1+1

Kokios kavos puodelis – brangiausias pasaulyje?

Brangiausia Kava Pasaulyje
#Rūšinė kava

Kiek yra per brangu už kavos puodelį? Trys eurai, penki, dešimt? Na, atsakymas turbūt kiekvienam skirtingas ir individualus. Visgi, galiu tik pasufleruoti, kad jei lygintume su pasauliniais rekordais, tas praeitą savaitę Senamiestyje išgertas puodelis buvo labai nebrangus. 😉

Kainų lyderiai – rūšinės kavos (single origin), surinktos viename ūkyje ar nedideliame regione. Nors kavos kaina nuolat kinta priklausomai nuo daugelio faktorių (tų metų oro sąlygos, derlius, situacija rinkoje), šiandien surinkau tris kainų lyderius, nuolat besisukiojančias viršūnėje.

Kava, apie kurią kalbama tyliau

Apie ją prieš filme pakratydami kojas juokavo Morganas Freemanas ir Jackas Nicholsonas. Jos pardavėjai kalbėdami apie išgavimo procesą nejučia truputį nuleidžia balsą. Tad kas joje tokio mistiško? Naaa, prieš patekdama į tavo puodelį, ji pirmiausia perkeliauja visu palminio musango virškinimo traktu. Taip taip, teisingai.

Visgi, pats musangas yra be galo išrankus gyvūnas, tad bet koks maistas jam netinka – jis atsirenka tik aukščiausios kokybės ir pilnai sunokusias pupeles. Pupelės musango skrandyje nėra visiškai suvirškinamos, tik apdorojamos skrandžio sulčių. Po virškinimo proceso jos surenkamos, nuvalomos ir skrudinamos tradiciniu būdu. Ši indoneziška arabica pasižymi stipriu aromatu, turtingu ir „sunkiu“ skoniu bei tiršta, sirupinga konsistencija.

Nors pats procesas dažnam nekelia didelio apetito, būtent tiek dėl savito skonio, tiek dėl savo retumo, ši kava neretai užsideda brangiausios pasaulyje karūną. Kilogramas šios kavos gali kainuoti iki 600 €, o puodelio kaina siekti 80 €.

Paskutinis Napoleono puodelis

Šventos Elenos sala – iš pažiūros niekuo neypatinga vos 8 kilometrų pločio salelė Atlanto vandenyno viduryje, kurioje gyvena mažiau žmonių nei Pakruojyje. Visgi, jos vardas įrašytas kiekviename istorijos vadovėlyje, nes čia 1815 m. buvo ištremtas Napoleonas Bonapartas. Jo teigimu, vienintelis geras dalykas šioje prakeiktoje saloje – jos kava. Netrukus po Napoleono mirties, Saint Helena Coffee išpopuliarėjo Paryžiuje, o po to buvo įvertinta kavos gurmanų visame pasaulyje.

Šventos Elenos sala iki pat šios dienos lieka vienu nuošaliausių kampelių pasaulyje, nepasiekiamu oro transportu. Per metus čia kavos išgaunama vos keli šimtai kilogramų, o prie to dar pridėjus jos ypatingą kokybę, gauname rekordus siekiančią kainą.

Kavamedžiai augantys rūke

Ši kava ypatingai brangi dėl unikalios ir kavai neįprastos savo išgavimo vietos. Kavamedžiai auga Jamaikos Mėlynojo kalno apylinkėse apsupti rūko, dėl to kavos pupelės čia bręsta žymiai lėčiau bei įgauna ypatingą skonį ir aromatą. Didelis lietaus kiekis ir ypatingai derlingas dirvožemis – ideali kombinacija kavai. Šiose sąlygose kavos pupelių brendimas gali užtrukti iki 10 mėnesių – beveik du kartus ilgiau nei daugelio kitų rūšių, o surinkti jas kalnuose – ypatingai sunku.

Priešingai nei Kopi Luwak, ši kava pasižymi ypatingai švelniu ir švariu skoniu, joje juntama labai mažai kartumo.

Dėl savo neįprastumo ir kainos šios rūšinės kavos Lietuvoje sutinkamos gana retai. Visgi, norint paragauti jų nebūtina važiuoti į tarptautinius aukcionus ar egzotiškas salas – jei ieškosi ypatingos dovanos sau ar draugui, kelias iš šių kavų turime ir savo asortimente.

Tikram kavos gurmanui jų paragauti būtina. Na, bent jau kartą.