TOP kavos pasiūlymas

Barista rekomenduoja: De’Longhi „La Specialista Prestigio“

Barista rekomenduoja Delonghi

Labas, su Jumis sveikinasi Goda: esu barista, kavos čempionatų teisėja bei trenerė, Backstage Café kavinių vadovė, baristų personalo prižiūrėtoja ir mokytoja, degustacijų vedėja, Instagram paskyros apie kavą kūrėja ir dar daug įvairių dalykų, susijusių su kava, telpa manyje. Karjerą rūšinės kavos industrijoje pradėjau daugiau nei prieš 10 metų. Pirmuosius baristos žingsnius žengiau darbą derindama su studijomis ir net neįsivaizdavau, kad baigus universitetą, kava užims visą mano laiką ir atneš daug skirtingų patirčių bei draugysčių. Viena iš jų – bendradarbiavimas su Kavos draugu ir galimybė išbandyti naujausią kavos įrangą. Taigi, Jūsų dėmesiui – naujas kavos gamybos įrankis mano namuose!

De’Longhi „La Specialista Prestigio“ – tai aparatas, privertęs mane patikėti, kad espresso ar latte kavos puodelis namuose gali būti toks pats skanus kaip ir kavinėje. Šis aparatas mano namuose atsirado prieš porą mėnesių ir yra dažniausiai svečių čiupinėjamas ir glostomas daiktas bei puiki galimybė pademonstruoti mano ilgamečius baristos įgūdžius. Tam, kad prie aparato priprastumėte ir su juo susidraugautumėte, prireiks šiek tiek laiko, bet galiu drąsiai pasakyti – verta. 

Pirmoji diena 

Kavos aparatas Delonghi

Aparatui atvykus į namus maloniai jaudinausi – atidariau dėžę, viską dėliojau ir sujunginėjau skaitydama instrukcijas, kurios yra tokios aiškios, kad bėdų niekam kilti neturėtų. Asmeninis patarimas: nepraleiskite nei vieno instrukcijų punkto prieš įjungdami aparatą ir teisingai jį paruoškite darbui. Įveikus visus pirmuosius žingsnius, galima pradėti reguliuoti pirmąjį espresso

Neslėpsiu, laiko pasiruošti reikėjo. Malūnas, kuris yra integruotas į patį aparatą, turi itin platų reguliavimo diapazoną ir, be abejo, kaip ir visi geri kavos malūnai, yra itin jautrus pokyčiams. Tad malūno reguliavimas užima nemažai laiko. Kiekviena malūno padala gali būti pasukama tik jam malant, o tai, žinoma, švelniai keičia kavos skonį. 

Sureguliavusi malūną, perėjau prie žaidimų su aparato temperatūra (yra net trys galimos parinktys: 92, 94 ir 96 °C!), vandens dozėmis, grūstuvo (angl. tamper) padėtimi. Beje, kalbant apie kavos suspaudimą, tai grūstuvas šiame aparate taip pat yra integruotas, o tai sukuria nulinę paklaidą suspaudžiant kavą. Profesionalūs baristos, dirbantys už baro, naudoja rankinius grūstuvus, kurie reikalauja nepriekaištingų įgūdžių, tikslumo ir preciziškumo. Nelygiai suspausta kava gali lemti netolygią kavos ekstrakciją ir tokiu būdu sugadinti galutinį kavos skonį. Šiuo atveju, su integruotu grūstuvu klaidų galima nesunkiai išvengti. 

Sureguliavusi visus aparato parametrus, gavau norimą rezultatą. Tai man kainavo 40 minučių ir 200 g kavos, tačiau espresso buvo nuostabus. Galėčiau pasakyti tik tiek, kad žmogus, kuriam kava yra tiesiog skani kiekvieno ryto pradžia, užtruktų kur kas trumpiau, tačiau kavos geek’ai ir entuziastai prie aparato reguliavimo svirčių galėtų praleisti nemažai laiko, nes galimybės atrodo neišsemiamos!

Pieno plakimo džiaugsmai

Pieno puta namuose

Dar vienas dalykas, dėl kurio visuomet abejodavau buitiniais kavos aparatais, yra pieno plakimo lazdelė, kitaip vadinama steamer’iu. Kituose buitiniuose aparatuose, kuriuos yra tekę naudoti, steamer’is būdavo arba per silpnas, t. y., per mažo pajėgumo kremiškam ir šilkiniam pienui suplakti, arba turėdavo automatinę plakimo funkciją, pieną suplakdavusią į orinę putą, kurios, deja, nepavykdavo panaudoti piešimui pieno puta. Man, kaip baristai, ši kavos ruošimo dalis yra be galo svarbi. Visgi De’Longhi La Specialista Prestigio steamer’is maloniai nustebino: jis galingas, lengvai valdomas ir patogus. Pieną pavyko išplakti lygiai taip pat kaip darbe stovint už profesionalaus kavos aparato. Su tokiu kremišku pienu mokytis latte art meno yra vienas malonumas!

Kavinė tavo namuose

Barista namuose

Kalbant apie De’Longhi „La Specialista Prestigio“ kavos aparatą, į galvą ateina du pagrindiniai pliusai, dėl kurių pamilau šį kavos gaminimo įrankį. Pirmasis, ir jau prieš tai aptartas – tai galimybė būti barista namuose. Nuo malūno reguliavimo ir kavos sugrūdimo iki espresso gaminimo ar pieno plakimo, šis aparatas yra arčiausiai to jausmo, kurį jaučiu stovėdama už baro. Kiekvienos smulkmenos valdymas ir žinojimas, kiek daug nustatymų aparate galima keisti norint sukalibruoti tobulą kavos puodelį suteikia galimybę mokytis apie kavą ir kaupti vis didesnį žinių bagažą ją ragaujant. 

Antrasis dalykas, kurio negaliu neišskirti, yra aparato dizainas. Žinoma, kiek skonių, tiek ir nuomonių, tačiau aš visuomet buvau klasikinio, netgi senovinio kavos aparatų dizaino šalininkė. Šis aparatas atrodo itin solidžiai. Namuose jis man tapo puošmena, o apsilankius svečiams, visada galiu pademonstruoti, kokia gera barista esu ne tik darbe, bet ir savo virtuvėje!

Kaip naudotis kavos aparatu?

Kavos aparatas pasirodė vertas dėmesio, bet nuogąstuojate, kad tokiu aparatu sudėtinga ruošti kavą? Žiūrėkite video ir įsitikinkite, kad ruošti skanią kavą namie paprasta.