1+1

Kavos pasaulio skoniai: kokią rūšį išsirinkti?

#Kava #kavos rūšys

Kava nėra tiesiog paprastas karštas gėrimas puodelyje, kurį pačiumpame pakeliui į darbą rytais. Šiandien tai atskiras kultūrinis reiškinys ir prisiekę šio gėrimo mėgėjai žino, koks svarbus kokybiškos kavos skonis. Jei bent kiek daugiau teko domėtis kavos subtilybėmis, tikriausiai žinai, jog aromatas, stiprumas, skonis ir poskonis priklauso ne tik nuo skirtingo paruošimo būdo, bet ir nuo pupelių rūšies. Taip pat svarbu, kokiomis sąlygomis jos buvo užaugintos, kaip apdorotos.

Skirtingų pupelių rūšių yra nemažai, tačiau pagrindinės yra šios: arabika, robusta, liberika. Kuo kiekviena iš jų išskirtinė? Kviečiu drauge pakeliauti po kavos pasaulį ir susipažinti su skirtingų kavų ypatybėmis.

Arabika – populiariausia kavos rūšis

Arabikos kavos pupelės ne tik pirmosios pradėtos naudoti kavos gamybai, bet iki šiol – populiariausios pasaulyje. Aukštos kokybės kavoje jaučiamas saldus skonis, kuris susilieja su šokolado, riešutų ir karamelės užuominomis. Taip pat juntami vaisių ir uogų poskoniai, švelnus rūgštumas bei šiek tiek kartumo. Nuo skrudinimo gali priklausyti, kuris skonis atsiskleis ryškiau. Tam įtakos gali turėti ir pupelių auginimo vieta bei dirvožemio sudėtis.
Geriausiai šios rūšies pupelės dera auginamos tropiniame klimate aplink pusiaują, o vienos iš kokybiškiausių pas mus atkeliauja iš Pietų Amerikos ir Afrikos. Daugiausiai jų užauginama Brazilijoje.

Robusta, liberika ir kavos mišiniai

Robustos kava pasižymi stipresniu, aitresniu skoniu bei dažnai turi grūdų ir žemės riešutų poskonį. Tokioje kavoje randame ir gerokai didesnį kiekį kofeino negu arabikos rūšies pupelėse. Robustos turintys kavos mišiniai ypač tinkami pieniškiems gėrimams, nes net ir pasirinkus didesnį kiekį pieno, išlieka ryškus tikros kavos skonis.
Kartesnis, stipresnis skonis byloja ir apie kitokį auginimą. Jos atsparesnės kenkėjams, gali augti žemesniame aukštyje ir yra ne tokios lepios oro sąlygoms, todėl geriausiai dera Afrikoje ir Indonezijoje, o daugiausiai jų užauginama Vietname.

Rečiausiai naudojama kavos pupelių rūšis – liberika. Ši kava nepasižymi sodriu skoniu, todėl dažniausiai ją naudoja tirpios kavos bei kosmetikos gamintojai. Šio tipo pupelės užima vos 1% visų užauginamų kavos pupelių rinkos.

Skrudinant pupeles kinta jų spalva ir skonis. Dėl šios priežasties norėdami išlaikyti stabilų vienos serijos kavos skonį, gamintojai derina įvairias arabikos rūšis tarpusavyje arba mišinius papildo robustos pupelėmis. Nors mišiniuose pupelės atrodo panašiai, arabiką nuo robustos atpažinti nėra sudėtinga. Robustos pupelės yra apvalesnės ir šiek tiek mažesnės nei arabikos.

Ne veltui tiek kalbėjome apie skirtingas kavos pupelių rūšis ir jų kilmę. Tai vienas pagrindinių kriterijų, stengiantis išsirinkti būtent tau tinkamiausią kavą, nes kiekvienas gali pajusti skirtingą skonių ir aromatų paletę.

Pristatau keletą patarimų, kuriuos verta prisiminti, ieškant savojo skonio:

1. Skirtingi gamintojai, skirtingi skoniai

Su skirtingomis kavos pupelių rūšimis jau susipažinai, telieka išsirinkti, kokie skoniai turėtų dominuoti tavo kavoje: švelnumas, vaisiškumas, o gal subtilus kartumas? Ar viskas drauge? Tuomet metas leistis į skirtingų rūšių degustavimą ir taip ieškoti mėgstamiausios – pas mus rasi 8 skirtingų gamintojų produkciją, o paiešką susiaurinsi nusprendęs, kokiam kavos skoniui teiki pirmenybę.

2. Skrudinimo lygiai – nuo lengvo iki stipraus

Skirtingi skrudinimo lygiai atskleidžia skirtingas kavos savybes. Lengvas skrudinimas dažniausiai taikomas itin kokybiškoms arabikos rūšims, nes atskleidžia geriausias kavos savybes ir jų nemaskuoja. Pavyzdžiui, tokio skrudinimo Kavos draugo pupelių „Maragogype“ skoninės natos pasižymi subtiliu vaisiškumu, vėliau pereinančiu į prieskoninių žolelių kutenantį aštrumą.

Vidutinis skrudinimas populiariausias kavos mišiniuose. Jis užtikrina balansą tarp visų mišinyje esančių pupelių rūšių, suteikia joms sodrią rudą spalvą ir šiek tiek natūralių aliejų blizgesio. Taip skrudinamos pupelės gali įgauti lengvo, kepintos karamelės ar šokoladinio kartumo skonį. Šiuos skonius atpažinsite paragavę „Caprisette Fragrante“ arba „Caprisette Belgique“ kavos, kurios Belgijoje yra skrudinamos pagal „Kavos draugo“ užsakymą.

Stipriai skrudintos pupelės užima pirmąją vietą intensyvios, stiprios kavos mylėtojų puodeliuose. Tokios pupelės ant pakuotės dažnai turi prierašą „espresso“, neretai papildomos robustos rūšimi, kad būtų itin stiprios ne tik skoniu, bet ir kofeino lygiu.

3. Šviežumas

Jei nori mėgautis kuo šviežesne kava, atkreipk dėmesį prieš kiek laiko skrudintos pupelės. Pakuotėje esanti skylutė leidžia išeiti susidarančiam anglies dioksidui, tačiau neleidžia patekti deguoniui, todėl pupelės ilgiau išlieka šviežios. Ne visi gamintojai linkę ant pakuočių pažymėti skrudinimo ar galiojimo datą, tad gerai pasvarstyk, ar tokios pupelės vertos tavo dėmesio.

4. Pupelės ar malta kava?

Norėdamas kasdien mėgautis šviežia kava, pirmiausia pasidomėk kavos tiekėju, jo siūlomu kavos asortimentu ir išskirtinėmis kiekvienos kavos rūšies savybėmis. Gardi, kokybiška kava nebūtinai yra pati brangiausia, nes viskas priklauso nuo skonių, kurie tau yra svarbiausi.

Be abejo, kavos skoniui įtakos turi ir jos paruošimo būdas. Tad kitas žingsnis – tinkamo ruošimo būdo pasirinkimas.

Mėgstantiems kavą pasigaminti greitai ir išgauti ryškiausias jos savybes, reikėtų pasidomėti kokybiško automatinio kavos aparato įsigijimu. O tiems, kam procesas yra malonesnis naudojant jau sumaltą kavą – mūsų asortimente rasite tiktai vidutinio malimo kavas. Tai reiškia, jog užplikius kavą, jos tirščiai stabiliai nusės puodelio dugne ir kiekvieną kartą galėsi mėgautis sodriu tikros kavos skoniu.