TOP kavos pasiūlymas

Žinai, kodėl tavo kava nepakankamai karšta?

#karšta kava

Po ilgos ir sudėtingos paieškos pagaliau nusprendei, kad reikia įsigyti kavos aparatą, kuris galėtų paruošti tobulą cappuccino kavą. Aparatas atvyksta, išpakuoji jį, paspaudi savo mėgstamiausio gėrimo mygtuką ir jau atrodo jauti, kaip nuostabaus skonio kava kaitina burną… Visgi, po paties pirmo gurkšnelio užplūsta nusivylimas – kava neturi to velniško karštumo, kurio tikėjaisi!

Neišsigąsk, tai labai dažnai pasitaikanti problema, su kuria susiduria nauji kavos aparatų šeimininkai, ir mūsų klausia patarimo. Šiandien papasakosiu, kodėl vėsesnė kava nėra didelis blogis ir kaip galima jos temperatūrą pritaikyti savo skoniui. Juk visi norime, kas mūsų puodelis kavos būtų tobulas, ar ne? 😉

Be tinkamos temperatūros nebus ir kokybiškos kavos

Priešingai nei atrodo daugeliui, vėsesnė kava nėra bloga – kava su pienu ir neturėtų būti verdančio karštumo. Na, bent jau gera kava. Jei pienas viršija virimo temperatūrą, jo švelni tekstūra ir struktūra yra sugadinama, nes ideali puta šiomis sąlygomis tiesiog negali susiformuoti. Vidutinė  pieno pagrindu gaminamų gėrimų temperatūra turėtų būti apie 65 laipsnių temperatūros – pakankamai karšta, kad išlaikytų espresso putą (crema), tačiau tuo pačiu ir išsaugotų pieno tekstūrą. Jei pieno temperatūra viršys šią ribą, teks mėgautis kava su pienu, o ne capuccino su debesies minkštumo puta.

Nemažiau svarbu yra ir tai, kad pienas atskleidžia savo saldžiąsias savybes žemesnėse temperatūrose. Būtent todėl pieniški kavos gėrimai (kai paruošti tinkamai) ir turi natūraliai švelnesnį skonį. Deja, kuo labiau priartėjama prie virimo temperatūros, tuo daugiau šio skonio prarandama.

Kaip pakelti jos temperatūrą?

Nors kava su pienu ir neturėtų būti verdančio karštumo, norintys mėgautis karštesniais gėrimais gali padidinti jos temperatūrą. Štai kelios gudrybės, padėsiančios priartinti kavą prie norimo karštumo:

  • Įsitikink, kad proporcijos yra tinkamos. Įprastai kavos ir pieno santykis turėtų būti 1 su 2. Jei jis neteisingas (pvz., kavos aparate suprogramuotas didesnis pieno kiekis nei turėtų), nereikėtų nustebti, kad kava yra vos šilta. Tinkamos proporcijos yra tiesiogiai susiję ir su tinkama temperatūra.
  • Sušildyk savo puodelį. Vienas paprasčiausių žingsnių prieš geriant kavą, kurį dažnai pamirštame, yra kavos puodelio pašildymas. Norint tai padaryti gali padėti puodelį ant puodelių šildytuvo (jį turi kai kurie kavos aparatai) arba tiesiog į puodelį pripilti karšto vandens ir kurį laiką jį palaikyti.
  • Puodelio tipas taip pat lemia gėrimo temperatūrą – kuo storesnės puodelio sienelės, tuo šiltesnis gėrimas išliks. Mėgsti karštus gėrimus – pasirūpink kokybišku puodeliu. Na, pavyzdžiui, visų pamėgtu Loveramics‘u.

Bet kavinėse kava juk karštesnė!

Derėtų atkreipti dėmesį, kad namie kavos aparatu paruošti gėrimai yra pritaikyti pakankamai greitam suvartojimui. Nereikėtų tikėtis, kad ant stalo stovintis puodelis ilgai išlaikys aukštą gėrimo temperatūrą. Kavinėse kavą ruošiantys profesionalūs kavos aparatai turi galingesnius bei didesnius virimo mechanizmus, tad temperatūrą daugiau nulemia technologija, o ne kavą ruošiančiojo įgūdžiai.

Svarbu nepamiršti, kad perkaitinti gėrimai neatskleidžia nei kavos pupelės ypatybių, nei pieno švelnumo – šis supratimas priartins tave prie tikro kavos gurmano titulo. Kavos pasaulis platus ir kartais klaidus, tad slepia nemažai paslapčių. Šiandien atskleidei vieną jų – tikiuosi kiti kavos puodeliai jau bus tik švelniai karšti. 😉