TOP kavos pasiūlymas

Arbata

Top arbata

Jūsų pamėgtos prekės

Top arbata

Arbatos naujienos

Naujausi mūsų asortimento pasiūlymai

Arbatos naujienos

Tinklaraštis

D.U.K

Baltoji, raudonoji ir kitos arbatos – kas jas sieja ir kuo jos skiriasi?

Baltoji arbata lygiai taip pat kaip ir juodoji ar žalioji - yra gaminamos iš tų pačių kininio arbatmedžio lapelių. Jos gamyboje naudojami labai jauni lapeliai ir net pumpurai, o fermentacijos proceso beveik nėra. Todėl ši arbata yra laikoma pačia sveikiausia ir natūraliausia. Baltoji arbata - itin švelnaus skonio bei veikia raminančiai, nes beveik neturi kofeino. Kitaip nei jau minėtosios arbatos - raudonajai arbatai naudojami visai kito augalo - siauralapio raibsteglio (Aspalathus linearis) lapai ir jos pagrindinė kilmės šalis yra Pietų Afrikos respublika. Raudonojoje arbatoje ( dar vadinamoje Rooibos) gali būti gausu vitaminų ir naudingų medžiagų - kalcio, fluoro, cinko, geležies, magnio, vitaminų A, E ir P. Be to ji stipriai veikia žarnyno mikroflorą ir padeda virškinimo sistemai, todėl rekomenduojama lieknėjant bei sergant virškinimo sistemos ligomis. Pasaulyje priimta skirstyti iš augalų gaminamus gėrimus į dvi rūšis - kavą ir arbatą. Sakoma, jog viskas, ką surenkame, džioviname ir skrudiname prieš naudojant - tampa kava (gilių, morkų, kavos pupelių ar net kiaulpienių šaknų), o štai visa kita - kur naudojami tik neapdorota ar džiovinta žaliava, yra priskiriama arbatai. Todėl iš kinijos kilęs “arbatos” terminas tinka visiems augalų nuovirams (ramunėlių, liepų žiedų, ąžuolo žievės ir pan.)

Ar šis komentaras naudingas?
Skaityti daugiau Rodyti mažiau

Kuo išskirtinė žalioji arbata?

Nors žalioji arbata gaminama iš tų pačių kininio arbatmedžio lapelių kaip ir juodoji arbata, jų fermentacija yra kur kas mažesnė. Japonijoje paplitęs arbatos lapelių garinimo metodas, todėl iš šios šalies kilusi arbata (Sencha, Genmaicha) būna ryškesnės žalios spalvos. Tuo tarpu kiniška arbata (Gunpowder, Longjing) yra džiovinama tam skirtoje keptuvėje. Yra ir dar viena kiniškos arbatos rūšis - Puer. Jos paruošimo būdas skiriasi nuo visų kitų, nes nuskinti lapeliai yra kurį laiką presuojami drėgni ir tik vėliau džiovinami. Būtent šios arbatos teigiamas poveikis organizmui laikomas stipriausiu iš visų žaliųjų arbatų. Nors žalioji arbata yra laikoma sveikesne, žinovai teigia, jog viskas priklauso nuo arbatos kokybės ir jos paruošimo būdo. Žaliojoje arbatoje šiek tiek mažiau kofeino, gausu vitaminų B2, C ir folio rūgšties. Norint įsisavinti visas naudingas šios arbatos savybes ir pajausti ryškiausią skonį, rekomenduojama užpilti ne karštesniu nei 80 °C temperatūros vandeniu.

Ar šis komentaras naudingas?
Skaityti daugiau Rodyti mažiau

Ką verta žinoti apie juodą arbatą?

Juodoji arbata yra gaminama iš kininio arbatmedžio lapų. Tai labiausiai fermentuota arbata, nes nuskynus lapelius jie paliekami ilgai džiūti ir taip įgauna tamsiai rudą spalvą bei itin sodrų skonį. Lyginant su kitomis arbatomis, juodoji turi daugiausia kofeino ir yra populiariausia visame pasaulyje. Dažnai juodoji arbata yra naudojama kaip pagrindas arbatų mišiniams gauti. Juodosios arbatos skoniui įtaką gali daryti jos rūšis (Darjeeling, Asaam, Ceylon) arba priedai, naudojami išskirtiniam skoniui išgauti. Pavyzdžiui Earl Grey - tai juodosios arbatos ir bergamotės mišinys, o pasaulyje žinoma “English breakfast” arbata - tai atitinkamų proporcijų Asaam, Ceylon ir Kenijos arbatos rūšių derinys.

Ar šis komentaras naudingas?
Skaityti daugiau Rodyti mažiau

Kaip atskirti kokybišką arbatą nuo nekokybiškos?

