1+1

Belgiški vafliai ir kava – tobuli savaitgalio pusryčiai

Belgiski vafliai ir puodelis kavos
#belgiski vafliai #vafliai ir kava #vafliu receptas

Jei paklaustume jūsų, ar esate ragavę Briuselio ar Lježo vaflių, turbūt susimąstytumėte. O vis dėlto, tiek vienus, tiek kitus bendrai galėtume pavadinti tiesiog belgiškais vafliais. 1960 m. vienos, Briuselyje gyvenančios šeimos virtuvėje gimė artimiesiems ir draugams skirtas vaflių receptas. Nuo ankščiau išbandytų blynų ir vaflių jis skyrėsi tuo, jog sudėtyje turėjo mielių, o vafliai buvo kepami ant korio formos ketaus keptuvės. Būtent dėl specifinės formos, itin gerai laikomo karščio ir, be abejo, išskirtinio recepto – šeimininkams pavyko išgauti vaflius, kurie buvo traškūs viršuje ir minkšti viduje. Šie kepiniai taip patiko belgų šeimos draugams ir aplinkiniams, kad netrukus buvo pristatyti ir visam pasauliui maisto parodose. Susidūrus su iššūkiu, kuomet didžiajai daliai parodos svečių tekdavo aiškinti, kas gi tas Briuselis, šeima nusprendė pervadinti vaflius „belgiškais“. Būtent tokiu pavadinimu mes juos vadiname iki šių dienų.

Jau paminėjome dar vienus belgiškus vaflius – tai Lježo stiliaus vafliai. Nuo Briuselio vaflių jie skiriasi savo sudėtimi, konsistencija ir netgi panaudojimo būdais. Nors kilę iš tos pačios šalies, šie vafliai yra traškūs, labiau primena sausainius ir valgomi kaip užkandis, o ne pagrindinis patiekalas ar desertas. Būtent tokius vaflius galima įsigyti parduotuvėje, jie turi ilgą galiojimo laiką ir yra patogiai supakuoti. Tuo tarpu Briuselio vafliai skaniausi yra ką tik iškepti. Kuo ilgiau jie vėsta, tuo tampa minkštesni ir praranda savo originalią tekstūrą. Būtent Briuselio „belgiškus“ vaflius galima pamatyti promenadose, mugėse ar kituose renginiuose. Jie būna gardinami šokoladu, grietinėle, įvairiais pabarstukais. Pusryčių meniu kai kuriuose restoranuose ar vaflinėse galite rasti ir sūrių belgiškų vaflių, pvz.: su lašiša ir varške, „benedikto“ kiaušiniu ir avokadu, bei įvairias kitas kombinacijas.

Belgiškų vaflių receptai – dvi mūsų pamėgtos vaflių versijos

Vafliu receptas

Pirmiausia, svarbu atkreipti dėmesį, jog siūlome jums Briuselio stiliaus belgiškų vaflių receptus. Ir nors originaliame recepte buvo naudojamos mielės, ilgainiui visame pasaulyje paplito receptai su kepimo milteliais, kurie veikia greičiau ir gerokai sutrumpina pagaminimo laiką. Vafliai gaunasi tikrai labai minkšti ir purūs viduje, išorė traški, o sudėtyje esantis sviestas, kaitinamas vaflinėje, pradeda skleisti tokį aromatą, kad iki stalo šie vafliai ne visada spėja nukeliauti. Dažnai juos suvalgome sukinėdamiesi aplinkui vaflinę ir su kavos puodeliais rankose.

Belgiški vafliai su pasukomis

Produktai (3-4 asmenims): Paruošimas:
• 3 dideli kiaušiniai
• 6 šaukštai cukraus
• 200 ml riebios grietinės
• 200 ml raugintų pasukų
• Kiaušinius išplakite su cukrumi iki vientisos, purios masės. Tuomet dėkite grietinę ir pilkite pasukas, lydytą sviestą bei vėl kartu viską suplakite.
• 100 g lydyto atvėsusio
sviesto
• 2,5 stiklinių miltų
• 1 arbatinio šaukštelio
kepimo miltelių
• Žiupsnelis druskos
• Atskirame inde sumaišę sausuosius produktus (miltus, druską, kepimo miltelius) suberkite į skystą masę. Jei norite dar daugiau purumo – berkite miltų mišinį per sietelį. Viską išmaišykite.
• Paruošta tešla turi pastovėti ir išbrinkti bent 20-30 min.
• Paruošta tešla turi pastovėti ir išbrinkti bent 20-30 min.
• Dėkite tešlą į įkaitintą vaflių keptuvę ir kepkite kol dailiai paruduos. Kuo ilgiau laikysite vaflinėje – tuo vafliai bus traškesni.

