1+1

Kavos ruošimo gidas: Moka kavinukas

Moka kavinukas ir puodeliai

Pavadinę moka kavinuką populiariausiu kavos ruošimo įrankiu, nesuklysime. Šį akimirksniu atpažįstamą Italijos kavos kultūros simbolį sutiksime ne tik 9 iš 10 italų virtuvių, bet ir dažno kavos mėgėjo namuose visame pasaulyje. Ikoniškas dizainas, kompaktiškumas, kavos ruošimo paprastumas, prieinama kaina ir intensyvaus skonio namuose ruošiama kava – šios itališko kavinuko savybės pavergė kavos mėgėjų širdis. 

Įprastai su stipria ir itin karšta kava siejami moka kavinukai šiandien išgyvena tikrą renesansą. Nuolat eksperimentuojantys kavos gurmanai siūlo daugybę būdų, kaip dar labiau pagerinti ruošiamos kavos skonį ir netgi paruošti populiarius kavos gėrimus. 

Nesvarbu, ar dar tik svarstote apie tokio kavinuko įsigijimą, ar ką tik jį įsigijote, o gal jau naudojate ne vienerius metus – kviečiame visus išsamiau susipažinti su šiuo jau bene šimtmetį žinomu kavos įrankiu ir sužinoti, kaip juo paruošti skanią kavą. 

Kas lėmė moka kavinuko populiarumą? 

Bialetti moka patentas

Moka kavinukas savo laiku sukėlė tikrą kavos ruošimo namuose revoliuciją. Už šį kavos ruošimo įrankį esame dėkingi inžinieriui iš Milano Alfonso Bialetti bei su juo kartu dirbusiam išradėjui Luigi De Ponti, šį inovatyvų prietaisą pristačiusiems 1933-iaisiais.  To meto Italijoje norintieji pasimėgauti stipria ir skania kava turėjo vienintelį pasirinkimą – apsilankyti espresso kavos aparatą turinčioje kavinėje. Pirmasis kavinukas, pavadintas Bialetti Moka Express vardu (šis modelis gaminamas dar ir šiandien), suteikė galimybę mėgautis panašaus intensyvumo ir skonio kava už daugeliui prieinamą kainą kiekvienam savo namuose. O pirmieji kavinukai buvo pardavinėjami tiesiog kas savaitę vykstančiame Pjemonto regiono turgelyje! 

Smalsaujantiems apie kavinuko pavadinimo kilmę: pirmasis žodis Moka – tai duoklė legendiniam Jemeno Mokos (Mocha) uostui, kadaise buvusiam kavos eksporto monopoliu, o antrasis žodis Express pabrėžia šio kavos ruošimo metodo greitį. 

Moka kavinukai ypač išpopuliarėjo Alfonso Bialetti sūnui Renato perėmus kompanijos vairą. Būtent jo dėka 6-ajame dešimtmetyje ant Bialetti kavavirių pasirodė žymusis logo: vyriškis su ūsais (manoma, kad tai buvo paties Renato prototipas). Šis Bialetti šeimos atstovas daug dėmesio skyrė reklamai ir jam pavyko paversti šį kavos ruošimo įrankį neatsiejama kiekvieno italo namų virtuvės dalimi. Pagrindinė kavos mėgėjams siunčiama žinutė: gerti skanią kavą namie paprasta – tereikia kavos, vandens, ugnies ir moka kavinuko. Skaičiuojama, kad kompanija pardavė apie 300 milijonų kavinukų visame pasaulyje. 

Nors šiandien turime didelį kitokių kavos ruošimo įrankių pasirinkimą (skaitykite apie juos čia), itališki moka kavinukai neužleidžia lyderio pozicijų ir netgi sulaukia vis didesnio susidomėjimo. 

Kaip naudotis moka kavinuku? 