Lengviausia kokybę pamatyti tokioje arbatoje, kuri yra biri arba nesmulkintais lapeliais. Jei patrynus tarp pirštų arbata labai greitai subyra į miltelius, reiškia, jog ji yra džiovinta aukštoje temperatūroje arba ganėtinai sena. Be abejo tokia arbata nebus aukščiausios kokybės. Arbata turi skleisti malonų aromatą kiekvieną kartą atidarius pakuotę. Jei aromatas silpnas arba aitrus - skonis taip pat bus prastas. Aukštos kokybės arbatos pačios iš savęs gali būti salstelėjusios, rūgštokos ar turėti vaisinio kartumo. Tokioms arbatoms nereikalingi jokie priedai - citrina, cukrus ar kt. Tereikia išsirinkti mėgstamą rūšį ir mėgautis. Ne mažiau svarbi ir arbatos pakuotė. Kuo arbata kokybiškesnė, tuo dažniau ji bus nesmulkinta, biri ir supakuota itin sandariose pakuotėse. Jei arbata yra kokybiška - užpylus vandeniu arbatžolių tūris padidėja 3-4 kartus, todėl į arbatos maišelius jos dedami retai. Vis dėl to, jei renkatės arbatą maišeliuose - reikėtų atkreipti dėmesį iš ko jie yra pagaminti. Mažiausiai papildomo skonio arbatai suteikia šilkiniai arbatos maišeliai, tad norėdami mėgautis kokybiška arbata rinkitės būtent tokiuose maišeliuose supakuotą arbatą.

Ar šis komentaras naudingas?
Skaityti daugiau Rodyti mažiau

Apie arbatą 

Kavos Draugo asortimente rasite ne tik skanios kavos, bet ir įvairiausių rūšių ir gamintojų aukščiausios kokybės arbatų iš viso pasaulio: tiek itin žinomų, garsių ir pripažintų, tiek ir nišinių bei ką tik pasirodžiusių arbatos pasaulyje. Priklausomai nuo to, kaip mėgstate ruošti arbatą, rinkitės iš skirtingų arbatos pateikimo būdų: biri arbata, arbatos maišeliai, arbatos pakeliai, tirpi arbata, arbatos lazdelės, netgi uogų tyrės ar sirupai arbatai ruošti. Kiekvienas arbatos mėgėjas ras tą arbatą, kuri jam patiks – nuo pradedančiojo pažinti arbatos pasaulį iki tikro arbatos gurmano...

Skaityti daugiau

Arbatos rūšys 

Stengiamės pamaloninti skirtingų arbatos rūšių mylėtojus, todėl siūlome platų visų arbatos rūšių pasirinkimą. 

Juodoji arbata 

Juodoji arbata – populiariausia ir perkamiausia arbatos rūšis visame pasaulyje. Tai labiausiai oksiduota arbata, turinti intensyvų skonį. Juodoji arbata yra daugelio arbatos mišinių pagrindas – Earl Grey, English Breakfast ir kitų. Ji puikiai dera su pienu arba citrinos skiltele. Tiesa, geriausios rūšinės juodosios arbatos yra geriamos vienos – be jokių priedų, kad galima būtų pajusti jų daugiasluoksnį skonį. Skirtinguose regionuose užauginta juodoji arbata dažnai yra vadinama pagal tos vietovės vardą ir turi tai vietovei būdingas skonines savybes. Populiariausios juodosios arbatos: Ceylon, Darjeeling, Assam ir Keemun. Juodosioms arbatoms yra rekomenduojama aukštesnė plikymo temperatūra: 96 - 100°C.

Žalioji arbata 

Žalioji arbata – antroji pagal populiarumą arbatos rūšis Vakarų pasaulyje, sulaukianti vis daugiau susidomėjimo dėl sveikatai naudingų savybių. Beje, arbatos tėvynėje Kinijoje – tai populiariausia arbatos rūšis. Nuskynus arbatos lapelius, jie yra kaitinami, kad būtų sustabdytas natūralus oksidacijos procesas – todėl arbatos lapeliai išlaiko žalsvą spalvą. Žaliosios arbatos porūšių yra itin daug, populiariausi: japoniškosios Sencha ir Bancha, kiniškos Gunpowder, Longjing, Biluochun. Žaliosios arbatos pasižymi natūraliai saldžiu skoniu, gėlinėmis, vaisinėmis bei riešutinėmis natomis. Rekomenduojama žemesnė plikymo temperatūra: nuo 70 iki 80°C.

Prie žaliosios arbatos atskirai dar norėtume paminėti matcha arbatą, kuri pastaruoju metu muša visus susidomėjimo ir populiarumo rekordus. Matcha arbata nuo seno naudojama arbatos ceremonijų metu. Ši arbata išsiskiria ryškiai žalia spalva ir tuo, kad pateikiama sumaltų lapelių pavidalu. Užpylus matcha arbatą karštu vandeniu, ji išplakama šluotele. Pagaminta arbata turi kreminę tekstūrą bei saldų ir pikantišką skonį. Matcha arbatą dažnai patiekia su pieno puta (taip gauname populiariąją matcha latte). 

