TOP kavos pasiūlymas

Pasimėgauk kava ne tik puodelyje, bet ir desertuose: 3 nesudėtingi receptai

#kava desertuose

Jei esi tikras kavos entuziastas, pietus ar vakarienę užbaigti šio gėrimo puodeliu tau – vienas malonumas. O gal mėgsti pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte?

Kad nepasimestum tarp gausybės receptų, atrinkome tris nesudėtingus, tačiau tinkančius tiek ramiai savaitgalio popietei, tiek šventiniams pietums. O Kavos draugė Ieva papasakojo apie įvairias savybes, kurioms kava padeda atsiskleisti būtent šiuose desertuose. Kviečiame į naujų skonių paiešką!

„Panna Cotta“ su kava

„Panna Cotta“ išvertus iš italų kalbos reiškia tiesiog „virta grietinėlė“. Šiam tradiciniam italų desertui pagaminti įprastai reikia grietinėlės, cukraus ir vanilės. Kad desertas sustingtų ir įgytų tarsi plikyto kremo struktūrą, pasitelkiama želatina. „Ieškantiems netradicinių skonių, siūlome šį receptą pagardinti ir stipraus espresso puodeliu. Tam puikiai tiks „Caprisette Belgique“ pupelės, kurių ryškus skonis su juodojo šokolado kartumu sustiprins skanumyne jaučiamą kavos skonį. Kadangi desertas lengvas, iš tokių pupelių pagamintas espresso ar juodos kavos puodelis būtų puiki atsvara. O tikriems kavos mėgėjams siūlau paruoštą „Panna Cotta“ paragauti su puodeliu Charles Liégeois „Magnifico“ – tvirtos struktūros, bet šiek tiek gaivaus vaisiškumo savyje turinti kava leis atsiskleisti visoms deserto skoninėms savybėms“, – pataria mokymus apie kavą ir kavos aparatus vedanti Ieva.

Tau reikės:

– 45 g cukraus pudros
– 2 v. š. želatinos
– 200 ml stiprios espresso kavos
– 180 ml riebios grietinėlės
– 1 vanilės lazdelės
– 110 ml vandens

Gaminimas:

1. Želatiną užpilk šiltu vandeniu. Ištirpink kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti.
2. Grietinėlę šiek tiek pakaitink ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamiršk jos paskui išimti!
3. Dalį želatinos įmaišyk į paruoštą espresso kavą, o kitą – į grietinėlę.
4. Į indelius pilk abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsi visus paruoštus mišinius.

Kavos ir graikinių riešutų pyragas

Kai popietę užsinorėsi kavos puodelio ir ko nors saldaus, pats metas pagalvoti apie kavos ir graikinių riešutų pyragą. Jis tikrai išbaidys užklupusį mieguistumą ir suteiks energijos likusiai dienai. Kavos draugė Ieva sako, jog šių dviejų pagrindinių ingredientų duetas – tikra klasika ir net kavos puodelyje kartais galime pajusti riešutų poskonių. O jiems daugiau atsiskleisti šiame recepte padės šviežiai sumaltos šilto aromato „Caprisette Fragrante“ pupelės su riešutų sviesto poskoniu. Kadangi šis desertas ganėtinai sunkokas, jį skanauti derėtų su lengva, vaisiška kava, pavyzdžiui, Charles Liégeois „Bella Roma“.

Tau reikės:

– 50 g rudojo cukraus
– 190 g cukraus
– Didelės saujos graikinių riešutų
– Žiupsnelio cinamono
– 100 g sviesto
– 2 kiaušinių
– 150 g miltų
– 150 ml natūralaus jogurto
– Šlakelio vanilės ekstrakto
– 3 a. š. šviežiai maltos kavos
– 1 a. š. kepimo sodos
– Šlakelio aliejaus
– 2 a. š. miltų pabarstymui
– Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

1. Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepk aliejumi ir apibarstyk dviem šaukšteliais miltų.
2. Nedideliame indelyje sumaišyk rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos.
3. Sviestą ištirpink, suberk cukrų ir permaišyk. Įmušk kiaušinius, gerai juos išplak, tuomet supilk jogurtą, vanilės ekstraktą, įberk kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberk miltus, likusią kavą. Išmaišyk iki vientisos masės, tačiau nepersistenk.
4. Pusę tešlos supilk į skardą ir pabarstyk puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilk likusią tešlą ir apibarstyk mišiniu.
5. Pašauk į 180 laipsnių orkaitę ir kepk apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas.
6. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leisk jam 10 minučių atvėsti.

Kavos kremas su plakta grietinėle

„Šis šilkinis, glotnus ir burnoje tiesiog tirpstantis desertas tiks pačioms įvairiausioms progoms. Jo saldumą atsveria jaučiamas kavos skonis, kurį sustiprins espresso puodelis, pagamintas iš ryškiu skoniu ir juodojo šokolado kartumu pasižyminčių „Caprisette Belgique“ kavos pupelių. Jei deserto pagardinimui rinksitės šviežias ar trintas uogas, kartu paskanaukite iš „Parallel 17“ kavos pupelių pagaminto gėrimo. Švelnumas, kurį papildo salstelėjusios kakavos natos bei gvazdikėlių ir džiovintų vaisių aromatai, derės ir su jūsų pasirinktomis uogomis“, – sako Ieva.

Tau reikės:

– 250 g cukraus
– 8 kiaušinių trynių
– 20 g želatinos
– 500 ml grietinėlės
– 200 ml espresso kavos

Gaminimas:

1. Paruošk reikiamą kiekį espresso kavos.
2. Trynius gerai išplak su 200 g cukraus ir supilk į puodą. Tuomet įpilk atvėsintą kavą ir lėtai kaitink, kol sutirštės. Tik neužvirink!
3. Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsink nuolatos maišant plakimo šluotele.
4. Išplak grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišyk kremą, supilk paruoštą želatiną. Tuomet sukrėsk į formeles ir palik atvėsti.
5. Sustingus išversk iš formelių ir patiek su trintų uogų padažu.

 

Skanaus!