1+1

Hario V60. Kavos ruošimo gidas

#Hario V60 #Kava

Hario V60 – mažas, elegantiškas ir universalus kavos ruošimo įrankis.

Japonijos įmonė Hario yra žinoma dėl to, kad neseka mados tendencijų, o pati jas kuria. Hario produkcija yra šimtus kartų apdovanota dėl savo unikalaus dizaino, o filtras V60 yra vienas daugiausiai dėmesio sulaukiančių jų gaminių. Pirmiausia pasirodė keraminis ir stiklinis, o dabar galima rasti ir plastikinių, ir metalinių (varinių) V60. Paprastas, tačiau išmanus filtro dizainas leidžia pagaminti puikaus skonio kavą net ir neturint daug patirties ar įgūdžių.

Hario V60. Kavos Draugas

Yra keletas dalykų, kurie paverčia Hario V60 puikiu kavos ruošimo pagalbininku:

  • Kūgio forma (60 laipsnių kampas) ir spiralinis reljefas užtikrina vandens srauto nukreipimą į filtro centrą.
  • Pro ganėtinai siaurą filtro angą pratekėjusi kava išskiria vertinguosius aliejus ir tampa tirštesnė
  • V60 filtrai yra kur kas plonesni nei tie, kurie yra skirti kitiems kavos ruošimo įrankiams – taip sukuriamas balansas greitam paruošimo procesui. Toks mikro-filtravimas nulemia grynesnį ir švaresnį kavos skonį.

Šis paruošimo būdas yra greitas, smagus ir nesudėtingas. Naudojant Hario V60, visas kavos gaminimo procesas užtruks ne ilgiau, nei 3 minutes. Vienas geriausių dalykų – kava yra filtruojama tiesiai į puodelį (ar kitą indą, iš kurio mėgausitės kava). Tai reiškia, kad kava bus šviežia, karšta ir geresnio skonio, nei ta, kuri paliekama tam tikrą laiką stovėti kokiame nors inde.

Nors kavos ruošimas su Hario yra paprastas, tačiau tik praktikuojantis galima pasiekti kažką, kas visai arti tobulumo. Užteks žvilgtelti ir prisiminti keletą esminių detalių.

Pasiruošimas

Hario V60. Kavos Draugas

Nesudėtingam procesui prireiks šių dalykų:

  • Keraminio filtro Hario V60 (arba plastikinio / varinio / stiklinio – kokį tik turite
  • Popierinių filtrų (mes naudojame Hario Misarashi V60 01 popierinius filtrus)
  • Kavos pupelių arba maltos kavos
  • Kavamalės
  • Virdulio
  • Stiklinės, puodelio ar kito indo, iš kurio mėgausitės kava

1 žingsnis

Užkaičiame vandenį.

Hario V60. Kavos Draugas

2 žingsnis

Sumalame kavos pupeles bet kuriuo patogiausiu būdu. Patartina rinktis vidutinį rupumą – jei pupelės bus sumaltos per smullkiai, vanduo sunkiai persisunks per filtrą. Praleiskite šį žingsnį, jei naudojate maltą kavą.

Hario V60. Kavos Draugas

3 žingsnis

Hario V60 pastatome ant kavos puodelio, stiklinės ar kito indo, iš kurio mėgausitės kava. Tuomet išskleidžiame popierinį filtrą ir įstatome į Hario vidų.

Hario V60. Kavos Draugas

4 žingsnis

Apliejame popierinį filtrą šlakeliu karšto vandens. Taip kavoje nesijaus nemalonus popieriaus skonis, indas, iš kurio gersite kavą, bus pašildytas, o filtras laikysis stabiliai, idealiai prisitaikydamas prie kavinuko formos.

Hario V60. Kavos Draugas

Tolesniam naudojimui šis vanduo nereikalingas, tad jį išpilame.

5 žingsnis

Suberiame kavą į filtrą (mes naudojome tris kupinus šaukštelius stiklinei kavos paruošti).

Hario V60. Kavos Draugas

6 žingsnis

Užliejame kavos tirčius šlakeliu karšto vandens. Kol kas tik tiek, kad būtų sudrėkinta visa filtre esanti kava. Palaukiame apie 15 sekundžių. Kava tuomet sužydi –  šiek tiek iškyla ir pradeda lengvai burbuliuoti. Šio proceso metu atsiskleidžia geriausios kavos savybės.

Hario V60. Kavos Draugas

7 žingsnis

Supilame likusį vandenį į filtrą. Sakoma, kad auksinė taisyklė yra lieti vandenį lėtai, neskubant. Taip pat svarbu nepalikti sausos kavos gumulėlių, todėl pilame mažais sukamaisiais judesiais, tarsi piešdami mažus apskritimus ar spirales. Tokiu būdu vanduo pasieks visą kavą.

Hario V60. Kavos Draugas

8 žingsnis

Palaukiame, kol visa kava prasisunks pro filtrą. Štai ir viskas, jau galima ragauti kavą!

Hario V60. Kavos Draugas

Hario V60 dėl savo paprastumo tikrai gali tapti įrankiu, kuriuo ruošite savo kavą kiekvieną rytą. Ypač jei įprastai gaminate tik vieną puodelį kavos – sau. Hario yra mėgstamas, nes jis nebrangus, paruošia kavą greitai ir gerai. Tai įrankis, puikiai tinkantis mėgstantiems kontroliuoti visą kavos ruošimo procesą ir rezultatą: nuo konsistencijos, tekstūros iki stiprumo.

Šis filtras nereikalauja ypatingo pasiruošimo ar specialių įgūdžių, tad jei tik pradedate namų baristos karjerą ir norite išmėginti vis daugiau įvairių kavos paruošimo būdų, Hario V60 gali tapti puikia starto linija.