Bialetti sena reklama

Kavinukas sudarytas vos iš 3 dalių: apatinės – vandeniui, per vidurį esančio sietelio maltai kavai ir viršutinės – paruoštam gėrimui. Veikimo principas gana paprastas: apatinėje dalyje užviręs vanduo kyla siauru vamzdeliu aukštyn, sunkiasi per sietelyje esančią kavą ir galiausiai patenka į viršutinę dalį. Kavinuką galima kaitinti ant elektrinės ar dujinės viryklės (indukcinei viryklei naudokite specialiai tam skirtus kavinukų modelius arba įsigykite specialų adapterį). 

Kavos ir vandens santykis čia artimas espresso proporcijoms, o paruošta kava – intensyvaus skonio ir koncentruota. Tačiau slėgis ruošimo metu siekia tik kelis barus, tad paruoštą gėrimą klaidinga būtų vadinti espresso (šiam reikia bent 8-9 barų), o šį ruošimo indą netikslu vadinti espresso kavinuku. Aišku, tai jokiu būdu nereiškia, kad šis paruošimo būdas yra prastesnis – jis tiesiog kitoks ir, be jokios abejonės, turi savo žavesio. 

Pateikiame klasikinį Bialetti siūlomą variantą, kaip naudotis moka kavinuku: 

  1. Įpilkite kambario temperatūros vandens į apatinę dalį (iki apsauginio vožtuvo). 
  2. Pasirinkite moka kavinukui tinkamo rupumo maltą kavą (ne pernelyg smulkią). Gausiai pripildykite sietelį, nespausdami kavos. 
  3. Pastatykite kavinuką ant žemo-vidutinio karštumo viryklės ir kelias minutes palaukite. Kai viršutinė dalis visiškai prisipildys kava, išjunkite viryklę. 
  4. Nepamirškite kavos skanauti iš karto – nuėmę kavinuką nuo viryklės išpilstykite į puodelius. 

Tokiu būdu pagaminta kava yra ryški, aštri, ganėtinai karti ir itin karšta. Italai mėgsta tokio tipo kavą – ji yra neatsiejama italų kavos kultūros dalis. 

Kaip paruošti dar skanesnę kavą? 

Mergina geria moka kavinuku pagamintą kavą

Jeigu esate prisiekęs itališko tipo kavos gerbėjas, naudokite Bialetti siūlomą klasikinį šio gėrimo ruošimo būdą. Tačiau jei norite ne tokios karčios ir saldesnės kavos, o galbūt tiesiog mėgstate eksperimentuoti, siūlome išbandyti šį ruošimo variantą: 

  1. Klasikinio skonio mėgėjams siūlome rinktis vidutinio ir šiek tiek tamsesnio skrudinimo kavą, bet šiuo būdu galite ruošti ir šviesesnio skrudinimo rūšines kavas.Visgi svarbiausia, kad kava būtų šviežia: kuo šviežiau skrudinta – tuo ji bus aromatingesnė ir skanesnė.  
  2. Naudokite kavos pupeles ir malkite jas prieš pat ruošimą. Tik šviežiai malta kava užtikrina maksimalų aromato ir skonio atsiskleidimą (daugiau apie tai skaitykite čia). Malkite kavą vidutiniu rupumu: stambiau nei espresso, bet smulkiau nei filtriniams ruošimo įrankiams. 
  3. Maltą kavą suberkite į kavinuko filtrą. Gausiai pripildykite, sulyginkite, bet nespauskite. 
  4. Į apatinę talpą, iki apsauginio vožtuvo, įpilkite ką tik užvirusio vandens (!). Tai vienas iš svarbiausių triukų, kaip išvengti papildomo kartumo, atsirandančio, kai šaltas vanduo ilgai kaista ruošimo metu ir taip „kepina“ kavą. 
  5. Įstatykite filtrą, užsukite viršutinę kavinuko dalį (naudokite tam rankšluostį, nes apatinė dalis jau bus įkaitusi). 
  6. Pastatykite kavinuką ant viryklės, nustatę žemą-vidutinę kaitrą. Atidžiai stebėkite ir klausykite, kaip vyksta ruošimo procesas. Kai tik išgirsite gurguliuojantį garsą, iš karto nukelkite kavinuką nuo viryklės ir atvėsinkite jo apatinę dalį po šaltu vandeniu. Taip išvengsite to „piktojo spjaudymosi“ ir sustabdysite kavos ruošimo procesą. Tokiu būdu kava papildomai neapkars. 
  7. Išpilstykite kavą į puodelius ir skanaukite. 

