1+1

Naminiai ledai su kava – receptai, kuriems sunku atsispirti

Naminiai ledai su kava – receptai, kuriems sunku atsispirti
#affogato #Grietininiai ledai #kavos šerbetas #ledai #Ledai su kava #ledų receptai #Naminiai ledai #Receptai

Ar žinojote, jog pieniški ledai istoriniuose šaltiniuose minimi net nuo II-III a.p.m.e? Sakoma, jog pieniškų šaldytų produktų gamyba buvo laikoma Kinijos valstybine paslaptimi ir už jos atskleidimą grėsė net mirties bausmė. Ir nors Italijoje nuo seno kilmingieji vaišindavosi sniego ir vaisių sulčių desertu, į Europą grietininių ledų receptas atkeliavo tik antroje XIII a. Pusėje. Žinomas Keliautojas Marco Polo atsivežė ledų gaminimo receptą iš tolimųjų rytų ir prireikė vos kelių dešimtmečių, kad šis šaltas desertas taptų viso pasaulio sensacija. Tapti tokiais, kokie yra šiandien, ledams labiausiai padėjo technologinė pažanga, bet gardžiausi ir labiausiai pasiteisinę eksperimentai įvyko paprastų žmonių namuose. Paprastų žmonių nuopelnu galime vadinti ledų gardinimą įvairiais priedais, šokoladinį glaistą ir net vaflius, į kuriuos ledus sugalvojo dėti vienos nedidelės kavinukės savininkas, norėdamas atsisakyti taip dažnai dūžtančių ir vagiamų ledainių.

Nors ledų pasiūla šiuo metu yra be galo didelė, kaip jau minėjome – gardžiausi ir šviežiausi eksperimentai tikrai gali įvykti jūsų namų virtuvėje. Ledų gamyba nėra tokia sudėtinga kaip gali pasirodyti. Svarbiausia ir sudėtingiausia proceso dalis – kantrybė. Jos prireiks net 8-9 val., kol lauksite galutinio rezultato. Bet galime prižadėti, kas visos tos laukimo valandos atsipirks pirmajam naminių ledų šaukštui pasiekus jūsų liežuvio receptorius. Šiame straipsnyje rasite informaciją, kaip pasigaminti pačius skaniausius ledus su mūsų visų mėgstamu ingredientu – kava. Taip pat pasidalinsime patarimais, kaip namuose pasigaminti aukščiausios klasės ledų porciją be didelių pastangų ir ypatingų prietaisų.

Naminiai ledai su kava – receptai, kuriems sunku atsispirti

Tobuli naminiai ledai – ar tai įmanoma be ypatingos įrangos?

Namuose gaminami ledai turi privalumų, kuriuos pirktiniuose leduose rasti sudėtinga. Naminiai ledai – visuomet yra aiškios sudėties ir pagal savo poreikius galime rinktis norimus ingredientus. Pavyzdžiui cukrų keisti medumi ar prinokusiu bananu, karvės pieną – augaliniu pienu. Be to, žinosime, kad šie ledai yra tikrai švieži ir nebus kur nors pakeliui į šaldiklius atitirpę. Deja, egzistuoja mitas, kad namuose pasigaminti tobulos konsistencijos ledus yra sudėtinga.. Tad pirmiausia, sutarkime, kad tobulais ledais vadinsime tokius, kurie pasižymi vientisa konsistencija, juose daug skonių ir visai nėra ledo kristalų, o suvalgius vieną porciją jau svajojame apie kitą. Jei mūsų nuomonė apie tobulus ledus sutampa – galime keliauti prie patarimų, kaip tokius išgauti namų sąlygomis ir sugriauti visus mitus apie namuose gaminamus ledus!

1. Jei norite pasigaminti įprastus grietininius ledus – jiems naudokite tik riebią grietinėlę (ne mažiau kaip 30% riebumo). Taip pat jei renkatės augalinį pieną – rinktis tokį, kuris yra riebesnis arba pritaikytas plakimui. Parduotuvėse toks pienas būna pažymėtas Barista ženklu, o gaminant namuose mažinkite vandens kiekį, pvz.: 1 dalis mirkytų riešutų ar sėklų ir 3 dalys vandens (daugiau apie augalinio pieno gamybą galite rasti čia). Tokio pieno konsistencija leduose padės išlaikyti kremiškumą ir neleis susidaryti ledo kristalams.

