Arbatos pasaulis yra labai platus ir įvairus, siūlantis daugybę skonių ir rūšių, todėl pasirinkti tinkamą gali būti tikras iššūkis. Nuo juodosios, žaliosios ir baltosios arbatos iki žolelių ir vaisių mišinių – kiekviena jų turi savo unikalų skonį ir aromatą. Be to, kiekvienas regionas turi savo arbatos ruošimo tradicijas ir metodus. Atsižvelgiant į šią gausą, lengva pasimesti, tačiau atrasti savo mėgstamą arbatą gali tapti malonia ir praturtinančia kelione.
Juodoji arbata
Bene populiariausia ir perkamiausia rūšis visame pasaulyje – juodoji arbata. Ji pasižymi intensyviu skoniu. Juodoji arbata yra daugelio arbatos mišinių pagrindas – Earl Grey, English Breakfast ir kitų. Ji puikiai dera su pienu arba citrinos skiltele. Tiesa, geriausios rūšinės juodosios arbatos yra geriamos vienos – be jokių priedų, kad galima būtų pajusti jų daugiasluoksnį skonį. Juodosioms arbatoms yra rekomenduojama aukštesnė plikymo temperatūra: 96 – 100°C.
Chai arbata
Chai arbata – tai aromatingas Indijos gėrimas, kuriame susipina juodoji arbata, prieskoniai ir pienas. Tradicinė chai dažnai ruošiamas su tokiais prieskoniais kaip cinamonas, imbieras, kardamonas, gvazdikėliai ir juodieji pipirai, suteikiantys jai šiltą, pikantišką ir saldų skonį.
Žalioji arbata
Žalioji arbata – antroji pagal populiarumą rūšis Vakarų pasaulyje, sulaukianti vis daugiau susidomėjimo dėl savo skonio ir naudos savijautai. Beje, arbatos tėvynėje Kinijoje – tai populiariausia arbatos rūšis. Nuskynus arbatos lapelius, jie yra kaitinami, kad būtų sustabdytas natūralus oksidacijos procesas – todėl arbatos lapeliai išlaiko žalsvą spalvą. Žaliosios arbatos pasižymi natūraliai saldžiu skoniu, gėlinėmis, vaisinėmis bei riešutinėmis natomis. Rekomenduojama žemesnė plikymo temperatūra: nuo 70 iki 80°C.
Matcha arbata
Ieškantiems gilių tradicijų – matcha arbata. Tai, ką vadiname matcha arbata, iš tiesų yra sumalti žalios arbatos lapeliai. Ši arbata nuo seno naudojama arbatos ceremonijų metu. Ji išsiskiria ryškiai žalia spalva ir tuo, kad pateikiama sumaltų lapelių pavidalu. Užpylus matcha arbatą karštu vandeniu, ji išplakama šluotele. Pagaminta arbata turi kreminę tekstūrą bei saldų ir pikantišką skonį. Matcha arbatą dažnai patiekia su pieno puta (taip gauname populiariąją matcha latte).
Yerba mate
Yerba mate – tai Pietų Amerikoje itin populiari arbata. Tradiciškai yerba mate gėrimas yra vartojamas per mate puodelį (kalabasą), pagamintą iš molio ar medienos, naudojant specialią metalinį šiaudelį – bombilą. Šis ritualas dažnai atliekamas bendruomenėje, kai draugai ar šeimos nariai dalijasi viena puodeliu, o tai simbolizuoja bendrystę ir draugystę. Skonis yra labai specifinis ir gali būti apibūdinamas kaip kartus derantis su žemiškais, žolelių tonais, primenančiais miško ar žalumynų aromatą.
Vaisinės ir žolelių arbatos
Mėgstantiems vaisiškesnes skonių natas – vaisinės ir žolelių arbatos. Šios arbatos yra gaivios ir aromatingos, pagamintos iš įvairių vaisių, žolelių ir kartais prieskonių mišinių. Ši arbata neturi kofeino ir pasižymi švelniu, saldžiu skoniu, todėl gali būti geriama tiek karšta, tiek šalta. Vaisinės arbatos pasirinkimas yra labai platus, apimantis įvairius vaisių ir žolelių derinius, todėl kiekvienas gali rasti savo mėgstamą skonį.
Baltoji arbata
Mėgstantiems lengvą salsvumą ir švelnų aromatą – baltoji arbata. Ji yra gaminama iš itin jaunų arbatos lapelių ir yra mažiausiai apdorojama žmogaus rankų. Skonyje juntamas švelnus saldumas bei pavasarinė gaiva. Kadangi yra itin švelni, nerekomenduojama naudoti per karšto vandens ar pernelyg ilgo užpylimo laiko, nes tai gali sugadinti jos natūralų skonį.
