TOP kavos pasiūlymas

Kas nė(y)ra Espresso ir ką tu laikai savo puodelyje?

#espresso #gėrimas #Kava

Espresso, espresso gėrimas, kava, espresso pupelės, ekspresso ir daug kitų raktažodžių galėtume išgirsti jei tiek tu, tiek aš atsistotume į bet kurio baristos vietą. Tai nėra nei blogai, nei gerai. Taip tiesiog nutiktų, nes kiekvienam iš mūsų kava užima skirtingą vaidmenį kasdienėje rutinoje, tad visi turime skirtingas žinias, patirtis ir supratimą apie kavą.

Pabandome kiek suvienodinti matymą, kad tiek tau, tiek man būtų paprasčiau kavos pasaulyje? 🙂

Ar espresso yra kavos pupelių skrudinimo būdas?
Kavos pupelės. Kavos Draugas

Atsakymas yra gana aiškus – ne. Bet! Neskubėk, žvilgtelkim kiek giliau.

Kavos pupelių skrudinimas dažniausiai skirstomas į 3 lygius: šviesaus, vidutinio ir tamsaus skrudinimo. Kiekvienas lygis neretai savyje turi dar keletą lygmenų, kurie turi savo pavadinimus, pavyzdžiui: American roast (šviesus skrudinimas), Full city roast (vidutinis skrudinimas), French roast (tamsus skrudinimas) ir kt.

Kavos aparatams, kuriais galima ruošti espresso gėrimus, rekomenduojamos tamsiau skrudintos kavos pupelės. Jos, beje, dažnai dėl skrudinimo lygio gali būti kiek stipresnio skonio.

Dedant šiuos smulkius niuansus vieną prie kito, kavos skrudintojai bei pardavėjai priėjo prie to, kad kavos pupeles, kurios labiau tinkamos spaudiminiam kavos ruošimo būdui (tamsesnio skrudinimo), ant savo pakuočių turi užrašą espresso.

Ar espresso yra kavos pupelių rušis?
Kavos pupelės. Kavos Draugas

Nelabai noriu kartotis, bet ne. Espresso nėra kavos pupelių rūšis, bet… Bet šiai dienai mes turime 3 pupelių rūšis: arabika, robusta ir liberika. Trečiosios dažniausiai nelabai kas ir žino, nes arabika pupelės sudaro apie 70% visų išgaunamų kavos pupelių, robusta tuo tarpu sudaro 27% ir tik 3% lieka liberika pupelėms.

Tad čia sakyčiau vėl gi, dėl to, kad parduotuvių lentynos nukrautos eilėmis kavos pupelių su užrašu espresso, mes labiau nei bet ką kitą ir prisimename šią 8 raidžių kombinaciją.

Ar espresso turi daugiausia kofeino?
Kavos pupelės. Kavos Draugas

Pradžiai pakreipsiu šį klausimą dažniau girdimu: ar espresso yra labai stiprus kavos gėrimas? Ir šį kartą negaliu griežtai atšauti ne.

Taip yra todėl, kad santykinai espresso puodelis turi ganėtinai nemažai kofeino. Tačiau, jei kiek grįžtume į mokykloje esančią fizikos (ar chemijos) klasę, galėtume prieiti ir prie kito atsakymo.

Kofeino kiekis kavos puodelyje priklauso nuo to, kiek laiko malta kava buvo susilietusi su vandeniu. Kuo ilgiau, tuo daugiau ir kofeino. Tad palyginkime du labai gerai žinomus kavos ruošimo būdus: espresso ir plikymą puodelyje.

Espresso dažniausiai paruošiamas per 30 s. Tuo tarpu plikant kavą puodelyje, greičiausiai kava ir vanduo kartu bus ilgiau nei keletą minučių. Supranti, kur vedu? 🙂

Ar espresso yra ekspresso?
Espresso. Kavos Draugas

Hmm, kiek žinau, traukiniai ir autobusai turi ekspres maršrutus. Dažnai ir laikraščių pavadinimuose būna šis žodis. Pati žodžio reikšmė – greitas, skubus. Tad atsakymas yra ne. Bet, manau, kaip apibūdinimas ir asociacija ypač greit paruošiamam gėrimui, kuris greit suteiks ir energijos, šis žodis yra tinkamas.

Tai kas yra espresso?!
Espresso. Kavos Draugas

Asmeniškai man espresso yra geros konsistencijos ir tūrio gėrimais, kuris neretai nudžiugina ir savo skoniu. Na, o mums visiems, tai kavos ruošimo būdas, kuomet kava išspaudžiama panaudojant iki 15 bar suslėgtus vandens garus. Po 30 sekundžių trunkančio ruošimo proceso, mes gauname 30 ml išraiškingo kavos gėrimo.