1+1

Kaip prižiūrėti pusiau automatinį kavos aparatą?

Kaip prižiūrėti pusiau automatinį kavos aparatą

Kavos gurmanai, norėdami mėgautis aukščiausios kokybės kava, vis dažniau gilinasi į kavos ruošimo subtilybes. Galiausiai ši aistra virsta ryžtu apsivilkti baristos rūbą ir įsigyti namams skirtą pusiau automatinį kavos aparatą. Jeigu skaitote šį straipsnį, tikriausiai esate vienas iš jų.

Spėjame, kad jau spėjote perskaityti galybę straipsnių ir peržiūrėjote ne vieną video apie tai, kaip paruošti skanią kavą. Atidžiai renkatės kavos pupeles, tiksliai sveriate ir malate kavą, stengiatės kuo tolygiau ir tinkamu spaudimu ją suspausti, stebite vandens temperatūrą ir kavos išbėgimo laiką, o nurimstate tik ant espresso putos išgavę tigro kailio raštą... 

Kaip susijusi skani kava ir kavos aparato priežiūra? Anot baristas ugdančių specialistų, kavos aparato švara turi tiesioginę įtaką kavos skoniui – galite būti įsigiję aukščiausios kokybės kavos pupelių ir virtuoziškai įvaldę kavos ruošimo proceso subtilybes, bet jeigu jūsų kavos aparate bus užsilikusių senos kavos likučių, tai pastebimai gadins ruošiamos kavos kokybę ir skonį. Ne tik jusite “purvino” skonio pojūtį gėrimo poskonyje, bet ir yra tikimybė, kad nešvarumai sutrukdys tolygiai kavos ekstrakcijai... Ir visos pastangos nueis perniek. 

Taigi, prižiūrėtas ir švarus kavos aparatas – viena iš esminių skanios ir kokybiškai paruoštos kavos sąlygų. Iš karto norime paguosti – pusiau automatinio kavos aparato priežiūra labai paprasta. Tereikia apie ją nepamiršti ir reguliariai atlikti. Tad kaip gi prižiūrėti pusiau automatinį kavos aparatą, kad kava visada būtų skani? 

Pusiau automatinio kavos aparato priežiūros ypatumai 

Pusiau automatinio kavos aparato priežiūros ypatumai

Kaip ir visus kavos ruošimo prietaisus, pusiau automatinius aparatus reikia prižiūrėti reguliariai. Esti valymų, kuriuos reikia atlikti kasdien ir yra tokių, kurie dėmesio pareikalaus tik kartą per savaitę ar net per mėnesį. Panagrinėkime detaliau. 

Rekomenduojame atlikti kasdien

Kavos ruošimo grupės skalavimas

Kavos ruošimo grupės skalavimas. Prieš ir po kiekvienos paruoštos espresso kavos skalaukite kavos ruošimo grupę. Tereikia trumpą laiką paleisti vandenį neuždėjus kavos ruošimo rankenos. Tokiu būdu prilipę tirščiai nusiplaus nuo kavos ruošimo grupėje esančio sietelio. Tuo pačiu karštas vanduo sušildys grupę ir užtikrins, kad ruošiama kava neužrūgštės.

Nepalikite tirščių kavos ruošimo rankenoje

Nepalikite tirščių kavos ruošimo rankenoje. Po kiekvieno kavos ruošimo išpurtykite tirščius iš portafiltro ir išvalykite jį sausu vienkartiniu popieriumi ar šluoste. Kuo ilgiau tirščiai paliekami, tuo sunkiau juos iškrapštyti. Be to, juose susitelkusi drėgmė yra itin patogi terpė bakterijoms ir kitiems kenkėjams veistis.

