Kavamalės

Filtrai
Aktyvūs filtrai
Kaina
Gamintojas
Pieno sistemos tipas
Tipas
Tipas
Tipas
Tipas
Naudojamos kavos tipas
Ruošiami gėrimai
Kavos rūšis
Kavos ypatybė
Pupelių tipas
Valdymo tipas
Skrudinimo lygis
Kiekis
Kapsulių tipas
Skonio gidas
Kavos regionas
Kavos tipas
Girnų tipas
Spalva
Papildomos savybės
Kapsulių technologija
SCA reitingas
Apdorojimas
Kavamalės tipas
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Vandens talpos dydis
Pupelių talpa
Kavinuko talpa
Puodelių pašildymo tipas
Talpa
Išsaugomi vartotojų profiliai
Kavos kiekis
Girnų konstrukcija
Išmanioji programėlė
Gėrimo porcijų kiekis
Pajungimas prie vandentiekio
Ypatybė
Gėrimo receptas
Kavos kapsulėje
Priežiūros priemonės tipas
Arabikos porūšis
Gėrimai su pienu
Prekių ženklai
Pieno talpos dydis
Porcijos dydis
Rekom. puod. skaičius per dieną
Rūšis
Skirta
Tinka
Paruošimo būdas
Kofeino pašalinimo metodas
Šokolado tipas
Produktų tipas
Kavos aparatas naudoja
Grupių skaičius
Girnų plotis
Kam skirta
Programuojamas malimo laikas
Porcijų pasirinkimas kavoms su pienu
Porcijų pasirinkimas juodai kavai
Išsaugomi vartotojų receptai
Integruota kavamalė
Šilumos palaikymas iki
Šokolado rūšis
Ciklų skaičius
Manometras
PID temperatūros valdiklis
Pupelių talpų skaičius
Atskiras karšto vandens antgalis
Ekranas
Funkcijos
Medžiaga
Produktų kiekis rinkinyje
Tipas
Akcija
1 prekė

Apie kavamales

Kiekvienas turime savų ritualų be kurių neįsivaizduojame dienos. Kavos puodelis – vienas iš tokių. Jis ne tik padeda tinkamai nusiteikti dienos iššūkiams, bet tuo pačiu ir pripildo namus maloniais kvapais. Aromatingiausia kava tuomet, kai pupelės malamos šviežiai, todėl būtent kavamalėms tenka ypatinga reikšmė. Nors kavos ruošimas nuo pupelės iki puodelio užtrunka ilgiau, tačiau skonis, aromatas ir, žinoma, emocija yra tai, kas padaro šį procesą neprilygstamu. Tad pradėkime nuo pačių pradžių – nuo pupelių malimo. Tam reikės tinkamos kavamalės, dar kitaip vadinamo kavos malūnėlio. Kadangi kavamalių yra daug tipų ir rūšių, pasiaiškinkime, kaip išsirinkti tinkamiausią būtent jums?

Kavamalių tipai – rankinė ar elektrinė?

Besimėgaujantiems kavos ruošimo proceso magija, viskas prasideda nuo pupelės rankoje, kurią reikia sumalti. Tad norinčius nerti į išsamesnę pažintį su kavamalių pasauliu kviečiame paskaityti mūsų blogo straipsnį “Kavamalė namuose – žingsnis tobulos kavos link”. Tuo tarpu čia ženkime toliau ir apžvelkime kavamalių tipus ir jų privalumus, kurie palengvins pasirinkimą ieškant geriausio sprendimo. Tam, kad greičiau atrastumėte patį tinkamiausią prietaisą, turėtumėte apgalvoti keletą pagrindinių pasirinkimo aspektų. Pirmasis iš jų – kavos malūnėlio naudojimo būdas, kuris gali būti rankinis arba elektrinis.

Rankinės kavamalės 

Kaip pats pavadinimas ir byloja, rankinės kavamalės skirtos pupeles malti rankomis sukant malūnėlio rankenėlę girnos smulkina pupeles. Jeigu dažnai keliaujate ir planuojate kavamalę vežtis su savimi, rankinis prietaisas yra geriausias pasirinkimas, nes jis kompaktiško dydžio, lengvai transportuojamas ir veikia be elektros. Dar vienas svarbus aspektas, kuris dažnai gali būti neįvertintas – garsas. Jei jums reikia tylos, rankinis malūnėlis skleidžia tik labai silpną garsą, todėl pupeles galima malti tiek anksti ryte, tiek vėlai vakare, netrikdant šeimos ar kaimynų ramybės.

