TOP kavos pasiūlymas

Kavos pupelės, turinčios istoriją: Black Ivory Coffee

#Black Ivory Coffee

Šiaurinis Tailandas prasideda ten, kur lygūs ryžių laukai virš Bankoko lėtai kyla į kalnus, kurie atskiria šalį nuo Mianmaro ir Laoso. Tai – didžiulis Tailando regionas, kuris pasižymi didžiuliais geografiniais bei kultūriniais skirtumais lyginant su šalies pietų regionu.

Kalnai šiaurėje yra pagrindinis geografinis aspektas, kuris daro įtaką vietinių gyventojų gyvenimo tėkmei.

Black Ivory Coffee. Kavos Draugas

Būtent šis regionas garsėja viena brangiausių kavų pasaulyje. „Black Ivory Coffee“ kavos gaminimo procesui būtina pagalba iš dramblių – kavos pupelės yra virškinamos išgelbėtų Tailande dramblių, kurie saugomi „Auksinio Trikampio“ fondo (angl. „Golden Triangle Asian Elephant Foundation“) Chiang Saen regione, šiauriniame Tailande. Procesas prasideda atrinkus geriausias regione augančias (1 500 metrų virš jūros lygio) Arabica pupeles.

Tada, kai drambliai „pietus“ jau pašalina, vietiniai Mahutai ir jų žmonos rankomis kruopščiai išrinktas pupeles prižiūri, kol jos džiūsta saulėje, o vėliau yra skrudinamos.

Maždaug 10 000 pupelių yra surenkama vienam skrudintos kavos kilogramui. Tuo tarpu, net 33 kg kavos uogų prireikia „pagaminti“ vienam „Black Ivory Coffee“ kilogramui.

Black Ivory Coffee. Kavos Draugas

„Black Ivory Coffee“ organizacija aukoja 8 proc. pardavimo pajamų dramblių veterinaro-specialisto rėmimui. Norima užtikrinti nuolatinę ir nemokamą priežiūrą išgelbėtiems drambliams. Papildomos lėšos skiriamos įsigyti vaistus bei statyti naują laboratoriją.

Black Ivory Coffee. Kavos Draugas

Kaip šis virškinimo procesas pagerina kavos skonį?

Mokslų daktaro Marcone iš Gvelfo universiteto (angl. University of Guelph. Universitetas yra Kanadoje) tyrimai rodo, kad virškinimo metu dramblio skrandyje esantis fermentas suardo kavos proteiną. Kadangi proteinas suteikia kavai kartumą, mažiau proteino reiškia mažiau kartumo. Taip pat, lyginant su plėšrūnais, žolėdžių (tokių kaip drambliai) virškinimas yra ženkliai intensyvesnis, išsiskiria daugiau fermentų. Virškinimo fermentai paveikia kavos uogas nuo minkštimo iki pat pupelės.

Ar dramblius veikia pupelėse esantis kofeinas?

Ne. Skysčiai, kurie suteikia kavai charakteristikas, žaliose pupelėse yra apsaugoti savotišku barjeru – žievele. Be to, kofeinui išgauti reikalingas karštis. Todėl kavos pupelės ir yra skrudinamos beveik 200 laipsnių karštyje, o ruošiant gėrimą užpilamos vandeniu, kurio temperatūra siekia apie 93 laipsnius pagal Celsijų.

Black Ivory Coffee. Kavos Draugas

Keletas faktų apie šias pupeles:

  • 2015 metais šios kavos „pagaminta“ tik 150 kilogramų.
  • Išgauti 1kg pupelių prireikia 33kg kavos uogų.
  • Išgelbėti drambliai natūraliai virškina tik vietines kavos uogas, tad kavos pupelės yra 100 proc. iš Tailando.
  • Kava ruošiama aparatu, kurio dizainas sukurtas dar 1840 metais Prancūzijoje.
  • Šių pupelių kavos galima paragauti tik 5 žvaigždučių viešbučiuose Tailande ir Maldyvuose.
  • 4 puodeliai kavos (~400 ml) kainuoja 50 JAV dolerių.
  • Kavos pupelių pakuotė (iš pupelių pavyks paruošti ~400 ml) kainuoja 40 JAV dolerių.