Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Kavamedis – kavos kelio pradžia

Kavamedis – kavos kelio pradžia
#arabinis kavamedis #kavamedis #kavamedis auginimas #kavamedis kaina #kavamedis kilmė #kavamedis namuose #kavamedis priežiūra #kavamedis vazone #kavamedziai #kur auga kavamedis

Ar kada pagalvojote, kokį ilgą kelią nukeliauja kava, kol atsiduria Jūsų puodelyje? Tam, kad galėtumėte mėgautis tobulo skonio ir aromato kava, įvairiuose pasaulio regionuose dirba daugybė žmonių. Vienas svarbiausių darbų – kavamedžių auginimas. Kavamedis – pirmas žingsnis, nuo kurio ir prasideda kavos kelias Jūsų puodelio link. Kaip auginami kavamedžiai, kokių rūšių jų gali būti ir kaip kavamedį užsiauginti savo namuose?

Kavamedis – kas tai? 

Kavamedis (lot. Coffea) yra visžalių medžių ir krūmų šeimos augalas. Jis priklauso raudinių augalų šeimai. Šiai šeimai taip pat priklauso ir chininas bei gardenijos. Kavamedis kilęs iš Etiopijos regiono. Tai visžalis, natūraliai tropinėmis sąlygomis augantis medis. Nors panašesnis į krūmą. Kavamedžio kamienas plonas, jis turi labai daug lapų. Įdomu tai, kad augantys laukinėje gamtoje kavamedžiai gali pasiekti beveik 8 metrų aukštį.

Kavamedžio žiedai

Kavamedžių lapai ovalūs, pailgi. Savo forma jie šiek tiek primena lauro lapus. Žydi baltais žiedais, kurių kvapas šiek tiek primena jazminus. Kavamedis brandina nedideles, 1 – 2 cm dydžio raudonas uogas. Yra natūraliai mutavusių kavamedžių rūšių, kurie brandina geltonas uogas. Teigiama, kad iš tokių uogų gaminama kava švelnesnio skonio. Uogų viduje yra kauliukas – branduolys. Būtent jis ir vadinamas kavos pupele. Kavamedžio uogos renkamos, kai po augalo žydėjimo praeina maždaug devyni mėnesiai. Kol kavos kauliukai neskrudinti, jų kvapas primena šieną, žirnius ar net pupeles. Išorėje kavos pupelė turi viršutinę luobelę, kuri prieš džiovinant pašalinama. Lieka tik sidabrinės spalvos luobelė. Skrudinant pupeles ši luobelė taip pat atsiskiria.

Kavamedžių uogos ūkiuose dažniausiai renkamos rankomis. Ypatingai tuose regionuose, kur kavamedžiai auginami aukštumose. Tačiau yra ūkių, kuriuose uogas renka mašinos. Dažniausiai tai ūkiai, įsikūrę lygumose. Aukštumose uogos susirpsta ne vienu metu, todėl ir derlius nuimamas per kelis kartus. Tad mašinos rinkti uogoms ir nenaudojamos. O štai lygumose uogos dažniausiai susirpsta vienu metu. Tad mechanizuotas uogų nuėmimas įmanomas ir naudojamas. 

Kur auginami kavamedžiai?

Kavos diržas

Kiekvienas kavos ūkininkas renkasi tokios rūšies kavamedžius, kurių augimui tinkamos esamo regiono klimato sąlygos. Skirtingų rūšių kavamedžiams reikia skirtingų sąlygų. Geriausios sąlygos bet kurios rūšies kavamedžių auginimui yra ties pusiauju. Ši vieta dar vadinama kavos diržu (angl. coffee belt). Ties pusiauju oro sąlygos lengviau nuspėjamos ir dažniausiai mažai pakinta per visus metus.

Kavamedžiams idealiausi tropikų ir subtropikų kraštai, kur pakankamai saulės ir drėgmės. Svarbiausi pasaulio regionai, kuriuose auginama kava – Amerika, Afrika ir Azija. Būtent šiuose pasaulio regionuose susitelkę didžiausi kavos ūkiai. Daugiausiai kavos užauginama Brazilijoje, Vietname, Kolumbijoje, Indonezijoje bei Indijoje.