Ulongo arbata
Ulongo arbata – dalinai oksiduota arbata, pasižyminti tiek juodosios, tiek ir žaliosios arbatos savybėmis. Ulongo arbatos rūšių yra tiek daug, kad būtų tiesiog “nuodėmė” įsprausti šią arbatos grupę į rėmus ir įvardinti konkrečius poskonius. Ulongo arbatos gali būti tiek lengvos, vaisiškos, uogiškos, saldžios (primenančios žalias arbatas), tiek ir stiprios, tamsios, žemiškos (primenančios juodas arbatas). Itin geras ulongo arbatas galima plikyti keletą kartų ir jos atskleis vis naujas skonines savybes. Ulongo arbatos puikiai sugeria kitus kvapus ir aromatus, todėl populiaru jas aromatizuoti. Rekomenduojama plikymo temperatūra: 90 – 95 °C.
Šalta arbata
Karštuoju metų laiku ieškome gaivos, kurią gali pasiūlyti šaltos arbatos. Asortimente rasite tiek jau paruoštų šaltų arbatos gėrimų, kuriuos galima gerti iš karto, tiek ir sirupų bei arbatos miltelių, skirtų šaltai arbatai pagaminti. Šaltos arbatos yra lengvai paruošiamos ir itin populiarios kaip alternatyva gaiviesiems gėrimams.
Kombučia (kombucha)
Natūraliai putojanti, fermentuota arbata kombučia (kombucha) šiuo metu yra populiarumo viršūnėje. Ji mėgstama dėl gaivaus skonio. Kai kurie ryžtasi ją pasigaminti patys – tereikia geros arbatos, vandens, cukraus ir arbatos grybo. Norintys patogumo jos ieško jau pagamintos. Gėrimų gamintojai vis dažniau įtraukia kombučią į savo asortimentą. Šis gėrimas pasižymi rūgščiu ir kartoku skoniu, kuris priklauso nuo fermentacijos trukmės.
Arbatos mišiniai
Nors aukščiausios kokybės arbatos visuomet yra parduodamos grynos – nemaišytos su niekuo kitu, arbatos mišiniai taip pat yra populiarūs. Arbatos mišiniai – tai sumaišytos tos pačios rūšies skirtingos arbatos: pvz., keturios juodųjų arbatų rūšys ar kelios žaliosios arbatos, arba vienos rūšies arbata (baltoji, žalioji ar juodoji), pagardinta įvairiausiais kitais ingredientais. Arbatos gardinamos vaisiais, uogomis, gėlėmis, natūraliai aliejais, prieskoniais. Taip gimsta įdomiausi skonių deriniai. Arbatos meistrai visame pasaulyje stengiasi sukurti ypatingus, netikėtus mišinius ir nustebinti arbatos mylėtojus.
Geriausia arbata iš viso pasaulio
Kavos Draugo asortimente – arbatų prekiniai ženklai iš viso pasaulio:
Kaip ruošiate arbatą?
Svarbi ne tik arbatos rūšis, bet ir jos pateikimas. Kokį būdą pasirinkti? Svarbiausia, kad gerti būtų malonu ir patogu būtent jums. Arbatos paruošimo principas yra ją užpilti virintu vandeniu ir laukti kol skoniai susigers. Kavos Draugo asortimente rasite jums patogiai supakuotos arbatos.
Arbata pakeliuose
Asortimente platus arbatos pakeliuose pasirinkimas. Dar visai neseniai buvo galima išgirsti nuomonę, kad tik biri arbata gali būti gera, o į maišelius ar pakelius pakuojama tik prasta arbata. Visgi, geriausi arbatų gamintojai, taikydamiesi prie šiuolaikinio greito gyvenimo būdo ir ritmo, šiandien tą pačią arbatą, kurią siūlo birios pavidalu, pakuoja ir į pakelius ar maišelius.
Arbata maišeliuose
Mėgstantiems komfortą ir patogumą – arbata maišeliuose (piramidėse). Paprastai maišeliai būna piramidės formos. Piramidės forma leidžia lapams laisviau plėstis užpilant vandeniu, todėl arbata įgauna intensyvesnį skonį ir aromatą, panašiai kaip ruošiant birią arbatą. Tokie maišeliai dažnai gaminami iš tinklinės medžiagos, kuri neprisigeria vandens ir išlaiko arbatos skonio grynumą. Arbatos maišeliai leidžia vartotojams mėgautis aukštesnės kokybės gėrimu su minimaliais paruošimo rūpesčiais.
