1+1

Kaip prižiūrėti Nespresso kavos aparatą?

Džiaugiamės, jei stilingasis Nespresso kavos aparatas papuošė ir jūsų namus. Tikimės, kad mėgaujatės puikiu kavos skoniu ir linkime, kad tai tęstųsi kuo ilgiau. Tačiau jeigu dar tik planuojate įsigyti būtent vieną iš Nespresso kavos aparatų, šis straipsnis taip pat skirtas jums.

Prižiūrėtas kavos aparatas ne tik tarnaus ilgiau, bet ir gamins skanesnę kavą – leis pajusti kavoje slypinčias subtiliausias skonio natas: nuo Etiopijos kavų vaisiškumo iki Brazilijos šokoladiškumo. Tad kartu išmokime pasirūpinti Nespresso kavos aparatu.

Nespresso kavos aparato valymas 

Nespresso kavos aparato valymas 

Nespresso kavos aparatas vos vieno mygtuko paspaudimu ruošia skanią kavą. Kad kava būtų kas kartą skani, o jos gaminimas malonus, patariame reguliariai valyti kavos aparatą. Kavos pasaulyje netgi yra sakoma – atkreipkite dėmesį į aparato švarą ir žinosite, kokios kavos kokybės tikėtis. Tad kaip valyti Nespresso kavos aparatą? 

  1. Vandens kokybė turi didelę įtaką kavos skoniui. Reguliariai skalaukite vandens talpą. Kas dieną pripildykite ją šviežiu vandeniu. 
  2. Kasdien ištuštinkite padėkliuką lašams bei konteinerį panaudotoms kapsulėms. Praskalaukite juos šiltu vandeniu ir nusausinkite sausa šluoste. 
  3. Reguliariai nušluostykite kavos išleidimo angą drėgna šluoste.
  4. Reguliariai valykite kavos aparato paviršių drėgna šluoste ir po to nusausinkite jį sausa.
  5. Įjungę kavos aparatą, visada atlikite vidinį sistemos skalavimą: po kavos išleidimo anga padėkite puodelį ar dubenėlį ir paspauskite lungo mygtuką (be kavos kapsulės). Tekantis vanduo nuplaus susikaupusius nešvarumus. 

Nespresso kavos aparato pieno sistemos valymas 

Nespresso kavos aparato pieno sistemos valymas

Jei esate kavos gėrimų su pienu mėgėjas, be abejonės, pasirinkote Nespresso kavos aparatą su pieno plakimo sistema. Ir nesvarbu, ar tai būtų nepriekaištingasis Aeroccino pieno putų plaktuvas, Lattissima serijos pieno indas, ar grakščiojo Atelier pieno plakiklis – šiomis dalimis teks pasirūpinti atidžiau. Juk kas kartą gerdami pienišką gėrimą norime mėgautis aksomine šviežio pieno puta, tad pieno sistemos valymas yra būtinybė. Taip pat reguliarus pieno sistemos valymas neleis veistis bakterijoms, kurios galėtų sugadinti gėrimą ar netgi tapti įvairių virškinimo trakto negalavimų priežastimi. Tad apžvelkime Nespresso pieno sistemų valymo ypatybes.

Aeroccino pieno plakiklio valymas

Norint pašalinti bet kokius pieno likučius, svarbu išvalyti plakiklį po kiekvieno naudojimo. Tereikia atlikti kelis paprastus žingsnius:

  1. Prieš pradėdami valymą, ištraukite prietaisą iš elektros lizdo bei leiskite jam atvėsti. 
  2. Nuimkite plakiklio dangtelį ir išimkite plakimo antgalį su spyruokle. Nuimkite sandarinimo tarpinę nuo plakiklio dangtelio. Plakimo antgalį, tarpinę ir dangtelį praskalaukite šiltu vandeniu.
  3. Naudodami sudrėkintą švelnią kempinę arba šluostę kruopščiai nuvalykite plakiklio vidų. Plakiklio negalima plauti indaplovėje ar merkti į vandenį. 
  4. Nusausinkite visas Aeroccino dalis švariu virtuviniu rankšluosčiu, šluoste ar servetėlėmis bei surinkite visas dalis atgal.

