai

Visgi šį kartą laurai atitenka ne italams! Neoficiali kavos istorija byloja, kad patį kavinuko principą netikėtai sukūrė vienas kavą mėgstantis prancūzas. Į karštą vandenį  įdėta ir medžiaga žemyn nuspausta kava pasirodė gerokai skanesnė nei tuo metu tiesiog virdulyje verdamas juodasis gėrimas. O vėliau buvo atrastas ir 1852 metų dviejų prancūzų – Henri-Otto Mayer ir Jacques-Victor Delfroge – patentas, kuriame užfiksuotas pirmasis prancūziškojo kavinuko prototipas. 

Ir nors XX a. II pusėje kavinukas ne kartą buvo tobulinamas – šveicarų (Faliero Bondanini žymioj Chambord versija, gaminama Prancūzijos klarnetų gamykloje Martin S.A), danų (virtuvės įrankių kompanija Bodum išgarsino kavinuką visame pasaulyje) bei kitų, reikia pripažinti, kad pirmieji buvo prancūzai. Taigi, atsakymas į klausimą, kodėl kavinukas vadinamas prancūzišku, yra paprastas – jis buvo išrastas Prancūzijoje. Vive la France! 

Kodėl French Press yra toks populiarus? 

Įvairūs French Press kavinukai

Prancūzišką kavinuką galime atrasti daugelio namuose. Panagrinėkime, kas lėmė jo populiarumą:

Natūralus kavos skonis. French Press kavinuku pagaminta kava yra ryškaus skonio, aliejinga, tiršta, tvirto kūno. Tai idealus įrankis norint atskleisti natūralų kavos skonį – šiuo būdu pagamintame gėrime visos kavos aromatinės ir skoninės savybės yra kaip ant delno. Dėl šios priežasties kavinuką naudoja ne tik kavos mėgėjai ar gurmanai, bet ir garsiausi pasaulyje šio gėrimo ekspertai degustacijų metu. 

Skonio eksperimentai. Čia viskas jūsų rankose! Nuo pasirinktų kavos pupelių, vandens kokybės, maltos kavos rupumo, kavos ir vandens santykio, vandens užpylimo technikos, kavos ir vandens kontakto trukmės, stūmoklio nuspaudimo būdo priklauso pagamintos kavos skonis. Kiekvieną iš šių elementų galite koreguoti – galimybės ekperimentuoti tiesiog neribotos! 

Paprasta naudoti. Vargu, ar surasime paprastesnį kavos ruošimo įrankį nei prancūziškas kavinukas. Jokių sudėtingų konstrukcijų – cilindro formos indas ir prie strypo pritvirtintas nuspaudžiamas sietelis su dangteliu. Suberiame kavą, įpilame vandens, palaukiame kelias minutes ir nuspaudžiame. Ar gali būti paprasčiau?  

Pigu. French Press kavinukas – vienas iš prieinamiausių kavos ruošimų įrankių. Šių kavinukų kainos prasideda vos nuo keliolikos eurų. 

Lengva valyti. Prancūziškas kavinukas neturi daug detalių, tad jį lengva išplauti ir išvalyti. Tereikia praskalauti patį indą ir išvalyti sietelį. 

Kompaktiškumas. Jeigu perkant automatinį ar pusiau automatinį kavos aparatą reikia pasukti galvą, kur juos pastatyti, tai prancūzišką kavinuką galite laikyti tiesiog spintelėje. Be to, jį patogu pasiimti ir į kelionę su savimi. Tiesa, atkreipkite dėmesį, kad kavinukai gali būti skirtingų dydžių: nuo kelių šimtų mililitrų iki 1 l. 

Universalumas. French Press kavinukas yra bene universaliausias kavos ruošimo įrankis – su juo paruošite ne tik karštą kavą, bet ir šaltai brandintą kavos gėrimą, užplikysite arbatžoles ir netgi suplaksite pieno putą. Apie tai detaliau pasakojame toliau! 

Kavos ruošimo gidas: kaip paruošti skanią kavą? 

Visi French Press kavos ruošimui reikalingi įrankiai

Prancūzišku kavinuku ruošti kavą yra itin paprasta, vis dėlto naudinga žinoti keletą niuansų, kurie padės pasigaminti dar aromatingesnį ir skanesnį gėrimą. 

Pasiruošimas: ko mums reikia?  

Šviežiai skrudintos kokybiškos kavos pupelės. Jau minėjome, kad ruošiant kavą šiuo būdu ryškiai atsiskleidžia visos kavos savybės. Jeigu kava prasta – prastą skonį jausite dar labiau, jeigu kava gera – jos savybės atsiskleis taip pat ryškiau. Geriausias pasirinkimas – šviežiai skrudinta aukščiausios kokybės rūšinė kava. Būtent ji pasižymi ypatinga skonio gelme ir kompleksiškumu, todėl idealiai tinka šiam ruošimo būdui.