Arbatos lazdelės
Jūsų patogumui dabar galite įsigyti arbatos lazdelėse. Tai unikalūs vienkartiniai arbatžolių sieteliai, pagaminti iš plono aliuminio, turintys po 450 skylučių. Šios lazdelės – inovatyvi alternatyva tradiciniams arbatos maišeliams, kurios suteikia galimybę greitai ir patogiai pasigaminti arbatą be papildomų įrankių. Įmerktos į karštą vandenį, jos leidžia arbatai skleistis ir ją pamaišyti, o tuo pačiu sulaiko arbatos lapelius viduje. Tai puikus sprendimas ieškantiems praktiško būdo mėgautis arbata, nes nereikia papildomai plauti sietelių ar gaišti laiko ruošiant arbatą tradiciniu būdu.
Arbatos kapsulės
Arbatos kapsulės – norintiems paruošti arbatą Nespresso® kapsuliniu aparatu. Kapsulės yra sandarios, kad išlaikytų arbatos šviežumą, skonį ir aromatą, kol bus naudojamos. Jos leidžia greitai ir lengvai paruošti įvairių rūšių arbatas – nuo žaliosios iki žolelių, užtikrinant vienodą užpylimo temperatūrą ir stiprumą. Toks arbatos pakavimas ypač patinka norintimes pasiruošti skanios arbatos minimaliomis pastangomis, nes nereikalauja papildomų priemonių ar ilgo paruošimo laiko.
Arbata skardinėse
Arbata dėžutėse ar skardinėse yra klasikinis ir praktiškas pasirinkimas, leidžiantis ilgiau išsaugoti arbatos šviežumą ir aromatą. Dėžutėse dažniausiai laikoma biri arbata arba arbatos maišeliai, o skardinės dėl savo sandarumo ypač tinka aukštos kokybės, aromatingiems arbatų mišiniams. Tokios pakuotės ne tik apsaugo arbatą nuo drėgmės ir saulės šviesos, bet ir estetiškai atrodo. Jas dažnai renkasi žmonės vertinantys kokybę ir norintys, kad arbata išliktų šviežia ilgą laiką.
Biri arbata
Arbatos gurmanams siūlome birią arbatą. Jos lapai nėra supakuoti į maišelius, todėl leidžia mėgautis grynesniu skoniu ir aromatu. Šio tipo arbata dažnai laikoma aukštesnės kokybės, nes jos lapai išlieka didesni ir mažiau apdoroti, o tai užtikrina intensyvesnį skonį. Birios arbatos paruošimui dažnai naudojami arbatinukai ar sieteliai, o tai padeda paruošti įvairaus stiprumo ir skonio arbatą. Biri arbata gali atsiskleisti skirtingais skoniais tiesiog pakeitus jos proporcijas ruošiant.
Tirpi arbata
Tirpi arbata – tai greitai paruošiamas gėrimas, kuriame arbatos ekstraktas yra supakuotas į miltelius arba granules. Norint pasigaminti tirpią arbatą, pakanka įpilti karšto vandens ir pamaišyti, todėl ji ypač patogi užimtiems žmonėms. Šio tipo arbata gali būti saldinta arba praturtinta įvairiais priedais, todėl ji yra lengvai pritaikoma pagal skirtingus skonio poreikius. Tirpi arbata yra labai populiari dėl savo patogumo ir greitumo.
Šaltos arbatos sirupai
Kavos Draugo asortimente rasite įvairiausių sirupų skirtų šaltoms arbatoms ruošti. Paprastai jie gaminami iš tikrų arbatos ekstraktų ir vaisių. Šie sirupai puikiai papildys arbatą naujais skoniais. Tam tereikia ledo kubelių, kelių paspaudimų norimo sirupo ir šalto, gazuoto arba negazuoto vandens.
Arbatos rinkiniai
Jeigu nežinote, kokią arbatos rūšį išsirinkti ar padovanoti, siūlome rinktis arbatos rinkinius. Tai yra puikus pasirinkimas dovanai tiek artimiesiems, tiek sau. Arbatos rinkiniai ne tik suteikia galimybę atrasti naujus skonius, bet ir padeda sukurti jaukią ir ramią atmosferą. Pradžiuginkite savo artimuosius arba save vis kitokios arbatos puodeliu!
Nesate tikri?
Arbatos pasaulis įvairus ir turtingas skonių bei kvapų. Gardaus gėrimo puodelis sušildo ir pamalonina net pačius išrankiausius. Jeigu sunku pasirinkti, patyrę Kavos Draugo konsultantai pasirengę jums padėti. Skanios arbatos!
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.