Šie paprasti priežiūros žingsniai užtikrins, kad pieno likučiai nepriliptų prie plakiklio sienelių ir kad kas kartą galėtumėte mėgautis tobula pieno puta.

Nespresso pieno indo valymas

Šio indo valymas apima automatinį skalavimą po kiekvieno jo panaudojimo bei išvalymą rankiniu būdu.

  1. Baigus ruošti gėrimą, valymo simbolis užsidega oranžine spalva, pranešdamas, kad reikia praskalauti pieno sistemą.
  2. Padėkite tuščią indą po piltuvėliu. Pasukite pieno putų reguliatoriaus rankenėlę į valymo padėtį arba paspauskite valymo mygtuką (priklausomai nuo modelio). 
  3. Prasideda pieno sistemos skalavimas, ir pro pieno snapelį teka su garais susimaišęs karštas vanduo. 
  4. Skalavimas baigiamas automatiškai.

Jei pieno indą kambario temperatūroje laikėte ilgiau kaip 30 min. arba jis nenaudojamas šaldytuve stovėjo ilgiau nei 2 dienas, reikėtų šį indą išplauti indaplovėje. Jei indaplovės neturite, galite pieno indą išvalyti rankomis, vadovaudamiesi šiais paprastais žingsniais:

  1. Išardykite pieno sistemą dalimis. 
  2. Kruopščiai išplaukite visus pieno likučius karštu geriamuoju vandeniu (40 °C). 
  3. Nuvalykite visus matomus nešvarumus kempine.
  4. Mirkykite visus komponentus karštame geriamajame vandenyje (40 °C) su silpnos koncentracijos plovikliu bent 30 minučių ir tuomet kruopščiai išskalaukite karštu geriamuoju vandeniu (40 °C). Nenaudokite kvapnių ploviklių. 
  5. Išplaukite pieno indo vidų, pieno snapelio jungtį ir pieno reguliavimo rankenėlę silpnos koncentracijos plovikliu ir išskalaukite karštu geriamuoju vandeniu (40 °C).
    * Įsitikinkite, kad oro įėjimo anga švari. Tai užtikrins tobulą putojimą.
  6. Nusausinkite visas dalis nauju švariu rankšluosčiu, šluoste ar popieriumi.

Norint palaikyti nepriekaištingą pieno sistemos švarą rekomenduojame naudoti universalų kavos aparatų pieno sistemos valiklį „For Better Coffee“. Ši priemonė maišoma su vandeniu 1:10 ir gali būti naudojama aukščiau aprašyto proceso metu kaip silpnos koncentracijos ploviklis. Taip pat pagamintame tirpale galima pamerkti bet kurios pieno sistemos dalis, kurios pasidengia pieno likučiais.

Nespresso kavos aparato nukalkinimas 

Nespresso kavos aparato nukalkinimas

Dažnai įvardijama, kad didžiausias visų kaitinančių vandenį aparatų priešas yra kalkių nuosėdos. Visiems gerai žinoma, kad tai viena dažniausių kavos aparatų gedimų priežasčių, kuri kartais gali lemti tai, kad aparatas tampa nepataisomu. Buitinės kalkės yra kaitinamo kieto vandens pasekmė: kietame vandenyje yra gausu tirpių kalcio ir magnio hidrokarbonatų, kurie kaitinami skyla į vandenį, anglies dioksidą bei netirpius karbonatus. Pastarieji nusėda ant kaitinimo elemento sienelių ir užkemša vandens nutekėjimo sistemą. Tokiu atveju pagaminti puodelį kavos užtrunka ilgiau. Dėl šios priežasties išauga energijos suvartojimas bei aparato išlaikymo kaštai. 