Taip pat rankiniai kavos malūnėliai ypač vertinami ir mėgstami dėl pačios malimo patirties – kai kiekienas puodelis ruošiamas rituališku nusiteikimu, precizišku tikslumu, procesą atliekant savo rankomis. Be jau minėtų privalumų, rankinis procesas suteikia galimybę pilnai kontroliuoti malimo greitį ir rupumą, leidžiant eksperimentuoti bei rasti variantą konkrečiam paruošimo būdui. Kavos Draugas asortimente rasite platų aukštos kokybės rankinių kavamalių pasirinkimą iš pripažintų ir ikoninių Comandante, Timemore, Hario bei kitų gamintojų. Raskite sau tokį sprendimą, kuris leistų mėgautis ne tik savo ergonominėmis savybėmis ar estetišku dizainu, bet ir nepriekaištingu malimo tikslumu. 

Elektrinės kavamalės 

Jei rankiniams malimo prietaisams reikia skirti šiek tiek savo laiko ir pastangų, elektrinės kavamalės procesas yra visiškai automatizuotas – tereikia spūstelėti mygtuką ir girnos susmulkina pupeles. Todėl ir procese dalyvauti tereikės tiek, kiek užtruksite parenkant malimo nustatymus mygtuko paspaudimais. Visa kita bus atlikta preciziškai taip, kaip norėsite. Dažnu atveju galima reguliuoti ir jų rupumą, o jei tokios funkcijos nėra, užtenka, kad įrenginys veiktų ilgiau. Net ir tuomet, jei norėsite sumalti didesnius kiekius, procesas neužtruks tiek, kiek prireiktų laiko tą patį kiekį pupelių malant rankomis. 

Tai pagrindinės priežastys, dėl kurių nusprendžiama pasirinkti elektrinę kavamalę. Mūsų asortimente siūlome rinktis iš pačių garsiausių kavamlių gamintojų vardų, tokių kaip Baratza, Eureka ir Eureka ORO, Rocket Espresso, La Marzocco, Lelit, Fellow, Sage, DF64. Taip pat kviečiame susipažinti su Kavos Draugo kavamalių prekiniu ženklu SORSO – tai automatinės kavamalės skirtos universaliems poreikiams ir įvairiems kavos gėrimams – ar tai būtų espresso, ar filtrinė kava.

Kavamalė pagal kavos paruošimo būdą – espresso ir filtrinė

Vieniems patinka kava su intensyviu skoniu, tirštu kreminiu sluoksniu ir nepriekaištinga tekstūra, kitiems švelni, švari ir kupina subtilumo. Visgi net išsirinkus pačias geriausias pupeles, iki tobulumo lieka dar vienas žingsnis – malimas. Čia neapsieisite be espresso arba filtrinių kavamalių, nuo kurių priklauso tinkamas pupelių malimas. 

Nors kai kurias kavamales galima laikyti universaliomis dėl reguliuojamo rupumo lygio, visgi didžiausi kavos entuziastai yra linkę turėti atskiras konkrečiam metodui pritaikytas specializuotas kavamales. Todėl espresso ir dažniausiai tik espresso kavą namuose ruošiantiems geriausia būtų pasirinkti būtent tokio tipo kavamalę – prieš ruošiant kavą jūsų kavamalė bus visada pasirengusi atlikti darbą maksimaliai tiksliai, t.y. taip tolygiai, jog priartins jūsų espresso dar vienu žingsniu arčiau tobulo. O entuziastai mėgstantys skirtingus kavos paruošimo metodus yra linkę turėti net kelias specializuotas kavamales.

Espresso kavamalės 

Iš esmės, dauguma espresso kavamalių gali pupeles malti skirtingu rupumu – nuo paties smulkiausio iki vidutinio ar stambaus. Taigi, nepaisant pavadinimo, kuris sufleruoja malimo smulkumą espresso paruošimo būdui, toks kavos malūnėlis geba kur kas daugiau. Todėl puikiai tinka įvairiems gėrimo paruošimo būdams – nuo espresso iki filtrinės kavos. Svarbiausia, ką reikia žinoti, yra tai, jog espresso kavamalės jums sumals pupeles tokiu smulkumu, kad galėtumėte pasiruošti espresso kavos. 

Kiekvienas espresso kavos malūnėlis išsiskiria savo tikslumu ir gebėjimu pasiekti ypatingą malimo smulkumą – tai, kas yra būtina siekiant išgauti intensyvų, sodrų skonį ir kreminį sluoksnį. Skirtingai nei įprastos kavamalės, espresso malūnėliai garantuoja nuoseklų bei subalansuotą rezultatą kiekvieną kartą. Be to, jie suteikia galimybę preciziškai reguliuoti malimo stambumą, leidžiant pritaikyti jį pagal individualius pageidavimus ir aparato reikalavimus. 

