TOP kavos pasiūlymas

Single origin (rūšinės) kavos pupelės – kas tai?

#Rūšinė kava #Single origin

Rūšinė kava. Kavos Draugas

Ką reiškia „single origin“?

„Single origin“ pažodžiui išvertus į lietuvių kalbą reiškia „vienos kilmės“, tačiau Lietuvoje verčiamas tiesiog kaip „rūšinė kava“. Tai vieno derliaus ir vienos rūšies kava, atkeliavusi iš vieno konkretaus augintojo, konkretaus regiono. Dažnu atveju ši informacija yra pateikiama ant kavos pakuotės. Tačiau tai – tik trumpas ir ne pats išsamiausias apibūdinimas.

Kuo „single origin“ yra išskirtinė?

Svarbiausias aspektas apie rūšinę kavą – jos atsekamumas, t.y. faktas, kad tiksliai žinai, iš kur yra kilusi tavo geriama kava. Kavos mėgėjai itin mėgsta rūšinę kavą – ji leidžia patirti, kaip vietinė gamta ir oro sąlygos daro įtaką kavamedžiams, galutiniam kavos skoniui, koks skonių profilis vyrauja toje nedidukėje pasaulio vietoje.

Kodėl verta paragauti rūšinės kavos?

Turbūt svarbiausias aspektas, dėl kurio verta išbandyti „single origin“ kavos pupeles – supratimas ir patirtis. Ragaudami konkretaus regiono kavą susidarysite įspūdį apie skonius, poskonius, nuspręsite – patiko arba nelabai. Tuomet bus ženkliai lengviau ieškant naujų skonių ir bandant išsirinkti iš gausybės siūlomų kavos pupelių. Bus lengviau renkantis naujas kavas ir ieškant „tos vienintelės“, gardžiausios 🙂 Be to, kas žino – galbūt kava iš būtent šių rūšinių pupelių taps Jūsų „favoritu“ 😉

Tvirtesnis, ryškesnis, išskirtinis skonis

Priešingai nei puodelis gėrimo iš kavos pupelių mišinio („blend“), rūšinė kava labai stipriai skiriasi tarpusavyje. Neįmanoma sumaišyti iš skirtingų regionių atkeliavusių kavos pupelių.Tarkime, kava, paruošta iš Meksikos atkeliavusios „Maragogype“ pupelių pasižymės karameliniu saldumu bei šviežiomis žolelėmis, prieskoniais, o kava iš etiopiškų „Gesha“ pupelių – vaisiais ir uogomis: mėlynėmis, džiovintomis slyvomis, obuoliais.

Kavos žemėlapis. Kavos Draugas

Tarkime, kad mišinys susideda iš 5-6 skirtingų kavos pupelių rūšių. Stichinės nelaimės, sausros ar liūtys, kiti gamtos veiksniai turės daug mažiau įtakos to mišinio skoniui (ir kainai), kadangi viena kavos rūšis sudaro tik mažą dalį Jūsų pamėgto mišinio. Jeigu viename iš keletos regionų kavos derlius yra prastesnis arba jo apskritai mažiau dėl tuo metu vyravusių klimatinių sąlygų, tikriausiai skirtumo mišinyje nepajusite – vieno regiono kavos pupelių trūkumas kompensuojamas kito regiono pupelėmis, tad skoninės savybės išlieka panašios, o ir kainos svyravimai tokiu atveju nėra ženklūs. Rūšinė kava turi ypač ryškias skonines savybes (būten jos ir žavi kavos gurmanus), tačiau konkrečios kavos mylėtojas negali niekada būti tikras, ar kitą sezoną gaus šios kavos ir kokia bus jos kaina. Jeigu kitas derlius išauga gerokai mažesnis, tų pupelių kaina tą sezoną labai kyla ir gali atsikti taip, kad nebus galimybės jos nusipirkti, nes paklausa didesnė nei pasiūla. Pasaulyje netgi galima surasti vadinamus „kavų medžiotojus“, kurie važinėja po pasaulį ir ieško išskirtinės kavos, ją superka nedideliais kiekiais ir po to parduoda gerokai brangiau. Galima sakyti, kad kai kurios rūšinės kavos yra prilyginamos auksui. Todėl jas tikrai verta išbandyti.

Rūšinė kava Mišiniai
Pupelės yra iš vienos vietos (šalies ar tos šalies regiono) Pupelės yra iš kelių skirtingų regionų
Unikalus skonis, kurio neįmanoma sumaišyti su kito regiono pupelių kava Vieno mišinio skonis per ilgą laikotarpį gali pasikeisti tik labai nežymiai, mažiau įtakos turi regione pasikeitusios oro sąlygos.
Geriausias skonis išgaunamas geriant be pieno. Tinka tiek geriant juodą kavą, tiek kavos gėrimus su pienu.
Dažniausiai lengvo arba vidutinio skrudinimo, kad išlaikytų natūralų skonį. Įvairaus skrudinimo, dažniausiai vidutinio arba tamsaus.
Dažniausiai naudojama espresso arba gėrimams, ruošiamiems įvairiais paruošimo būdais: pour-over, sifonu ir chemex. Labiau pritaikyti ruošiant kavos gėrimus kavos aparatais, rečiau – naudojant kitus būdus.

Kas geriau? Rūšinės pupelės ar jų mišiniai?

Vieno atsakymo nėra. Iš vienos pusės – mišiniai praktiškai nekeičia savo skonio ilguoju laikotarpiu. Jeigu pamilote kažkurio mišinio skonį, tai galite būti užtikrinti, jog tas mišinys išlaikys Jūsų pamėgtas savybes ir skonį nepaisant veiksnių, darančių įtaką kavamedžių plantacijoms. Mišinių skonis turi ne tokias ryškias charakteristikas, paruoštas gėrimas bus labiau „per viduriuką“. Tuo tarpu rūšinės kavos pupelės turi ryškesnes, tam regionui priklausančias savybes, todėl paruoštas gėrimas turės ryškesnį skonį (pvz. Centrinė Amerika – rudojo cukraus ar kakavos, Kenija – saldų, uoginį poskonį). Tačiau rūšinės kavos skoninės savybės gali skirtis priklausomai nuo tame regione tais metais vyravusių klimatinių sąlygų, kurios ir daro didžiausią įtaką galutiniam skonių profiliui. Rūšinės kavos visuomet atneša naujo skonio atradimo bei patyrimo džiaugsmą.