Kavamedžių rūšys ir auginimo ypatybės

Kavamedžių yra daugiau nei 60 skirtingų rūšių. Masiškai auginamos trys pagrindinės kavamedžių rūšys: 

  • arabikos (Coffea arabica)
  • liberikos (Coffea liberica)
  • robustos (Coffea canephora)

Arabikos rūšies kavamedžiai auginami aukštai kalnuose. Jie nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, būtinas pavėsis. Ideali temperatūra auginimui – 24 laipsniai. Arabikos kavamedžiai labai jautrūs temperatūrų pasikeitimams bei šalčiui. Šios rūšies kavamedžius užauginti kainuoja brangiau nei kitos rūšies kavamedžius. Derlius taip pat mažesnis. Arabikos kavamedžiai žiedus išskleidžia po lietingo periodo.

Pats arabikos kavamedis nėra aukštas, užauga ne aukštesnis nei 4 metrai. Kavos pupelės nedidelės, pailgos su išlenktu grioveliu viduryje.

Arabikos kavamedžiai turi daug porūšių. Jų visų auginimo ypatybės šiek tiek skiriasi, skiriasi ir kavos skonis, intensyvumas.

Robustos kavamedžiai auga neaukštai ir mėgaujasi saulės spinduliais. Jie užauga keliais metrais aukštesni nei arabikos kavamedžiai. Pačios robustos pupelės smulkios. Pupelės lygioje pusėje yra tiesus griovelis. 

Šios rūšies kavamedžiai auga daug greičiau nei arabikos, kadangi gauna daug saulės. Didesnis kiekis šilumos padeda greičiau sunokti kavos uogoms. Robustos kavamedžiai duoda gausų derlių. 

Sudėtingiausia auginti liberikos kavamedžius. Jiems reikalingos ypatingos sąlygos. Kavamedžiai užauga net iki 20 metrų aukščio, o kavos pupelės daug didesnės nei arabikos ar robustos kavamedžių. Dabar liberikos kavamedžių daugiausiai auginama Filipinuose. 

Kofeino liberikos pupelėse mažiau ne arabikos ar robustos pupelėse. Liberikos pupelės dažniausiai naudojamos tirpios kavos gaminimui. 

Ar galima užauginti kavamedį namuose? 

Kavamedis namuose

Kavamedžius užauginti galima net ir namuose. Lietuvoje yra tikrai ne vienas žmogus, kuris augina kavamedžius ir netgi renka kavos derlių. Tačiau reikėtų žinoti, kad kavamedžiui auginti reikia daug kantrybės ir meilės. 

Kavamedžio auginimas prasideda nuo sėklų paruošimo. Jos turi būti šviežios. Tokių įsigyti galima specializuotose parduotuvėse ar pas kitus augintojus. Tuomet sėklas būtina mirkyti šiltame vandenyje. Jis turi būti ne karštas, tačiau vos drungnas. Išmirkius sėklas jas reikia įsodinti purią, durpingą žemę. Daigeliai pasirodo tik po 2 – 3 mėnesių, kartais anksčiau. Žinoma, galima įsigyti ir jau paaugintą kavamedį. 

Kavamedžiui patiks šilta ir šviesi vieta. Idealiausia temperatūra apie 20 laipsnių. Kavamedis mėgsta drėgmę. Todėl ypatingai vasaros metu jį reikėtų kas kelias dienas palaistyti minkštu, šiltu vandeniu. Jei lauke labai karšta, augalo lapus apipurkškite vandeniu. Tik ne šaltu. Geriausia kambario temperatūros. 

Pavasarį kavamedį reikia persodinti. Jį persodinkite į gilesnį vazoną su derlinga žeme. Kol kavamedis jaunas, persodinkite kiekvienais metais. Vėliau užtenka kas 2 ar 3 metus. Žinoma, persodinus kavamedį jis ims sparčiau augti. Namuose kavamedis dažniausiai išauga iki 1,5 metro aukščio. Jei jis tinkamai prižiūrimas pražysta ir net subrandina uogas.

Kavamedžiui iš anksto numatykite vietą ir jos nekeiskite. Augalas sėslus ir jam nepatinka vietos keitimas. Taip pat neauginkite kavamedžio šiaurinėje pusėje. Idealiausia kavamedžiui pietinė, pietvakarinė pusė. 

Labai svarbu, kad auginant kavamedį jo neperlaistytumėte ir neleistumėte per daug išdžiūti. Tokiu atveju jis ims mesti lapus. Na, o jei tinkamai prižiūrėsite jau po 3 metų galėsite džiaugtis pirmaisiais kavamedžio žiedais. 

Kavamedis – tai tarsi pradinė kavos kelio stotelė, o jo auginimas reikalaujantis daug pastangų, žinių ir tinkamų sąlygų. Todėl gerdami kavą visuomet prisiminkite, kiek daug meilės ir pastangų įdėta, kad galėtumėte mėgautis tobulo aromato ir skonio kava.