Baltoji arbata 

Baltoji arbata – jeigu juodosios ir žaliosios arbatos ragavęs bene kiekvienas, tai baltąją arbatą tik dabar atrandame. Ši arbata yra gaminama iš itin jaunų arbatos lapelių ir yra mažiausiai apdorojama žmogaus rankų. Baltoji arbata turi itin mažai kofeino, yra labai švelni ir kupina sveikatai naudingų savybių – netgi daugiau nei žalioji! Skonyje juntamas švelnus saldumas bei pavasarinė gaiva. Populiariausia baltosios arbatos rūšis: Bai Mu Dan. Baltoji arbata dažnai sutinkama lengvų, vaisinių ar gėlinių arbatų mišiniuose. Rekomenduojama plikymo temperatūra: apie 80 °C.

Ulongo arbata 

Ulongo arbata – dalinai oksiduota arbata, pasižyminti tiek juodosios, tiek ir žaliosios arbatos savybėmis. Ulongo arbatos rūšių yra tiek daug, kad būtų tiesiog “nuodėmė” įsprausti šią arbatos grupę į rėmus ir įvardinti konkrečius poskonius. Ulongo arbatos gali būti tiek lengvos, vaisiškos, uogiškos, saldžios (primenančios žalias arbatas), tiek ir stiprios, tamsios, žemiškos (primenančios juodas arbatas). Itin geras ulongo arbatas galima plikyti keletą kartų ir jos atskleis vis naujas skonines savybes. Ulongo arbatos puikiai sugeria kitus kvapus ir aromatus, todėl populiaru jas aromatizuoti. Rekomenduojama plikymo temperatūra: 90 - 95 °C.

Puero arbata 

Puero arbata – dėl ypatingo ir ilgo apdorojimo proceso kompleksišką ir itin įdomų skonį įgaunanti arbata. Kai kurios puero arbatos rūšys yra brandinamos dešimtmečiais (kaip vynas) ir su metais įgauna vis geresnį ir geresnį skonį (bei vis didesnę kainą). Dažniausiai galima sutikti parduodamą į supresuotus “blynus”. Vertinama dėl teigiamo poveikio virškinimui. Dominuoja itin ryškios drėgnos žemės, samanų, medienos natos, kurias labai mėgsta šios arbatos gerbėjai. Rekomenduojama plikymo temperatūra: 100 °C. 

Vaisinės ir žolelių arbatos 

Vaisinės ir žolelių arbatos – iš tiesų tai nėra visiškai arbatos, nes gaminamos ne iš arbatmedžio lapų. Bet mes esame pratę jas taip vadinti ir labai mėgstame gerti: tai ramunėlių, mėtų, čiobrelių, liepžiedžių, mėlynių, braškių, aviečių ir įvariausių kitų gėrybių arbatos. 

Šiai grupei taip pat priklauso labai populiari rooibos arba raudonojo krūmo arbata. Ji yra gaminama iš augalo, itin paplitusio Pietų Afrikos Respublikoje. Šiandien rooibos arbata yra žinoma visame pasaulyje ir geriama tiek viena, tiek sutinkama arbatos mišiniuose. Trumpai fermentuota ir visai neturi kofeino. Arbatoje juntamos natūralios medaus natos, džiovinti vaisiai, vanilė. Rekomenduojama plikymo temperatūra: 100 °C.

Arbatos mišiniai

Nors aukščiausios kokybės arbatos visuomet yra parduodamos “grynos”, tai yra, nemaišytos su niekuo kitu, arbatos mišiniai visada buvo ir yra labai populiarūs. Arbatos mišiniai – tai sumaišytos tos pačios rūšies skirtingos arbatos: pvz., keturios juodųjų arbatų rūšys ar kelios žaliosios arbatos, arba vienos rūšies arbata (baltoji, žalioji ar juodoji), pagardinta įvairiausiais kitais ingredientais. Arbatos gardinamos vaisiais, uogomis, gėlėmis, natūraliai aliejais, prieskoniais. Taip gimsta įdomiausi skonio deriniai. Arbatos meistrai visame pasaulyje stengiasi sukurti ypatingus, netikėtus mišinius ir nustebinti arbatos mylėtojus.

Chai arbata

Chai arbatos – arbatų su įvairiausiais prieskoniais mišiniai, užpilami vandeniu arba pienu. Šių arbatų tradicinis pagrindas – juodoji arbata. Ji skaninama gvazdikėliais, kardamonu, pipirais, cinamonu ir įvairiais kitais prieskoniais. Indijoje populiarios chai arbatos vis labiau mėgstamos Vakarų pasaulyje. Ragaukite natūralias ir tirpias chai arbatas. 