Nuvalykite tamperį

Nuvalykite tamperį. Jei jūsų kavos aparatas yra su integruotu tamperiu kavai suspausti, prieš ruošdami kavą, patikrinkite, ar ant šio neliko tirščių nuo prieš tai spaustos kavos. Naują kavos porciją šiuo tamperiu spauskite tik įsitikinę, kad ant jo nėra nieko prilipę ir paviršius yra lygus bei sausas. Jei kažkurį iš šių aspektų praleisite pro pirštus, nelygiai suspausta kavos tabletė taip lengvabūdiškai praleis jūsų ruošiamą espresso.

Prižiūrėkite pieno plakimo vamzdelį

Prižiūrėkite pieno plakimo vamzdelį. Prieš plakdami pieną, visuomet nupūskite šiek tiek garo į šluostę. Taip pašalinsite iš garų vamzdelio pieno likučius bei susikaupusį vandens kondensatą. Baigę plakti pieną, nuvalykite vamzdelį drėgna šluoste ir taip pat nupūskite garą. Vakare palikite vamzdelį, pamerktą pieno plakimo indelyje su vandeniu. Tokiu būdu užkirsite kelią pridžiūvusiam pienui ir įsisenėjusiems nešvarumams. Kad nešvarumai lengviau “atliptų”, rekomenduojame naudoti specialų pieno sistemos valymui skirtą skystį.

Kavos aparatas turi atrodyti švariai

Kavos aparatas turi atrodyti švariai. Tikėtina, kad ruošiant kavą, gali apsitaškyti aparato korpusas ar grotelės. Šias dėmes rekomenduojame išvalyti nedelsiant – pridžiūvus kavai tai padaryti bus itin sunku. Nors šis aspektas neturi įtakos skoniui, graži aparato išvaizda – tai pagarba kavos ruošimo procesui ir kavos gėrimui. 

Naudokite skirtingas šluostes

Naudokite skirtingas šluostes. Turėkite kelias skirtingas šluostes prie kavos aparato. Vieną, skirtą aparato korpusui, grotelėms ir valymui aplink aparatą ir kitą šluostę (būtinai drėgną), skirtą garų vamzdelio valymui. Pastarąją rekomenduojame išskalauti kiekvieną kartą po serijos paruoštų pieniškų kavų, kai žinote, kad bent jau kol kas latte ar cappuccino negaminsite. Portafiltro valymui naudokite popierinį rankšluostį ar servetėlę – ja ne tik išvalysite tirščius, bet ir nuo jų susikaupusius riebalus.

Rekomenduojame atlikti kartą per savaitę/mėnesį 

Priklausomai nuo to, kaip dažnai ruošiate kavą, rekomenduojame kas savaitę arba bent jau kas mėnesį atlikti kruopštesnį kavos aparato išvalymą. Baristos kavinėse tai atlieka kasdien, tačiau namuose naudojami kavos aparatai nepagamina tokio kiekio kavos, kad reikalautų tokio valymo dažnumo. 

Atbulinės eigos programa

Atbulinės eigos programa kavos ruošimo grupei išvalyti

  1. Pirmiausia, nuėmę portafiltrą, vidinius grupės kraštus nuvalykite šepėteliu. Jei išbyrėjusių tirščių kiekis jus nustebins, tokį valymą turite atlikti dažniau. 
  2. Portafiltre esantį sietelį pakeiskite “akle” vadinamu sieteliu be skylučių (jis būna komplektacijoje). 
  3. Įdėkite į “aklę” valymui skirtą specialią tabletę.
  4. Paleiskite atbulinės eigos valymo programą. Jei tokios programos nėra, atlikite ją rankiniu būdu. Paleiskite vandenį ir taip įjungę palaikykite 10 sekundžių. Išjunkite ir palaukite 10 s. Pakartokite tokį ciklą 5-10 kartų. 
  5. Nuimkite kavos ruošimo rankeną ir praskalaukite kavos ruošimo grupę tiesiog leisdami vandenį. Galite po tuo pačiu vandeniu praskalauti ir kavos ruošimo rankeną. 
  6. Vėl įstatykite kavos ruošimo rankeną į grupę (šį kartą be tabletės). Pakartokite skalavimo ir pauzių ciklą dar 5 kartus. Taip praskalausite kavos aparatą po atliktos valymo procedūros.
  7. Praskalavę sistemą, pagaminkite vieną espresso, tačiau jį išpilkite. Taip būsite garantuoti, kad pirmoji kava po praplovimo, kurią gaminsite, bus tinkama gerti. 

