Arbata

Įvairiausių rūšių ir gamintojų arbatos iš viso pasaulio kiekvieno skoniui

Arbata

Baltoji, raudonoji ir kitos arbatos – kas jas sieja ir kuo jos skiriasi?

Baltoji arbata lygiai taip pat kaip ir juodoji ar žalioji…
Skaityti daugiau

Baltoji arbata lygiai taip pat kaip ir juodoji ar žalioji - yra gaminamos iš tų pačių kininio arbatmedžio lapelių. Jos gamyboje naudojami labai jauni lapeliai ir net pumpurai, o fermentacijos proceso beveik nėra. Todėl ši arbata yra laikoma pačia sveikiausia ir natūraliausia. Baltoji arbata - itin švelnaus skonio bei veikia raminančiai, nes beveik neturi kofeino. Kitaip nei jau minėtosios arbatos - raudonajai arbatai naudojami visai kito augalo - siauralapio raibsteglio (Aspalathus linearis) lapai ir jos pagrindinė kilmės šalis yra Pietų Afrikos respublika. Raudonojoje arbatoje ( dar vadinamoje Rooibos) gali būti gausu vitaminų ir naudingų medžiagų - kalcio, fluoro, cinko, geležies, magnio, vitaminų A, E ir P. Be to ji stipriai veikia žarnyno mikroflorą ir padeda virškinimo sistemai, todėl rekomenduojama lieknėjant bei sergant virškinimo sistemos ligomis. Pasaulyje priimta skirstyti iš augalų gaminamus gėrimus į dvi rūšis - kavą ir arbatą. Sakoma, jog viskas, ką surenkame, džioviname ir skrudiname prieš naudojant - tampa kava (gilių, morkų, kavos pupelių ar net kiaulpienių šaknų), o štai visa kita - kur naudojami tik neapdorota ar džiovinta žaliava, yra priskiriama arbatai. Todėl iš kinijos kilęs “arbatos” terminas tinka visiems augalų nuovirams (ramunėlių, liepų žiedų, ąžuolo žievės ir pan.)

Ar buvo naudinga?
Rodyti mažiau

Kuo išskirtinė žalioji arbata?

Nors žalioji arbata gaminama iš tų pačių kininio arbatmedžio lapelių…
Skaityti daugiau

Nors žalioji arbata gaminama iš tų pačių kininio arbatmedžio lapelių kaip ir juodoji arbata, jų fermentacija yra kur kas mažesnė. Japonijoje paplitęs arbatos lapelių garinimo metodas, todėl iš šios šalies kilusi arbata (Sencha, Genmaicha) būna ryškesnės žalios spalvos. Tuo tarpu kiniška arbata (Gunpowder, Longjing) yra džiovinama tam skirtoje keptuvėje. Yra ir dar viena kiniškos arbatos rūšis - Puer. Jos paruošimo būdas skiriasi nuo visų kitų, nes nuskinti lapeliai yra kurį laiką presuojami drėgni ir tik vėliau džiovinami. Būtent šios arbatos teigiamas poveikis organizmui laikomas stipriausiu iš visų žaliųjų arbatų. Nors žalioji arbata yra laikoma sveikesne, žinovai teigia, jog viskas priklauso nuo arbatos kokybės ir jos paruošimo būdo. Žaliojoje arbatoje šiek tiek mažiau kofeino, gausu vitaminų B2, C ir folio rūgšties. Norint įsisavinti visas naudingas šios arbatos savybes ir pajausti ryškiausią skonį, rekomenduojama užpilti ne karštesniu nei 80 °C temperatūros vandeniu.

Ar buvo naudinga?
Rodyti mažiau

Ką verta žinoti apie juodą arbatą?

Juodoji arbata yra gaminama iš kininio arbatmedžio lapų. Tai labiausiai…
Skaityti daugiau

Juodoji arbata yra gaminama iš kininio arbatmedžio lapų. Tai labiausiai fermentuota arbata, nes nuskynus lapelius jie paliekami ilgai džiūti ir taip įgauna tamsiai rudą spalvą bei itin sodrų skonį. Lyginant su kitomis arbatomis, juodoji turi daugiausia kofeino ir yra populiariausia visame pasaulyje. Dažnai juodoji arbata yra naudojama kaip pagrindas arbatų mišiniams gauti. Juodosios arbatos skoniui įtaką gali daryti jos rūšis (Darjeeling, Asaam, Ceylon) arba priedai, naudojami išskirtiniam skoniui išgauti. Pavyzdžiui Earl Grey - tai juodosios arbatos ir bergamotės mišinys, o pasaulyje žinoma “English breakfast” arbata - tai atitinkamų proporcijų Asaam, Ceylon ir Kenijos arbatos rūšių derinys.

Ar buvo naudinga?
Rodyti mažiau

Kaip atskirti kokybišką arbatą nuo nekokybiškos?

Lengviausia kokybę pamatyti tokioje arbatoje, kuri yra biri arba nesmulkintais…
Skaityti daugiau

Lengviausia kokybę pamatyti tokioje arbatoje, kuri yra biri arba nesmulkintais lapeliais. Jei patrynus tarp pirštų arbata labai greitai subyra į miltelius, reiškia, jog ji yra džiovinta aukštoje temperatūroje arba ganėtinai sena. Be abejo tokia arbata nebus aukščiausios kokybės. Arbata turi skleisti malonų aromatą kiekvieną kartą atidarius pakuotę. Jei aromatas silpnas arba aitrus - skonis taip pat bus prastas. Aukštos kokybės arbatos pačios iš savęs gali būti salstelėjusios, rūgštokos ar turėti vaisinio kartumo. Tokioms arbatoms nereikalingi jokie priedai - citrina, cukrus ar kt. Tereikia išsirinkti mėgstamą rūšį ir mėgautis. Ne mažiau svarbi ir arbatos pakuotė. Kuo arbata kokybiškesnė, tuo dažniau ji bus nesmulkinta, biri ir supakuota itin sandariose pakuotėse. Jei arbata yra kokybiška - užpylus vandeniu arbatžolių tūris padidėja 3-4 kartus, todėl į arbatos maišelius jos dedami retai. Vis dėl to, jei renkatės arbatą maišeliuose - reikėtų atkreipti dėmesį iš ko jie yra pagaminti. Mažiausiai papildomo skonio arbatai suteikia šilkiniai arbatos maišeliai, tad norėdami mėgautis kokybiška arbata rinkitės būtent tokiuose maišeliuose supakuotą arbatą.

Ar buvo naudinga?
Rodyti mažiau