Išsirink sau tinkamiausią kavą
Pagal regioną
Pagal kavos rūšį
Pagal skrudinimą
Kavos gamintojai
Tinklaraštis
-
Už gerą kavą namie
Kaip laikyti kavos pupeles namuose
Dalinamės keliais paprastais patarimais, kaip kuo ilgiau išlaikyti kavos pupelių šviežumą.
-
Už gerą kavą namie
Kavos pasaulio skoniai: kokią rūšį išsirinkti?
Kava nėra tiesiog paprastas karštas gėrimas puodelyje, kurį pačiumpame pakeliui į darbą rytais. Šiandien tai atskiras kultūrinis reiškinys ir prisiekę šio gėrimo mėgėjai žino, koks svarbus kokybiškos kavos skonis. Jei bent kiek daugiau teko domėtis kavos subtilybėmis, tikriausiai žinai, jog aromatas, stiprumas, skonis ir poskonis priklauso ne tik nuo...
-
Už gerą kavą namie
Kaip atskirti gerą kavą nuo prastos?
Dažnai galvojame, kad viena kavos rūšis lentynoje yra geresnė, o kita prastesnė. Visgi, ar kada susimąstei, kokiais argumentais pagrįstas mūsų požiūris į jas? Kaina? Skonis? Pakuotės išvaizda? O gal viskas tiesiog gudrių marketingo specialistų suformuotas įvaizdis, kuris nebūtinai sutampa su tikrąja kokybe, esančia pakelio viduje? Prisėsk ir...
Kas yra Cold brew kava?
Cold brew – šaltai brandinta kava. Ruošiama maltą kavą užpylus šaltu vandeniu ir palikus brandintis keliolikai valandų. Galima ją paruošti pačiam nenaudojant jokių prietaisių: stambiau sumaltą kokybišką kavą užpilame šaltu vandeniu (santykiu 1:5, o jeigu norime paruošti skiedžiamą koncentratą – santykiu 1:2). Paliekame keliolikai valandų brandintis vėsioje vietoje. Po to nukošiame tirščius ir galime mėgautis net keletą savaičių. Jeigu nenorime "žaisti su tirščiais", galime įsigyti specialų Cold Brew kavos gaminimo įrankį.
Cold brew kava itin populiari šiltuoju metų sezonu, nes yra itin gaivi, tonizuojanti (turinti daug kofeino) bei saldi. Itin skanu gerti tiesiog taip, pagardinus ledukais. Cold brew koncentratas naudojamas ir desertams gardinti.
Kofeinas: kokia kava jo turi daugiausiai?
Daugiausia kofeino yra robustos kavos pupelėse – dvigubai daugiau nei arabikos pupelėse. Todėl mišinys, į kurį įeina robusta, arba 100% robustos kava, arba tirpi kava (kuri daugiausiai yra gaminama iš robustos) turės daugiau kofeino nei 100% arabikos kava.
Kofeino kiekis priklauso ir nuo kavos paruošimo būdo. Kofeinas yra tirpus vandenyje, todėl kuo ilgesnis bus kavos ir vandens santykis, tuo kavoje kofeino bus daugiau. Taigi lyginant mažą espresso puodelį ir puodelį kavos, kuriame vanduo buvo tiesiog užpiltas ant sumaltos kavos, patarasis turės daugiau kofeino. Nors skonio prasme gali pasirodyti ir atvirkščiai.
Kokios kavos pupelės labiausiai tinka automatiniams kavos aparatams?
Automatiniams kavos aparatams tinkamos naudoti visos kavos pupelės, išskyrus aromatizuotas, nes jos gadina ("apvelia") patį malūną. O toliau viskas tiesiog priklauso nuo individualaus skonio. Tiesiog reikia atkreipti dėmesį, kad šviesiau skrudintos pupelės, kurios yra labiau skirtos filtriniams kavos paruošimo būdams, gali būti gerokai rūšgtesnės ruošiant per automatinį espresso kavos aparatą. Kad skonis maloniau atsiskleistų visgi būtų geriau rinktis vidutinio arba tamsesnio skrudinimo kavos pupeles. Kai kurie kavos gamintojai netgi nurodo ant pakelio, kad kava yra paskrudinta būtent espresso kavos aparatams arba automatiniams kavos aparatams.
Kokios yra pagrindinės kavos rūšys?
Kavos rūšių suskaičiuojama itin daug, bet labiausiai paplitusios ir populiariausios yra trys: Arabika, Robusta ir Liberika.
Arabika:
Arabikos kavamedžiai yra gerokai lepesni nei Robustos ar Liberikos. Jie itin jautrūs šalčiui, temperatūros skirtumams, jiems reikia šešėlio ir jie turi būti auginami pakankamai aukštose vietovėse. Tačiau jų subrandinamų kavos pupelių skonio paletė yra pati turtingiausia. Arabikos porūšių yra itin daug ir jie visi turi savo ypatingas skonines charakteristikas. Dominuoja saldžiarūgštės vaisiškos, uoginės skoninės natos.
Robusta:
Robustos kavamedžiai nėra tokie lepūs kaip Arabikos. Jie daug atsparesni klimato sąlygoms ir kenkėjams. Todėl juos gerokai pigiau ir lengviau užauginti. Pupelių skonių paletė yra siauresnė. Robusta turi du kartus daugiau kofeino nei arabika. Dažniausiai naudojama kavos mišiniuose bei rečiau geriama viena. Mišiniams suteikia tirštumo, kofeino bei kartumo. Dominuoja karčios, intensyvios skoninės natos.
Liberika:
Liberika yra mažiausiai populiari iš šių trijų rūšių, nes neturi tokių skoninių charakteristikų kaip Arabika ar Robusta. Naudojama tirpiai kavai gaminti.
Kaip atskirti arabiką, robustą ir liberiką?
Arabikos, robustos ir liberikos pupeles galima atskirti ir vizualiai. Arabikos pupelės yra pailgos formos ir per vidurį esanti juostelė yra bangelės formos. Robustos pupelės yra apvalios formos, mažesnės, per vidurį esanti juostelė yra tiesi. Liberikos pupelės yra gerokai didesnės nei Arabikos ar Robustos.