Taip pat kalkių perteklius lemia prastą kavos skonį: sumažėjus spaudimui sistemoje, nėra išspaudžiamos visos kavos skoninės savybės, o perteklinis kieto vandens jonų kiekis gali lemti prasto skonio rezultatą dėl padidėjusio medžiagų tirpumo.

Kada reikia nukalkinti Nespresso kavos aparatą?

Dėl aukščiau paminėtų priežasčių labai svarbu reguliariai atlikti nukalkinimo procedūrą. Vienas svarbiausių klausimų: kada tai atlikti? Kai kurie Nespresso kavos aparatų modeliai turi specialias nukalkinimo indikatorines lemputes, pranešančias apie tai, kada tai būtina atlikti. Kitu atveju reikėtų nepamiršti nukalkinti aparatą ne rečiau nei kas 3-6 mėn. Laiko intervalas gana platus, nes jis priklauso nuo kavos ruošimui naudojamo vandens kietumo.

Kada reikia nukalkinti Nespresso kavos aparatą

Nuspręsti apie naudojamo buitinio vandens kietumą nėra lengva. Pagrindinis požymis, rodantis, kad jūsų vartojamas vanduo yra kietas, yra greitai besikaupiančios kalkių nuosėdos ant vidinio virdulio paviršiaus arba dušo kabinos sienelių. Tačiau vis dėl to tiksliausiai vandens kalkėtumą padės nustatyti vandens kietumo nustatymo juostelė, kurioje rezultatai dažniausiai išreiškiami vadinamaisias „vokiško kietumo” laipsniais °dH (1 °dH formaliai skaičiuojamas kaip 10 mg CaO vienam litrui vandens). Kuo kietesnis vanduo naudojamas ir kuo daugiau puodelių kavos paruošiama aparatu, tuo dažniau reikia atlikti nukalkinimo procedūrą.

Visuose kavos aparatuose nukalkinimo procedūra yra panaši: į vandens talpą pilamas atitinkamas kiekis nukalkinimo skysčio arba metama nukalkinimo tabletė ir užpilama reikalingu kiekiu vandens. Nukalkinimo metu specialios priemonės ir vandens mišinys užpildo aparato vandens sistemą, kol galiausiai tirpalas su tam tikromis pauzėmis išteka pro kavos piltuvėlį. Kai išteka visas tirpalas, reikia gerai praplauti vandens talpą, pripildyti švariu vandeniu ir praskalauti visą vandens sistemą. 

Kokią nukalkinimo priemonę rinktis?

Kokią nukalkinimo priemonę rinktis

Be abejonės, nukalkinimo procedūros rezultato sėkmę labiausiai lems pasirinkta nukalkinimo priemonė tirpalui paruošti. Tikriausiai ne kartą esate girdėję ar patys bandę kalkių nuosėdas buitiniuose prietaisuose šalinti naudojant tokias medžiagas kaip citrinos ar acto rūgštis. Žinoma, šios priemonės tikrai gali pašalinti kalkių nuosėdas, kadangi kalkės tirpsta sąveikaudamos su daugeliu rūgščių. Tačiau naudojant šias medžiagas pamirštame vieną svarbų dalyką – šias rūgštis sunku dozuoti, o koncentracija yra bene svarbiausias faktorius, lemiantis nukalkinimo efektyvumą. Paruošę per mažos koncentracijos tirpalą – kalkių nuosėdų nepašalinsime, o paruošę per didelės koncentracijos – sugadinsime aparatą. Citrinos ar acto rūgštis gali negrįžtamai pažeisti vidines aparato dalis, ypač gumines tarpines, dėl ko vėliau aparatas gali pradėti leisti vandenį.

