Specialus mėnesio kavos aparato pasiūlymas! Žiūrėti

Paragauk tikros braziliškos kavos

  • Tradicinės kaviškos natos
  • Iš išskirtinio rūšinių kavų ūkio Brazilijoje
  • Skanu ruošiant įvairiais būdais
  • Apie kavą

    Pieninis šokoladas, Karamelė, Vaisiai

    Iš išskirtinio rūšinių kavų ūkio Fazenda Santa Luzia (Brazilija) atkeliavusi kava ypatingai patiks mėgstantiems tradicines kaviškas natas. Subalansuoto skonio kavoje dera saldžios pieninio šokolado ir karamelės natos, o gaivos suteikia subtiliai juntamas prinokusių vaisių aromatas.

     

    ŠALIS:   Brazilija
    REGIONAS:   Cerrado Mineiro, Minas Gerais
    ŪKIS:   Fazenda Santa Luzia
    AUGIMO AUKŠTIS:   1200 m
    RŪŠIS:   Red Catuai
    APDOROJIMAS:   Sausasis
    SKRUDINIMAS:   Vidutinis
    SCA ĮVERTINIMAS:   84 taškai iš 100

    Išbandyk šiuos kavos ruošimo būdus

    Chemex

    Šiame itin estetiškai atrodančiame kavinuke (beje, jį rasite netgi Niujorko meno muziejuje!) paruošite itin skanią kavą tiek sau ir draugui, tiek ir visam svečių būriui. Gerdami taip paruoštą Brazil Santa Luzia kavą, pajusite jos švelnumą, gaivumą ir saldumą, subtilias šokoladines ir džiovintų vaisių (ypač slyvų!) natas.

     

    Kaip ruošti?

     

    • Įdėkite popierinį filtrą (storesnė filtro dalis turi būti prie kavinuko kaklelio)
    • Sudrėkinkite filtrą vandeniu – taip nuplausite popieriaus skonį
    • Sumalkite kavą stambesniu rupumu (kavos proporcija: 60 g kavos – 1 l vandens) ir sudėkite į filtrą
    • Pirmasis plikymo etapas – užpilkite šiek tiek vandens (dvigubai daugiau nei dėjote kavos)
    • Palaukite 40 s ir subtiliai išmaišykite kavą
    • Lėtai pilkite likusį vandens kiekį

    Hario V60

    Nors šis japoniškas kavos ruošimo įrankis itin paprastas, juo galima ruošti labai skanią kavą. Beje, V60 galite dėti tiesiai ant savo puodelio! Dėl plonesnių filtrų (lyginant su Chemex) kava bus tirštesnė ir intensyvesnė. Taip paruošta Brazil Santa Luzia yra ""tvirtesnio kūno"" bei dovanoja dar ryškesnes šokoladiškas natas.

     

    Kaip ruošti?

     

    • Įdėkite popierinį filtrą
    • Sudrėkinkite filtrą vandeniu – nuplaukite popieriaus skonį
    • Sumalkite kavą stambesniu rupumu (kavos proporcija: 60 g kavos – 1 l vandens) ir sudėkite į filtrą
    • Pirmasis plikymo etapas – užpilkite šiek tiek vandens (dvigubai daugiau nei dėjote kavos)
    • Palaukite 40 s ir subtiliai išmaišykite kavą
    • Lėtai pilkite likusį vandens kiekį

    Automatinis kavos aparatas

    Manote, kad rūšines kavas būtina ruošti įmantriais kavos gurmanų prietaisais? Visiškai ne! Šios kavos puikiai atsiskleidžia jas gaminant automatiniu kavos aparatu. O ši braziliška ypatingai tam tinka – puodelyje pajusite pieninio šokolado, karamelės ir vaisines natas.

     

    Kaip ruošti?

     

    Nors automatiniu kavos aparatu kavą ruošti itin paprasta – tereikia paspausti mygtuką, turime keletą patarimų, kad kava būtų dar skanesnė:

    • Jeigu mėgstate švelnesnio skonio kavą, pasirinkite stambesnį malimo rupumą.
    • Stipresnės kavos mėgėjams siūlome išbandyti smulkesnį malimą.
    • Mėgstantiems vaisines natas kavoje, rekomenduojame pasirinkti žemesnę kavos temperatūrą.
    • Mėgstantiems kartesnes šokoladiškas natas – siūlome aukštesnę kavos temperatūrą.

    Norėtum paragauti ir kitų kavų?

    Rūšine yra vadinama vieno regiono kava, kurią sertifikuoti Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Association, SCA) ekspertai 100 balų sistemoje įvertina daugiau nei 80 balų. Vertininama neskrudintų pupelių išvaizda, o vėliau – paruoštos kavos skoninės ir aromatinės savybės. Paprastai tariant, tai viena geriausių kavų pasaulyje.

    Rūšinė kava – tai itin aukštos kokybės vieno regiono kava (įvertinta daugiau nei 80 SCA taškų) . Kavos mišinys – tai sumaišytos tarpusavyje keleto rūšių ir dažniausiai keleto skirtingų regionų (jų gali būti net 5 ar daugiau!) kavos pupelės. Rūšinės kavos pasižymi itin aiškiai išreikštomis skoninėmis natomis ir skonio gelme bei intensyvumu. Mišinių skonis nėra toks ryškus, juntami bendri skoniniai niuansai.

    Tik 10 procentų pasaulyje užauginamos kavos yra rūšinės. Jų derlius nėra pastovus – dėl klimatinių sąlygų kasmet turime kitokią kavą ir kitokį jos kiekį. Gali būti, kad šiais metais kažkur viename iš tolimų Brazilijos ūkių užderėjo itin nedidelis kiekis išskirtinės kavos, kuri bus įvertinta itin aukštais balas. Natūralu, kad dėl mažos pasiūlos ir didelės paklausos šios kavos kaina bus didesnė nei kitų kavų.

    Rūšinę kavą galima ruošti įvairiausias kavos ruošimo būdais – ji atskleis vis kitokią savo skonio paletės pusę. Tiesiog leiskite sau būti nustebinti. Tiesa, atkreipkite dėmesį į tai, kaip paskrudinta pasirinkta kava, nes itin šviesaus skrudinimo kavos labiau tinka plikymui ir filtriniams būdams, tamsesnio skrudinimo kavos labiau skirtos espresso kavos aparatams ir moka kavinukams.

    Būtent rūšinėse kavose ryškiai atsiskleidžia įvairios skoninės natos – nuo mėlynių iki pasiflorų ar kivių. Kartais net priverčia susimąstyti – ar tai tikrai kava? Kiekviena rūšinė kava – tai atskira skonio kelionė. Kviečiame keliauti kartu.