Elektroninės svarstyklės. Visi kavos ruošimo įrankiai ypatingi tuo, kad jais ruošiant kavą itin svarbi tiksli kavos ir vandens proporcija bei plikymo laikas. Elektroninės svarstyklės padeda tiksliai pasverti kavą ir sekti laiką. Be to, priklausomai nuo gauto rezultato, žinosite, kuriuos parametrus ir į kurią pusę reikia koreguoti. 

Kavamalė. Mes manome, kad tik iš šviežiai sumaltos kavos įmanoma paruošti maksimaliai aromatingą ir skanų gėrimą. Tad kavamalė yra vienas svarbiausių žaidėjų kavos ruošimo procese. Kaip išsirinkti tinkamą kavamalę, skaitykite čia. Rekomenduojamas malimo rupumas: nuo vidutinio iki stambesnio (priklausomai nuo pasirinktos technikos). 

Virdulys ir vanduo. Svarbiausia taisyklė – vanduo turi būti skanus. Rinkitės tik šviežią, filtruotą ir minkštą vandenį. Galite eksperimentuoti su šaltinio vandeniu. Dėl vandens temperatūros – tiesiog užvirinkite jį iki 100 laipsnių. Kol nuimsite virdulį ir pradėsite pilti vandenį, šis keliais laipsniais natūraliai atvės – tai ir  bus ideali temperatūra. Dėl virdulio: nors galima naudoti ir įprastą virdulį, patariame atkreipti dėmesį į specialius virdulius, skirtus naudoti kavos plikymui. Jie turi siaurą išpylimo snapelį, todėl jais patogiau tolygiai užpilti vandenį.   

French Press kavinukas. Tai gali būti bet kokio gamintojo, iš bet kokios medžiagos pagamintas, jums patogaus tūrio kavinukas. 

Puodeliai. Iš gražių ir patogių puodelių kavą gerti skaniau. Tad pasiruoškite iš anksto savo mėgstamiausius puodelius. Rekomenduojamas dydis – juodai kavai skirti puodeliai

Klasikinis kavos ruošimo būdas: 

Šis būdas leidžia greitai ir paprastai paruošti skanią kavą: 

Pasverkite kavos pupeles. Skaniai kavai paruošti itin svarbi teisinga kavos ir vandens proporcija. Kaip tradicinį atskaitos tašką rekomenduojame pasirinkti 70 g kavos 1 l vandens. Jeigu jūsų kavinukas yra mažesnis, pvz. 500 ml, naudokite 35 g kavos pupelių. 

Rupiai sumalkite kavą. Kuo rupesnis malimas – tuo kava bus mažiau karti ir mažiau nuosėdų liks paruoštame gėrime. 

Suberkite kavą į kavinuką ir lėtai užpilkite trečdaliu vandens. 

Palaukite minutę (šiuo metu vyksta vadinamas žydėjimo (angl. blooming) etapas, kai išsiskiria kavoje esančios dujos ir pasklinda kavos aromatas).

Išmaišykite ir lėtai supilkite likusį vandenį. 

Palaukite dar 3 minutes ir vėl išmaišykite. 

Lėtai nuleiskite stūmoklį. Kuo ilgiau kava mirks vandenyje, tuo bus stipresnė ir kartesnė. Jeigu mėgstate gerti stiprią kavą, nuleiskite stūmoklį vėliau. 

Iš karto išpilstykite į puodelius. 

Kavos pasaulio guru James Hoffmann rekomenduoja

Visame pasaulyje žinomas kavos ekspertas Džeimsas Hofmanas (James Hoffman) nuolat eksperimentuoja ir dalijasi naudingais patarimais, kaip paruošti dar skanesnę kavą naudojant įvairius ruošimo įrankius. Jo siūlomas French Press ruošimo būdas yra šiek tiek sudėtingesnis ir užima daugiau laiko nei klasikinis, tačiau suteikia galimybę mėgautis dar švaresne kava – su dar mažiau kavos nuosėdų (įprastai jų visiškai išvengti nepavyksta)! Dalinamės: 

    1. Sumalkite šviežiai skrudintas kavos pupeles vidutiniu rupumu. Rekomenduojama proporcija: 60-70 g kavos – 1 l vandens. Suberkite kavą į prancūzišką kavinuką. 
    2. Užvirkite vandenį ir supilkite visą kiekį vienu kartu. 
    3. Palaukite 4 minutes. 
    4. Su šaukštu išmaišykite viršuje susidariusią kavos plutą. Didžioji kavos nuosėdų dalis nusės į apačią, o keletas liks plaukioti viršuje. Dviem šaukštais nuimkite jas ir išpilkite į kriauklę. 
    5. Palaukite dar 5–8 minutes. Per šį laiką kavos nuosėdos visiškai nuskęs“, o pats kavos skonis su kiekviena minute bus vis geresnis. Be to, vis tiek kava dar per karšta gerti.  
    6. Uždėkite stūmoklį, bet nuleiskite jį tik iki sąlyčio su kavos skysčiu (jokiu būdu nespauskite dar žemiau). Kitaip rizikuosite sujudinti kavos nuosėdas. 
    7. Švelniai pilkite kavą į puodelius. 

Kaip ruošti Cold Brew kavą prancūzišku kavinuku? 