Tad labai svarbu, kad nukalkinimui būtų naudojamos specialios kavos aparatams skirtos nukalkinimo priemonės. Jos yra tinkamos cheminės sudėties, kad efektyviai pašalintų kalkių nuosėdas per tam skirtą procedūros laiką. Specialios nukalkinimo priemonės yra tinkamos sąlyčiui su maistu, ir mažas jų kiekis, net ir likęs vandens sistemoje, nepakenks žmogaus organizmui. Būtent toks yra universalus nukalkinimo skystis „For Better Coffee“, kuris tinka visiems kavos aparatų tipams. Pagamintas iš natūralių, aukščiausios kokybės medžiagų, šis skystis efektyviai pašalina kalkių nuosėdas.

Kaip nukalkinti Nespresso kavos aparatą?

Kaip nukalkinti Nespresso kavos aparatą

Daugelis Nespresso kavos aparatų modelių turi integruotą nukalkinimo programą, kurią paleisti galima vadovaujantis gamintojo pridėta instrukcija. Žemiau pateiksime bendruosius žingsnius, kurie padės atlikti jūsų kavos aparato nukalkinimo procedūrą.

  1. Išimkite panaudotą kapsulę ir uždarykite svirtį.
  2. Ištuštinkite lašų surinkimo padėkliuką ir panaudotų kapsulių konteinerį.
  3. Į vandens talpą įpilkite tinkamą kiekį vandens ir kalkių šalinimo skysčio (pagal instrukciją).
  4. Po kavos piltuvėliu padėkite indą (ne mažesnį nei 1 l talpos).
  5. Paleiskite kalkių šalinimo programą vadovaudamiesi aparato instrukcija. Dažniausiai tai atliekama paspaudus mygtukus espresso ir lungo (Atelier modelyje – ristretto ir lungo) kartu ir palaikius juos 3-5 sekundes (priklausomai nuo aparato modelio).
  6. Jei programa buvo įjungta spaudžiant espresso ir lungo mygtukus, toliau spaudžiamas lungo mygtukas ir laukiama, kol vandens talpa ištuštės.
  7. Iš naujo pripilkite vandens talpą naudoto kalkių šalinimo skysčio, kurio prisikaupė talpoje, ir pakartokite ankstesnius žingsnius.
  8. Skystį iš vandens talpos išpilkite ir ją praskalaukite. Įpilkite švaraus šviežio geriamojo vandens ir vėl pakartokite ankstesnius žingsnius.
  9. Jei programą įjungėte espresso ir lungo mygtukais, norėdami „išeiti“ iš nukalkinimo režimo, paspauskite ir palaikykite espresso ir lungo mygtukus kartu 5 sekundes.

Jei aparatas turi pieno plakimo indą, jo nukalkinimo procesas kiek skiriasi – procedūrai naudojamas kalkių šalinimo vamzdelis, esantis galinėje aparato pusėje. Jis jungiamas prie aparato garų jungties. Nukalkinimo programa įsijungia automatiškai, tuomet nuspaudžiamas balta spalva šviečiantis gėrimo mygtukas (priklausomai nuo modelio, tai gali būti flat white arba espresso pasirinkimo mygtukas).

Žiūrėkite populiariausių modelių nukalkinimo video 

Suprantame, kad visų kavos aparatų nukalkinimo procedūros šiek tiek skiriasi, ir nesunku pasimesti tarp skirtingų modelių ypatybių, tad paruošėme jums populiariausių aparatų nukalkinimo video. Jei jūsų modelis kitoks, bet jo valdymas yra toks pats, kaip kurio nors iš video pavaizduotų modelių, ši informacija jums taip pat tiks.

Nespresso Essenza Mini

Nespresso Citiz & Milk 

Pabaigai

Taigi išsiaiškinome, kokias priežiūros procedūras būtina atlikti, kad stilingasis Nespresso kavos aparatas tarnautų kuo ilgiau. Kavos aparato švara ir higiena, jo nukalkinimas padės išvengti gedimų bei leis atsiskleisti tikriems kavos skoniams. Tikimės, kad šie kavos aparato priežiūros patarimai padės jums kasdien mėgautis išskirtinio skonio kava.

O jei dar turite klausimų, susiekite su mumis, ir mes mielai jus pakonsultuosime apie aparato naudojimą bei priežiūrą.