1+1

Kavos gėrimų istorijos: cappuccino

#cappuccino

Cappuccino yra kavos gėrimas, pagamintas iš espresso ir kaitinto pieno. Per pastaruosius keletą metų šis gėrimas tapo itin populiarus JAV. Keisčiausia, kad žmonės manė, jog tai – gan naujas kavos gėrimas. Tiesa ta, kad cappuccino apskritai ruošiamas jau daugiau nei šimtmetį, o Europoje gėrimas populiarus daugiau nei keletą dešimtmečių.

PRADŽIA

Cappuccino pradėtas ruošti daugmaž XX-ojo amžiaus pradžioje, kai tradiciniai espresso kavos aparatai buvo išrasti. Italai buvo pirmieji, pradėję espresso gardinti pienu, tad naujajam cappuccino ilgai laukti pripažinimo nereikėjo.

Pirmieji tradiciniai espresso kavos aparatai buvo masyvūs ir sudėtingi mechanizmai, pritaikyti naudoti tik specializuotose kavinukėse. Tai ir buvo savotiška kavinukių kūrimosi pradžia, žmonės pamėgo valandų valandas leisti besišnekučiuojant ir besimėgaujant puodeliu cappuccino ar latte kava.

Iki pat 1950-ųjų, cappuccino mėgavosi daugiausia italai, tik vėliau jį perėmė britai. Jiems tai buvo gan natūralus dalykas, nes jie mėgo į kavą pilti pieno. Priešingai nei Britanijoje, naujo gėrimo populiarumas ne iškart pasklido už Atlanto, deja, gėrimas amerikiečiams netiko ir nepritapo dar ilgą laiką.

PAVADINIMO KILMĖ

Pirminis pavadinimas cappuccino kilo iš lotyniško žodžio „caputium“. Vėliau, žodis tapo skoliniu vokiečiams/austrams, taip buvo modifikuotas į „kapuziner“. Tai mažybinė itališko žodžio cappucio, reiškiančio galvos apdangalą, gaubtuvą, forma, o cappuccino reiškia „mažas kapucinas“.

Kavos gėrimas turi tokį pavadinimą ne nuo galvos dangalo, bet nuo Kapucinų ordino drabužiuose naudotų spalvų. Tai gan savita spalva – rausvai rusva – tad žodis „capuchin“ XVII-tame amžiuje dažnai buvo vartojamas apibūdinti būtent šią vienuolių ordino išplatintą spalvą.

RECEPTAS

Jeigu paruošėte prastą espresso, nebesvarbu kaip puikiai pakaitinsite pieną, gero skonio cappuccino jau nebeišgausite. Proporcijos paprastos: puodelyje 1/3 dalį užima espresso, 1/3 karštas pienas ir 1/3 plaktas pienas.

Pasirūpinkite, kad kaitinamas pienas pasiektų bent 63ºC, bet ruošdami venkite aukštesnės temperatūros, nes galite prideginti pieną.

Leiskite pienui „pailsėti“ keletą akimirkų. Taip puta iškils į paviršių, o pienas liks indo apačioje. Šis žingsnis itin svarbus, norit susluoksniuoti cappuccino.

Paruoškite espresso dideliame puodelyje, geriausia – cappuccino stiklinėje. Pilkite pakaitintą pieną iš pradžių į puodelio centrą, vėliau sukite ratus link puodelio kraštų.

Naudodamiesi šaukštu, likusią puodelio dalį užpildykite pieno puta. Pats laikas mėgautis gėrimu!