Vienas iš pastarųjų metų kavos mados vėjų – šaltai brandinta kava, kitaip žinoma kaip Cold Brew. Tokiu būdu paruošta kava yra ne tik mažiau rūgšti bei karti, bet turi savyje ypatingo saldumo ir skonio gelmės. Ją ypač skanu gerti karštuoju metu laiku patiekiant su ledukais, tai puikus užpilas ant vanilinių ledų, o baristos ją naudoja įvairiems kokteiliams kaip vieną iš sudedamųjų dalių. Nors šalto brandinimo kavai gaminti sukurti ir šalto plikymo kavinukai, ją galite pagaminti ir naudodami prancūzišką kavinuką.

Cold Brew French Press

Dalinamės ruošimo eiga: 

  1. Pasirinkite kokybiškas ir šviežiai skrudintas kavos pupeles. Šaltai brandintai kavai idealiausiai tinka rūšinės kavos pupelės. Ypač gerus atsiliepimus turi iš Afrikos kilusios kavos, kurios pagamintos būtent šiuo būdu puikiai atsiskleidžia. Rekomenduojama proporcija: 200 g kavos – 1 l vandens. 
  2. Sumalkite kavą prieš pat ruošimą. Rekomenduojamas malimo rupumas – vidutiniškas. 
  3. Suberkite kavą į kavinuką ir užpilkite puse pasiruošto vandens kiekio. Rekomenduojame naudoti šaltą virintą vandenį. 
  4. Išmaišykite ir toliau maišydami pilkite likusį kiekį. Šaltas vanduo ir kava sunkiai jungiasi, todėl turėkite kantrybės ir sulaukite, kol vanduo ir kava taps vientisa mase. 
  5. Uždėkite stūmoklį, bet nenuspauskite. Pastatykite į šaldytuvą ir palikite 12 h. 
  6. Išėmę kavinuką iš šaldytuvo, nuimkite dangtelį, lėtai išmaišykite viršuje susidariusią kavos plutą. Lėtai nuspauskite stūmoklį žemyn. 
  7. Kad skonis toliau nesitransformuotų, perpilkite kavą į atskirą indą. Jeigu norite kavoje mažiau nuosėdų, galite papildomai nufiltruoti kavą per popierinį filtrą
  8. Išpilstykite į puodelius. Patiekite vieną, su ledukais arba užpilkite ant ledų. 
  9. Likusį kavos kiekį galite laikyti šaldytuve dar apie savaitę. 
  10. Skanaus! 

Prancūzišku kavinuku paruošite netgi pieno putą! 

Kavinuką galima naudoti ne tik karštai ar šaltai kavai ruošti. Nors pieno putai plakti yra sukurti specialūs pieno plakikliai, naudodami prancūzišką kavinuką galite suplakti puikią pieno putą. Naudokite tiek karvės, tiek ir augalinį pieną. Rinkdamiesi augalinį, atkreipkite dėmesį į baristoms skirtą pieno liniją, kuri specialiai skirta gerai pieno putai išplakti. Kaip tai padaryti? 

  1. Pakaitinkite pieną iki 60–65 °C. Labai svarbu neviršyti šios temperatūros, nes, ją pasiekus, baltymai pradeda skilti ir pienas keičia savo skonį. Patariame naudoti specialų termometrą
  2. Supilkite pieną į French Press kavinuką. 
  3. Stūmoklį spauskite žemyn ir kelkite aukštyn keliolika kartų, kol pasieksite pageidaujamą pieno tirštumą. 
  4. Supilkite pieną tiesiai į puodelius. Jeigu norite išbandyti piešimo puta meną (latte art’ą), supilkite pieną į tam skirtą ąsotėlį. Išsukite pieną ąsotėlyje, kad neliktų burbuliukų, ir pilkite ant kavos. 

Ne tik kavai, bet ir arbatai

French Press arbata

Nors pirminė prancūziško kavinuko paskirtis – ruošti kavą, daugelio namuose jis atlieka arbatinuko funkciją. Kavinuke esantis stūmoklis puikiai atskiria arbatžoles nuo arbatos skysčio ir leidžia mėgautis skaniu gėrimu. Tad tereikia išsirinkti skanią birią arbatą, suberti pasirinktą kiekį į kavinuką, užpilti gamintojo rekomenduojamos temperatūros vandeniu ir plikyti nurodytą laiką (daugiau apie arbatą skaitykite čia). Po to tereikia nuleisti stūmoklį žemyn ir išpilstyti arbatą į puodelius. Tiesa, kadangi stūmoklis neizoliuoja arbatžolių nuo kontakto su vandeniu, arbatos plikymo procesas vyksta toliau, todėl rekomenduojame visą arbatą išpilstyti vienu kartu arba perpilti ją į kitą indą. 

Pabaigai 

Tikimės, kad mums pavyko jus įkvėpti įsigyti populiariausią ir universaliausią kavos ruošimo įrankį – French Press kavinuką, arba bent jau atrasti jį iš naujo (jeigu tokį jau turite). Linkime skanios kavos ir malonių kavos ruošimo eksperimentų. Skanaus!