Kruopštus portafiltro ir sietelių valymas

Kruopštus portafiltro ir sietelių valymas. Į indą įpilkite šilto vandens ir ištirpinkite vieną valymo tabletę. Pamerkite portafiltrą iki rankenos ir išimtus iš portafiltro sietelius. Palikite 15 - 30 minučių. Tuomet nušveiskite portafiltrą ir sietelius su kempine bei gerai išskalaukite. 

Kavos ruošimo grupės sietelio valymas

Kavos ruošimo grupės sietelio valymas. Per šį sietelį vanduo patenka į jūsų kruopščiai sumaltą ir suspaustą kavą portafiltre. Jeigu šis sietelis purvinas, per jį į kavą pateks ir senos kavos likučiai. Jie suteiks tą “purvinumo” jausmą kavos poskonyje. O jam užsikimšus (kavos aliejai gali “užblokuoti” sietelį), kavos ekstrakcija bus netolygi – tai tolygu nemaloniam kavos skoniui. Kartą per mėnesį atsukite šį sietelį, vidų išvalykite šepetėliu, o patį sietelį užmerkite nakčiai (šiltame vandenyje, kuriame ištirpinta speciali valymo tabletė). 

Garų vamzdelio valymas

Garų vamzdelio valymas. Paėmę labai ploną metalinį smaigalį (gali būti sąvaržėlė ar žiogelis), išvalykite garų vamzdelio skylutes. Šio valymo reikės labai retai, jei sąžiningai pamerksite vamzdelį kas vakarą vandenyje.

Video: kaip prižiūrėti pusiau automatinį kavos aparatą?

Apie vandenį ir kalkes 

Apie vandenį ir kalkes

Kietas vanduo gali pakenkti ne tik kavos aparatui, visiškai užkimšdamas latakus, bet ir sugadinti kavos skonį. Skrudintojai nuolat ieško geriausio kavos recepto, norėdami užtikrinti paruoštos kavos “sviestiško kūno” tekstūrą. Šias pastangas labai lengva nubraukti naudojant kietą vandenį, nes šis suteikia kavai sausą, burną džiovinantį “kūną”. Tam, kad viso to išvengtumėte, patartina naudoti originalų gamintojo filtrą, arba filtruotą, minkštą vandenį. 

Besikaupiančios kalkės kenkia ir pačiam kavos aparatui. Todėl visų pusiau automatinių kavos aparatų instrukcijose nurodoma, kaip atlikti nukalkinimo procedūrą ir taip pašalinti kalkes. Kiekvieno kavos aparato nukalkinimo procedūra skiriasi, todėl patariame vadovautis savo kavos aparato modelio instrukcija. Procedūros metu naudokite kavos aparatams skirtas specialias nukalkinimo priemones

Nepaisant to, ilgainiui susidaro sluoksnis, kurio nesunaikins nei stipriausios priemonės, nei technologiškai pažangiausios nukalkinimo programos. Todėl verta griebtis visų rekomendacijų užkertant kelią bet kokiai galimybei jūsų aparate nusėsti kietosioms vandens dalelėms. 

Pabaigai 

Kaip pastebėjote, pusiau automatinio aparato priežiūra yra itin lengva ir neužima daug laiko. Vos kelios minutės kasdien ir keliolika minučių kartą per mėnesį pastebimai pagerina paruoštos kavos kokybę ir skonį. Be to, prižiūrėtas kavos aparatas tarnauja gerokai ilgiau. Kavos aparato priežiūros priemonių, kaip ir skanios kavos, kviečiame įsigyti Kavos Draugo internetinėje parduotuvėje arba užsukus į bet kurią mūsų fizinę parduotuvę