Šie trys paprasti elementai – šviežiai skrudintos ir ką tik sumaltos kavos pupelės, naudojamas ką tik užviręs vanduo ir laiku įvykęs kavos ruošimo proceso sustabdymas – pastebimai pagerina ruošiamos kavos skonį. 

Patarimai tikriems kavos entuziastams

Jeigu esate tikras kavos gurmanas, mėgstate eksperimentuoti ir norite pakylėti šio gėrimo ruošimo ritualą į dar aukštesnį lygį, turime jums keletą patarimų, kuriais dalinasi kavos entuziastai visame pasaulyje. 

Tolygus kavos paskirstymas sietelyje geresnei kavos ekstrakcijai. Kad kava tolygiau ekstrahuotųsi ir būtų skanesnė, svarbu ją tolygiai paskirstyti sietelyje – kad tarp dalelių būtų kuo tolygesni tarpai ir nesusidarytų gumulėliai. Patarimas: dėkite kavą į sietelį po truputį, jį vis pakratydami. Pripildę sietelį galite naudoti adatėlę ar espresso ruošimui skirtą kavos paskirstymo įrankį, kuris padeda „atsikratyti“ kavos gumulėlių.

AeroPress popierinis filtras tyresnei ir skanesnei kavai. Popierinį AeroPress filtrą dėkite ant viršutinės dalies sietelio. Jis suteiks papildomą filtravimo sluoksnį – taip pagaminta kava bus tyresnė. Be to, tai pagerins kavos ekstrakciją. Jeigu naudojate didesnio dydžio kavinukus, rekomenduojame suvilgyti filtrą, kad jis gerai priliptų ir nejudėtų, kuomet  susukate kavinuko dalis.

Lėta ir tolygi kavos tėkmė geresniam skoniui (reguliuojant temperatūrą). Kavos gurmanai pagrindiniu moka kavinuko minusu įvardija pernelyg aukštą temperatūrą ruošimo metu. Visas prietaisas taip įkaista, kad kava tam tikru momentu yra „kepinama“, o viso to rezultatas – skonio kartumas. Kaip to išvengti? Sprendimas: kaitinti kavinuką tol, kol kava pradeda tekėti, o tuomet išlaikyti esamą slėgį ir temperatūrą, neleidžiant jiems daugiau pakilti, tačiau tuo pačiu metu ir stebint, kad visas ruošimo procesas nesustotų pernelyg anksti. Kaip tai padaryti?

  • Naudojant elektrinę kaitlentę. Pastatykite kavinuką ant iš anksto įkaitintos kaitlentės (rinkitės žemesnę nei vidutinė kaitrą). Kai tik kava pradeda sunktis į vidų, patraukite kavinuką truputį į šoną. Jeigu tėkmė taip sulėtėja, kad atrodo, jog tuoj sustos, vėl pastumkite kavinuką arčiau kaitros. Jeigu skysčio tėkmė greitėja, galite laikinai nuimti kavinuką ar tiesiog šiek tiek pakelti. Tokio metodo tikslas: kaitinti vandenį švelniai ir tolygiai.
  • Naudojant dujinę ir indukcinę kaitlentes. Pradėjus bėgti kavai, maksimaliai sumažinkite kaitrą ir, prireikus, ją reguliuokite pakeldami ar pastumdami kavinuką į vieną ar kitą pusę.
  • Naudojant adapterį. Jeigu kavos ruošimui naudojate dujinę ar indukcinę virykles, patariame naudoti adapterį. Tokiu atveju, pradėjus bėgti kavai, galite visiškai išjungti kaitrą. Įkaitęs adapteris tolygiai šildys kavinuką iki ruošimo proceso pabaigos.

