TOP kavos pasiūlymas

Kava ir kinas: žinomi filmai, kuriuose svarbų vaidmenį ,,vaidina” kava

#kinas ir kava

Turbūt sutiksi – kava gali atlikti daug vaidmenų. Vienam tai – ryto ritualas, vienintelė paskata anksti išsiristi iš lovos. Kitam – kuras, leidžiantis dirbti viršvalandžius. Dar daugiau – kava yra ir kultūros dalis, įsiliejusi ne tik į darbo ir namų aplinką, tačiau ir į visas meno formas. Viena iš jų – kino industrija. Šiandien pakalbėsime, kas atsitinka, kai susijungia vieni didžiausių gyvenimo malonumų – kava ir kinas. Tavo dėmesiui – sąrašas filmų, kuriuose kava negali praslysti pro akis.  

Prieš pakratant kojas / The Bucket List (2007)

Filme garbaus amžiaus milijonierius Edvardas (Jack Nicholson) tiesiog negali atsispirti ekskliuzyvinei kavai „Kopi Luwak“, kuri yra viena rečiausių, brangiausių ir labiausiai gurmanų vertinamų kavos rūšių pasaulyje. Ekscentriškas milijonierius kartu su savimi vežiojasi prabangų kavos virimo aparatą (ar bent jau termosą) ir šią kavą gurkšnoja visur – tiek ligoninėje, tiek teismo salėje. „Kopi Luwak“ svarbus vaidmuo tenka vienoje finalinių filmo scenų, kai Jack Nicholson kompanionas Morgan Freeman atskleidžia ypatingo Kopi Luwak skonio ir aromato paslaptį. Kokią? Ogi šios prabangios kavos pupelės yra apdorotos Indonezijoje gyvenančių gyvūnėlių – palminių musangų – virškinimo trakte.

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Bulvarinis skaitalas / Pulp Fiction (1994)

Juodojo humoro komedijoje, kurią režisuoja Quentin Tarantino, galima tikėtis visko. Tad nenuostabu, kad John Travolta ir Samuel L. Jackson herojai, vilkintys juodus kostiumus, ramiai gurkšnoja kavą virtuvėje ir giria jos gurmanišką skonį. Maža detalė – nekreipdami dėmesio į tai, kad galbūt labiau rūpintis reiktų nusikaltimo įkalčių slėpimu.

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Amelija iš Monmartro / Amelie from Montmartre (2001)

Scenos, susijusios su kava, šiame prancūziškame filme negali būti išvengiamos, nes pagrindinė veikėja Amelija (Audrey Tautou) yra drovi padavėja mažoje kavinukėje. Ji nusprendžia ieškoti būdų, kaip padaryti kitus žmones laimingus. Viena žavingiausių filmo scenų, kai Amelija sąmoningai išlieja kavą ant vieno iš klientų, kuriam simpatizuoja. To rezultatai, beje, teigiami!

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Ir velnias dėvi Prada / Devil wears Prada (2006)

Šiame filme kava tampa valdingosios bosės Mirandos (Meryl Streep) ir jos pavaldinės Andy (Anne Hathaway) bendravimo simboliu.  Andy kasryt turi bėgti į „Starbucks“, kad nupirktų viršininkei puodelį kavos. Beje, kava turi būti pateikta kaip tik laiku, jei nenori sulaukti nemalonumų! Tai byloja viena iš Mirandos frazių, ištartų filme: „Ar yra kokia nors priežastis, kodėl dar mano kava dar ne čia? Gal ji (Andy) numirė ar kažką?“ (angl.: Is there some reason that my coffee isn’t here? Has she died or something?).

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Pusryčiai pas Tifani / Breakfast at Tiffany’s’ (1961)

Prisimenate įžanginę šio klasika tapusio filmo sceną? Joje elegantiškoji Audrey Hepburn herojė apžiūrinėja parduotuvės vitriną ir tuo pat metu „pusryčiauja“ kava ir pyragaičiu. Žinoma, minėta scena nėra sukoncentruota tik į kavą, tačiau be kavos šis vaizdas nebūtų toks pat. Paprastas kavos puodelis net apsipirkinėjimą paverčia įdomiu stebėti įvykiu. Įdomu tai, kad filmo aprašymuose Audrey herojė apibūdinama kaip „kavinių visuomenės“ (angl. Café society) atstovė. Šis terminas apibūdina XlX a. aukštuomenės atstovus, nuolat besilankiusius madingose kavinėse Paryžiuje, Niujorke ir Londone.

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Pradėjau apie kiną, tačiau negaliu nepaminėti poros kultinių TV serialų, kuriuose kava taip pat itin svarbi 🙂

Draugai / Friends (1994 – 2004)

Turbūt ne vienas serialo gerbėjas yra pasvajojęs taip pat atsidurti draugų pamėgtoje kavinėje „Central Perk“. Beveik kiekviename žymiojo serialo epizode draugų šešetas valandų valandas leidžia sėdėdami ant sofos, plepėdami ir gerdami kavą. Prie kavos puodelio aptariami herojų gyvenimai, ten pat vyksta komiškos situacijos. Kava čia tampa pretekstu ir išsikalbėti, ir pasišaipyti, ir susipažinti. Svarbiausia detalė – dešimtmetį trukęs serialas prasideda ir baigiasi ten pat – kavinėje – prie kavos puodelio, kuris suburia draugus į krūvą. Ar tai būtų pirmas, ar paskutinis kartas.

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Sopranai: mafijos kronika / The Sopranos (1999 – 2007)

Mafijos bosui Tony Soprano (James Gandolfini) ir jo patikėtiniams kartas nuo karto reikia aptarti verslo reikalus. Tai daroma prie kavos puodelio, visada toje pačioje lauko kavinukėje. Ir kava visad ta pati – tikra espresso, kaip ir pridera italams. Turbūt žinote – tradicijos, itališkos šaknys šiems vyrukams yra itin svarbios. Beje, espresso suteikia žvalumo ir proto aštrumo – tai nemažiau svarbu tokiame įtemptame versle, kokiame sukasi Tony.

Kava ir kinas. Kavos Draugas

Apibendrinant

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kava filmuose – atsitiktinė detalė, lengva jos nepastebėti. Tačiau įsižiūrėjus atidžiau matyti –  kava filmui suteikia atitinkamą nuotaiką ir atmosferą. Kava – būdas atsisveikinti su draugu, atkreipti patinkančio žmogaus dėmesį, ar tiesiog prisėsti ir pasijuokti su seniai matytu bičiuliu. Prie kavos puodelio herojai net atveria vieni kitiems paslaptis. Kaip kine, taip ir gyvenime, tiesa? Ta proga linkiu užsiplikyti puodelį kvapnios kavos ir įsijungti mylimą filmą, kad ir matytą jau ne kartą.

P.S  Galbūt sąraše pasigedai mėgstamo filmo, kurio herojai nuolat siurbčioja kavą? Pasidalink komentaruose!