Skip to content
BCWP

Black Crow White Pigeon pasakoja išskirtines kavos istorijas. Pagrindiniai personažai ir pasakotojai – juodasis varnas ir sniego baltumo karvelis – įkūnija rūšinės kavos skonių paletę: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Skalėje nuo slėpiningos juodumos iki akinančio baltumo telpa visos skoninės intrigos. Kartu su šiais personažais kviečiame leistis į nepamirštamą skonių kelionę.

Sukurkite savo išskirtinę kavos istoriją

Kiekviena iš šių išskirtinių kavų verta atskiro knygos skyriaus, todėl yra supakuota į knygos skyrių primenančią pakuotę, pažymėtą numeriais 1, 2, 3… 24. Nesvarbu, nuo kurios pradėsite, tai bus jūsų išskirtinė kavos istorija.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kas yra rūšinė kava?


Rūšinė kava (specialty coffee) – tai 80 ir daugiau iš 100 galimų taškų surinkusi kava, kurią įvertino sertifikuoti kavos ragautojai (angliškai dar vadinami Q graders) pagal Rūšinės kavos asociacijos – SCA – įvertinimo skalę. Vertinami įvairūs kavos atributai: aromatas, skonis, poskonis, rūgštumas, kūnas, skonio balansas, tyrumas, saldumas… Verta pastebėti, kad rūšinė kava sudaro vos 10% visos pasaulyje parduodamos kavos, taigi ją pelnytai galima vadinti geriausia kava pasaulyje.


Ar prie kiekvienos kavos paminėtos natos labai ryškiai juntamos?


Svarbu suprasti, kad tai nėra pridėtiniai aromatai, tai – natūraliai kavoje besiskleidžiančios natos, kurios yra juntamos labai subtiliai. Jūs galite pajusti ne, pvz., mėlynių ar pieninio šokolado skonį, bet greičiau kažką, kas jums gali priminti mėlynes ar pieninį šokoladą… Šį kavos natų apibūdinimą galima palyginti su įvairių vynų ar arbatų apibūdinimu.


Kuo skiriasi kavos baltoje pakuotėje nuo kavų juodoje?


Rūšinių kavų skonių paletė yra itin plati: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Mes suskirstėme kavas pagal juose vyraujantį skonio profilį: daugiau vaisiškų, gėliškų ar uogiškų natų turinčias kavas pateikėme baltoje pakuotėje, o žemiškesnes ir šokoladiškesnes – juodoje.


Nuo kurios rūšinės kavos rekomenduojate pradėti pažindintis su rūšine kava?


Jeigu nebijote eksperimentuoti, pradėkite nuo bet kurios! Jeigu esate iš tų, kurie nori iš karto kažko itin stebinančio, rekomenduojame ragauti afrikines kavas – jos itin ryškios ir kai kurie paragavusieji netgi stebisi, ar tai tikrai kava. O jeigu norite pradėti nuo „saugesnio“ varianto, siūlome ragauti brazilišką klasikinę rūšinę kavą Brazil Santa Luzia.


Į ką atkreipti dėmesį renkantis rūšinę kavą?


Atkreipkite dėmesį į kavos aprašyme / ant kavos pakuotės pateiktą šią informaciją:
1. Kavos regionas. Nors kiekviena rūšinė kava – tai atskira unikali visata, galima įvardinti dažniausiai sutinkamas natas tam tikro regiono/žemyno kavose. Afrikos kavos – galima tikėtis egzotiškų, uogiškų, vaisiškų, gėliškų, netgi arbatiškų ar vyniškų natų. Azijos kavos – dominuoja kartesnės, „sunkesnės“ skoninės natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną. Pietų Amerikos kavos – tai įprastai subalansuoto skonio, natūraliai saldžios kavos, kuriose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei Azijos kava. Centrinės Amerikos kavos – išskirtinio charakterio, ryškaus skonio, dažnai sutinkamos tropinių vaisių ir įvairiausių riešutų natos.
2. Augimo aukštis. Visa rūšinė kava yra auginama aukštikalnėse. Kuo aukščiau kava auginama, tuo lėtesnis jos brendimo laikas ir tuo kompleksiškesnis skonis. Tai reiškia, kad ji įgyja labai turtingą skonio paletę ir dažniausiai taip visų siekiamo ir mėgstamo saldumo.
3. Kavos apdorojimo būdas. Sausuoju (arba natūraliuoju) būdu apdorotos kavos turi tirštesnį kūną, daugiau saldumo. Drėgnuoju būdu apdorotos kavos pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai ji turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Honey būdu apdorota kava turi vidutinį kūną ir dažnai saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Anaerobiniu būdu apdorota kava dažnai yra labai vaisiška ir turi egzotinių skonio natų.
4. SCA taškai. Kuo daugiau taškų turi kava, tuo ji geriau įvertinta kavos ekspertų ir reiškia – tuo įdomesnė ir gurmaniškesnė.
5. Skrudinimas ir rekomenduojamas ruošimo būdas. Itin šviesiai skrudintos kavos skirtos ruošti filtriniais ruošimo metodais ir plikyti puodelyje. Vidutiniškai ir tamsiau paskrudintos mūsų rūšinės kavos tinka visiems ruošimo būdams. Kavos aprašymuose matysite rekomenduojamus ruošimo būdus.
6. Skonio natos. Atkreipkite dėmesį į skonio profilį pagal įvardintas skonines natas.

Šviežiausios naujienos ir specialios nuolaidos tik jums

Prenumeruokite dabar ir išgirskite apie mūsų pasiūlymus pirmieji (psst… kartais iki 50% nuolaida 😳)
Paspaudę „Prenumeruoti“, patvirtinate, kad sutinkate su mūsų Sąlygomis ir nuostatomis bei Privatumo politika.