Skirtingi malimo rupumai ir vandens kiekiai šviesaus bei tamsaus skrudinimo kavoms. Šviesesnio skrudinimo pupelės sunkiau atiduoda savo skonines natas. Todėl patariame jas malti šiek tiek smulkiau, o apatinę kavinuko dalį visada maksimaliai pripildyti vandens (iki pat apsauginio vožtuvo) – kad iš kavos spėtumėte išgauti skonius. Pasirinkę tamsesnio skrudinimo pupeles, jas malkite šiek tiek rupiau bei naudokite truputį mažesnį vandens kiekį. Tuomet kava spės atiduoti savo aromatines ir skonines savybes bei išliks intensyvi, ko paprastai ir tikimės iš tamsesnio skrudinimo kavų.

Išbandykite naujus kavos receptus

Galiausiai dar norime pristatyti keletą puikių kavos receptų, skirtų gaminti universaliuoju moka kavinuku. Juo gaminama kava yra panaši į espresso, todėl, be kita ko, puikiai tiks visiems espresso pagrindu ruošiamiems gėrimams. 

Moka Americano 

Moka americano

Kaip jau žinote, moka kavinuku pagaminta kava yra labai intensyvi. Norite švelnesnio skonio? Įpilkite į taip paruoštą kavą karšto vandens (pagal skonį). Jeigu naudojote aukštos kokybės rūšinę kavą ir ruošėte ją naudodamiesi visais mūsų patarimais, įpylus vandens tokia kava taps dar saldesnė ir skanesnė. Tokį gėrimą galime vadinti moka americano

Moka Cappuccino 

Moka cappuccino

Intensyvaus skonio kava puikiai dera su pieno puta. Ją galite pagaminti pieno plakikliu arba net nuspaudžiamu prancūzišku kavinuku. Nustebote? Tai labai paprasta. Tereikia iki 60 laipsnių pakaitintą pieną įpilti į prancūzišką kavinuką ir rankiniu būdu jį suplakti. Jei turite pieno plakimui skirtą ąsotėlį, supilkite pieną į jį, truputį pasukiokite, kad „išsisuktų“ visi burbuliukai, ir užpilkite ant paruoštos kavos. Galite netgi išbandyti latte art’ą

Café Cubano 

Šis Kuboje populiarus kavos receptas patiks saldžios kavos mėgėjams. Paruošta kava papuošiama tiršta cukraus puta. Keliaukime į Kubą? 

6 mažiems puodeliams reikės: 

  • 4 valg. šaukštų balto arba rudo cukraus
  • Tamsesnio skrudinimo kavos 
  • Moka kavinuko 
  • Mentelės arba šaukšto maišymui 
  • Puodelio/indelio maišymui 
  • Arbatinio šaukštelio 

Moka cubano

Eiga 

  • Paruoškite moka kavinuką: įpilkite vandens, įdėkite kavos, susukite abi jo dalis. 
  • Prieš statydami kavinuką ant kaitros į maišymui skirtą indelį įberkite cukraus.
  • Pastatykite kavinuką ant žemos kaitros šaltinio. Šalia turėkite indelį su cukrumi ir arbatiniu šaukšteliu.
  • Pasirodžius pirmiesiems kavos lašams (jie labiausiai koncentruoti), surinkite juos – pasemkite 1 arbatinį šaukštelį ir užpilkite ant cukraus. Kavinukui leiskite iki galo išvirti kavą pagal jūsų naudojamą įprastą technologiją.
  • Laikas suplakti cukrų: paimkite plakimui skirtą mentelę arba šaukštelį ir plakite tol, kol masė taps tiršta, putota ir šviesios spalvos.
  • Pilkite likusią kavą iš kavinuko, nuolat maišydami skystį. Puta iškils į viršų.
  • Išpilstykite paruoštą kavą į nedidelius puodelius. 

Pabaigai 

Tikimės, kad iš naujo atradote ikoniškąjį moka kavinuką ir nekantraujate pradėti kavos ruošimo eksperimentus. Naudodamiesi straipsnyje pateiktais patarimais pagaminsite aromatingą, natūraliai saldžią ir tiesiog labai skanią kavą. Linkime jums visada geros kavos!