Kombučia (kombucha) 

Natūraliai putojanti fermentuota arbata kombučia (kombucha), kaip ir matcha arbata, šiuo metu yra populiarumo viršūnėje. Ji mėgstama dėl gaivaus skonio ir teigiamo poveikio virškinimui. Kai kurie ryžtasi ją pasigaminti patys – tereikia geros arbatos, vandens, cukraus ir arbatos grybo. O kiti ieško jau pagamintos. Gėrimų gamintojai vis dažniau įtraukia kombučią į savo asortimentą, todėl nesunku ją surasti ir įsigyti. 

Uogų tyrės ir sirupai 

Tyrės ir sirupai arbatoms ruošti – Kavos Draugo asortimente rasite įvairiausių uogų ir vaisių tyrių bei sirupų, skirtų arbatoms ruošti (tiek karštoms, tiek ir šaltoms). Tereikia įdėti porą šaukštų tyrės ar sirupo ir užpilti vandeniu: skanus gėrimas akimirksniu paruoštas! 

Šalta arbata 

Šaltos arbatos – itin populiarios karštuoju metų laiku šaltos arbatos vis labiau skinasi kelią tarp mėgstamiausių gėrimų. Asortimente rasite tiek jau paruoštų šaltų arbatos gėrimų, kuriuos galima gerti iš karto, tiek ir sirupų bei arbatos miltelių, skirtų šaltai arbatai pagaminti.

Kaip ruošiate arbatą? 

Svarbi ne tik arbatos rūšis, bet ir jos pateikimas. Kokį būdą pasirinkti? Svarbiausia, kad gerti būtų malonu ir patogu būtent jums. Todėl arbatos gurmanams siūlome birią arbatą, o mėgstantiems komfortą ir patogumą – arbatą maišeliuose (piramidėse), arbatą popieriniuose pakeliuose, arbatą lazdelėse ir tirpią arbatą.

Dar visai neseniai buvo galima išgirsti nuomonę, kad tik biri arbata gali būti gera, o į maišelius ar pakelius pakuojama tik prasta arbata. Visgi geriausi arbatų gamintojai, taikydamiesi prie šiuolaikinio greito gyvenimo būdo ir ritmo, šiandien tą pačią arbatą, kurią siūlo birios pavidalu, pakuoja ir į maišelius ar pakelius. Todėl mėgaukitės arbata tokiu būdu, kuris patogiausias jums.

Geriausia arbata iš viso pasaulio

Kavos Draugo asortimente – arbatų prekiniai ženklai iš viso pasaulio:

Whittard of Chelsea – garsi britų arbatos kompanija, džiuginanti arbatos mylėtojus net nuo 1886 metų. Plačiame asortimente rasite įdomiausių arbatos mišinių: nuo klasikinių birių arbatų iki tirpių ar šaltų arbatų.
Good and Proper – Jungtinėje Karalystėje gerai žinomas aukščiausios kokybės arbatų prekinis ženklas. Good and Proper arbatas galima sutikti šios šalies geriausiuose viešbučiuose ir restoranuose. Kompanija garsėja itin geromis rūšinėmis arbatomis.
Dammann Frères – prancūzų arbatos kompanija, skaičiuojanti savo istoriją nuo 1692-ųjų, kai karalius Liudvikas XIV-asis suteikė serui Damame išskirtinę privilegiją pardavinėti arbatą Prancūzijoje. Ši arbata skirta tiems, kas ieško išskirtinumo ir prabangos bei vertina tai, kas yra geriausia.
Roqberry – dar viena britų arbatos kompanija, kuri už ypatingus ir netikėtus arbatų mišinius apdovanota net 26 Great Taste apdovanojimais. Ką manote apie juodos ir puero arbatos mišinį, pagardintą kavos pupelėmis? O gal norite išbandyti žaliąją arbatą su vasabiu, ryžių dribsniais ir jūrų dumbliais?
Chalo – indų kilmės belgės įkurta kompanija populiarina indiškąją chai arbatą Vakarų pasaulyje ir siūlo išbandyti įvairiausius chai arbatos mišinius.
Stick tea – italų kompanija, stebinanti arbata patogiose lazdelėse. Itin patiks mėgstantiems komfortą ir naujoves!

Nuolat pildome arbatos asortimentą naujais gamintojais ir arbatomis, siekdami pasiūlyti jums tai, kas yra geriausia. Kviečiame išbandyti, ragauti ir mėgautis! Beje, arbata – viena universaliausių ir geriausių dovanų visomis progomis. Jeigu nežinote, kokią arbatos rūšį išsirinkti ar padovanoti, siūlome rinktis arbatos rinkinius.

Skanios arbatos!