TOP kavos pasiūlymas

Kelionė po kavos pasaulį. Italija

Itališkos kavos legenda paplitusi po visą pasaulį, nors kava šioje šalyje net neauga. Legenda prasidėjo XVI amžiuje, kai Venecijos pirkliai visai Europai pristatė prabangųjį kavos gėrimą, o XIX a. pab. italai tiesiog sužibėjo kavos pasaulyje – mat būtent čia gimė legendinė espresso kultūra.

Kelionė po kavos pasaulį. Italija

Itališkos kavos legenda paplitusi po visą pasaulį, nors kava šioje šalyje net neauga. Legenda prasidėjo XVI amžiuje, kai Venecijos pirkliai visai Europai pristatė prabangųjį kavos gėrimą, o XIX a. pab. italai tiesiog sužibėjo kavos pasaulyje – mat būtent čia gimė legendinė espresso kultūra.

Žodis espresso turi šias reikšmes:

01.
Populiariausias kavos gėrimo receptas, kuris yra daugelio kitų populiarių kavų – nuo americano iki latte macchiato – pagrindas.
02.
Espresso kavos aparatams skirtas skrudinimo ir malimo būdas, todėl šį žodį dažnai sutiksite ant kavos pakuotės.
03.
Šiandien populiariausias kavos ruošimo būdas.

01.

Populiariausias kavos gėrimo receptas, kuris yra daugelio kitų populiarių kavų – nuo americano iki latte macchiato – pagrindas.

02.

Espresso kavos aparatams skirtas skrudinimo ir malimo būdas, todėl šį žodį dažnai sutiksite ant kavos pakuotės.

03.

Šiandien populiariausias kavos ruošimo būdas.

Itališko tipo espresso kavos pupelės ir malta kava

Dažniausiai tai tamsesnio skrudinimo kava, ant kurios pakelio puikuojasi žodis espresso. Ši kava yra skirta espresso kavos aparatams bei kavinukams – ji skrudinama ilgiau ir yra tamsesnė. Joje mažiau rūgštumo ir skleidžiasi kartesnės natos – kava primena juodąjį šokoladą, prieskonius, medieną. Ilgiau skrudinant išsiskiria daugiau aliejų – tai atsiskleidžia per tirštą paruoštos kavos tekstūrą. Jeigu espresso žodis yra ant maltos kavos pakelio – ji sumalta smulkiau, kad ekstrakcijos metu greičiau padovanotų geriausias skonines savybes.

MITAS

Ar espresso kavos pupelės tinka tik espresso gėrimui ruošti?

Žodis espresso ant kavos pakelio reiškia, kad kava tinkama ruošti espresso ruošimo būdu – ji paskrudinta šiek tiek tamsiau ir/arba sumalta smulkiau. Tinka visiems kavos gėrimams ruošti: tiek espresso, tiek visoms juodoms kavos, tiek ir su pienu.

Itališkos espresso kavos standartas

Espresso kavos gėrimas – tai Italijos simbolis. Vienas magiškas teisingai paruoštos espresso kavos gurkšnis atskleidžia visą skonio gelmę – atsiveria visa kavos skonių paletė. Be to, tai yra visų kitų espresso kavos aparatu ruoštų gėrimų pagrindas. Kad išsaugotų itališkos espresso kavos paveldą, Italijos Nacionalinis Espresso Institutas nustatė tikslius espresso kavos ruošimo reikalavimus:

  • Sumaltos kavos kiekis 7 g ± 0,5
  • Vandens temperatūra (iš kavos aparato) 88°C ± 2°C
  • Gėrimo puodelyje temperatūra 67°C ± 3°C
  • Pompos slėgis 9 barai ± 1
  • Ekstrakcijos laikas 25 s ± 5 s
  • Gėrimo tankis esant 45°C > 1,5 mPa s
  • Riebalų kiekis > 2 mg/ml
  • Kofeino kiekis < 100 mg/cup
  • Kavos gėrimo kiekis puodelyje
    (kartu su kremine puta)
    25 ml ± 2,5
Itališkos espresso kavos standartas

MITAS

Ar espresso yra stipriausias kavos gėrimas?

Kofeino kiekis kavos puodelyje priklauso nuo vandens ir kavos sąlyčio trukmės. Espresso ekstrakcijos laikas tik 25 s ± 5 s. Taigi plikoma ar filtrinė kava kofeino turi daugiau!

Itališki kavos ruošimo būdai

01.

Automatiniai espresso kavos aparatai

Tobulam itališkam espresso puodeliui paruošti reikia espresso kavos ruošimo įrangos. Tai slėginiai kavos aparatai, kavos ruošimo metu naudojantys 9 barų slėgį. Pirmąjį espresso kavos aparatą užpatentavo italas Angelo Moriondo iš Turino dar 1884 metais. Šiandien jūs galite rinktis iš didelės įvairovės espresso kavos aparatų. Pasirinkę automatinę espresso kavos aparato versiją, tobulą espresso iš šviežiai sumaltų kavos pupelių paruošite vos vienu mygtuko paspaudimu.

02.

Pusiau automatiniai espresso kavos aparatai

Svajojantiems būti barista namuose ir mėgstantiems eksperimentuoti siūlome rinktis pusiau automatinę espresso kavos aparatų versiją. Pagaminkite tobulo skonio espresso kavą tiesiog savo namuose. Taip paruošta kava atskleidžia visą joje slypinčią skonio gelmę. Dar daugiau – šie aparatai yra tokie gražūs, kad neabejotinai taps jūsų namų puošmena.

Pusiau automatiniai espresso kavos aparatai
Moka kavinukas

03.

Moka kavinukas

Neatsiejama itališko gyvenimo būdo ir itališkos kavos ikona – Moka kavinukas (1933 m. pirmąjį kavinuką sukūrė Alfonso Bialetti). Nors kartais jame ruošiamą kavą vadina espresso kava, iš tiesų, nėra visiškai taip. Moka kavinuke naudojamas slėgis tėra apie 1,5 baro. Visgi kažkiek panašumų su epsresso kava ji turi – intensyvaus skonio, tiršta, dominuoja kartesnės skonio paletės natos. Ypatingai tinka mėgstantiems tradicines kaviškas natas.

MITAS

Ar espresso kavos aparatas ruošia tik espresso kavą?

Espresso kavos aparatas nėra skirtas tik espresso kavos gėrimo mėgėjams. Espresso pagrindu ruošiamos visos kitos kavos – nuo juodos kavos ar americano iki latte macchiato ar cappuccino.

Itališko stiliaus kava