Kavos ruošimo gidas: 7 French Press žingsniai iki skanios kavos

Kavos ruošimo gidas: 7 French Press žingsniai iki skanios kavos

Ignas Dombrauskis
Už gerą kavą namie
#French Press #Kava

French Press kavinukas –  klasikinis kavos ruošimo įrankis. Dažniausiai gaminamas iš stiklo ir nerūdijančio plieno, tad yra ne tik funkcionalus, bet ir dailus. French Press turi begalę pavadinimų: press pot, coffee press, cafetiere or cafetiere a piston. Ir visgi dažniausiai išgirsite sakant Prancūziškas kavinukas. Kiek įdomiau tai, kad jis nėra grynakraujis prancūzas – sakoma, kad kavinuko principas išrastas Prancūzijoje, tačiau jo patentas priklauso italų dizaineriui Attilio Calimani.

French  Press kavinukas išties suteikia daug laisvės: galima pasigaminti tiek mažą porciją vienam asmeniui, tiek didesnę 4-6 asmenims, jei netikėtai užgriūva svečiai. Be to, prietaisas yra itin paprastas, tiesiog griebi ir ruoši kavą – nereikia pirkti filtrų ar kitų  papildomų priedų.

Bialetti French Press. Kavos Draugas

Šiame kavinuke paruošta kava yra ryškaus skonio, tirštos konsistencijos ir gana sunki (angl. heavy), tačiau turinti savotiško rafinuotumo. Plieninis filtras nulemia tai, kad gaminimo metu išsiskiria kavos aliejai, atsiskleidžia subtilus skonis, o gėrimas yra itin aromatingas.

Kavos ruošimo procesas, naudojantis French Press, nėra sudėtingas, užtrunka tik kelias minutes, tad tereikia žinoti kelis pagrindinius žingsnius.

Pasiruošimas

Prancūziškai (ar itališkai) elegantiškam puodeliui kavos reikės šių įrankių:

  • French Press kavinuko
  • Kavos pupelių
  • Kavamalės
  • Virdulio, kuriame užvirinsite vandenį

Bialetti French Press. Kavos Draugas

1 žingsnis

Virdulyje užkaičiame vandenį ir palaukiame, kol užvirs.

Arbatinukas. Kavos Draugas

2 žingsnis

Užpildome maždaug ketvirtadalį kavinuko karštu vandeniu. Uždedame dangtelį ir stūmoklį nustumiame iki pat dugno. Pateliuskuojame apie 10 sekundžių ir išpilame. Taip kavinuko vidus bus sušildytas ir ilgiau išlaikys temperatūrą.

Beje, galima tą patį padaryti ir su puodeliu, iš kurio mėgausitės kava 🙂

Bialetti French Press. Kavos Draugas

3 žingsnis

Sumalame kavos pupeles kiek stambiau, nei vidutiniškai. Žinoma, galima naudoti ir maltą kavą.

Kavamalė. Kavos Draugas

4 žingsnis

Suberiame maltą kavą į kavinuką ir švelniai papurtome pirmyn-atgal, kad tirščiai gulėtų kavinuke lygiai.

Bialetti French Press. Kavos Draugas

5 žingsnis

Užplikome kavą vandeniu. Kol kas tik tiek, kad būtų apsemti kavos tirščiai. Šiuo metu kava iškyla ir sužydi (angl. bloom)  susiformuoja kažkas panašaus į kavos plutelę.

Kava. Kavos Draugas

Palaukiame 10 sekundžių. Per šį laiką kava ne tik užsipliko, tačiau ir atsiskleidžia visos geriausios kavos savybės.

6 žingsnis

Supilame likusį vandenį. Kiekis priklauso nuo to, kiek porcijų kavos norite pasigaminti. Uždėkite viršutinę dalį (dangtelį) ir luktelkite apie 3 minutes.

Bialetti French Press. Kavos Draugas

7 žingsnis

Nuspaudžiame filtrą su tirščiais žemyn, kol visi tirščiai dailiai supresuojami kavinuko dugne.

Bialetti French Press. Kavos Draugas

Kava paruošta!

Bialetti French Press. Kavos Draugas

French Press kavinukas yra vienas lengviausių ir pigiausių būdų pasigaminti išties geros kavos. Dėl nesudėtingos konstrukcijos jis yra labai paprastas tiek naudoti, tiek ir valyti. Žinoma, tobulo kavos skonio link visuomet veda bandymų procesas 🙂

preloader