Patarimai:

Jei norite vaflius gardinti saldžiais produktais – karamele, grietinėle, vaisiais, šokoladu – patariame cukraus dėti apie 2-3 šaukštus.
• Jei ruošiate vaflius sotiems pusryčiams su lašiša, kumpiu ar kiaušiniu, tuomet dėkite 0,25 šaukštelio druskos, 2 šaukštus cukraus ir papildomai į tešlą galite įmaišyti mėgstamų prieskonių, špinatų masę, čederio sūrio ar tarkuotų pakepintų morkų.

Belgiški vafliai su varške

Produktai (3-4 asmenims): Gaminimo eiga:
• 400 g varškės
(riebios arba pusriebės)
• 6 kiaušiniai
• Varškę išsukite su cukrumi ir kiaušiniais, pilkite kefyrą ir lydytą atvėsusį sviestą.
• 6 šaukštai cukraus
• 200 ml kefyro
• Plakdami masę po vieną šaukštą į ją dėkite miltus, kol masė taps vientisa.
• 80 g lydyto sviesto
• 400 g miltų 
• Kepkite kol gerai apskrus, nes vidus tikrai gaunasi labai minkštas. Gerai iškeptus vaflius bus lengviau išimti iš vaflinės.

Patarimai:

Jei norite, kad masė būtų vientisesnė ir nesijaustų varškės gumulėlių, galite skystus ingredientus suplakti kokteilinėje.
• Improvizuojant galima vietoj varškės dėti maskarponės ar rikotos sūrį.
• Jei norite vaflius gardinti įvairiais priedais, geriau rinktis be varškės sudėtyje. Būtent su varške pagaminti vafliai yra tikrai ganėtinai sotūs ir puikiai tinka pusryčiams patiekti tiesiog su uogomis, cukraus pudra ar visai be nieko.

Kokia kava tobulai dera prie karštų vaflių?

Vafliai ir kava

Belgiškus vaflius patariama valgyti karštus, nes tuomet ypatingai jaučiasi traškus jų paviršius ir minkštutėlis vidus. Todėl prie šių vaflių ypatingai dera kava, ypač vėsesni kavos gėrimai, pavyzdžiui cappuccino ar latte macchiato. O karštaisiais metų laikais turėtų puikiai derėti ledinė frappe. Plakto pieno puta, švelnus kavos skonis ir didelis šių gėrimų kiekis leis mėgautis savaitgalio rytu ir padės kantriai laukti garuojančio, šviežiai iškepto vaflio.

Jei nusprendėte gardinti vaflius saldžiais priedais, tuomet pasiruoškite didelį puodelį juodos kavos, dar vadinamos Americano kava. Ją sudaro „prailginta“ espresso kava (apie 60 ml) ir 90 ml karšto vandens. Ši kava bus švelni, taip pat didelio tūrio ir papildys kiekvieną kąsnį subtiliu kavos skoniu. Kavos pupelių mišinius tokiai kavai rinkitės pagal asmeninius pomėgius, nes vafliai neturi specifinių ryškių prieskonių. Neutralus jų skonis tinka ne tik su įvairiais priedais bet ir su pačiomis įvairiausiomis kavos rūšimis.

Kavos Draugas rekomenduoja

Šviežiais vafliais pradėtas savaitgalis garantuoja gerą nuotaiką, šalia vienas kito besisukančius artimuosius ir kvepiančius namus. Tad jei dar nesate išbandę, skubėkite įsigyti kokybišką vaflinę ir reikiamus produktus. Kiekvienas vaflių receptas bus vis kitoks ir laikui bėgant tikrai atrasite tuos vienintelius. Žinome ne vieną šeimą, kurioje vaflių kepimas tapo šeštadienio ar sekmadienio tradicija, tad gal pats laikas naujas tradicijas įsileisti ir į savo namus?