TOP kavos pasiūlymas

Kavos skonių paieška. Kaip tą padaryti namuose?

#Kava #skonių paieška

Įdomu, kaip kavos ragavimo įgūdžius išvysto tikri profesionalai? Na, jie tikrai nenaudoja lyginamųjų lentelių, neragauja kavos iš mažų šaukštelių ir vargiai remiasi informacija, iš kur kilusi ragaujama kava.

Ragavimo esmė – atpažinti įvairius skonius, poskonius, apibrėžti kavos tekstūrą. Svarbiausia nustatyti, ar toji kava Jums skani, ar norėsite tokios kavos puodeliu mėgautis kasdien.

Pradėkime nuo to, kad ragavimą išties lengviausia „įvykdyti“ pasirinkus dvi skirtingas kavas, tada bus lengviau suprasti, kokį skonį jaučiate, jeigu lyginsite vieną kavą su kita.

Kavos skonių paieška. Kavos Draugas

Ragavimui rekomenduojama naudoti vadinamąjį „French Press“ – tai nedidukas kavinukas. Kiek teko pastebėti, tokius namuose turi dažnas, tačiau naudoja ne kavai plikyti, o arbatai. Jame karštu vandeniu (ne verdančiu, o maždaug 94°C) užpilama malta kava, vėliau sietelis nuleidžiamas į kavinuko apačią, taip neleidžiama tirščiams patekti į puoduką.

Nereikėtų ragavimui pasigaminti didelių puodelių kavos – visos kavos neišgersite, o išpilti juk gaila…

Leiskite pagamintai kavai šiek tiek atvėsti – žymiai lengviau pajausti ir atrasti įvairius skonius ragaujant vėsesnę kavą negu karštą. O ir rizika nusiplikyti liežuvį mažėja.

Ragaukite pakaitomis. Siurbtelėję keletą nedidelių gurkšnių, galvokite apie tai, kaip skiriasi pasirinktų kavų skoniai ir teikiami pojūčiai.

Sutelkite dėmesį į tekstūrą: ar viena iš pasirinktų kavų „sunkesnė“, tirštesnė negu kita? Galbūt viena yra saldesnė už kitą? Kurioje jaučiamas aiškesnis rūgštelės skonis? Neskaitykite etikečių, per daug nesidomėkite ragaujama kava – taip Jūsų neapribos turimos žinios, o visą patirtį iš ragavimo sulyginti su skelbiama informacija galėsite vėliau.

Kavoje jaučiami skoniai ir poskoniai – bene sudėtingiausiai nustatoma ir labiausiai gąsdinanti dalis. Nebijokite aprašyti jaučiamų skonių tokiomis frazėmis kaip „prinokę obuoliai“ – taip galima suprasti, kad kavoje jaučiamas panašus saldumo ir rūgštumo santykis kaip valgant sunokusį obuolį. Nesvarbu, kaip išreikšite tai, ką jaučiate. Svarbu, kad rastumėte lengvai paaiškinantį atitikmenį!

Kai baigėte ragauti ir jau turite prisirašę savo pastabų, galite palyginti su informacija pateikta ant pakuotės.

Šitaip lengviau suprasti, ką skrudintojas norėjo pasakyti frazėmis „jaučiamas gėlių aromatas“, „pasižymi lengvumu“ ar „paskonyje jaučiamos tamsaus šokolado natos“.

Ruoškime puodelius, sumalkime kavos pupeles ir ragaukime!

Gardžios kavos! 

GREITAS MENIU