2. Gamindami ledus, pasirūpinkite elektriniu plaktuvu. Tikriems ledams tikrai praverstų ledų gaminimo aparatas, bet mes tikime, kad ne kiekvienas nori jį įsigyti vien tik dėl eksperimentų. Tad pirmiausia save išbandykite su patikima kokteiline, o jei praktikuotis norėsis vis dažniau – galėsite pradėti ieškoti specialių ledų gaminimo įrenginių. Elektriniam plaktuvui reikalavimų nėra daug, bet vis dėl to, kuo jis bus galingesnis – tuo lengviau ir greičiau išgausite norimą rezultatą. Patariame rinktis bent 800-900 W galios turinčius plaktuvus, kurių ašmenys yra tinkami ledukų smulkinimui. Tokią kokteilinę pritaikysite ne tik ledų, bet ir glotnučių ar net riešutų sviesto gamybai.

3. Kiekvienas bent kartą ragavęs naminių ledų, kuriuose yra ledo kristalų, ateityje ieško būdų kaip jų išvengti. Paslaptis gali būti ir tinkami ingredienta,i ir plakimas. Pavyzdžiui, jei plakate vaisius – neskieskite jų vandeniu ir nenaudokite vaisių sulčių. Geriau rinkitės vaisių tyrę ar tiesiog gerai prinokusius vaisius. Jei gaminate ledus iš sušaldytų bananų – juos valgykite iš karto, nebešaldykite paruoštų ledų antrą kartą. O jei renkatės tradicinį ledų receptą su grietinėle, pienu – atšaldę ledus apie 3-4 valandas, juos išimkite iš indo ir vėl perplakite toje pačioje kokteilinėje. Ir tuomet vėl grąžinkite juos atgal į šaldymo kamerą.

Geriausi naminių ledų receptai su kava

Kadangi mes be galo mylime kavą, visuomet ieškome būdų ją įtraukti į mūsų mėgstamus receptus. Ne išimtis ir ledai – dalinamės su jumis receptais, kuriuose kava ledus paverčia išskirtinio skonio desertu. Klasikiniai vaniliniai, šerbeto tipo bei pritaikyti tikriems smaližiams – stengiamės, kad mūsų atrinkti receptai surastų kelią į kiekvieno iš jūsų širdį!

Naminiai ledai su kava – receptai, kuriems sunku atsispirti

Grietininiai ledai su kavos pupelių pienu

Jums reikės: Gaminimo eiga:
• 1 šaukšto mėgstamos kavos pupelių (gali būti ir be kofeino ar malta kava)
• 5 šaukštai cukraus
• Stiklinės pieno (apie 200 ml)
• Supilkite pieną ir grietinėlę į prikaistuvį, ten pat įmeskite kavą. Pavirkite tol, kol užverda ir nukėlę nuo viryklės leiskite pabūti apie 30 min.
• Stiklinės riebios
grietinėlės
• 0,5 šaukštelio krakmolo
• Kiaušinių trynius gerai išmaišome su cukrumi ir krakmolu (kol cukrus ištirps).
• 3 didelių arba 4 mažų kiaušinių tryniai

 

• Nukošiame pieno ir grietinėlės nuovirą ir iš lėto, nuolat maišydami supilame į kiaušinių trynių masę. Svarbu, kad nuoviras dar būtų šiltas, tad jei atvėso, prieš pilant šiek tiek pašildykite.
• Gautą mišinį kaitiname ant silpnos ugnies, kol jis sutirštėja ir tampa panašios į grietinę konsistencijos.
• Supilame gautą naminių ledų masę į negilų indą. Po 3-4 valandų galime perplakti šiek tiek sušalusią masę elektriniu plaktuvu, tuomet vėl grąžiname į šaldiklį kol visiškai sušals.

 

Tonizuojantis kavos šerbetas su kavos likeriu

Tonizuojantis kavos šerbetas su kavos likeriu

Jums reikės: Gaminimo eiga:
• 5 espresso (5x35ml)
• 300 ml vandens
• Stiklinės pieno (apie 200 ml)
• 4 šaukštai cukraus
• Stiklinė skystos grietinėlės
• Supilkite espresso gėrimus į indą tinkamą plakimui, ištirpinkite jame cukrų ir supilkite 300 ml vandens ir viską gerai išplakite (elektriniu plaktuvu arba kokteilinėje).
• 2 šaukštai Kavos
likerio (nebūtina)
• Supilkite grietinėlę ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
• Palikite šaldiklyje 4-5 valandoms.
• Prieš patiekiant dar kartą gerai išplakite kokteilinėje ir sluoksniuojant stiklinėje dėkite ledus ir pilkite kavos pilkite kavos likerio (kavos likerį galite keisti sūdyta karamele, skystu šokoladu ir papildomai pridėti riešutų).