Filtrinės kavamalės

Filtrinė kava leidžia pupelių aliejams ir aromatams lėtai išsiskirti, todėl gėrimas tampa švelnesnis bei švaresnis. Stambesnis malimas, tinkamas filtrinėms sistemoms, leidžia vandeniui tolygiai pratekėti per kavą, išryškinant subtilius aromatus ir skonius, tuo pačiu pašalinant nereikalingus aliejus ir nuosėdas. Renkantis tarp rankinių ir elektrinių filtrinių kavamalių variantų, svarbu atkreipti dėmesį į talpą ji turi būti pakankamai didelė, kad galėtumėte sumalti reikiamą kiekį vienu metu. Kaip jau minėjome, dauguma espresso ir apskritai elektrinių ar rankinių kavamalių gali malti rupiau, taigi tai reiškia, kad toks malimas bus tinkamas filtrinės kavos ruošimo metodams. 

Single Dose kavamalės – kuo jos ypatingos?

Nesvarbu, kurį kavamalių tipą ar gėrimo receptą pasirinktumėte, Single Dose kavamalė gali praturtinti tiek gėrimo ruošimo patirtį, tiek kilstelėti galutinį rezultatą dar laipteliu aukščiau. Skirtingai nei įprasti kavos malūnėliai, vienos dozės malimo (angl. single dose) malūnėliai sukurti tam, kad galėtumėte kiekvieną kavos puodelį paruošti su maksimaliu tikslumu ir šviežumu. 

Single Dose kavamalės skirtos malti tik vieną dozę pupelių vienu metu – tik tiek, kiek reikia vienam puodeliui. Taip pupelės ilgiau išlieka šviežios, kadangi nekontaktuoja su oru, kuris gali sumažinti aromato intensyvumą ir skonio gilumą. Šis preciziškas malimo procesas ne tik sumažina kavos sąlyčio su oru laiką, bet ir leidžia jums eksperimentuoti su skirtingomis pupelėmis ir malimo nustatymais. Tai suteikia galimybę kiekvieną kartą atrasti naujas subtilybes ir rasti tobulą balansą tarp rūgštingumo, saldumo bei  kartumo.

Profesionalios kavamalės verslui

Jei kavą ruošiate ne tik sau, bet ir klientams, verta pagalvoti apie investavimą į profesionalams skirtą kavamalę. Skirtingai nuo malūnėlių skirtų namams, profesionalios kavamalės turi didesnę talpą, galingesnius variklius ir geresnius našumo parametrus. Jos taip pat dažnai yra patvaresnės bei pritaikytos ypač intensyviam naudojimui. Vienas iš pagrindinių komercinių kavamalių skirtumų yra pajėgumas ir greitis, atsižvelgiant į poreikius. Profesionaliai pupeles malantis įrenginys iš tokių gamintojų kaip Rancilio, Eureka, Mahlkönig ne tik padidins jūsų paslaugų efektyvumą, bet ir leis paruošti skanų puodelį kavos, dėl kurio klientai grįš dar kartą. 

Naudotos ir atnaujintos kavamalės – patikimos, kaip naujos

Kai reikalingas itin kokybiškas kavos malūnėlis, galima susidurti su kaina, kuri viršija nusimatytas tokio pirkinio biudžeto lubas. Jeigu galvojate, kad naujas malūnėlis jums yra kiek per brangus malonumas, alternatyva gali tapti naudotos ir atnaujintos kavamalės. Šie puikios būklės prietaisai nebėra visiškai nauji, tačiau mūsų meistrų jie paruošti taip, kad galėtų tinkami tarnauti iš naujo. Tai kavamalės, kurios atnaujintos ir parengtos pilnavertiškai tęsti misiją – joms pakeisti susidėvėję komponentai ir patikrintas veikimas. Visi kavos malūnėliai siūlomi su 12-24 mėn. garantija, tad galite būti ramūs dėl jų kokybės. Su tinkama priežiūra, toks įrenginys gali tapti ilgamečiu pagalbininku kasdieniniame kavos rituale.

Kavamalės su girnomis: girnų tipas ir konstrukcija 

Kai jau, rodos, atlikote svarbiausius žingsnius renkantis kavos malūnėlį, susidursite su dar vienu klausimu girnos ar peiliukai? Atsakymas vienintelis – tik girnos. Kavamalės su girnomis turi du privalumus. Pirmiausia, girnos pupeles mala tolygiau. Antra, tik su girnomis sumalsite skirtingo rupumo kavą, o tai labai aktualu ruošiant gėrimą įvairiais metodais – nuo paprasto užplikymo vandeniu iki įnoringojo espresso.