 

Kavos ledai su šokoladu ir graikiniais riešutais

Kavos ledai su šokoladu ir graikiniais riešutais

Jums reikės: Gaminimo eiga:
• 350 ml plakamosios grietinėlės • Grietinėlę plakite, kol bus standi.
• 1 skardinė kondensuoto
pieno
• Tuomet į ją, lėtai pildami, įplakite kondensuotą pieną ir šaltą kavą.
• 100 ml šalto brandinimo kavos (ang. Cold brew) • Kai masė taps vientisa atsargiai mentele įmaišykite šokoladą ir riešutus.
• 3-4 šaukštų tarkuoto šokolado (pagal skonį) • Sudėkite masę į negilų indą ir šaldykite apie 6-8 val.
• 2 šaukštų smulkintų graikinių riešutų • P.S. šių ledų perplakti nereikia.

 

Kokia kava yra geriausia, gaminant naminius ledus?

Kaip ir kitiems patiekalams, ledams svarbu, jog kavos skonis derėtų prie kitų ingredientų. Pavyzdžiui, kai kuriuos braziliškos kavos mišinius mes juokais vadiname „Snickers“ šokolado kava, nes juose dominuoja riešutų ir saldžiai karčios karamelės skoniai. Galime iš karto pasakyti, jog tokie mišiniai ypatingai ryškiai atsiskleidžia derinyje su grietinėle ir kitais pieno produktais. Tam, kad kavos skonis būtų dar ryškesnis, galite rinktis ir kavos mišinius su robusta. 20-40% robustos rūšies pupelių užtikrins, kad kavą jausite net ir sumažinę jos proporcijas gaminiuose.

Tiesa, jei gaminate naminius ledus su kava, nepamirškite apie joje esantį kofeiną. Šalto brandinimo kava jo turi itin daug, 5 espresso gėrimai sudėtyje (o kartais ir daugiau) tikrai išbudintų net ir labiausiai pavargusį. Visgi yra kelios išeitys. Pirmoji – mėgautis kavos ledais pirmoje dienos pusėje arba dalinti ledus į mažesnes porcijas, kad kofeino kiekis nesukeltų nemigos. Kita išeitis – gaminti naminius ledus su kava be kofeino. Rinkoje vis daugėja tikrai skanios ir kokybiškos kavos be kofeino, tad ledams ji tikrai puikiai tinka. Jei abejojate dėl tokios kavos skonio – galime išduoti paslaptį.. Mūsų kolegos iškrėtė pokštą ir į ofise esančius aparatus pripylė Café Liégeois „Della Notte Deca“ kavos pupelių. Per kelias dienas ofise niekas nepastebėjo, jog kava yra neskani, netinkama, nemalonaus aromato. Visi kaip įprasta mėgavosi kava, kol keli žmonės pajuto, jog įprastai išgeriamas kavos kiekis „kažkaip nebeveikia“ ir pradėjo ieškoti tam priežasčių.. Manome, jog tai vienas iš geriausių įdorymų, jog kava be kofeino gali būti tikrai labai gardi.

Affogato

Rūšinė kava arba kavos mišiniai, kurie turi vaisinės rūgštelės labiau tiks kavos šerbetui arba plačiai pasaulyje paplitusiam kavos gėrimui affogato. Šiam gėrimui paruošti reikia tik kokybiškų vanilinių ledų ir stipraus, mėgstamo skonio espresso gėrimo. Kadangi originaliame affogato recepte dalyvauja tik šie du ingredientai, galite suprasti, kodėl jų kokybė ir skonis tokie svarbūs. Jei nesate tikri kavos ir ledų kombinacija jums yra priimtina ir nenorite gaminti didelio kiekio naminių ledų – affogato gali tapti puikia pradžia eksperimentams. Jei patiks šis gėrimas – tikrai patiks visi mūsų kavos ledų receptai!