Girnų tipai – metalinės ir keraminės

Kavos Draugas asortimente rasite platų kavamalių su įvairių tipų girnomis pasirinkimą – tiek su metalinėmis, tiek su keraminėmis. Kuo jos skiriasi? Kavamalės su metalinėmis girnomis pasižymi „švaresniu“ skoniu, kuriame ryškiau atsiskleidžia subtilios natos. Tokia kava patinka espresso mėgėjams, tinka filtriniams ruošimo būdams bei rūšinėms kavoms. Be to, metalinės girnos garsėja patvarumu bei ilgaamžiškumu. Dėl jų atsparumo smūgiams ir didesnio tvirtumo jos yra mažiau pažeidžiamos nei keraminės.

Kavos malūnėliai su keraminėmis girnomis padeda gėrimui įgyti tirštesnį kūną, nes malimo proceso metu susidaro daugiau smulkių kavos dalelių, kurios praturtina skonį ir suteikia jam sodrumo. Tai ypač vertina tradicinio espresso mėgėjai, kuriems svarbus intensyvumas ir kremiška tekstūra. Nors keraminės girnos yra trapesnės nei metalinės, jos pasižymi didesniu kietumu, todėl tarnauja iki dviejų kartų ilgiau. Be to, keraminės girnos veikia tyliau.

Girnų konstrukcijos – plokščios ar kūginės?

Kavamalių specifikacijose dažnai pateikiama informacija ir apie dar vieną girnų savybę – konstrukciją. Pastaroji gali būti plokščia arba kūginė. Kavamalės su plokščiosiomis girnomis mala labai tolygiai, to pasekoje paruošta kava, panašiai kaip su metalinėmis girnomis, yra „švaresnė“. Vėlgi – ji labiau patiks modernaus stiliaus espresso gerbėjams, mėgstantiems aiškiai išreikštas natas. Kadangi plokščiųjų girnų konstrukcija yra sudėtingesnė, tokios kavamalės dažnai kainuoja brangiau. 

Tuo tarpu kavos malūnėliai su kūginėmis girnomis pasižymi vadinamuoju „bimodaliniu malimu“ – pupelės sumalamos į dviejų dydžių granules. Tokia kava turi daugiau tekstūros, yra tirštesnė bei šiek tiek intensyvesnė, kas itin patinka tradicinio espresso gerbėjams. Kūginės girnos dėl savo formos sulaiko mažiau kavos viduje ir mala tyliau nei plokščios. Visgi, plokščiosios ir kūginės girnos pasižymi vos juntamais skirtumais. Jei rinksitės aukštos kokybės girnas, jos bus vienodai geros nepriklausomai nuo jų formos, tad tai neturėtų būti pagrindinis veiksnys, lemiantis jūsų pasirinkimą. 

Kavamalių dizainas – nuo retro iki modernumo 

Šalia kavamalių funkcionalumo ne mažiau svarbus ir dizainas, juk stilingam malūnėliui virtuvėje norisi paskirti matomą vietą. Skirtingos spalvos ir formos leidžia pasirinkti labiausiai patikusį dizainą, kuris spalviškai derės prie valgomojo interjero ar net prie kavos aparato. Kavos Draugas asortimente rasite įvairių dizaino stilių šių prietaisų – nuo retro iki modernių.

Senovinius malimo būdus primenančios, retro stiliaus kavamalės dažniausiai gaminamos iš medžio su metalinėmis detalėmis. Tuo tarpu, modernios kavamalės išsiskiria minimalistiniu dizainu ir šiuolaikinėmis medžiagomis, tokiomis kaip nerūdijantis plienas arba plastikas. Šie prietaisai dažnai turi inovatyvias funkcijas: ergonomiška rankenėlė, aiškiai matomas malimo lygio indikatorius ar kompaktiškas dizainas. Estetikos ir funkcionalumo duetas klasikinės kavamalės pasižymi elegancija, dažnai turi detales iš aukštos kokybės medžiagų, kurios pabrėžia jų ilgaamžiškumą bei klasikinį stilių.

Liko klausimų?

Pasakykite kaip ruošiate kavą ir mes pasakysime, kokia kavamalė jums tinka! Susisiekite su mūsų konsultantais jums patogiu būdu – skambučiu, žinute ar apsilankant fizinėje parduotuvėje, kur visuomet laukiame su gardžia kava.